Mélyreható véleménykülönbségek - Recep Tayyip Erdoğan látogatása Berlinben

2018. október 08.

 

 letoltes.jpg Az elmúlt hét legfontosabb külpolitikai eseménye Németországban vitathatatlanul Recep Tayyip Erdoğan három napos diplomáciai látogatása volt. A török államfő először Berlinben találkozott Angela Merkel kancellárral, és Frank-Walter Steinmeier államfővel, majd Kölnben is tiszteletét tette, ahol részt vett Nyugat-Európa jelenlegi legnagyobb mecsetének átadó ünnepélyén. A látogatás a kötelező diplomáciai tiszteletkörök mellett alapvetően feszültnek nevezhető, több alkalommal is bírálatok fogalmazódtak meg a török belpolitikai gyakorlat kapcsán.

Angela Merkel többek között a sajtószabadságot, a jogállamiságot, és az emberi jogok betartását kérte számon a török államfőtől, mindemellett kifejezte igényét a jelenleg Törökországban fogvatartott német állampolgárságú újságírók szabadon engedésére. Ezzel szemben Erdoğan azzal érvelt, hogy a német fél jobban tenné, ha tiszteletben tartaná a török bírósági döntéseket, hiszen fordított esetben Törökország sem törekedne a német állami jogrend befolyásolására. Erdoğan kitért arra is, hogy Németország jobban tenné, ha betiltaná Fethullah Gülen mozgalmának német szárnyát, amit Erdogan igyekszik egybemosni a kurd munkáspárttal (PKK), és felelősként tekint rá a két évvel ezelőtti meghiúsult puccskísérlet kapcsán.

A találkozó során szóba került a közel-keleti rendezés kérdése is, ehhez kapcsolódóan a felek megállapodtak egy októberi tanácskozásról, ahol Szíria helyzetét kívánják rendezni az oroszok és franciák bevonása mellett. Az egyeztetés fókuszában a felkelők által tartott Idlib helyzete lesz.

A berlini látogatás nem múlt el a helyi török közösség körében sem teljesen visszhang nélkül. Az utcákon több ezer török származású német állampolgár fejezte ki ellenérzését, illetve tüntetett a török vezető mellett.

Mindenesetre, igen valószínű, hogy a német elit továbbra is csupán szavak és intelmek formájában kívánja dorgálni török partnerét, hiszen NATO tagállamként, milliós kisebbség anyaországaként, és a migrációt mérsékelni hivatott határvédelmi megállapodás szerződő feleként Törökország továbbra is megkerülhetetlen partner Németország és az Európai Unió számára. Hosszútávon valószínű, hogy ezek a gyakorlati megfontolások felülírják a jogállamisággal kapcsolatban megfogalmazott aggályokat.

 

Teljes részletességű beszámoló itt érhető el a látogatásról:

https://www.zeit.de/2018-09/recep-tayyip-erdogan-inhaftierung-deutsche-loesung-angela-merkel

 

Péterfi Csaba

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr5014289905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása