A héten történt.. Visegrádi Négyek

2011. április 10.

Németh Zsolt és a keleti partnerségi csúcs: Bár többen erőteljes negatívumként értékelik a keleti csúcs elhalasztásának tényét (köztük jelen sorok írója is), Németh Zsolt külügyi államtitkár korántsem ennyire borúlátó. A politikus szerint ugyanis a helyzet pont kapóra jött a magyar EU-elnökségnek, hiszen így Magyarország könnyebben kialakíthat egy homogén, egységes szomszédságpolitikát, mely segítséget nyújthat majd a lengyel elnökségnek is, mikor átveszik az elnökségi pozíciót. Úgy vélte, a magyar államnak egy tágabb regionális összefogást kell stratégiái közé fogadnia, melynek értelmében az eddig V4 kooperációt ki kell bővíteni a szélesebben értelmezett Közép-Európa (a volt szovjet blokk) országaival.
 
Népszavazás a szlovák nyelvtörvényről: A Híd magyar-szlovák párt legutolsó tervezete nem talált túl jó fogadtatásra az ellenzéki pártok köreiben. Törvényjavaslatuk azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi 20 százalékban megjelölt kisebbségi nyelvhasználati küszöböt 15 százalékra csökkentsék (tehát minden olyan település, ahol egy adott kisebbség eléri a 15 százalékos létszámarányt, használhatná az adott nyelvet a hivatalos érintkezések során). Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője – a többi ellenzéki párttal együtt – ezt elfogadhatatlannak tartja, így népszavazást szeretne kiírni annak érdekében, hogy az elképzelés ne valósulhasson meg, sőt, hogy a szlovák legyen az egyetlen elfogadott állami nyelv. A népszavazásoknak nincs nagy sikere Szlovákiában, eddig csupán az EU tagságról szólóra volt kellő érdeklődés.
 
Katyn emlékműt avattak Óbudán: Bronislaw Komorowski lengyel, Schmitt Pál magyar államfő és Tarlós István főpolgármester közösen, a magyar képviselőkből és lengyel hozzátartozókból álló tömeg előtt avatott fel egy az 1940-es katyni mészárlás emlékére létrehozott alkotást pénteken. Komorowski elmondta, ezzel a gesztussal "ismét bebizonyosodott az évezredes lengyel-magyar barátság". Mindezzel összhangban Katynban a lengyel államfő feleségének jelenlétében is megkezdődtek a hivatalos megemlékezések. Sajnos azonban nem ez az egyetlen gyászos esemény, amely jelenleg Lengyelországhoz kötődik: egy évvel ezelőtt zuhant le  Lech Kaczynski lengyel elnök repülőgépe is (a tragédia során az összes utas életét vesztette). A társadalmat megosztó vizsgálat a mai napig folyik az ügyben, Kaczynski testvére például pont az oroszoknak átadott nyomozási jog miatt bojkottálta az állami megemlékezéseket.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr662814697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása