Ebola: A járvány, amit a nyugati közöny is táplál

2014. október 13.

Tavasszal még úgy tűnt, az eboláról szóló hírek amolyan kis színesnek számítanak a világ távoli részeiről szóló tudósításokban. A nyári hónapokban azonban a járvány egyre ijesztőbb méreteket öltött, majd a vírus kitört Afrikából, és azóta Amerikában, Európában is egyre több megbetegedést okoz.

A vírus majd negyvenéves történetének eddigi legnagyobb járványának számtalan oka van. Ezek között megtaláljuk az egészségügyi intézmények szinte teljes hiányát az eredetileg érintett területeken éppúgy, mint a temetkezési szokásokat, az orvosokkal szembeni bizalmatlanságot, vagy éppen a Sierra Leone vagy Libéria területén nem olyan rég véget ért polgárháborút. Az említett két ország tekintetében csak két adatot említenék: Libériában 51, Sierra Leonéban 136 orvos dolgozik – illetve dolgozott, hiszen a vírus nem kíméli az egészségügyi személyzetet sem.

A fentiek mellett erősen megnehezíti a járvány megfékezését az is, hogy a kezdeti tünetek (magas láz, fej- és hasfájás, hányás, gyomorfájdalom) számos egyéb betegséghez köthetők. Mivel az ebola a vírusos vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, a fentebb leírt tüneteket kiegészíti a külső és belső vérzés, a véralvadás képességének megszűnése is. A vírus testnedvekkel terjed, ráadásul a halál beállta után is fertőzőképes, továbbá a 20-30 százaléknyi túlélő is még hetekig fertőzőképes marad. Ez okozza a legnagyobb problémát a maláriához, tífuszhoz, álomkóréhoz (azaz gyakori afrikai betegségek) hasonló kezdeti tünetek mellett. A betegség pontos diagnosztizálásra szinte esély sincs, Afrikának ezen a részén nincsenek erre felkészített laborok. Akinél az ebola tüneteit észlelik, karanténba kerül – ez egyfelől megfelelő intézkedés, hiszen egy ilyen járvány esetében szükséges az efféle óvintézkedés, másfelől viszont aggályokat vethet fel például egy más betegségben szenvedő ember összezárása a valóban ebolával fertőzött betegekkel. Ráadásul nem egy tudósítást hallhattunk megtámadott orvosokról, ápolókról, a karanténból megszöktetett betegekről, elrabolt holttestekről.

ebola-terjedés.jpg

("Az ebola eddigi útja", f: www.hlntv.com)

Guinea, Sierra Leone és Libéria után Nigéria volt a következő afrikai állam, ahol megjelent a vírus. A járvány március végi kitörését követően három hónapot kellett várni az első jelentősebb óvintézkedésekre (Libéria lezárta határait, továbbá betiltották a tömegrendezvényeket, leállt a tanítás az iskolákban, stb.), továbbá az első jelentősebb válságtanácskozásra a térségben: a WHO kezdeményezésére és részvételével 11 afrikai ország egészségügyi miniszterei találkoztak júliusban Ghánában, és állapodtak meg a vírus terjedése elleni összehangoltabb harcról. Az Afrikán kívüli világ is ekkor kezdett felébredni: az Európai Bizottság kétmillió euró gyorssegélyt ajánlott fel a járvány megfékezésével foglalkozó szervezeteknek, a Világbank 200 millió dolláros gyorssegélyt ajánlott fel Libéria, Sierra Leone, Guinea és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részére.

Ekkortájt nyilatkozta a budapesti Egyesített Szent István és Szent János Kórház főorvosa (egybehangzóan más szakemberekkel), hogy nem zárható ki, hogy véletlen folytán Európába is eljut a kórokozó, de azt kizártnak tartja, hogy fejlett egészségügyi kultúrájú országokban járvány lépjen fel. Ugyanekkor érkeztek a hírek arról, hogy az amerikai kormány több megelőző intézkedést léptetett életbe a légi- és tengeri kikötőkben annak megakadályozására, hogy az ebola-járvány elérje az Egyesült Államok területét. Ennek ellenére az első ebolával fertőzött beteget (azokon az embereken kívül, akiket gyógykezelés céljából szállítottak Amerikába vagy Európába) Dallasban diagnosztizálták, majd egyre több hasonló hír érkezett a nyugati világból, a legfrissebb szinte már a szomszédból, Macedóniából. Bár egy két évvel ezelőtti ugandai járvány kapcsán arról szóltak a hírek, hogy legalább 5-7, de inkább 10-15 évre van szükség olyan gyógyszer kifejlesztéséhez, amivel gyógyítható a betegség, nyár óta több beteget sikeresen kezeltek már Afrikán kívül különböző szerekkel, amelyek jelenleg kísérleti fázisban vannak. Addig is, amíg nincs gyógyszer, Afrikában zenével küzdenek a kór ellen. Eközben az ENSZ főtitkárának különleges megbízottja, Anthony Banbury arra figyelmeztet, hogy kialakulhatnak a vírusnak olyan mutációi, amelyek lehetővé teszik a levegőben terjedő fertőzést, amivel még kevésbé kontrollálhatóvá válna a helyzet.

ebola-usa.jpg

("A második amerikai fertőzött", f: www.usatoday.com)

A járványnak jelentős hatásai lehetnek mind a regionális gazdaságra, mind a világgazdaságra. Egy friss világbanki tanulmány legrosszabb forgatókönyve szerint Guinea GDP-je 2,3 százalékkal, Sierra Leone-é 8,9 százalékkal, Libériáé 11,7-kal is csökkenhet idén, és egyik állam sem tartozott az élvonalba a járvány kitörésekor. Az érintett államok határait lezárták, a lakosság (és ezzel a termékek, áruk és a munkaerő) mozgását belső ellenőrzőpontok lassítják és gátolják. Az ellátási nehézségek miatt folyamatosan emelkednek az élelmiszerárak, és ezzel együtt természetesen az infláció is. Eddig 300-500 millió dolláros kárt okozhatott a járvány a régióban, de a Világbank kétéves távlatban 30 milliárd dollárra becsüli a veszteségeket a térségben. (Ehhez képest a mostani állás szerint a Világbank 400 millió dolláros, a Nemzetközi Valutaalap pedig 130 millió dolláros gyorssegélyt nyújt az ebolával sújtott nyugat-afrikai országoknak). A gazdasági hatások azonban nem állnak meg Afrika nyugati partvidékén. A libériai bányák termelése nagyrészt leállt, a nyersgumi és a pálmaolaj exportja is gyakorlatilag megszűnt. Sierra Leonéban a rizstermesztők nem viszik piacra a megtermelt árut, hanem raktározzák azt. A járvány által veszélyeztetett Elefántcsontpart a világ legnagyobb kaucsuktermelője, továbbá a kakaóbab termesztésében is világelső – a kakaó ára már most három és fél éves csúcson jár, pedig egyelőre el sem érte az országot a vírus.

Bár a járvány még javában dühöng Afrikában (eddig összesen 8105 fertőzöttet regisztráltak, de a valós szám ennél biztosan magasabb), és egyelőre nem látható, milyen következményei lesznek a világ többi részén, már most ideje elgondolkodni azon, a jövőben hogyan előzhető meg, vagy legalábbis ellenőrizhető hatékonyabban egy hasonló járvány. Annak ellenére, hogy meglehet, csak a pár évvel ezelőtti madárinfluenza-pánikhoz hasonló jelenséggel állunk szemben, a járvány kitörését előidéző, elősegítő problémák léteznek, azokat meg kell oldani. Ezek közül kiemelendő az egészségügyi infrastruktúra és szakemberek (orvosok, ápolók) hiánya, a tiszta víz hiánya (a hatóságok gyakori kézmosást tanácsolnak a veszélyeztetett régiókban), de egyesek szerint ebbe a körbe tartozik a trópusi esőerdők kivágása is. (Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: a nagy erdőterületek kiirtásával az ott élő állatok jelentős része is elpusztul, ezért az addig bennük élő vírusok új gazdafajt keresnek, ami jelen esetben az ember.) További – rendszerszintű – problémát okoz a korrupció; nem tudni, hogy a felajánlott segélyek és pénzösszegek mekkora részét fordítják majd valójában a járvány elleni küzdelemre. Mindezek mellett a világ Afrikán kívüli, fejlett részének a közönye, érdektelensége sem segíti elő az ehhez hasonló járványok megelőzését, bár talán a mostanihoz hasonló események rávilágítanak arra, hogy a problémák akut kezelése rendszerint többe kerül, mint elébe menni annak, hogy bekövetkezzen a baj.

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr926786011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzerződésSertés 2014.10.13. 12:31:54

Közöny és érdektelenség? Orvosokat, katonákat, segélyek tonnáit küldték már oda! Az egyetlen probléma, hogy nem zárták rá arra a kontinensre az ajtót és hagyják, hogy az evolúció elvégezze szépen, amit elkezdett, mert hát a polkorrektség az fontosabb mindennél...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.10.13. 19:17:34

Megint érezzem magam szarul, mert én vagyok a szemét fehér ember?

odamondó 2014.10.13. 19:23:44

Szerintem meg megint a H1N1 és társai rémkeltés megy. Ha valós, komoly problémával néznénk szembe ezek az országok már rég le lennének zárva és a repülő utasok seggébe is belenéznének.

kuvahara 2014.10.13. 19:24:02

Hát persze. A fő oka nyilván nem az, hogy még sámánokkal sem hajlandóak harcolni afrikai testvéreink a járvány ellen, hanem kifejezetten azok ELLEN harcolnak, akik segítséget nyújtanának... Tudod mit? Kimerítené a jogos önvédelem fogalmát, hogy ha Afrikának Ebola-vírus sújtotta részét egyszerűen karanténnak tekintenénk. Oké, ha nem képesek arra, hogy elfogadják a Nyugat segítségét, sőt elvetik, ha az egyetlen védekezési módszert a hullák szertehagyásának tekintik, akkor egyszerűen nem LEHETSÉGES mást tenni, csak védekezni. Lehet, hogy ott ezrek pusztulnak el, de ha a világra szabadul - márpedig egyre inkább úgy néz ki -, akkor milliók. Posztoló, nagyon fölhúztál - és akkor most meglehetősen finoman fejezem ki az érzéseimet. A szokásos "mi, rohadó nyugat vagyunk a felelős"-süketelés nem elsősorban unalmas, hanem HAZUG és gyilkos észrevétel.

Gregoory 2014.10.13. 19:30:07

Véletlenül se az ostoba fekete az oka, aki elhiszi hogy a sámán jobban tudja, mint a doktorok, ráadásul poénból kirabolják/széthordják az oda telepített kórházakat...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.13. 19:38:52

Kedves Posztoló!

Be lehet állni önkéntesnek. Blogolás helyett.

Zsíros Bunci 2014.10.13. 19:41:39

Egyrészt egyetértek a többiekkel, miszerint magukat az országokat kellene karanténba zárni; az egy dolog, hogy nem tehetnek róla, hogy itt van a melegágya ennek a vírusnak, de a hozzáállásukkal tettek eleget ahhoz, hogy ekkora számú megbetegedés legyen. Ahogy fent írták, polkorrektséggel még nagyobb bajt is okozhatunk.

Másrészt azzal is egyet kell értenem, ami a cikk főcíme (bár nem nagyon van ez bővebben kifejtve alább): közöny. Most épp elkezdtek védőoltás-fejlesztést tolni ezerrel, úgy néz ki lesz is nemsokára. Milyen érdekes, ezt 40 évig hogy a faszomba nem csinálták meg?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.13. 19:43:57

Az egyébként hogy van, hogy az összes karanténos / betegemberes / nyomornegyedes képen, amit eddig innen láttam, az összes lefényképezett helyi nyomorgó VADIÚJ, kifogástalan állapotú ruhákban van. Mintha skatulyából húzták volna elő őket.

Sehol egy agyonmosott póló, egy kopott szoknya, egy szakadt cipő. Semmi! Kifogástalan darab mindegyik. Némelyik ruhadarabon még a gyári hajtogatás nyoma is látszódik.

Direkt a fényképezéshez öltöztetik fel őket?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.13. 19:50:13

@Zsíros Bunci:

"Milyen érdekes, ezt 40 évig hogy a faszomba nem csinálták meg?"

Nem volt ennyire napi rutin a kontinensek közöti utazgatás az átlagemberek szintjén. A nyugatnak nem volt rá szüksége, az őskőkori szinten élő helyieknél meg úgyse mentek volna semmire vele, hiszen azok a fehér embereket alapból gonosz ellenségként kezelik.

Egy jó hónapja volt hír, hogy egy Indiába tartó repülőről szedtek le ebolást az Emírségekben. Az lesz majd a szép, ha a szintén őskőkori szinten élő indiai nyomornegyedekbe hurcolja be a vírust valami hülye. Nem kizárt, hogy ez már meg is történt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.10.13. 19:50:13

@mrZ: Ezt mekkora időtartamra és hol érted? Anno 1993-ban Szomáliában nem csak jenkik voltak, Pakisztán is ott volt. A francia jelenlét egyes országokban gyakorlatilag permanens...

tralalala 2014.10.13. 20:11:45

"Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: a nagy erdőterületek kiirtásával az ott élő állatok jelentős része is elpusztul, ezért az addig bennük élő vírusok új gazdafajt keresnek, ami jelen esetben az ember."

Öööööö... hát ez annyira le van egyszerűsítve, hogy ilyen formában nem is tudom értelmezni, mert ha azt jelentené, ami le van írva, az szerintem elég nagy butaság lenne.

Krisz11 2014.10.13. 20:15:06

Itt az európai embernek egyetlen dologra kell figyelni, hogy az afrikai határsávon megerősítsék a falakat, kirakják a szögesdrótot meg a gépágyúkat, azt jónapot.
A tengert meg rombolókkal védjék, aztán ha valamelyik majomnak kedve támadna bevándorolni, akkor intézkedjenek.
Amúgy is, indulhatnának az afrikaiak az Antarktisz, vagy India irányába is. Rá kellene vezetni őket, hogy Európa rossz ötlet.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.13. 20:16:49

@tralalala:

A poszter túl sok kommersz scifit nézett :D

Krisz11 2014.10.13. 20:21:45

"ebbe a körbe tartozik a trópusi esőerdők kivágása is ... a nagy erdőterületek kiirtásával az ott élő állatok jelentős része is elpusztul "

Persze, mert a vadak mindent kiírtanak, ami szép, vagy értékes. A folyókat is lehalászták már régen.
Normál esetben a lemmingek sorsára kellene, hogy jussanak, ha feléltek mindent, bele kellene, hogy ugráljanak a tengerbe.
Csak ide ne jöjjenek..

totalnick 2014.10.13. 20:24:10

a fekák önerőből mire képesek? Csókolgatják a hallottakat, hát még jó hogy terjed a vírus! - ami egyébként nem igazán terjedős fajta.

Krisz11 2014.10.13. 20:24:23

Én nem nagyon hiszek az ilyesmiben, de most kapcsolódik :D :
egyesek szerint a természet az AIDS-el, meg az ebolával csak próbál védekezni a négerek ellen.

mrZ (törölt) 2014.10.13. 20:32:01

@molnibalage:

Én csak mostanra értem.
Pentagon has made clear that no U.S. military personnel will directly treat Ebola patients.

Azok a dokik akik már két éve foglalkoztak az esettel, és utaztatták a betegeket az országhatárokon keresztül, és kezelték őket nem lezárt és nem őrzött kórházakban(sátrakban), nos azok már leléptek.

www.bbc.com/news/world-africa-19306437

MSF?

Nem ők voltak akik a szír szarin gázos támadást kamuzták, amiből majdnem világháború lett?

És még rövid voltam.

steery 2014.10.13. 20:44:31

Utána néztem Rüdiger Dahlke: A betegség, mint szimbólum című könyvében a láz és vérzés fogalmaknak. Az ebola (ahogy várható volt), nem szerepel a könyvben.
A láz lelki okai: konfliktus, harc a betolakodókkal. A megoldása: döntéseket hozni, nyíltan felvállalni a harcot az életért.
A vérzés lelki okai: az élet méltánytalan elpazarlása, az életenergia elvesztése, áldozathozatal testi szinten. A megoldása: megbékélés a halandósággal, a halál elfogadása.
Társadalmi szinten az ebola lelki oka szerintem arra vezethető vissza, hogy a világunk kezd kivérezni: gazdaságilag, politikailag, erkölcsileg, minden formában. Túlerőltetjük a fogyasztói társadalmat, széthajszoljuk magunkat elérhetetlen célokért, pazaroljuk a bolygó javait. Ezt jól mutatja az, hogy a világon sok a szegény ember és egyre kevesebb a gazdag. Fogynak az állatok és növények, ásványkincsek, mégis tovább erőltetjük a fenntarthatatlan fejlődést, mint a bolondok. A gazdasági válság jó előképe a társadalom kivérzésének, az általános energia (pénz) vesztésnek. A gazdaság még pörög, de már üresbe van téve a motorja, vagyis nem halad sehová.
Az ebola nem betegség, hanem tünete, manifesztációja a társadalom lelki betegségének. És mivel a társadalom ezekkel a problémákkal jól láthatóan képtelen szembenézni és meghozni a megfelelő döntéseket, a tünetet sem fogja tudni kezelni (ahogy az látszik is a gyermeteg intézkedéseken). Véleményem szerint az ebola járvány a következő 1-2 évben az egész világon el fog terjedni és több milliárd embert meg fog ölni, összeroppantva a pazarló, igazságtalan, kizsákmányoló fogyasztói társadalmat és így fizikai szinten oldja meg, erőszakkal a problémát. És nem lesz gyógyszer, ami használna ellene.
Egyénileg úgy védheted meg magad ettől, ha tudatosan harcolsz a fogyasztói társadalom ellen, takarékoskodsz, raktározol készleteket magadnak, és persze szembenézel a halál témakörével, megbékélve a saját elmúlásoddal (beleértve az elérhetetlen céljaidat is). Akkor lelkileg védve leszel a problémától és az immunrendszered jó eséllyel harcolhat majd a vírus ellen, amikor menthetetlenül elkapod. És akár túl is élheted ezt a szart, ami pontot tesz az Új Világrend nevű globális gazság végére.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.13. 21:05:01

@steery:

Valamit félreértettél. Nem a konzumidióták lesznek ebolásak ezerszámra, hanem az írástudatlan, törzsi keretek között élő, 40 éves szülinapot se megérő harmadik világbeli nyomorultak.

Le Orme 2 2014.10.13. 21:52:21

"a Világbank kétéves távlatban 30 milliárd dollárra becsüli a veszteségeket a térségben" Felejtsük el ezeket a tartalmatlan számokat. Libéria GDP-je 2 milliár dollár, Sierra Leonéé 5 milliárd. Ha lesz veszteség, az pénzben és GDP veszteségben nem fejezhető ki.
Amúgy a poszt utolsó mondatában ír csak a nyugati közönyről, mint egy okról, ami jogosan kapott megsemmisítő kritikát a korábbi hozzászólóktól.

MEDVE1978 2014.10.13. 21:55:23

Kicsit unalmas ez a "ki a hibás" sztori ismét. Megint a nyugat a hibás, legyenek azok az amcsik vagy az európaiak. Nézzünk csak Fekete Afrikára a XVIII-XIX. században. Láthatjuk mondjuk a britek harcát Shaka Zuluval. Az afrikai hadurak pont ugyanolyan kegyetlenek voltak, mint a gyarmatosítók, csak éppen a gyarmatosítóknak géppuskájuk volt. Aztán jött a népek gyönyörű önrendelkezése és a gyarmatosítók otthagyták Afrikát. A baj csak az, hogy a helyiek ott folytatták, ahol Shaka Zulu abbahagyta, csak a gyarmatosítók fegyvereivel felszerelkezve. Ezt az ebola problémát valószínűleg effektíven kezelték volna egy gyarmaton. Kirendelték volna a helyi katonaságot és elégették volna a hullákat, előírták volna a kézmosást.

Ladislav 2014.10.13. 21:56:15

@polyvinyl: :))
Hát lehet tényleg kegyetlenül hangzik, de @SzerződésSertés: felvetését megfontolandónak tartom. Az a szintű népesség növekedés (4x-es 50 év alatt) fenntarthatatlan, utána meg jönnek a helyi balhék az erőforrásokért és a migránsok, akik pedig már itt, nekünk, helyben "csinálják" a fesztivált. Lásd. USA,GB, Németország, Hollandia, Svédország, stb., nyilván elhallgatva a polkorrektség jegyében.

Ladislav 2014.10.13. 21:57:19

@MEDVE1978: "Kirendelték volna a helyi katonaságot és elégették volna a hullákat, előírták volna a kézmosást. " Ehhez ésszel és kultúrával kell rendelkezni.

szanalmas 2014.10.13. 22:19:24

"vírusok új gazdafajt keresnek"

Keresnek? Jófogás.hun, ja.

@Krisz11:

Természet?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.10.13. 23:26:38

Nyugati közöny? Azért terjed Afrikán kívül is a járvány, mert a nyugati orvosok és ápolók próbálnak segíteni és ők is elkapják. Mondjuk el kellene gondolkozni, hogy a betegek hazaszállítása fontosabb vagy az egészségesek védelme...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.10.13. 23:30:47

@steery: Te is annak az elmebeteg, tömeggyilkos német volt orvosnak a fantazmagóriáit követed, aki bekattant a családja halálakor, most is körözés alatt áll és talán Svédországban bujkál?

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.10.13. 23:38:30

@Zsíros Bunci: Védőoltást akkor fejlesztenek, ha tömeges járvány van és 40 év alatt összesen nem volt annyi beteg, mint idén. Te is az eső ellen építesz tetőt a házadra, nem lezuhanó repülő vagy meteor ellen.

steery 2014.10.14. 14:57:54

@polyvinyl: Nem értettem félre semmit. Először pont azok halnak meg, akik a leginkább ki vannak vérezve lelkileg és testileg. Vagyis a szegény országokban élő kizsákmányolt és tudatlan emberek, akik úgy érzik, hogy hiába dolgoznak, nem jutnak előbbre. Ez egy összetett lelki probléma, de a minta közös minden áldozatban.
@Étteremkritikus: Miről beszélsz? Én arra próbálom felhívni a figyelmeteket, hogy minden betegségnek lelki okai vannak, ami mindig megelőzi a testi tüneteket. Az orvostudomány pont azért nem boldogul a gyógyítással, mert testeket próbál kezelni, meg szerveket, meg kórokozók ellen harcol, amiket inkább kórkövetkezményeknek kéne hívni. A kórházat meg egészségháznak.
Nálunk jelenleg népszerű betegségnek számít az allergia. Tünetként ez nem más, mint prüszkölés és fújás a világra, a levegőben mindenhol jelenlévő összetevőkkel szembeni agresszív védekezés, elzárkózás attól, hogy másokkal egy levegőt kelljen szívni. A legjobb gyógymódja tehát az, ha megbékélsz a világgal, nem zavartatod magad annak szagától, szennyétől és nem fújsz mindenre és mindenkire (mint a dohányosok, akik magukban füstölögnek, bűzölögnek és mindenkit elriasztanak maguktól). Akkor el fognak múlni az allergiás tüneteid maguktól, drága gyógyszerek nélkül is.
Mindezen tények azt mutatják, hogy a szellemed tudatos uralásával és a világhoz, önmagadhoz való helyes hozzáállással számos betegségtünet könnyen elkerülhető, gyógyítható. És meg tudod védeni magad a fertőzésektől is. Ingyen és bérmentve. Ami persze nem üzlet senkinek, ezért nem népszerűsítik. De én most megsúgom nektek, hogy legyen esélyetek a túlélésre. Ha nem éltek vele, az már a ti döntésetek.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.10.14. 17:53:41

@steery: Van néhány, többnyire kevésbé súlyos betegség, aminek lelki okai vannak, ezek lehet megelőzni. A többinél legfeljebb enyhíti a lefolyást a lelkiállapot, de nem befolyásolja érdemben.

steery 2014.10.15. 10:57:24

@Étteremkritikus: Én nem így tapasztaltam. Magamon kísérletezem már évek óta, tanulmányozom a gondolataim megváltoztatásával történő egészségi állapot befolyásolást. És sok csodálatos betegséget és gyógyulást sikerült már előidéznem kísérleti úton. Például súlyos atipikus bőrgyulladást, amitől a bőröm kb. 80%-a duzzadt vörösre megégett és senki nem tudott rajta segíteni. Majdnem belehaltam. De sikerült kikapcsolnom, mire 7-8 nap alatt mindenféle gyógykezelés nélkül meggyógyultam. Nyomtalanul elmúlt! Röhejesen simán és könnyen! Ugyanígy ki-be kapcsolgattam magamon az ízületi gyulladást, bőrgombát, herpeszt, korpásodást, torokgyulladást, ínygyulladást, gerincfájdalmat, allergiát, szívműködési zavart. A kutatás még folyik a témában, de az eddigiek alapján úgy látom, hogy megfelelő gondolatok beírásával bármilyen betegséget, bajt, fájdalmat létre lehet hozni napok alatt, illetve meg lehet gyógyítani. Ha nem módosítom a gondolataim, akkor sokkal lassabban és nehezebben gyógyul, illetve könnyen visszaesik az állapot, mert a szervezetem ellenáll a hagyományos gyógyszereknek. Ez messze több, mint holmi önszuggesztió vagy placebó hatás. Az élő rendszer intelligensen reagál a kapott parancsokra és követi őket. Ahogy a gondolataimmal vezérelni tudom a légzésem, a mozgásom, úgy az egészségi állapotom is. Mert nem csupán egy anyaghalmaz vagyok, hanem önjavító élőlény.
Ez olyan fontos felfedezés, hogy ha a végére érek a kutatásnak, írok majd róla egy szakkönyvet. Érdemes lenne már az óvodában vagy legkésőbb általános iskolában mindenkinek tanítani ezeket az öngyógyító, önjavító gondolati technikákat (működésében hasonló az agykontrollhoz), és ezzel igazi népegészségügyet lehetne csinálni (az orvosok és gyógyszergyárak nagy szomorúságára).

szanalmas 2014.10.16. 01:49:07

@steery:

Óbazmeg, te vagy az AIDS ellenszere. Az ne zavarjon, hogy a vírust elkapod és nem bekapcsolod, és kurvára szarik rá, hogy te imádkozol magadhoz, ő nem kapcsolódik ki. De megnéznélek egy halálos sugárdózis kapásakor, vagy egy nyílbéka mérgezéskor is, ahogy kapcsolgatsz agyhelyileg. Persze attól még a jelenség amiről beszélsz létezik, de nem kéne misztifikálni, mert annyira nem jelentős. Legfőbbképpen a hipochondereken segítene, ha elhinék, de azok elég makacs fajta.

steery 2014.10.16. 16:50:34

@szanalmas: Óbazmeg, nem erről van szó! Amúgy igen, az AIDS is gyógyítható ezen a módon, ahogy gyakorlatilag minden betegség és fertőzés, mivel nem az számít, hogy mi okozza látszólag a bajt, hanem, hogy hogyan fogadod te, mint élő rendszer és miként reagálsz rá. Amúgy ennek semmi köze az imádkozáshoz. Nem imádkozom, nem képzelem magam egészségesnek, nem szuggerálok be magamnak semmit, meg semmi ilyesmi. Egész másról van szó, de hosszú lenne elmagyarázni. Majd a könyvemben elolvashatod és leszakadhat tőle az orcád.
És tényleg: elvileg ennek a módszernek a tökélyre fejlesztésével megvalósítható a totális halhatatlanság és elpusztíthatatlanság is. Régen ezt Indiában jóga technikának hívták. Ide tartoznak az olyan képességek, mint a szögeságyon fekvés, az évekig nem evés (nem a fényevés!), a tumó hőgyakorlat a Himalájában (megszárad rajtad a vizes ruha a hóesésben), az ámokfutás képessége (transzban 100 km-eket futsz fáradás nélkül), a mindenféle mérgekkel szembeni immunitás (megihatsz egy pohár ciánt és semmi bajod), stb. Tehát a halálos atomsugárzás is túlélhető ezzel. Sőt, ha a segged alatt robbantanak hidrogén bombát és a tested ionizált gázfelhőre esik szét, azt is túléled, mert amint elült a por, újra összerendezed a tested atomjait és mintegy feltámasztod magad (harmadnapra). Ez a lehetőségek csúcsa. Az más kérdés, hogy nem könnyű elérni. De nem is lehetetlen. :-D
És ennek semmi köze a misztikumhoz. Kőkemény tudomány van mögötte, csak meg kell ismerni. És ezen dolgozom most. Mert makacs fajta vagyok és nem hagyom, hogy az ilyen kis mitugrászok, mint te, szétzizegjék a téveszméikkel a munkámat. :-DDDD

szanalmas 2014.10.20. 23:20:49

@steery:

Hát, én leszarom a könyvedet, előre szólok, nem hogy majd pityeregsz, hogy nem veszik! A többieket átbaszhatod, engedélyezem!
süti beállítások módosítása