Helyzetjelentés Olaszországból

2011. január 13.

Előzőleg már írtunk arról, hogy tavaly december 14-én Silvio Berlusconi (az ellenzéki átszavazók segítségével) sikeresen átvészelte a parlament mindkét házában lezajlott bizalmatlansági szavazást, így továbbra is az általa vezetett koalíció maradhatott a kormányzói hatalmon. Azonban az első pillanattól érezhető volt, hogy ez a győzelem korántsem engedi meg a Szabadság Népe (PdL) és az Északi Liga (LN) politikusainak, hogy elégedetten hátradőljenek: a működőképes többségért további ellenzéki támogatásra, így kemény tárgyalásokra volt/van szükség. Nézzük tehát, mit mondhatunk el jelenleg a helyzetről!
 
A bizalmi szavazást követően nem csupán a kormányfő érezte magát győztes helyzetben. Fellelkesültek többek között a kisebb ellenzéki pártok és szereplők is, akik a gyenge lábakon álló többség erősítéséért cserébe kívántak közelebb kerülni a kormányzati pozíciókhoz. A Lovaggal teljesen szembenálló FLI és UdC által hangoztatott Harmadik Pólus valójában a kezdetektől fogva néma és tehetetlen tényezője volt a szituációnak, olyannyira, hogy az FLI vezetője, Gianfranco Fini csupán most adott először nagyobb beszámolót az elmúlt időszak eseményeiről. A La Repubblica-ban megjelent interjúban Fini beismeri, politikai vereségét szenvedett, a kormányból való kilépése nem hozta el az akkori kormány bukását. Jelenleg pedig nem tehet mást, mint beilleszkedik az ellenzéki szerepkörbe, megtartva erkölcsi és politikai szavahihetőségét. Reméli azonban, hogy mind az ellenzék, mind a kormányon lévők valódi „pálfordulást” tudnak végrehajtani a törvényhozói szerepükben, mert ami az előző fél évben az olasz belpolitikában zajlott, az nem folytatódhat. Talán hasonló gondolatmenet eredménye lehet az, hogy – a múlttal való szakítás reményében – Berlusconi nemes egyszerűséggel Italiá-ra fogja átkeresztelni eddigi pártját, a PdL-t. Pier Ferdinando Casini, az UdC vezetője pedig éppen a héten nyújtott bizonyos értelemben békejobbot a kormányzat felé, mikor támogatásukról tett ajánlatot abban az esetben, ha meg tudnak egyezni bizonyos létfontosságú (legfőképp gazdasági) kérdések jövőbeli alakításáról.
 
("Minden rendben? Minden rendben - Berlusconi Berlinben", f: www.telegraph.co.uk)
 
Mindez ügyes taktikai lépés a centralista politikustól, azonban kérdéses, valóban ki tudja-e használni a nyitásban rejlő esélyeket. Berlusconi ugyanis igen erős negatív véleménnyel van róla, legalábbis jelenleg. Saját elmondása szerint egyáltalán nem bízik Casini-ben, és hiába tetteti most azt, hogy tárgyalna velük, valójában „amellett a zombi Fini mellett áll”. Láthatóan a kormányfő mostanra elegendőnek tartja a magukat „felelősségteljeseknek” nevező csoport pártfogását is, így nem kíván kompromisszumot kötni az UdC-vel. A felelősségteljesek azoknak a tömörülése, akik vagy már a decemberi bizalmi szavazásnál, vagy az utána történő tárgyalások során győződtek meg arról, hogy – saját szavaikkal élve – Olaszország érdeke most a status quo (így a jelenlegi kormány támogatása), nem pedig további rivalizálás vagy új választások kiírása. Ennek ellenére még köztük sem teljes az összhang, főleg az őket összefogó ember személyében. Bár Silvano Moffa tűnik a legesélyesebbnek, többen nem bíznak meg igazán benne, teret engedve a további tárgyalásoknak.
 
A kormány „harmadik lábának” is nevezett csoporttal azonban jelenleg még a legnagyobb baj a létszáma: 19 fővel pont egyel kevesebben vannak, mint ahányan szükségesek lennének egy önálló frakció létrehozásához. Bár Berlusconi a tőle megszokott optimizmussal és nyugodtsággal jelenti ki, hogy „jönnek még négyen”, ám tudvalevő, hogy ő is legalább 30 támogatóval lenne csak igazán nyugodt. Jelenleg azonban nem ez az egyetlen problémája a kormányfőnek, hiszen az alkotmánybíróság csütörtökön dönt egy olyan törvényről, mely eddig befagyasztott három vele szemben folyó eljárást is. Ha pedig a jogszabályt eltörlik – mint ahogy arra maga Berlusconi is számít –, az újabb csapást mérhet a mostanra igen alacsony szintre süllyedt népszerűségére. Nem teljesen biztos tehát még a miniszterelnök alatti talaj, ám ha minden úgy megy tovább, ahogy azt az elmúlt hónap során láttuk, akkor már biztos: a Lovag túlélte ezt a politikai csatát is.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr652580663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása