Fokozódik a háborús feszültség a Nyugat és Irán között

2012. január 10.

A perzsa állam minden korábbinál keményebb gazdasági szankciókra számíthat, amennyiben nem tisztázza a nukleáris programja körüli vitás kérdéseket és bizonyítja annak kizárólagos békés természetét. Ehhez képest az iráni vezetők a Perzsa-öböl blokádjával fenyegetőznek, és katonai erőfitogtatással borzolják a nemzetközi közvélemény idegeit, amely egyre türelmetlenebb velük szemben, miközben a szankciók felhajtják az olajárat.

Hangosak és agresszívek az iráni politikai és katonai vezetők, azonban semmi sem kendőzheti el azt a tényt, hogy országuk a gazdasági összeomlás határára került az egyre fokozódó gazdasági szankciók hatására, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok léptetett érvénybe. Az elmúlt héten döntésre jutott Brüsszel is, hamarosan megtiltja az iráni kőolaj importját, amellyel jelentős csapást mér a perzsa állam gazdaságára, amelynek bruttó nemzeti össztermékének 60%-a származik az olajiparból, Európa pedig az egyik legkomolyabb felvevőpiaca. Nem fog egyik pillanatról a másikra életbe lépni az importtilalom, és nem is minden EU-s tagállam örül a váratlanul kemény döntésnek, Görögország kőolaj behozatalának közel negyedét Irán szolgáltatja, de Olaszország importjának is több mint 10%-át biztosítja. A lehetséges ellenlobbizást hamar lehetetlenné tette Szaúd-Arábia, Irán (Törökország mellett) legkomolyabb regionális vetélytársa, amely biztosította Európát, hogy kész pótolni a kieső iráni kőolajat.

("Az iráni atombomba", f: www.blog.canoe.ca)

A perzsa állam azonban számíthat Kína segítségnyújtására, amely minden bizonnyal könnyedén felszippantja a fölös iráni kőolajkészleteket, hiszen robosztusan növekvő gazdaságának energiaéhsége nem is nagyon hagy más választást számára. Tény, az európai embargó nem fogja közvetlenül térdre kényszeríteni Iránt, azonban jól mutatja, hogy az utóbbi hónapokban sorra keményítenek be a nyugati államok, az esetleges keleti felvevőpiacok közül Dél-Korea és Japán is importtilalmat fontolgat, az Egyesült Államok erre irányuló finom diplomáciai bíztatása mellett. Az előző év végén nagy kérdés volt, miként reagál a nemzetközi közvélemény a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség novemberi jelentésére, amelyben a szervezet minden korábbinál erősebb fenntartásokat fogalmazott meg az iráni nukleáris program békés természetével kapcsolatban. Mint azt korábban már megírtam, Izrael rögtön igyekezett nyugati szövetségeseit a nagyobb nyomásgyakorlásra bírni azzal, hogy háború indítását helyezte kilátásba, amennyiben a perzsa atombomba készítését tétlenül nézik végig a nagyhatalmak.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a korábban bizonytalankodó nyugati hatalmak erős nyitással kezdték a 2012-es évet, mire Irán nem túl bölcsen a konfliktus eszkalálásával válaszolt. December második felében átfogó tengeri hadgyakorlatot tartott a Perzsa-öbölben, és sorra próbálja ki újabb és újabb közép és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáit. A kőolajembargó életbelépése esetén Irán a Perzsa-öböl bejáratának, a Hormuz-szoros lezárásával fenyeget, amellyel súlyos csapást mérne a világgazdaságra, hiszen a teljes kőolajszállításának egyötöde halad át a szoroson. Az más kérdés, hogy ezzel a perzsa állam gazdasága is rövid távon összeomlana és a Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta pillanatok alatt semmisítené meg az iráni haditengerészetet, ezt az USA parancsnokai finoman jelezték is, Nagy-Britannia pedig legmodernebb csatahajóját vezényelte a térségbe, megmutatva, hogy a Perzsa-öböl nem Irán játszótere.

A felek egyre agresszívebb lépései és nyilatkozatai mindenesetre gyorsan emelkedő pályára állították a kőolaj világpiaci árát, egy olyan világgazdasági helyzetben, ahol a recesszióval vagy gyengécske növekedéssel küzdő számos államnak inkább az olcsó olaj kellene gazdasága felpörgetéséhez és munkahelyteremtéshez. Irán egyre inkább fenyegetve érzi magát és egy sarokba szorított állam bármire képes, főleg igaz ez a Közel-Keleten. A perzsa állam jelentős károkat okozhat proxijainak aktiválásával Libanonban, Irakban, beavatkozhat a Szíriában kiteljesedő polgárháborúban és általában véve rémálommá teheti a térségbeli és az azokban érdekeltek, azaz kvázi mindenki életét. Éppen ezért, ahogy a magabiztosan fegyverkező erős Irán képe sem kívánt a nyugaton, az sem érdekünk, hogy a gyenge és esetlegesen bukás előtt álló teokratikus rezsim elkeseredett lépésekre sarkallja magát, amelyek a régió összes államának stabilitását veszélyeztetik. A következő hetekben, hónapokban fog eldőlni, hogy vajon sikerül-e Iránt tárgyalóasztalhoz kényszeríteni, ahol nem lesz más választása, mint valóban betekintést nyújtani atomprogramjába, vagy pedig addig szorongatják a perzsa államot, hogy az inkább a különböző közel-keleti frontvonalak megnyitása mellett dönt a nyílt háborút sem kizárva, ami egy ilyen aszimmetrikus, felmorzsoló védelemre berendezkedett országban rémálommal lenne egyenértékű a Nyugat számára.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr193535545

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A régi mániám... 2012.02.26. 14:18:38

Tisztázzuk rögtön az elején, hogy nekem speciel semmi kedven végigmenni tankkal Románián. Miért is lenne, ha egy hiánypótló alkalmazásnak hála, teleszórhatom a fél világot a történelem összes jelentősebb és ismert erejű nukleáris fegyverével? A Nukemap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eaven 2012.01.11. 15:23:14

Nagy-Britannia jelenleg egyetlen csatahajóval sem rendelkezik. A post írója hadihajóra gondolhatott.

Mind a szoros lezárása mind a nukleáris eszközök bevethetetlen fegyverek. Aki használja az biztosra veheti, hogy rajta veszít. Lehet, hogy az iráni vezetés szítja a vallási fanatizmust de ahogy a drogárús sem él az árúval úgy az iráni vezetés is ésszerű a maga módján. Koránt sem biztos, hogy ez a jelenlegi helyzet végül háborúba torkollik. Meglehet, hogy a világ végül rádöbben mennyire nincs valójában semmi Ahmadinezsad kezében. Az egész külpolitikája egy nagy blöff. Lezárja a szorost? Az egész világ összefog ellene. Használja az atomot? Másnapra nincs is Irán. Plusz tele építették az országot nukleáris létesítményekkel. Az az urán hexafluorid ami a centrifugákban van egy csúnya anyag és ha valaki ártani akar Iránnak akkor egy kézi gránát is elég a megfelelő helyre. Olajra alapozott gazdaság+elszigetelődés+bevethetetlen fegyverek. Csak ki kell mondani, hogy ez blöff és Iránnak nem marad a kezében semmi.

Csepregi Zsolt 2012.01.12. 01:50:23

Kedves Eaven!

Igazad van, a HMS Daring kivezénylésére utaltam a bejegyzésben, amely egy romboló osztályú hadihajó, a csatahajók kora lejárt a második világháborúban, elnézést kérek a pontatlan fogalmazásért

Az iráni nukleáris arzenál bevetéséről nekem személy szerint az a véleményem, hogy a valódi veszélyt nem maga az atombomba bevetése jelenti, hanem a nukleáris "védőháló" alatt operáló iráni proxik és a Forradalmi Gárda által vezetett iráni reguláris haderő és félkatonai szervezetek régiós tevékenysége jelenti. Továbbá amint a teokratikus iráni rezsim végveszélyben érzi magát az atombomba bevetése megléphető opcióvá válik, ami iszonyatos fenyegetés a mindenkire nézve, akiket elérnek az iráni ballisztikus rakéták. Továbbá abban a percben indítják be a régió középhatalmai (Törökország, Szaúd-Arábia, Egyiptom) saját nukleáris fegyverkezésüket, amint a perzsa atombomba elkészülése bizonyítottá válik. Szeretnénk egy proliferálódó Közel-Keletet? Szerintem nem, ezért ez nem csupán egy "blöff". Jelezném, hogy 1956-ban Hruscsov blöffje a Párizs és London elleni nukleáris csapással (amely akkor a szovjeteknek, mint utóbb kiderült nem is volt valódi opció) megállította az angol-francia-izraeli erőket, hogy megszilárdítsák uralmukat a Szuezi-csatorna és a Sínai-félsziget fölött, tehát a "nukleáris blöff" igen értékes katonapolitikai eszköz, nem szabad egy legyintéssel elintézni.
süti beállítások módosítása