Gödöllői ECOFIN ülés: A főszereplő Portugália

2011. április 12.

Az, hogy az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsának (ECOFIN) múlt hét végi informális találkozóját egyetlen ország, mégpedig Portugália fogja meghatározni, már szerdától kezdve egyértelműen látszott. Aznap jelentette be ugyanis José Sócrates portugál miniszterelnök, hogy országa jelenlegi financiális helyzete nem engedi meg, hogy tovább próbálkozzanak a válság önálló megoldásával, és ennek értelmében segélyre szorulnak. Természetes volt tehát, hogy Gödöllőn az IMF-hez és az EU-hoz hivatalosan csütörtökön beérkező kérelem megtárgyalása lesz a fő szempont.
 
Talán, mert nem ez az első eurózóna tagország, ahol hasonló történt az elmúlt időszakban, vagy talán mert Portugáliáról helyzete alapján eddig is közel nyilvánvaló volt a szakértők szerint, hogy segélyhez kell folyamodnia a közeljövőben (a kormány március végén megbukott, így előrehozott választások lesznek júniusban; a GDP-arányos költségvetési hiány 8,6 százalék, mely magasabb a vártnál, a GDP-arányos államadósság tavaly 92,4 százalék volt, mely idén elérheti a 97,3 százalékot; a hitelminősítők folyamatosan lejjebb vitték az ország besorolását stb.). A nemzetközi pénzpiacokat így nem sodorta a pánik szélére az ügy. Az Európai Bizottság rögtön kijelentette, hogy a portugál kérelmet a lehető leggyorsabban meg fogják vizsgálni, erre pedig tökéletes alkalmat biztosított a gödöllői ECOFIN ülés.
 
("Nem sokat morfondíroztak - Olli Rehn és Matolcsy György", f: www.eu2011.hu)
 
Az eurócsoport először zárt körben vitatta meg a segélyezés lehetséges irányvonalait, majd bevonta a többi EU tagországot is a diskurzusba. A nyilatkozat, mely ez alapján megszületett, kimondja, hogy az EU (mely a 2010-ben felállított két pénzügyi eszközön, az Európai Pénzügyi Stabilizációs Mechanizmuson és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközön keresztül vesz részt a kérelemben), az Európai Központi Bank és az IMF kész pénzügyi segítséget nyújtani az országnak, mindezt szigorú feltételek mellett. Portugáliának „ambiciózus, fenntarthatóságra irányuló költségvetési kiigazítást, növekedés-és versenyképesség-ösztönző szerkezeti reformokat, valamint a pénzügyi szektor likviditásának és fizetőképességének biztosítását célzó lépéseket” kell bevezetnie egy előre egyeztetett 3 éves terv keretén belül. Mindezek fényében körülbelül május közepére várnák, hogy a több párti reformtervezet végső olvasata létrejöjjön, melyet a júniusban újraválasztott kormány indítana be. Érdekes tényező az is, hogy az új mentőcsomag alapja pont az, a kormányválságot okozó megszorítási csomag lesz, melyet a jelenlegi miniszterelnök kisebbségi kormánya nem tudott megszavaztatni a parlamentben. Bár a jelenlévő miniszterek még korainak tartották a konkrét számok latolgatását, Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos szerint körülbelül 80 milliárd euróról beszélhetünk, mely kétharmad-egyharmad arányban oszlana meg az EU és az IMF között.
 
Természetesen annak ellenére, hogy az ülésen Portugáliáé volt a főszerep, más kérdések is reflektorfénybe kerültek a hétvégén. A hasonló cipőben járó Görögországgal kapcsolatban megtudhattuk, a görög törlesztési képességek miatt pletykált adósság-átütemezés ki van zárva, az Unió a kezdeti tervek szerint folytatja tovább az ottani reformokat. Vitapont volt a kialakítandó uniós gazdaságirányítás reformját célzó hatos jogszabálycsomag egyik lényeges eleme, mégpedig a makrogazdasági egyensúlytalansági eljárásokhoz szükséges 8-10 indikatív mutató kiválasztása is. Ezek lényege, hogy ez Európai Bizottság segítségükkel képes legyen előjelezni a gazdaság negatív irányba történő túlzott elmozdulását. A miniszterek értékelték az eurózóna jelenlegi helyzetét is, véleményük szerint a tagországok jó úton haladnak a fellendülés felé, azonban az elmúlt hónapok észak-afrikai válságai és a növekvő nyersanyagárak miatt a gazdasági bizonytalanság újra felélénkülhet. Matolcsy György magyar nemzetgazdasági miniszter elmondta, az ECOFIN végső üzenete, hogy a válság korántsem ért még teljesen véget, és minden tagállamnak folytatnia kell a mélyreható reformokat gazdasága terén. Kifejtette, hogy bár Magyarország nem tagja az eurózónának, az euró helyzete kiemelten fontos a számára. Reflektált John Lipsky, az IMF vezérigazgató-helyettesének szavaira is, miszerint egyes bankok gyengesége óriási mértékben rontja az európai gazdaság helyzetét. Matolcsy szerint pont emiatt a bankoknak, és átfogóan a bankszektornak egy igen erős stressz teszten kell átesnie, hogy a gyenge elemek ne vessék vissza a gazdaság motorját.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr592819467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása