A nyugat-európai baloldal feltámadása?

2012. május 06.

Május első hete minden bizonnyal jó időre emlékezetes marad mind az Egyesült Királyságban, mind Franciaországban. Előbbi országban azért, mert rég nem látott elsöprő győzelmet aratott a Munkáspárt a helyi önkormányzati választásokon. Utóbbiban pedig azért, mert könnyen előfordulhat, hogy mindössze egyetlen ciklus után Nicolas Sarkozy francia elnök megbukik.
 
Nem kell hozzá széleskörű brit belpolitikai ismeret, hogy megállapíthassuk, David Cameron miniszterelnök hivatali idejének talán legnehezebb napjai elé néz. Hiszen a május 3-án megtartott önkormányzati választásokon pártja nem szimplán vereséget szenvedett legnagyobb ellenzéki riválisától, a Munkáspárttól, hanem egyenesen megsemmisült. Véleményem szerint ugyanis nem lehet másként nevezni azt, hogy a Konzervatívok több mint 400 tanácsnoki helyet veszítettek el, míg a Munkáspárt közel 830-at megnyert. Arról nem is beszélve, hogy Cameron dédelgetett álma a közvetlenül választott polgármesterekről szintén megbukott, hiszen – Bristolt leszámítva – az ötletet minden nagyvárosban (például Birminghamben és Manchesterben) leszavazták a választók. Természetesen a Konzervatívok érvelhetnek azzal, amit valószínűleg meg is tesznek majd, hogy London megtartása olyan siker, ami sok mindent felülír a mostani választási eredményeken, de valójában ez csak üres kifogás, hiszen a tény az, hogy Ed Miliband eddig kissé kóválygó pártja bedarálta a jobboldalt. Persze a fanyalgók mutathatnak az elveszített Londonra, vagy éppen Glasgowra, mint a két legfontosabb városra a mostani választásokon, de a földcsuszamlásszerű baloldali győzelem így is magáért beszél.
 
("Az egyik csak csatát vesztett, a másik talán háborút is", f: www.worldbulletin.net)
 
Nyilván még azon is lehet lamentálni, hogy ez az eredmény pontosan mennyiben köszönhető Miliband pártelnökségének és a Munkáspártnak, és mennyiben a brutális megszorító intézkedések miatt feldühödött választóknak, valamint a nem kifejezetten motivált és emiatt a mostani választásoktól távolmaradó rengeteg konzervatív szavazónak. Ám függetlenül attól, hogy személyes véleményem szerint a baloldal nagymértékben inkább az utóbbi okoknak köszönheti sikerét, kizárólag erre egy ilyen győzelmet sem lehet már fogni, tehát a konzervatívok valóban bajban vannak.
 
De nem csak Cameron volt az egyedüli leforrázott pártelnök a munkahét legvégén, mivel ha valakinek, akkor Nick Clegg helyettes-miniszterelnöknek még inkább oka van a magyarázkodásra. A Liberális Demokraták ugyanis közel 50 százalékát elveszítették korábbi tanácsi helyeiknek, ráadásul londoni polgármesterjelöltjük, Brian Paddick mindössze a 4-ik helyen végzett a zöldek jelöltje, Jenny Jones mögött. A liberálisok számára tehát nincs más, mint a heves imádkozás a látványos gazdasági fellendülésért, mert, ha ez 2015-ig, vagyis a következő választások időpontjáig nem következik be, akkor egyszerűen megszűnnek országos pártként létezni.
 
Eközben Franciaországban…
 
A franciák április végén az elnökválasztás első fordulójában kinyilvánították véleményüket a két nagypártról (UMP és Szocialisták), hiszen szavazatuk 30 százalékát kisebb, szélsőségesebb jelöltekre adták. Részben ennek is volt köszönhető, hogy a szocialisták jelöltje, Francois Hollande végül csak szorosan győzte le Nicolas Sarkozy jelenlegi elnököt. Érdekesebb azonban a helyzet most, a második forduló napján. Hiszen, ha összeadjuk az egyéb baloldali valamint centrista szavazatokat, amik szinte egytől egyig Hollande-hoz fognak vándorolni, és ehhez hozzátesszük a Nemzeti Frontra leadott szélsőjobboldali voksokat – amik viszont könnyen lehet, hogy nem vándorolnak teljes egészében Sarkozy-hez –, akkor a francia Szocialista Párt veresége lényegében elképzelhetetlennek tűnik. Bár a legutolsó közvélemény-kutatások még így is „csak” 4-6 százalékra adják Hollande vezetését Sarkozy-vel szemben, de nem nehéz belátni, hogy ha a szocialisták Mitterand után megint hatalomra kerülnek, akkor senkit sem fognak érdekelni a választói vándorlások. Meglátásom szerint amúgy mindkét jelölt – legalábbis az eddig látott és hallott ötletek és stratégiák alapján – rossz választás lenne a gazdaságilag megroggyant Franciaország számára, de ez legyen már a gallok baja.

 

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr464491184

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.06. 14:36:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2012.05.07. 01:21:36

Ezek az ostoba franciák megválasztották Medgyessy Pétert elnöknek! :( Tényleg azt hiszik, hogy a válságból hatvanezer új tanárral, visszacsökkentett nyugdíjkorhatárral és rövidebb munkaidővel fognak kimászni?

Sarkozy magyar szempontból teljesen lejáratta magát a "demokráciáért és az étkezési jegyekért" aggódó levelével, de azért mégis egy nagyformátumú valaki volt. De ez az ember?! Maga a két lábon járó demagógia.

rezgaras 2012.05.07. 10:15:57

Sokba fog ez a Hollande kerülni nekünk...

(az Euróba vetett megroppant bizalom még jobban megroppan...)
süti beállítások módosítása