A keleti nyitás politikája, nyugatról nézve

2012. szeptember 20.

A választások óta tulajdonképpen folyamatosan, még a csapból is a keleti nyitás politikája folyik. Nyitunk Azerbajdzsán felé, nyitunk Szaúd-Arábia felé, nyitunk a kazahok és a kínaiak felé, nyitunk mindenkire és mindenfelé, ami keleten van, hiszen, mint mondják, a gazdaság most éppen arrafelé pörög. Azonban, mintha megfeledkeztünk volna róla, hogy Uniós tagállamként, itt Európa közepén a nyugati barátokat sem érdemes elfelejteni.

Az elmúlt két évben nem egyszer és nem kétszer kerültem már abba a helyzetbe, hogy ismerősök engem kérdeztek a keleti nyitás politikájáról. Mi ez? Miért jó ez? Miért pont kelet? Nem aggályos-e diktátorokkal összemelegedni? Miért nem barátkozunk Svájccal, hiszen ott is van pénz? És így tovább... Én akkor is, mint most is, azt feleltem, hogy magával a keleti nyitással nincsen semmi probléma. Természetesen vérmérséklettől és politikai hovatartozástól függően kaptam erre válaszul hideget és meleget, hiszen az ellenzéki beállítottságú ismerősök a keleti politikában egy diktatúra felé mozdulás első jeleit és az ország értékeinek és erkölcsének kiárusítását látják. Ezzel ellentétben a kormányközeli ismerősök inkább a lehetőséget és a komoly gazdasági előnyök kiaknázását látják a régi-új külpolitikai stratégiában, könnyen elfelejtve, hogy vannak erkölcsök és értékek, amikért érdemes kiállni, még akkor is, ha befektetőket keresünk.

orbán-nursultan.jpg

(Orbán Viktor és Nurszultan Nazarbajev)

Véleményem szerint, bár mindkét felfogásban van igazság, a kérdésre adandó válasz a külpolitika lényegében keresendő – vagy legalábbis abban, amit az számomra jelent. Egyik oldalról tehát felmerül a feltételezés: A diktatúra irányába mozdulunk el azzal, ha olyan államok vezetőivel barátkoznak a mi vezetőink, akik a számunkra fontos értékeket (sajtó- és véleményszabadság, emberi jogok, stb.) láthatóan kisebb meggyőződéssel védelmezik. A válaszom az, hogy szerintem nem. Példának okáért ott van az Egyesült Királyság, amit ritkán szoktak diktatúrának nevezni a nyugati sajtóban vagy egy olyan államnak beállítani, amelyet jó eséllyel valamilyen, a skót olajkészleteken meggazdagodott nyugat-glasgowi klán fog a markába tartani. Pedig emlékezzünk vissza, sem David Cameron, sem Tony Blair nem ódzkodott túlzottan attól, hogy olyan politikusakkal és államfőkkel mutatkozzanak, mint Kadhafi vagy Mubarak. A hangsúly szerintem az ilyen esetekben a gazdasági előnyök megszerzésén alapszik. Barátkozunk, segítünk egymásnak, de ha azt vesszük észre, hogy a számunkra fontos értékeket lábbal tiporják, akkor felszólalunk és teszünk ellene, legalább nyilvánosan, hiszen valójában egyetlen nyugati vezető sem tudja megakadályozni a helyi kisebbségek vagy politikai ellenzék elleni atrocitásokat mondjuk a Távol-Keleten.

A másik feltételezés pedig így szól: A keleti-nyitás óriási gazdasági lehetőségeket rejt magában, amiket ki kell használni. Szerintem is, ez tény, kár lenne tagadni, de nem mindegy, hogy azt pontosan milyen áron tartogatja. Erre talán a legjobb példa a magyar-azeri viszony, amiről korábban mi is megemlékeztünk. Az egyértelmű, hogy Azerbajdzsán az elmúlt bő 10 évben rohamos fejlődésnek indult, hála kőolaj- és földgázkészleteinek. Az is egyértelmű, hogy ebből érdemes részesedni a magyar gazdaság legfontosabb termékeinek értékesítésével (mezőgazdasági fejlesztések, műszaki szakértelem, sikeres cégek indirekt támogatása). A válasz is egyszerű, hogy miért: az olyan kisebb országok, mint amilyen hazánk is, a világban csak úgy maradhatnak láthatóak és sikeresek, ha a benne lakozó potenciált célzottan és jól átgondoltan használják fel. Az azeri eset ennek viszont éppen az ellenkezőjét mutatja, hiszen gesztust szerettünk volna tenni egy későbbi sikeres együttműködés reményében, aminek a körülményeit / hatását közel sem gondoltuk át.

A keleti nyitás politikája ezért összességében bár jó irány, kizárólag akkor, ha tisztában vagyunk vele, hogy mit akarunk eladni, kinek akarjuk eladni és cserébe mit remélünk. Illetve, ha közben egyrészről nem felejtjük el, hogy a nyugati világ, amihez tartozunk, szintén igényli a figyelmünket és gesztusokat kíván. Másrészről pedig olyan államokkal együttműködni, akiktől csak pénzt vagy a kereskedelmi kapcsolatok fellendítését reméljük, okosabban kell, világosan hangsúlyozva, hogy erkölcsileg és általános értékekben miért és mivel nem értünk egyet, függetlenül a gazdasági érdekeinktől. Merjünk tehát keletre tekinteni, de a nyugat értékeinek és saját ambícióink negligálása nélkül.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr714788782

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.20. 09:06:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kipcsak2 2012.09.20. 22:49:02

"a nyugati világ, amihez tartozunk" Miért, a nyugati világhoz tartozunk? Mióta???
süti beállítások módosítása