Győzedelmeskedhet-e Oroszország az uniós szankciók felett?

2014. október 21.

Alig egy hónapja írtunk arról, hogy Putyin teljesen értetlenül áll az Oroszország elleni uniós szankciók előtt, és azokat olyan hasztalan, avítt eszközökként állította be, amelyeknek nem lesz túlzott hatása az orosz gazdaságra. Ehhez képest érdemi változásként értékelhető, hogy október 9-én a Rosznyefty beperelte az Európai Unió Tanácsát, méghozzá az európai tőkepiacokról történő (szerinte törvénytelen) kiszorítására való hivatkozással.

Valószínűleg nem az orosz olajipari vállalat lesz az egyetlen, aki bírósághoz fordul majd az uniós és amerikai szankciók miatt. Egy dolog a magabiztos putyini retorika, és más a gazdasági realitás. Az orosz tőkepiac és energetikai szektor legjelentősebb szereplőit sújtó intézkedések mellett veszélybe kerülhet az orosz államadósság refinanszírozása is, hiszen a jövő év végéig nagyságrendileg 130 milliárd dollárnyi adósságot kéne Moszkvának valamilyen formában törlesztenie, és a potenciális hitelezők köre pont ezekben a hónapokban csökkent le jelentősen. A bevezetett szankciók ugyanis célzottan azokra a tőkepiaci forrásokra vannak hatással, amelyek az elmúlt másfél évtizedben finanszírozták mind az orosz állam, mind az olajipari mamutvállalatok adósságait.

Miközben az orosz gazdaság az alternatív külső finanszírozási lehetőségeket keresi, addig Moszkva „rezsiszámlája” ütemesen nő: a kelet-ukrajnai beavatkozás költségeihez adódnak a krími okkupáció ráfordításai, valamint a – szankciótól nem éppen függetlenül – folyamatosan gyengülő rubel miatt növekvő átváltási költségek.

rubel árfolyam.jpg(A rubel árfolyamának alakulása a dollárral szemben; f.: xe.com)

Nem vitás, Moszkva nagy árat fizet Ukrajna destabilizálásáért. Putyin ugyan hatalmas népszerűségre tett szert a Krím bekebelezése révén, valamint eddig sikeresen megakadályozta NATO/EU-ukrán közeledést a befagyasztott kelet-ukrajnai konfliktus által, azonban hiányzik a következő lépés, miközben a katonai költségek folyamatosan emelkednek. A kérdés az, hogy érdemes-e tovább eszkalálni a konfliktust (vállalva a magas költségeket), vagy a szankcióknak engedve Moszkva kihátrál legalább a kelet-ukrajnai harcokból, és megpróbálja az újra megnyíló pénzcsapokból feltölteni a kincstári tartalékokat.

Akármelyik utat is választja Putyin, attól nem kell félnie, hogy Ukrajna a közeljövőben végleg maga mögött hagyná az orosz érdekszférát. Ennek egyik oka a végletekig megosztott társadalom, a másik pedig a romokban heverő gazdaság: lehet, hogy a tűzszüneti megállapodás révén nem lesz több harc, de a tél közeledtével  legalább ilyen fontos, hogy lesz-e egyáltalán orosz gáz az országban. Mondanunk sem kell, hogy Putyin jóváhagyásától függ ez a kérdés is.

Gazdasági értelemben Ukrajna még nem érte el az abszolút mélypontot. Amíg tart a háborúskodás és a belső politikai törésvonalak ilyen erősek, addig jól strukturált gazdaságfejlesztési tervekről nincs is értelme beszélni. De ha lennének is konszenzusos tervek, akkor is ott a kérdés, hogy ki lenne a fő finanszírozó? Oroszország nyilván nem támogatna lelkesen egy nyugatbarát kurzust, az EU pedig saját forrásaiból háború utáni újjáépítést nem, sokkal inkább a meglévő kapacitásokra épülő struktúraváltást és iparfejlesztést támogat. Ukrajnának tehát előbb egy autonóm fejlődési folyamatot kéne elindítania, azonban ennek a minimális keretfeltételei sem adottak. Marad tehát a sodródás, a meglévő erőforrások kannibalizációja Ukrajnában.

Oroszország pedig előbb-utóbb kénytelen lesz belátni, hogy a szankciók gazdasági hatásait és a kapcsolódó politikai izoláció terheit nem képes tartósan elviselni. Az államkapitalizmus egyik jellemző attribútuma, hogy az államapparátus saját erőforrásait a messzemenőkig felhasználja a külpolitikai érdekérvényesítés során (ld. orosz gázexport önkényes korlátozása az orosz-ukrán és orosz-fehérorosz gázháborúk során). Azonban legalább ugyanilyen fontos meglátás, hogy ezeknek az államoknak a gazdaságai akkor teljesítenek igazán jól, ha külpolitikai kapcsolataik is rendezettek, nincsenek katonai és/vagy számottevő gazdaságpolitikai konfliktusaik. Oroszország az uniós szankciók miatt nem csak a pénzcsapok tartós elzáródásától félhet, hanem a legfontosabb felvevőpiacának elvesztésétől is. Látni kell, hogy Oroszországnak sokkal fontosabb az Európai Unió piaca, mint ennek a fordítottja. Nyilvánvaló, hogy a szénhidrogén-export nem fog leállni egyik hónapról a másikra, de ha éveken át tartó oroszellenesség uralkodik el az EU gazdaságain, akkor hosszú távon nem elképzelhetetlen az orosz energiahordozók „kiejtése” sem az uniós energiamixből.

putyin-szankciok.jpg

("Érezhető nyomás" - f.: economist.com)

Ezzel egyidejűleg az Európai Unió egyre inkább hisz a szankciók erejében. Látják, hogy Putyin fél a demokratizálódástól Ukrajnában, hiszen ha ott is demokrácia lesz, akkor az autokratikus és korrupt orosz elit még távolabb kerülne a többségi Európától. Putyin akkor is elszámította magát, amikor úgy vélte, az oroszbarát erőket tárt karokkal várják majd Kelet-Ukrajnában: az igazság az, hogy az emberek többsége sem orosz, sem ukrán katonát nem szeretne látni.

Az ukrán krízis tehát legalább ugyanennyire orosz krízis is egyben – amíg tart a Kreml külpolitikai útkeresése, addig nem lesz konszolidáció Ukrajnában. Az EU mindenesetre minden várakozás ellenére összehozta a szankciókról szóló döntést, ezzel is mutatva, hogy az Európai Unió létezik, és igyekszik külpolitikai fronton is erősíteni.

Teszi ezt úgy, hogy közben csak a gazdasági szankciók vannak jelen a repertoárban. Sokan nem is számítottak arra, hogy a tagállamok a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetükben képesek lesznek nemet mondani Oroszországnak, de a közös érdeket végül mindenki előrébb tartotta a sajátjánál. Más kérdés, hogy egyes tagállamok (köztük Magyarország) a szankciókat ugyan tiszteletben tartják, de ezzel egyidejűleg beruházási különalkukat kötnek Moszkvával, indirekt módon is segítve az orosz gazdaságot.

 Összefoglalva a fentieket, úgy vélem, a szankciók hosszú távú hatásai most kezdenek körvonalazódni. Első ránézésre Putyin csak legyintett a szankciók kapcsán, azonban ha az államadósság rendezéséhez és az orosz olajcégek további fejlesztéséhez nem lesz forrás, akkor Oroszország első embere is máshogy fog viszonyulni ehhez a kérdéshez. Ahogy egy külföldi elemző fogalmazott a szankciók kapcsán, a szankciók leginkább a lassú égéshez („slow burn”) hasonlítanak: eleinte senki sem tulajdonít nekik jelentőséget, azonban hosszú távon az intézkedések olyan hatásokat tudnak elérni, amely elől a másik fél egyszerűen nem tud kitérni.

Mindenesetre most vasárnap, október 26-án Ukrajna ismét az urnákhoz járul, ahol a választás valódi tétje a jövőbeni orientáció meghatározása. A szavazás tehát egyidejűleg az Oroszországhoz fűződő viszonyról is szólni fog – az eredmények mind Brüsszel, mind Moszkva számára beszédesek lesznek.

Hámori Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr116813023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.21. 09:02:39

Oroszország kibír ennél 10-szer keményebb szankciókat is. Az oroszok tudják mi az alternatíva.

Velemenyem szerint.... 2014.10.21. 09:06:27

A cikk jobb, mint a hatásvadász címe. Dacára a végtelen természeti erőforrásoknak és a szerencsétlen oroszok tűrőképességének, azért már belekóstoltak a nyugati típusú fogyasztói társadalom életvitelébe, és azért nekik sem mindegy hogy egy tök idegen ország okkupálása a pánszláv nacionalizmus nevében elegendő ok-e arra hogy ők nélkülözzenek otthon...

Célkereszt 2014.10.21. 09:21:23

"hiszen a jövő év végéig nagyságrendileg 130 milliárd dollárnyi adósságot kéne Moszkvának valamilyen formában törlesztenie"
Könyörgöm! Legalább a gazdasági újságírók ne! 130 milliárd dollár nem nagyságrend! Felesleges töltelékszó!. Értem én, hogy azt fejezné ki, hogy körülbelül, de a "dollárnyi" már éppen elegendő ahhoz, hogy értsem: Nem pontosan 130 milliárd dollár.
"jövő év végéig 130 milliárd dollárnyi adósságot..." Ennyi!

toportyánzsóti 2014.10.21. 10:44:38

@maxval a bircaman: Putinka magyar hangját táplálta beléd KGB agymosásod kérődző?Feleslegesen égeted magad,a lőtéri veszett kutyát sem érdekli ma már a bégetésed.Oroszország legfőbb bevételi forrását vágja tönkre hosszútávon szerencsétlen gazdád akinek országában 4 rubelből 3-at ellopnak offshorkkjai.

toportyánzsóti 2014.10.21. 10:47:05

Putinka nagy álma a molotov ribbentrop paktum szovjetuniója,szerinte Ukrajna csak 1 mesterséges államocska.

gigacherry 2014.10.21. 12:15:25

Nem lehetne, hogy legközelebb Nógrádi prof írjon egy elemzést a kérdésről? Kevesebb wishful thinking, egyoldalú elemzés és "hosszú távon nem elképzelhetetlen az orosz energiahordozók „kiejtése” sem az uniós energiamixből"-szerű idétlenség kéne. Ez így nem színvonal. Sajnálom, mert nem szeretek ilyen típusú, ennyire elítélő kritikát megfogalmazni, ha már vette valaki a fáradságot, hogy írjon nekem ingyér. Sorry. De ez a cikk most nagyon nem jött be.

Chris Bolgar 2014.10.21. 19:05:17

Egy újabb szerző akinek halványlila f...gja sincs a témáról amiről ír. Oroszország devizatartaléka hivatalos orosz adat szerint 450 milliárd dollár, a német titkosszolgálat szerint 600 milliárd, egyes becslések szerint ennek a többszöröse. Plusz ott van a masszív, havi 16-18 milliárdos külkermérleg-többlet. Rengeteg pénz, ilyen számokról az eladósodott és masszívan deficites nyugati országok csak álmodhatnak, élükön az USA-val. Tehát az oroszok röhögnek ezeken a "szankciókon", meg az ilyen ócska, tényektől nem zavartatott propaganda-irományokon, és vígan terjeszkednek tovább. Végül is valamire el kell költeni azt a rengeteg pénzt.

Danubium 2014.10.22. 00:35:53

"Látják, hogy Putyin fél a demokratizálódástól Ukrajnában, hiszen ha ott is demokrácia lesz, akkor az autokratikus és korrupt orosz elit még távolabb kerülne a többségi Európától."

Hogy mi lesz Ukrajnában?

Mi ez a sok hülyeség?

Muad\\\'Dib 2014.10.22. 09:57:30

Az ukrán helyzetet nézve, nem épp a demokratizálódás az a szó, ami az embernek eszébe jut. Akár a szakadárokról, akár a hivatalos ukrán kormányról van szó. Háborús büntettek mindkét oldalon, hivatalos katonákká nyilvánított szélsőjobboldali brigádok az egyik, és az oroszok által pénzelt szabadcsapatok a másik oldalon. Pazar...
Amúgy ebben a konfliktusban nem a végső győzelem a kérdés, soha nem is volt. Valójában mindkét fél teszt terepnek használja szerencsétlen Ukrajnát, ahol nézegetik, meddig feszegethetik egymás tűrésküszöbét.

Kanázsvára 2014.10.22. 10:09:08

Velemenyem szerint !
" egy tök idegen ország okkupálása ", nem ártana újra átvenni a földrajz, illetve a történelem tanulmányainak vonatkozó részeit...

2014.10.22. 10:30:17

@Chris Bolgar: Pont ez a masszív külkermérleg-többlet fenntartását teszik lehetetlenné a szankciók.

Krisz11 2014.10.22. 20:17:39

Basszus... ilyenkor nem koppintanak a fejetekre, hogy milyen gyenge szinten nyomjátok a propagandát?
Mert oké, hogy ez csak propaganda, de a megbízóknak is lehet azért egy minimális elvárása.

"veszélybe kerülhet az orosz államadósság refinanszírozása is, hiszen a jövő év végéig .. 130 milliárd dollárnyi adósságot kéne Moszkvának .. törlesztenie"

Az orosz államadósság a GDP 12%-a. Itt Európában bármelyik vezető sírva fakadna örömében, vagy élő adásban magához nyúlna, ha csak ennyi lenne az állam adóssága. És ehhez jön még 600 milliárd dollár tartalék.
Egy ilyen országnak azt a 130 milliárdot Kína is odaadja hitelbe bármikor haveri alapon.

Dolgozzatok már meg normálisan a pénzetekért!

BigPi 2014.10.23. 09:53:40

@Krisz11: "És ehhez jön még 600 milliárd dollár tartalék. "

De ez a tartalék, csak a napokban derült ki. Addig tényleg bizakodóak voltak az uniós politikusok.
süti beállítások módosítása