Újabb vasfüggöny ereszkedik hazánkra?

2014. január 17.

"Kevés jót örököltünk a kommunizmusból, de az 1966-ban kötött szovjet-magyar energetikai megállapodás a jó örökségek közé tartozik" – nyilatkozta Vlagyimir Putyin novo-ogarjevói rezidenciáján Orbán Viktor. Vajon mit örököl Magyarország ezzel a megállapodással a miniszterelnöktől?

A magyar miniszterelnök 2014. január 14-én szinte meglepetésszerűen Oroszországba utazott, és megállapodott az orosz elnökkel a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről. Mindez kevésbé emelkedetten fogalmazva azt jelenti, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója, új paksi atomerőmű-blokkok építéséről állapodtak meg, mintegy 3000 milliárd forint értékben. (Összehasonlításul: Magyarország költségvetésének bevételi oldala 2013-ban a vonatkozó törvény szerint 15,4 ezermilliárd forint.) A szerződés pontos részletei még nem ismertek, sőt, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat is lehetett olvasni a kormány képviselői részéről: például a kölcsön futamideje tekintetében Varga Mihály 21 évet említett keddi nyilatkozatában, míg a híradások 30 évről szóltak. Ami azonban jelenleg biztosnak látszik: két új atomerőművi blokk megvalósítására legfeljebb 10 milliárd euró keretösszegű, harminc éves hitelt kap Magyarország; az orosz fél a költségek 80, a magyar a 20 százalékát fedezi. Az első új blokk leghamarabb 2023-ben kezdhet működni, és ideális esetben a magyarországi beszállítók az építéshez 30-40 százalékos arányban járulhatnak hozzá.

paks.jpg(Paks, 2014)

Bizonytalanság ellenben annál több van a tervezett megaprojekt körül. Elsőként talán a finanszírozást érdemes kiemelni: Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter azt nyilatkozta az ITAR-TASSZ orosz hírügynökségnek az aláírás utáni napon, hogy döntés a hitelről még nem született, az 2014 első felében várható. (A Roszatom vezére, Szergej Kirijenko szintén az ITAR-TASSZ-nak azt mondta a hitelről, hogy a megállapodás előkészítése a két ország pénzügyminiszterei vezetésével a végső fázisban van.) A finanszírozás körüli bizonytalanság után adódik a következő kérdés: miért pont az oroszok és a Roszatom? A válasz részben adott a kérdésre: a lehetségesként megnevezett beszállítók közül az orosz cég az egyetlen, amelyik képes és hajlandó arra, hogy valamilyen konstrukció keretében finanszírozza a beruházást. Az orosz állami atomenergetikai konszernnek jelenleg egyébként húsz külföldi reaktor megépítésére van megbízása, és további negyven blokkról tárgyalnak. Többek között Kínában, Bangladesben, Belaruszban, Jordániában, valamint Vietnamban is előkészületben, illetve például Finnországban már megvalósítás alatt állnak a Roszatom-projektek. A finanszírozásra több, eltérő sémát alkalmaznak az építtetők: van, ahol az orosz cég részesedést szerez az építtető vállalatcsoportban, de a Törökországban épülő négy reaktor az „építsd-birtokold-üzemeltesd” elv alapján a kivitelező cégcsoport tulajdonában marad, az állam pedig 15 évre kötelezettséget vállal meghatározott mennyiségű, rögzített árú áram felvásárlására. További szakmai érv lehet az orosz cég kiválasztása mellett, hogy Pakson jelenleg is orosz blokkok üzemelnek. Kevésbé szakmai, ám annál nyomósabb érv lehet az egyéb gazdasági előnyök számításba vétele, mindenekelőtt gondolok itt a 2015-ben lejáró orosz-magyar hosszú távú gázszállítási szerződésekkel kapcsolatos tárgyalások végkimenetelére.

A sokat emlegetett energiabiztonság, energetikai függetlenség kérdéskör felemlegetésével komoly biztonságpolitikai kontextusba is helyezhető a miniszterelnök keddi akciója. Bár a kormány azt állítja, Magyarország a megállapodással, és a reaktorok üzembe állításával növeli „energiafüggetlenségét”, ez az állítás ebben a formában biztos, hogy nem igaz. Egyrészt bár a földgáztól való függőség valószínűleg csökkenthető az új felállásban, az Oroszországtól való függés fennmarad – kevéssé valószínű, hogy az orosz atomreaktorba való fűtőelemek nem Oroszországból érkeznek majd. Másrészt Pakson a jelenleg üzemelő blokkok közül elvileg az utolsót is le kell kapcsolni 2037-ig, azaz ha minden a tervek szerint alakul, legfeljebb pár évre kétszereződik meg az erőmű kapacitása, tizenhárom év múlva pont annyi villamos energiát termel majd Paks, mint 2022-ben. Azonos mennyiségű fogyasztást és azonos beszerzési forrásokat feltételezve tehát 2037-ben pont ugyanott leszünk az energiafüggőség területén, ahol ma is vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen nehéz húsz évre előre megjósolni egy ország energiafogyasztását, tehát felmerülhet az a kérdés is hangsúlyosan, hogy mekkora szüksége van Magyarországnak a két új blokkra. Persze az nem kérdés, hogy foglalkozni kell a "Paks utáni" világgal (erről egy 2009-es országgyűlési határozat is tanúskodik), itt a látszólag villámgyors (bár a háttérben minden bizonnyal régóta folyó tárgyalások eredményeként előállt) megállapodáson van a hangsúly, amelyet nem előzött meg az ilyen súlyú döntéshez szükséges társadalmi egyeztetés, vagy akár az építő(k) versenyeztetése.

A jövőt tehát nem tudjuk megjósolni, de érdemes lenne múltbéli kijelentéseivel szembesíteni a miniszterelnököt, és feltárni döntésének mozgatórugóit. Nemcsak az ellenzéki pártok képviselői, illetve a magyar sajtó egy része, de például a Bloomberg hírügynökség is felidézi, hogy ellenzékben (sőt, a második kormányzását megelőző húsz évben) erős ellenérzésekkel viseltetett az orosz befolyással szemben. 2007-ben még a Gazprom legvidámabb barakkjaként emlegette Magyarországot, 2008-ban a Déli áramlattal kapcsolatos megállapodást pedig puccsnak nevezte. Ehhez képest a keleti nyitás politikája éles fordulat volt, ennek egyik betetőzése a Lázár János által "az évtized üzletének" nevezett megállapodás. Ehhez képest a hvg.hu tudósítása szerint a Financial Times megállapodást úgy értékeli, hogy ez egy újabb elem abban a sorban, amivel Oroszország energia- és pénzügyi befolyását igyekszik helyreállítani Kelet-Európában.

Bár külpolitikai témájú blog vagyunk, ebben az esetben nem tekinthetünk el attól, hogy megvizsgáljuk, hogyan reagáltak a parlamenti pártok a váratlan aláírás hírére. A Fidesz természetesen kiállt a szerződés szükségessége és előnyös mivolta mellett, továbbá igyekezett az eseményt belpolitikai kontextusba helyezni, így került szóba a rezsicsökkentés. „Az elkövetkező évtizedekben is a paksi erőművel érhető el a legolcsóbb áram” – nyilatkozta Lázár János. Emellett a fideszes politikusok hangsúlyozták azt is, hogy a megállapodással nő Magyarország energetikai függetlensége is. A KDNP részéről a párt honlapján az MTI-től átvett hírt jelentették meg, minden kommentár nélkül, a Jobbik csütörtök estig még ennyit sem foglalkozott az eseménnyel. Az MSZP súlyosan aggályosnak tartja a szerződés aláírását, Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor "puccsot hajtott végre saját népe ellen", felidézve a miniszterelnök egy 2008-as kijelentését. A szocialista pártelnök az Országgyűlés rendkívüli összehívását szorgalmazta, és kijelentette, hogy hatalomra kerülésük esetén a szerződést felülvizsgálnák, majd népszavazással erősítenék meg érvényességét. A Demokratikus Koalíció rendkívüli vitanap összehívását kezdeményezte január 20-ra, bírálva az átláthatatlan folyamatot, melynek keretében nem piaci alapon kiválasztott szereplőknek akarja átjátszani a magyar energiapiacot száz évre a kormány. Az LMP a megállapodás teljes szövegének nyilvánosságra hozatalát kéri az LMP közérdekű adatigénylés keretében. Feltűnő, hogy egyik párt sem foglalkozott érdemben biztonságpolitikai, energetikai vagy épp pénzügyi szemszögből a kialakult helyzettel.

Megannyi nyitott kérdés merül fel tehát a nagy horderejű, szinte titokban megköttetett megállapodással kapcsolatban, melyek megválaszolásához gyakorlatilag évtizedekre van szükség – de addig is igyekszünk alaposabban körbejárni a témát blogunkon.

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr645762391

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zsóti, inkább te kussolj, ha csak hazudni tudsz 2014.01.17. 21:28:48

Nem szokásom ennyire erősen fogalmazni, de ezúttal csak felvettem azt a hangnemet, amelyet az ötös számú FIDESZ-tagkönyv tulajdonosa engedett meg magának azokkal szemben, akik vitatni merészelték, hogy Putyin pincsijévé válni az évszázad üzlete. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2014.01.17. 13:47:02

Ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem amit teszek! Ebből látszik, hogy kitől akar független lenni Orbán Viktor még azon az áron is, hogy másoktól (hozzá hasonló stílusúaktól) függővé válik. A korábbi oroszellenes kirohanások lózungok voltak. Itt érzi otthon magát.

fehérfarkas 2014.01.17. 21:15:02

Új atomerőműre szükség lesz a jövőben. Viszont ott a kérdés: miért pont most? Miért pont tőlük? Miért pont ennyiért? Miért pont ebben a konstrukcióban? Hol a hatástanulmányok? Hatástanulmányok nélkül hogyan lehet pénzügyi kérdésről dönteni?
Hiszen egy atomerőmű az nem olyan mint a csoki, hogy bemegyek a kisboltba és polcra ki van írva melyik csoki mennyibe kerül.
Most hallunk egy összeget, hogy 3000 milliárd. Mi alapján jött ki ez az összeg? Mire megépül, akkor is 3000 milliárd lesz, vagy időközben a költségek emelkedni fognak, és a végösszeg a 6000 milliárdot is eléri? Vagy akár 1500 milliárdból is ki lehetett volna hozni?
Itt olyan összegekről beszélünk, aminek a 10%-ból 400km autópályát lehetne építeni (de a Közgép által éptített áron is 300km-t). Az ilyen összegről nem suttyomban a parlamentet és a lakosságot (=adófizetőket, akik majd a számlát kifizetik) kikerülve kellene bizniszelni.

Nemzeti Dohányos 2014.01.17. 21:20:32

Hogy mi sürgeti a megállapodást, azt te magad is leírod: 20-at már építenek (én 29-ről olvastam máshol), 40-ről meg tárgyalnak. Nos, a kapacitásuk nem végtelen, ha várunk még öt évet (hogy ne pöccre használjuk ki a határidőket, mint ahogy az "okos" LMP-PM bagázs akarja), lehet, hogy csak sokkal későbbi határidőre tudják vállalni. A nukleáris szakma már évek óta azt harsogta, hogy növekszik az igény, amivel az ipar nem biztos, hogy lépést tud tartani, ezért nem szabad sokáig húzni a döntést.

Van egy érvelési hibád is, "Másrészt Pakson a jelenleg üzemelő blokkok közül elvileg az utolsót is le kell kapcsolni 2037-ig, azaz ha minden a tervek szerint alakul, legfeljebb pár évre kétszereződik meg az erőmű kapacitása, tizenhárom év múlva pont annyi villamos energiát termel majd Paks, mint 2022-ben." Ha nem épülnek új blokkok, semmit sem termel, azt miből pótolod? Ez sosem volt a szó szoros értelmében vett bővítés.

" az Oroszországtól való függés fennmarad – kevéssé valószínű, hogy az orosz atomreaktorba való fűtőelemek nem Oroszországból érkeznek majd."

Ebben sincs igazad, nincs elvi akadálya, hogy bárki mástól vegyünk. Három szinten kell vizsgálni a függőséget, aszerint, hogy mikor jelentkezik a hatás:

1. Import áram, mert az most olcsó, és bár a technológiai fejlődés kapcsán 5-10 éves távlaton is bizonytalanságról beszélnek, és zöldtechnológiai áttörést várnak, csak azért, hogy ne legyen Paks bővítve, 70 évre előre bevállalják, hogy import mindig lesz elég, és olcsó is lesz. Na szóval, ha direktben áramot importálunk, a hatás azonnali. A szlovák kormányfő bal lábbal kel fel, megnyomnak egy gombot, és nálunk ott ahol van megállnak a vonatok, metrók, sötétbe borulnak a városok.

2. Gázzal termelünk áramot (esetleg zöldenergiával súlyosbítva, de annak is ugyan az a vége, kell a gázos kapacitás, és az idő nagy részében az fog termelni). Ha összeveszünk az oroszokkal, vagy az ukránok, és megint elzárják a gázcsapot, a hatás ugyan szintén azonnali, de a tartalékok hetekig kitartanak. Annyi idő van megoldani a vitás kérdéseket.

3. Atomerőművünk van. Eleve a reaktorokat évente kell "átrakni", és akkor is csak a fűtőelemek harmadát kell cserélni. Tartalékolni évekre előre lehet, az alternatív szállítást egy teherautó megoldja. Közben az oroszok azt kockáztatják, hogy a felmondott üzemanyagszállítási-megállapodás miatt leállítjuk a hitel törlesztését. Zsarolási potenciál: negatív.

Joci2800480 2014.01.17. 21:22:25

Itt nem a szerződéssel van gondja senkinek a politikában, hanem azzal hogy a zorbán csinálja.

Az emberek meg hőzöngenek mert nem kell atom, de fasza hogy mindenki energiapolitikai szakértő lett.
Szavaztassuk meg. Oszt majd nem lesz energiánk, VAGY drágán importálhatunk 15 év múlva. Az ipar, ha végre beindulnánk energiát igényel, ami nem mind1 hogy mennyibe kerül. Gazdasági döntéshozók ezt is fajsúlyosan figyelembe veszik.

Paks Orosz technológia. Majd bele kellene barmolni mást, nyilván. Amúgy mavir.hu oldalon meg lehet tekinteni hogy most mennyi energiát importálunk. és az az energia sem olcsóbb.

nikk rivers 2014.01.17. 21:24:29

вы не будете на колонии

Nemzeti Dohányos 2014.01.17. 21:24:30

Még a tenderről, bár ez szigorúan magánvélemény. A tendereknél jellemző, hogy a nyertes kivitelező árban és határidőben szándékosan alulígért, és ezt később pluszköltségként akarja bevasalni. Ha nem sikerül, akkor majd "véletlenül" kevesebb matériát épít be. Egy Margit hídnál, négyes metrónál is nagyon kellemetlen ugyan, de nem jelent komoly biztonsági kockázatot.

Az atomellenesek kedvenc példája, a finn erőmű esete nagyon is hasonló. Franciák irreálisan alacsony áron nyertek, most éveket csúsznak, és a számla kétszeresét nyújtották be. Mit csináltak a finnek? A következőt már az oroszoktól rendelték, tender nélkül, hasonlóan hitelre, mint mi. Rájuk azért nehéz mondani, hogy velejéig korrupt nemzet.

A tender még helyből el is vinne éveket (vesztes úgyis megtámadja), ami után a ráérős határidő elég hamar kellemetlenül szűkös lenne.

Blogger Géza 2014.01.17. 21:29:25

A "növeli energiafüggetlenségét" két szempontból is igaz:

1) Növeli ahhoz képest, mintha nem tennénk semmit, és Paks I kiesése után még jobban rá lennénk szorulva az importra.

2) Ha lesz átmeneti periódus, amikor a régi és új blokkok is üzemelni fognak (a tervek szerint lesz, és nem is rövid!), elég nagy lesz a függetlenségünk.

Nem azt mondta, hogy "megteremti a teljes függetlenséget", hanem növeli, és ez igaz.

Nemzeti Dohányos 2014.01.17. 21:29:29

A gazdaságossághoz nem árt hozzávenni további két dolgot sem, amivel eddig egyik blog sem törődött:

A stabil és olcsó (zöldhöz képest) energia felpörgeti az ipart is. Amerika GDP-je az olcsó energiára alapozva nő.

Egy atomerőmű jelentősen csökkenti az egészségügyi kiadásokat. Még a napelemek is tízszer több halálesetért felelősek egységi megtermelt energiára vetítve, mint az atomenergia. Szén esetén a legdurvábbak az arányok, 44 vs 177100 várható haláleset. Utóbbit ugyan rontja a kínai bányabalesetek statisztikája, de jelentős arányt képviselnek a légúti megbetegedések. Ezek gázos erőműnél is jelentkeznek, igaz szerényebb mértékben. De nem kell haláleseteket nézni, önmagában a légszennyezettség okozta légúti megbetegedések kezelése komoly teher, amelyet az atomerőmű mérsékelni képes.

ob.szerver 2014.01.17. 21:30:37

Az ócskai gettót, a 4. mobilszolgáltatót, a március idusi havazást, a MOL vásárlást, a trafikmutyit, a pénztárgép-cserét és mindent de mindent, amihez hozzáértek, azt elbaszták.

Szerencsére ez egy egyszerűbb, olcsóbb, rövidebb és jobban átlátható projekt. Szerintem ez most jól fog sikerülni.

Blogger Géza 2014.01.17. 21:36:51

"nem előzött meg az ilyen súlyú döntéshez szükséges társadalmi egyeztetés,"

Bocsáss meg, minimum 5 éve megy erről a társadalmi vita, amit egy 2009-es és egy 2011-es országgyűlési határozat is bekeretezett.

Joci2800480 2014.01.17. 21:47:56

@Blogger Géza: ő arra gondolt hogy népszavazást róla.

Azzal meg nem értek egyet. Nem értenek hozzá az emberek... Mégha a nagy demokrácia meg is követelné.

Dilettánsok ne döntsenek szívműtétben.

különvélemény 2014.01.17. 21:48:44

Jé, még egy blog, amelyik profi atomenergia ügyben is, mostanában az ilyen blogok mintha szaporodnának, mint a pestis, vagy a lepra.

christophe 2014.01.17. 21:50:32

Nemsokàra csakis gazdasàgi èrdekbol,azorbàn behivja ideiglenes tartozkodàsra az oroszokat,nemhiàba kàdàr kolyke ez a vitya...

adrfst 2014.01.17. 21:51:48

Biztos vagyok benne, hogy már négy éve, energetikai és gazdasági szakemberek százai számoltak, modelleztek, egyeztettek, és vitatkoztak, hogy lehető legoptimálisabb megoldást megtalálják. Több ezer oldalnyi dokumentum, több száz órányi prezentáció vezetett ehhez a megoldáshoz.
A fidesz mindig mindent végigszámol és alaposan előkészít, megvizsgál minden lehetséges alternatívát.
Ők nem ötletszerűen kormányoznak, mint nyugaton szokás.

Blogger Géza 2014.01.17. 21:56:32

@Joci2800480: Hát ha arra gondol, akkor írja azt. Lehetett volna 2011-ben (az energiastratégia elfogadásakor) erről népszavazást tartani, senkinek eszébe se jutott. Most már kicsit késeinek tűnik, főleg, hogy elvileg nemzetközi szerződésről nem lehet tartani, s mire a népszavazás megvalósulna, alá lesz írva a szerződés.

IPetya 2014.01.17. 22:01:29

Parkinson története.
A parlamenti bizottság elé két előterjesztés került.
2 milliárd fonttal atomerőmű építését kellene támogatni. Az előterjesztés egy dosszié, amiből az államtitkár néhány oldalt felolvas. A szöveget senki sem érti, nem is vitatják, hanem egyhangúan elfogadják.
A szakszöveg elfárasztotta a bizottság tagjait és unott képpel várják a következő előterjesztést.
Az államtitkár egy lapot vesz elő, amelyről néhány mondatot olvas fel.
A minisztérium dolgozóinak zárt kerékpártárolót kellene építeni 2 ezer fontért.
A bizottság tagjai kocsikon érkeztek, nem nagyon értik miért kell ennyi pénzt kerékpártárolóra költeni.
Nagy vita kerekedik. Mind az összeget, mind a szükségességét vitatják. Végül az előterjesztés elvetését javasolják.
A 2009-es parlamenti vita hasonló volt.
A helyzet most kicsit más, azzal a különbség, hogy sokan érteni vélik a helyzetet. A politikai érdekek látszólag különböznek. Az ellenzést a választás érdekében felhasználhatónak vélik.
Az oroszokkal való együttműködést követelők maguk szerették volna a kibékülés eredményét learatni. Nyilván Putyinék is tudták mikor kell egy visszautasíthatatlan üzletet ajánlani.

Sandor Akarki 2014.01.17. 22:03:29

Át kell állni a ló/gyetya kombóra, ekével szántunk, lehetünk amish ország.

Sandor Akarki 2014.01.17. 22:07:59

Vagy nevezzék vissza a Moszkva teret legalább. Nem érdekel, hogy ki volt Széll Kálmán, adjanak neki másik teret, de az akkor is Moszkva tér!

ob.szerver 2014.01.17. 22:10:42

@adrfst:

"A fidesz mindig mindent végigszámol és alaposan előkészít"

Kétségkívül, ez is egy lehetséges magyarázata a történteknek.

Ne zárjunk ki azonban egy másik, a fentinél némileg gyorsabb lefolyású döntési folyamatot se:

Vlagyimir: Viktor, nem akartok egy új atomerőművet?
Viktor: Nem is tudom. Mi lenne benne nekem az okosság?
Vlagyimir: (odahajol, súg egy számot)
Viktor: Hol kell aláírni?

♔batyu♔ 2014.01.17. 22:12:12

Ballibsik már kommunista megszállásról vizionálnak.

Persze ezt is csak nekik szabad.

"Az Egyesült Államok szerint nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról – jelentette ki csütörtökön az amerikai szenátus külügyi bizottságában megtartott meghallgatásán Colleen Bradley Bell budapesti nagykövetjelölt."

Amíg itt is nem lehet szabad fegyverviselés, addig elmehetnek a picsába a tanácsaikkal együtt. Utána esetleg.

tobeor 2014.01.17. 22:13:14

"Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter azt nyilatkozta az ITAR-TASSZ orosz hírügynökségnek az aláírás utáni napon, hogy döntés a hitelről még nem született"

Szóval még ebben is hazudtak.

♔batyu♔ 2014.01.17. 22:13:22

@ob.szerver: Azért nagyon nem mindegy, hogy atomerőművet kapsz, vagy IMF hitelt.

Holkellaláírniegyhétalattaláírom Gordon.

tobeor 2014.01.17. 22:16:31

Martonyi János külügyminiszter 2013 június 20:

"lesz egy olyan nemzetközi tender, mi minden követelménynek megfelel"

Lovag Mihály 2014.01.17. 22:18:30

szerintem HA zöld mappájába valójában nem navos doksik voltak hanem az általunk kirobbantandó atomháború forgatókönyve. sőt, ebben már egészen biztos vagyok, így elismerem a tévedésemet (eddig azt gondoltam, h a mappa a nagyija receptjeit tartalmazza)

♔batyu♔ 2014.01.17. 22:22:54

Úgy látom, hogy Orbán elkövetett 3 nagyon komoly hibát, amiért a ballib média mint a méhkas.

1. Nem vonta be a dologba (tanácsadó mittomén, lényeg, hogy több milliárdot szakítsanak) a hazai liberálisokat.

2. Nem kérte ki Izrael előzetes véleményét különös tekintettel a zsidó világtanácsra.

3. Nem hirdetett százmilliókért az Indexen.

műproli 2014.01.17. 22:25:57

Nekem ne gyüjjön a Zorbán ezel a Ruszki atommal!

Mindenki tugygya hogy fel fogják robbasztani ha nem űgy gazsulálunk nekik ahogy elvárják tölünk!!

Ezér menekül eből a zországból mindenki már évek óta Nyugatra.Mer ott már a zenergiában függetelnek mer azok napnyugati energiából élnek!!! (Az nem tudom mi de a konektorból gyün)

műproli 2014.01.17. 22:28:55

@Lovag Mihály:
Ez a Zorbán most azér akarja megcsinánnyi a Zatomot hogy lerombolja vele a demokrácját (már ami még meg maradt belőle)!!!

Kim Jong Un 2014.01.17. 22:35:12

A libas meg a boszme kit kerdezett meg arrol, hogy a leheto legszarabb feltelekkel felvegyen 5000 milliard forintnyi hitelt az IMFtol? Ja, hogy nem volt ra ido, mert napokra voltunk az allamcsodtol, ahova a szakertok kormanyoztak? Aham...erdekes.

♔batyu♔ 2014.01.17. 22:39:03

@műproli: Ja, zsidók dunábalövéséről rebesgetnek a választások után.

Együtt 2014 különítmény 2014.01.17. 22:54:39

"Megannyi nyitott kérdés merül fel tehát ... melyek megválaszolásához gyakorlatilag évtizedekre van szükség"

Aki így gondolkodik alkalmatlan a kormányzásra. Egy kormánynak 4 éve van, gyakorlatilag még kevesebb, nincsenek évtizedek tökölni

dr. Trebitsch 2014.01.17. 22:56:33

@ob.szerver: Fején találtad a szöget. Oroszországban az állami rendeléseknél 1/3-ot visszaosztanak zsebbe... és ehhez máe jó nagy zseb kell. 10-15 évig nincs gond... aztán meg? kit érdekel?

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.01.17. 23:41:13

Ez egy fontos téma, tekintve a fideszes bérkommentelők azonnali támadását!
Ha Gyurcsány csinálta volna, akkor már ácsolnák neki a bitófát...
Ekkora volumenű témában kész helyzet elé állítani a lakosságot, miközben már jó ideje a hátuk mögött folyt az egyezkedés, aztán szokás szerint titkosítani az egészet, ez hallatlan pofátlanság az országgal szemben, akárki is lenne az elkövető.

kvadrillio 2014.01.17. 23:44:35

Bárkit elér az NSA ökle
A TAO nevű elit alakulat digitális technológiával dolgozik, ha kell, repülővel viszik őket a helyszínre hekkelni. Az ügynökség tényleg mindenhez hozzáfér, a wifinktől a telefonunk kamerájáig. Obama besokallt.

...A SOROSGYÖRGYÖKET ÉRJÉTEK MÁR EL ODAHAZA AKIK ÖSSZE HEDGE-FUNDOZNAK MAGUKNAK 16 TONNA aranyokat occt rajtra üldögélnek, miközben az amcsi családok ezreit kilakoltatják otthonaikból a hitelfizetésük képtelensége miatt !!!faszok !!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.17. 23:55:25

@Nemzeti Dohányos:

" az Oroszországtól való függés fennmarad – kevéssé valószínű, hogy az orosz atomreaktorba való fűtőelemek nem Oroszországból érkeznek majd."
- Te garanciát mernél rá vállalni, hogy a máshonnan beszerzett fűtőelemekkel is ugyanúgy működik a reaktor?

bkkzol 2014.01.18. 00:32:54

Nem értem, hogy miért tragédia, hogy ha azokhoz megyünk energiáért (atom,olaj, gáz) akiknek van. Mennyivel szebb dolg amikor a franciák adják el nekünk a saját vizünket vagy a németektől vesszük meg az orosz gázt.
Ez a megállapodás azoknak fáj igazán akik már leosztották a franciáknak a bővítést. Gondolom már elverték a "lobbipénzüket".
Függünk?! Igen , de semmivel se rosszabb az orosz függés ,mint az EU. Az EU jól kifényezve, szépen csomagolva szívat minket.

bkkzol 2014.01.18. 00:41:10

De, jó volna megint pár milliárdért egy jó kis értelmetlen népszavazás!
Megint azok a paraziták lennének a legaktívabbak akik a vizitdíjat is eltörölték. Közösbe az egész életükbe nem tettek semmit , de minden jár nekik. Leginkább a po..juk.
Ne legyen atom, de szén erőmű se a vízerőmű meg egyensen a sátán terentménye... de ne zárják be a bányákat, vasművet...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.18. 00:47:51

@Blogger Géza:

"2) Ha lesz átmeneti periódus, amikor a régi és új blokkok is üzemelni fognak (a tervek szerint lesz, és nem is rövid!), elég nagy lesz a függetlenségünk."

- Elvben. Azonban az áram Paksról folyamatosan jön, de hova teszed? Nem lehet dobozokban tárolni. Nem lehet tetszés szerinti messzeségre sem elszállítani.

nu pagagyí 2014.01.18. 04:45:02

Nekem az atomerőművel nincs bajom. Azzal viszont igen, hogy erre sem írtak ki becsületes tendert. Előre látható, hogy többször annyiba fog kerülni a beruházás, amennyit feltétlenül rá kellene költeni. Az ország helyett ismét néhány pióca fog gazdagodni a dolgon.

dr Smittpálelnökúr 2014.01.18. 05:21:03

Na, mit történt, itt az összes nhúgyagyú seggnyaló?!

Éljen a 3000 milliárdos hitel, éljen putyin!

Bennetek egy cm-nyi gerinc sincs! A vezéretek pár éve hazudott, vagy most hazudik?

Nem, ne válaszoljatok, erre nincs mentsék, ostoba férgek vagytok mind!

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2014.01.18. 06:18:10

Öreg politikus mondta: A politikus szava nem úri becsületszó:)
A franciák és a németek beégtek, a paksi tisztítótartályt sem tudták becsületesen megcsinálni. A majdnem csernobilból is az oroszok húzták ki a dugót.
A japán csúcserőművek romokban ötforintos hibák miatt. A pasi blokkok építésekor az oroszok többet tanultak az atomerőmű építésről, mint előtte az összesnél. Az első blokk~ 70 százalékos készültségből lett visszabontva. A tervezőgárda többször hazavonult, amikor a magyarok feldobták nekik a hibákat. Utána jöttek, hogy uraim valóban tévedtünk. Csak ezekről nem ír senki, így nincs a köztudatban. Kb ennyi.

Niebur 2014.01.18. 06:47:06

@Kim Jong Un: Neked is leírom, talán megérted.
Az IMF-EU hitelkeret teljes összege 19 milliárd euró volt. Ebből lehívtak 12,5 milliárd eurót, kb. 3600 milliárd Ft-t. Az összeg növelte az MNB valuta tartalékát, és még maradt 500 milliárd Ft. MOL részvény vásárlásra (pocsékolásra)is.
Az Orbán kormány csak 2013-ban, (nincs nemzetközi válság!) felvett 7379 milliárd Ft. hitelt, szabadpiacról 2-3 szoros kamattal. A 2014-s év már szerényebb, a terv "csak" 6902 milliárd Ft. hitelfelvétellel számol.
Eközben eltűnt a 3000 milliárdos nyugdíjvagyon és az államadósság 22300 milliárd Ft.-ra emelkedett.
Össze tudsz hasonlítani számokat?

kvasztics47 2014.01.18. 07:12:37

Amíg az önsorsrontók vannak többségben Orbán azt csinál amit akar.
Neki nem kerül semmibe, mert csak ígérni kell: 14. havi nyugdíj, meg ingyen fűtés. Oszt jónapot.

xvxvxv 2014.01.18. 07:37:04

@♔batyu♔: a sunyi, moszkovita fajtád öt éve még hörögve, dagadó nyaki ütőerekkel követelte a 2. vh-s emlékmű eltávolítását és nemleszünkgazpromosgyarmatozott.

most, hogy a tolvaj szarházi moszkva felé menekül, hörögve, dagadó nyaki ütőerekkel ballibsiztek le megint mindenkit, akinek csak egy csepp kételye támad a cucc körülményeit illetőleg - ahogy a másik sunyi fideszrészvényes mondja, "az a baj, hogy a zorbán csinálja." kurvára nem az a baj. de a sunyi, bolsevik, magyarokat meggyalázó fajtátok ezt pontosan tudja.

és kurvára nem urban legend az, hogy egyszer az egyik fideszes notabilitás elejtette a szavazóbázisukról: "akár a szájukba is szarhatnánk, azt is megköszönnék."

Medve Ákos 2014.01.18. 07:48:54

A fénykép tanúsága alapján jól kizöldült minden Pakson! (2014)

én már a fény gyermeke vagyok 2014.01.18. 08:04:43

@poszt...

Nem - szinte titokban kötött megállapodás -, hanem ...titokban ...

Az ország népével csak a megállapodás kész tényét közölték.

Annyi se derült ki, hogy mi van a szerződésben.

Úgy telepít ide egy atomhatalom - Oroszország - egy atomvalamit,
hogy azt egy felcsúti suttyóval zsírozta le kettesben.

Egy olyan focistával, aki még sms-t írni sem tud, nemhogy atomfizikát.

Ez bizony nemzetbiztonsági és környezeti támadás.

Orbánt le kéne sittelni érte.

röhögő 2014.01.18. 08:47:29

@Nemzeti Dohányos:
"1. Import áram, mert az most olcsó, és bár a technológiai fejlődés kapcsán 5-10 éves távlaton is bizonytalanságról beszélnek, és zöldtechnológiai áttörést várnak, csak azért, hogy ne legyen Paks bővítve, 70 évre előre bevállalják, hogy import mindig lesz elég, és olcsó is lesz. Na szóval, ha direktben áramot importálunk, a hatás azonnali. A szlovák kormányfő bal lábbal kel fel, megnyomnak egy gombot, és nálunk ott ahol van megállnak a vonatok, metrók, sötétbe borulnak a városok.

2. Gázzal termelünk áramot (esetleg zöldenergiával súlyosbítva, de annak is ugyan az a vége, kell a gázos kapacitás, és az idő nagy részében az fog termelni). Ha összeveszünk az oroszokkal, vagy az ukránok, és megint elzárják a gázcsapot, a hatás ugyan szintén azonnali, de a tartalékok hetekig kitartanak. Annyi idő van megoldani a vitás kérdéseket.

3. Atomerőművünk van. Eleve a reaktorokat évente kell "átrakni", és akkor is csak a fűtőelemek harmadát kell cserélni. Tartalékolni évekre előre lehet, az alternatív szállítást egy teherautó megoldja. Közben az oroszok azt kockáztatják, hogy a felmondott üzemanyagszállítási-megállapodás miatt leállítjuk a hitel törlesztését. Zsarolási potenciál: negatív. "

- Remek összefoglaló!

röhögő 2014.01.18. 08:49:15

@Niebur: Ettől az elmebeteg @Kim Jong Un: -tól ne várjál olyat hogy képes a narancsködön keresztül számokat megérteni!

röhögő 2014.01.18. 08:50:47

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Elég sok áramot importálunk. Legfeljebb egy darabig exportálni is fogunk.

röhögő 2014.01.18. 08:51:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Na meg semmiből sem fog tartani lekapcsolni a drága gázerőműveket.

röhögő 2014.01.18. 08:53:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "- Te garanciát mernél rá vállalni, hogy a máshonnan beszerzett fűtőelemekkel is ugyanúgy működik a reaktor?"
- 3.5% U235 tartalomra dúsított, U3O8, cirkónium burokban. Igen, garanciát merek rá vállalni. Ha megvan a dúsított urán, BME egyetemisták is összerakják az egyetemi műhelyekben.

röhögő 2014.01.18. 08:55:43

@Kim Jong Un: "A libas meg a boszme kit kerdezett meg arrol, hogy a leheto legszarabb feltelekkel felvegyen 5000 milliard forintnyi hitelt az IMFtol? Ja, hogy nem volt ra ido, mert napokra voltunk az allamcsodtol, ahova a szakertok kormanyoztak? "
- Biztos napokra vagyunk a nagy áramszünettől. :-))
Hogy te mekkora állat vagy!

röhögő 2014.01.18. 08:56:32

@♔batyu♔: Zsidózás nélkül nem álltad meg, mi? Mi vagy te? Fizetett moszados provokátor?

na4 2014.01.18. 09:13:13

Nyugat Európa fuldoklik az energiatöbbletben. Ebből a pénzből évtiedekig vehettünk volna olcsó elektromos energiát. Paks = Bős-Nagymaros II. Ebből gigabukta lesz.

luis5 2014.01.18. 09:32:34

Társadalmi egyeztetés atomerőműről? ne röhögtessenek már! Tipikus szakpolitika...
Mari néni meg az alkesz Pista majd megmondja! nekik amúgy is mindig határozott véleményük volt Paksról is, Győzikéről is.

Majd ha bélelzáródásról is vitát nyitnak az orvosok a beteggel (ahelyett h megoperálnák azonnal), na akkor jöhet a paksi vita is.
Hirtelen 5M energetikai szakértőnk lett.

Allesmor Obranna 2014.01.18. 11:07:46

Bős_Nagymaros azért bukott el, mert azzal a bukással akartak rendszert váltani. Azóta kiderült, hogy messze jobb lenne az árvízi helyzet, ha megépül, mint így. Sajnos kiderült, azt a vízlépcsőt meg kellett volna építeni. És nem elsősorban az által termelt áram miatt, hanem a Duna hajózhatósága és árvízvédelmi okokból. Paksra is szükség van, ahogy a bővítésére is. A tenderek legnagyobb hibája, hogy iszonyat drága és hosszú folyamatok csak azért, hogy egy döntés megszülethessen. Aki legtöbbször pont úgy ígér be árat, ahogy fentebb többen is leírták.

GONOSZ 2014.01.18. 11:21:34

Persze lehet hülyíteni a népet, csak abból nem fog megoldódni a nem is olyan távoli jövőben generálódó energiaigény. Picit számolni kellene. Mondjuk évi 3%-os fejlődéssel, ez nem olyan sok ugye?!
Tehát mekkora kapacitásra lesz szükségünk?
És azt honnan teremtjük elő egy dinamikusan dráguló energiapiacon? Ja!

Amadeus62 2014.01.18. 11:47:18

@luis5:

De azért 2008-ban mentél hülyenépszavazni, ugye birka? Mert ahhoz biztos értetek.

CSENDES 2014.01.18. 11:57:15

Én csak egyet nem értek. Cirka 3 évvel ezelőtt egy tollvonással elvettek 3000 milliárd nyugdíjvagyont, ezzel eladósítva az országot, m éspedig a leendő nyugdíjak kifizetése okán, amik majd húsz év múlva válnak esedékessé. Nem egészen három évre rá, újabb 3000 milliárd, amit majd szintén 25-30 év múlva kell visszafizetni.
Mi lesz így?

Psi Holo · http://psiholo.blogspot.com 2014.02.03. 11:43:36

Talán van olyasmi is a képben, hogy ha Magyarország becsődöl, akkor az oroszoknak érdekük lesz a megsegítése, különben ki fogja visszafizetni a zsét. Ne feledjük, a nagy kommunistázás hátterében az áll, hogy melyik magyar párt melyik orosz oligarchával áll üzleti kapcsolatban. Ha Magyarország becsődöl, az orosz magánzsebek problémája lehet, amit az orosz állam biztosan nem fog hasgyni.
süti beállítások módosítása