A héten történt.. Egyesült Államok

2011. január 30.

Lemondott Browner: A Fehér Ház klímafelelőse, Carol M. Browner a héten benyújtotta lemondását, miután kiderült, hogy a közeljövőben szinte biztosan nem kerül új klímatörvény Obama elnök asztalára. A bejelentéskor Browner úgy fogalmazott, hogy azért kell távoznia, mert az elnök által rá bízott munkát nem sikerült elvégeznie.
 
Veszélyben a rendőrök: Rég nem látott erőszak hullám tizedeli az Egyesült Államok rendőri szerveit, hiszen csak ezen a héten 13 rendőrt lőtték meg, amiből ráadásul 4 eset halálosnak és több súlyos sebesülésnek bizonyult. Ezekkel együtt az idén már 10 rendőr hunyt el szolgálatteljesítés közben, ami messze a legnagyobb szám az elmúlt évek statisztikáit vizsgálva.
 
Bajban van Rahm: Barack Obama volt kabinetfőnöke, Rahm Emanuel, aki lemondás óta minden idejét saját chicagoi polgármesteri kampányának szentelte, nagy valószínűséggel elfelejtetheti egy időre városvezetési álmait. Az egyik helyi bíróság ugyanis megállapította: mivel Emanuel nem lesz egy éve a város hivatalos lakója (a chicagoi választási törvény szerint nem indulhat olyan személy a polgármesteri hivatalért, aki nem volt folyamatosan legalább egy évig a város lakója – szerk.) a jövő hónapban esedékes választásokig, ezért nem indulhat a polgármesteri székért. Rahm Emanuel természetesen azonnal fellebbezett.
 
A megbékélés jegyében: Barack Obama a héten elnöki ciklusának második évértékelőjét is megtartotta. Az elnök State of the Union beszédét a szokásoknak megfelelően a Kongresszus tagjai előtt mondta el, de ellentétben a korábbiakkal, a képviselők és szenátorok most nem pártonként, két részre osztva ültek, hanem vegyesen. A szokatlan ültetési rend természetesen szimbolikus, hiszen a Kongresszus ezzel is emlékeztetni akar mindenkit Gabrielle Giffords lelövésére és a megbékélés szükségességére.
 
Németh Áron Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr552625539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása