Köszönjük, mi elmegyünk - cseh egészségügyi válság

2011. január 09.

A fenti jelmondattal indítottak országos kezdeményezést cseh orvosok, akik a régóta fennálló alacsony bérezés és az egészségügy elhanyagolt helyzete miatt inkább külföldön keresnének munkát. A terv olyannyira népszerűvé vált, hogy ha tényleg valóra válik, az több régió kórházainak ellátási rendszerét lehetetlenítené el.
 
A kezdeményezés hivatalos honlapján csak pörögnek a másodpercek, percek, órák, napok, mutatva, hogy már csak körülbelül 50 nap van hátra a megszokott egészségügyi rendből. Azt, hogy utána pontosan mi is fog történni, még senki sem tudja biztosan. A szakszervezeti indítványból kinőtt, tavaly induló mozgalomhoz körülbelül 3700-3800 orvos csatlakozott, akik már be is nyújtották felmondásukat, így munkaviszonyuk március elsejével megszűnik. Ezután a tervek szerint más nyugat-európai országokban (legfőképp Németországban) próbálnának szerencsét. Az orvosi kamara adatai szerint a kivándorlás körülbelül 78 kórházat fog érinteni a meglévő 200-ból (39 %), mivel a csatlakozók a cseh orvosok közel egynegyedét teszik ki. Mindez hatalmas káosszal járhat, ennek ellenére a cseh kormány láthatóan nem akar, vagy nem tud gyors megoldást hozni a helyzetre. Eddig csupán rövidtávú akciótervek születtek arra az esetre, ha a migráció lezajlik.
 
("Exodus.. már készülnek", forrás: www.budejovice.idnes.cz)
 
Loeš Heger egészségügyi miniszter például a helyi vezetőket szeretné arra buzdítani, hogy rendeljenek el vészhelyzetet régiójukban márciustól, ezzel kötelezve a helyi orvosokat, hogy a nekik kijelölt helyen ellássák feladatukat. Amennyiben nem tennének eleget a felszólításnak, akár 2000 eurós bírságot is kiszabhatnának fejenként. Ez azonban korántsem nevezhető átfogó megoldásnak, főleg, hogy a hatályos törvények szerint ilyen állapotot csupán 30 napig lehetséges kihirdetni. Ami pedig még inkább ellene szól, hogy a helyi ellenzéki politikusok sem támogatják az ötletet. Heger, bár január 6-án, csütörtökön kihirdette új egészségügyi reformját, abban semmilyen konkrét ígéret nem szerepel a fizetések emeléséről. A tervezet az egészségbiztosítók rendszerét alakítaná át, mellyel valószínűleg megnövekedne a pénzforgalom a kórházakban, ezzel adva esélyt bizonyos szintű béremelésre, azonban ez csupán esetleges következmény lehet. A miniszter elutasít mindenféle emelést, mondván az orvosok követelése a többi egészségügyi dolgozóra is átterjedne idővel, amit jelenleg a cseh gazdaság nem bírna el. Talán érthető módon a kezdeményezés az orvosi körökön kívül nem talált olyan pozitív támogatásra. A SANEP felmérése szerint a csehek 61,2 százaléka nem támogatná a sztrájkot és a kivándorlást, 69,8 százalék pedig azt mondta, hogy az orvosok csupán kihasználják az egészségügyi krízis lehetőségét. A helyzet ráadásul az otthon maradó doktorok számára is kedvezőtlen lehet, mivel az egészségügyi miniszter kijelentette, csökkenteni szeretné azon kórházak pénzbeli támogatását, melyeknél sokan jelezték, hogy külföldre mennének. Ennek fényében egyre több kórház biztosította Heger-t arról, hogy ők fogadnák a máshol el nem látott betegeket.
 
Valószínű tehát, hogy a kezdeti követelések (minimum másfélszeres béremelés, a GDP 7 százaléka helyett 10 százalékos ráfordítás az egészségügyre) nem fognak ilyen formában teljesülni, és a komoly tárgyalások csupán akkor tudnak megkezdődni, ha a szakszervezet enged az igényekből. A cseh orvosok egynegyedének kivándorlása rémisztően hathat, azonban közülük feltehetőleg csupán 1000-1200-an találnának azonnal munkát külföldön – legalábbis ezzel próbál nyugalomra inteni Loeš Heger. Mindez azonban nem csökkenti a helyzet súlyosságát, ami könnyen óriási krízist alakíthat ki a cseh betegellátásban, melynek folyományaként kezdetét veheti egy igen komoly sztrájk spirál az egészségügyben.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr922571582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HeroMedical · http://heromedical.blog.hu/ 2011.01.11. 23:07:28

Nehéz helyzet ez a történet.
A 10%-os GDP arányos eü ráfordítás példa nélküli lenne az EU-ban. (USA 13%, EU átlag 6%, Magyarország 4,3%)
Sajnos nem tudjuk a felmondók koreloszlását, mert az sok segítséget adhatna. Mind az elszántság megítélése, mind a nyelvismeret felmérése (tényleg ki tudnak-e menni) pontosabb képet eredményezne talán. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz márciusban.
A kormány minden esetre nagyon elszánt...

HeroMedical · http://heromedical.blog.hu/ 2011.01.11. 23:14:49

Nehéz helyzet ez a történet.
A 10%-os GDP arányos eü ráfordítás példa nélküli lenne az EU-ban. (USA 13%, EU átlag 6%, Magyarország 4,3%)
Sajnos nem tudjuk a felmondók koreloszlását, mert az sok segítséget adhatna. Mind az elszántság megítélése, mind a nyelvismeret felmérése (tényleg ki tudnak-e menni) pontosabb képet eredményezne talán. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz márciusban.
A kormány minden esetre nagyon elszánt...
süti beállítások módosítása