Valóban a németek vállalták hazánk regulázását?

2014. november 14.

Az utóbbi egy hétben több ismert hazai napi- és hetilap megszellőztette, hogyha az Egyesült Államok nem is, az Angela Merkel vezette Németország kész a magyar kormányzat oroszbarát politikájának gátat szabni. Ezek az elemzések és cikkek sok esetben egészen hiteles információkon, logikus okfejtéseken alapulnak. Azonban egy fontos tényt mindegyikük figyelmen kívül hagy: Németország az Európai Unió messze legoroszbarátabb nemzete. Tehát az a feltételezés, hogy ők kényszerítenek vissza minket az euroatlanti egységbe nem csak megmosolyogtató, de kizárható is.

A magyar sajtó egyik legrespektáltabb hetilapjának, a HVG-nek a netes portálja szerdán átfogó cikket közölt, amiben a szerző arról értekezik, hogy küszöbön áll a magyar kormány oroszbarát politikájának, Németország felőli regulázása. Az írás központi eleme – ami részben Horst Seehofer bajor tartományi vezető, valamint egy meg nem nevezett, magas rangú kormányzati forrás szavaira alapoz –, hogy Németország megunta az Orbán kormány Keleti Nyitását, és azon belül is az egyre nyíltabb közeledését Oroszországhoz, és emiatt készek kényszeríteni a magyar miniszterelnököt külpolitikájának újragondolására; értsd: retorikai visszatérést (is) szorgalmaznak az euroatlanti szövetségbe. A nemzetközi politikában kevésbé járatos olvasó ebből a következőt szűrheti le: 1) az Egyesült Államok egyelőre nem tudja regulázni a magyar kormányt; 2) az Egyesült Államok nyomást gyakorol Németországra, hogy helyette ő regulázza meg a magyar kormányt, hiszen láthatóan Barack Obamával ellentétben a német kancellár szava számít az itthoni vezetésnek; 3) Berlin intését megértette a kormányzat, és készek visszavonulót fújni, aminek előkészületei meg is kezdődtek.

orbán-merkel1.jpg

("Elhidegülő viszony? Korántsem." - Orbán és Merkel, f: www.origo.hu)

A fenti állítások bár remekül ülnek, hiszen elsőre hihetőek, nem árt megvizsgálni a következtetések mögöttes és valós tartalmát. Először, ha az Egyesült Államok nagyon akarná, akkor Németország nélkül is nyugodt szívvel nyomás tudna gyakorolni ránk, lévén minden eszköze és befolyása adott hozzá. (Mostanában sokan az elhíresült kitiltási ügyben ezt a célt vélik manifesztálódni, ám véleményem szerint ez nem fedi a valóságot. Amerika számára ugyanis édes mindegy, hogy velünk, egy kis, nemzetközi viszonylatban marginális országgal mi történik.) Másodsorban, bár igaz, hogy Németország aktívan figyeli, hogy velünk mi történik, nyomásgyakorlásról szó sincsen, már csak azért sem, mert a magyar Keleti Nyitás majdhogynem szinkronban áll a német külpolitika főbb irányaival. És ezen még az sem változtat, hogy a kormányzó pártszövetség (CDU/CSU) egyik emblematikus alakja, Horst Seehofer bajor tartományi vezető, hangot adott egy Orbán Viktorral közös interjújában, hogy „hónapokkal ezelőtt még megbíztam Vlagyimir Putyinban, jóhiszemű voltam, de ma már nem vagyok az.” De, ha jobban belegondolunk, vicces is lenne, ha a HVG.hu szerzője által sugalltak igazak lennének, hiszen akkor hazánknak már ki kellett volna lépnie az EU-ból. Kövér László házelnök nem rég mégis csak ezt javasolta.

Szerintem tehát egyfelől pontatlan a cikk következtetése, hogy minket a németek bármire is kényszerítenek, főleg az orosz közeledés vonatkozásában. Másfelől pedig súlyosan félrevezető, lévén fontos tényeket hallgat el. Az egyik ilyen, hogy Németország kőolaj és földgáz szükségletének nagyjából a harmadát Oroszország biztosítja. A második, hogy közel 6 ezer német tulajdonú vállalkozás működik Oroszországban, akik az elmúlt években megközelítőleg 20 milliárd eurót fektettek ott be. Nem beszélve arról, hogy több felmérés szerint az orosz-német kereskedelem alapját 300 ezer ember munkája és megélhetése adja. A harmadik, hogy a német közvélemény, és még inkább gazdasági szféra (lásd Siemens, VW, Adidas, vagy a BASF vezetőinek nyilatkozatait a kérdésben), ha nem is meggyőződéses és elkötelezett oroszbarát, csekély mértékben támogat bárminemű orosz szankciót. A negyedik, hogy a német politikai elit már akkor aktívan közeledett az oroszokhoz, amikor az Orbán kormány még csak az első időszakát töltötte (1998-2002) hazánk élén.

orbán-merkel2.jpg

("Külpolitikában egy nyelvet beszélnek" - Orbán és Merkel, f: www.parameter.sk)

Meggyőződésem szerint, mintegy összefoglalásként, elmondható, hogy a magyar sajtó egy része az elmúlt egy hétben spekulációkra és újságírói tündérmesékre alapozott egy rendkívül fontos külpolitika kérdést. Ez persze nem jelenti azt, hogy Berlin mindenben egyetért a magyar kormányzattal: belpolitikai ügyekben például többször ütközött a két állam. Az azonban, hogy pont a jelentős orosz energetikai és gazdasági kitettséggel rendelkező Németország, ahol mind a politikai, mind a gazdasági elit ezer szállal kötődik Oroszországhoz és, amely a lehető legtovább húzta a putyini kormányzat regulázását célzó uniós és nemzetközi szankciók bevezetését vesz majd elő minket, hogy a HVG szavaival élve visszaállítson minket az euroatlanti táborba, minimum megmosolyogtató. Hiszen, ha így lenne, akkor, ha már úgyis lendületben vannak, Merkelék saját magukat is elkezdhetnék regulázgatni, mivel Németországnál nagyobb oroszbarát ország jelenleg kevesebb van az EU-ban.

Németh Áron Attila

Ha tetszett a cikk, szavazz a DiploMacira a Goldenblog 2014 "Közélet" kategóriájában!

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr666896669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A bukás 2014.11.15. 08:52:23

A nyugati civilizáció abban a tévhitben élt a XX. sz. második felében, hogy csak idő kérdése a nyugati ihletésű polgári liberális demokrácia elterjedése az egész világon. Az alapvető tétel szerint csak szabad és demokratikus választásokat kell rende...

Trackback: Valóban a németek vállalták hazánk regulázást? 2014.11.14. 19:26:01

Meggyőződésem hogy a magyar sajtó egy része az elmúlt egy hétben spekulációkra és újságírói tündérmesékre alapozott egy rendkívül fontos külpolitika kérdést.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.11.14. 18:09:04

Németek oroszbarátsága nyilvánvaló,ahogy a csuti focianalfabéta orosz alárendeltsége sem kérdéses,csak ideszólt a gazpromos és azonnal elzárta az ukránok felé a gázcsapot.Kicsit felkészültebben kéne erre a blogra írni,ez a szint ide édeskeves.

Krisz11 2014.11.14. 23:48:03

"belpolitikai ügyekben például többször ütközött a két állam."
A Magyar belpolitikai ügyekben, azt tegyük hozzá.

Amúgy jó a bejegyzés, a balliberálisok meg fognak őrülni. A németek oroszokkal való együttműködése nem illik a világképükbe.

toportyánzsóti 2014.11.15. 01:06:35

@Krisz11: Hoztad a bányászbéka szinted.

István Tamasi 2014.11.15. 11:53:56

Európában Németország a legalkalmasabb /nem Magyarország, hanem/ a maffiarezsim megregulázására

alfacharlybravo 2014.11.15. 13:17:20

A maffiarezsim az már 2010 ben le lett váltva azt hogyan fogja Németország regulázni?

alfacharlybravo 2014.11.15. 13:27:24

Ez az egész USA Orosz háború úgy hiányzott a Németeknek mint üveges tóthnak a hanyatt esés szerintem. Németek amit nem tudtak katonailag a második világháborúban megnyerni azt most gazdasági eszközökkel éppen megnyerni látszottak és pont azon elégedetlenkedtek, hogy Putyin adminisztratív eszközökkel akadályozta a terjeszkedést és most ebbe tenyereltek bele a Goodfriendek. Egy Orosz író szerint a két ország természetes szövetségesei egymásnak és nem érti hogy hogyan sikerült Hitlert Sztálinnal összeugrasztani. Akkor is nagyon nagy volt az idegesség, hogy ezek ketten szétcsapnak az uzsorások között. A német is és az orosz is egy harcos nemzet Germán-Varég csak hát Hitler nem volt igazi árja!

Moin Moin 2014.11.15. 13:31:43

Megértem, hogy a szerző - aki korábbi írásai alapján nyilvánvalóan Fidesz-szimpatizáns - örülne, ha a német diplomácia nem akarna változtattatni a magyar külpolitikán (is...), hiszen pl. a Szijjártó külügyminiszterré történt kinevezésével manifesztálódott külpolitikai irányválást éltette egy nem régi posztban (diplomaci.blog.hu/2014/10/02/pro_kontra_az_uj_magyar_kulpolitikai_strategia ). Ám a valóság egészen más. Ahogy egy másik, szintén a magyar-német kapcsolatokat és Merkel szándékait taglaló blogposztra (hafr.blog.hu/2014/11/07/meddig_falaz_meg_merkel_orbannak ) válaszolva is megírtam: "A német diplomácia és stratégiai tervezés levonta a Schröder-korszabeli orosz együttműködésre alapozó doktrína sikertelenségének következményeit: belátható időn belül nem alapoz komoly orosz stratégiai partnerségre és nem tartja célszerűnek azt sem, hogy egyes eu-s tagállamok... oroszbarát politikát követve réseket nyissanak az oroszoknak az eu-s egységpolitika fellazítására. Az új Bundeswehr védelmi doktrína kifejezetten egy keleti nagyhatalmi beavatkozás elleni fellépésre-elrettentésre készíti fel a hadsereget, erős euro-atlanti együttműködéssel. (Ez a keleti nagyhatalmi beavatkozás természetesen nem a reguláris orosz seregek invázióját tételezi fel első lépcsőként, hanem irreguláris egységek annexióját. A doktrína elrettentés-eleme kell, hogy a reguláris orosz haderőt elvi síkon is távol tartsa az európai expanziótól.)"

A német politika és gazdaságpolitika oroszbarát korszaka véget ért és nem valószínű, hogy Putyin regnálása alatt azt újra lehet indítani, noha gazdasági téren ez mindkét félnek érdeke lenne. Németország újabb "kis hidegháborúra" készül fel. (Schröder közelmúltbeli Putyin-barát megnyilvánulásai a német vezetésben komoly visszatetszést keltettek , még az SPD-vezetésben is!)

Ami pedig a posztban említett egyharmados német függést illeti az orosz gázszállításoktól, a német energetikai stratégia fókuszában épp ennek kiváltása áll.

Hegyimеdve 2014.11.15. 14:02:30

@Krisz11: "A németek oroszokkal való együttműködése nem illik a világképükbe. "
Miért is? Meg tudod ezt indokolni, vagy csak büfiztél egyet ebéd után?

kandel 2014.11.15. 14:15:27

nehez elhinni, hogy nemetorszag nem veszi kezebe ennek a parodiank (h vs usa) a rendezeset. mint ahogy kezebe is vette. eljott az az ido, hogy nemetorszag europa vezeto hatalma lett (nem ez volt az egyik fontos cel a haboru utan?) ezert o szeretne felteteleket, tempot es az alatta levo politikai strukturat megahtarozni. kis orszagok (h) kenytelenek ezt elfogadni. ha orban ebbe beleegyzik (seehofer sohasem baratsagos tekintete megeyozo kell hogy legyen) tokeletesen el fog tudni navigalni a a kovetkezo evekben.

Krisz11 2014.11.15. 14:34:27

@Hegyimеdve: Te nem követed amúgy a napi politikai eseményeket?

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.11.15. 15:17:06

@toportyánzsóti: És szerinted miért pont nekünk kéne gázzal ellátni Ukrajnát? Mert nekünk annyi van? Röhej.

Ez az egész konfliktus az amerikaiak és a nyugat európaiak mellett elsősorban a lengyelek bulija. Ők szeretnének vissza szerezni valamennyit abból a politikai és gazdasági befolyásból Ukrajnában, amit a II. vh. után területtel együtt elveszettek. Ehhez képest ők már hetekkel előttünk elzárták a gázcsapot. Akkor most hogy is van ez? Már megint a mi f@szunkkal vernék a csalánt derék szövetségeseink. És még ők vannak kiakadva, hogy nem hagyjuk.

toportyánzsóti 2014.11.15. 15:59:41

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Engem igazoltál észkombájn,figyelj oda legközelebb gyűlöletdroidka.

Szelid sunmalac 2014.11.15. 17:06:12

Nem tudom, hogy a kedves szerzo milyen forrasokbol tajekozodik, de hogy Nmeto. a legkevesbe sesm oroszbarat, az tuti. En legalabbis itt elek, es bizony igen megbanna a Merkel, ha oroszbarat lenne. Az egy masik kerdes, hogy termeszetesen vannak uzleti erdekeltsegeik az oroszoknal (miert is ne lenne?!), de hogy oroszbarat legyen...azonkivul az is teves, hogy egy ido utan ne gyakorolnanak nyomast a magyarokra, foleg ha az USA bepoccen.
Most pedig kedves "diplomaci", hazi feladat: tessek utanajarni ki talalkozik soron kivul a g20 csucson Putyinnal es miert! (apro segitseg: egy bizonyos nemet kancellar, aki helyre akar tenni par dolgot)

Ocsem bazdmeg, szegyen-gyalazat, hogy diplomaciaval kapcsolatos nevet adsz a blogodnak!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.15. 17:11:12

"A magyar sajtó egyik legrespektáltabb hetilapjának, a HVG-nek a netes portálja"

Viccel a poszter?

A HVG ott veszítette el a maradék hitelességét, amikor a főszerkesztőjük szenzációként tálalta a "bajai videót" amit az MSZP-s Déri Balázs meg a Török Zsolt rendelt meg, és juttatott el a szerkesztőségbe.

MInd a három idióta belebukott az ügybe, nagyon helyesen.

zobod 2014.11.15. 17:16:04

Az Oroszországba irányuló német export tavaly 36,1 milliárd euro (import 40,4) az USA-ba irányuló pedig 88,37 milliárd euro (import 48,49 milliárd). Nagyságrendileg hasonlóak az adatok az elmúlt években.

Az USA-n évi több tízmilliárd dollárt nyernek, az oroszokon pedig évente milliárdokat vesztenek.

Ráadásul az USA-ban van közel 200 milliárd dollárnyi német befektetés (+aranytartalékok), miközben Ororszoszágban ennek csak a töredéke, 20 milliárd sincsen. Ez az USA-nak ad nagyobb zsarolási potenciált.

A németeknek ésszerűbb, előnyösebb ha az USA pártját fogják a konfliktusban, ha már nem engedik nekik hogy semlegesek maradjanak. Persze ez sem ideális állapot, mert mégiscsak a 11.-ik legnagyobb exportpiacuk Oroszország még ha deficites is a mérleg velük. Két rossz közül lehet választaniuk, úgy tűnik kell is választaniuk, és a kisebbik rossz az, ha az USA-t választják.

Úgyhogy nem egészen értem a poszt fejtegetését, a keleti nyitás nem egyenlő az ororszokkal, főleg nem a szerencsétlen ukránokat a meggondolatlan politikai irányváltásuk miatt katonai agresszióval büntető, területeitől megfosztó oroszokkal.

Fejesrob 2014.11.15. 17:40:09

Felújítják Paksot, gázt exportálnak hozzánk, olyan áron mint az oroszok és megnövelik importjukat 30%-al?

Mert ha nem , akkor nem sok esélyük van.

Sir Galahad 2014.11.15. 18:11:46

Magyarország "oroszbarátsága" energetikai kényszerhelyzetből fakad. Elég érdekes lenne, ha a németek mondjuk megkérnék a magyarokat, legyenek szívesek elállni a tervezett Déli Áramlat vezeték megépítésétől... Orbán mindjárt visszakérdezhetne, hogy oké, és Frau Merkel is elzárja az Északi Áramlatot?

dont be such a jew 2014.11.15. 18:25:05

Azért a németek gondolom előbb legyártják Putyinnnak azt a limuzint, mielőtt leállítanak minket a ruszkikról.

Szelid sunmalac 2014.11.15. 18:25:54

@Sir Galahad: Mert eddig olyan rohadt sokan fagytak halalra a Deli Aramlat nelkul. Azt hiszem, hogy az oroszok hamarabb dogolnenek ehen ha elzarnak a gazt, mint ahogy mi (vagy a nemetek) megfagynank.

bölcsbagoly 2014.11.15. 18:49:22

@Szelid sunmalac: lám lám, men nyi hazaáruló magyar állampolgár él No-ban! Heller, Konrád, Bauer, stm. mellett Moin Moin, Süni és hasonszőrű társaik is. Kérdés, hogy mégis hogy képesek olyan jól érzékelni az itthoni valóságot? No persze, a médiából. Csak hát annak közszolgálati és jobbos részét nem olvassák és nem hisznek neki, kizárólag a ballib szennymédiénak. No ezért vagytok hiteltelenek, mert odakint is csak ezt nézitek és olvassátok.

Erő e-meló 2014.11.15. 18:55:48

Mókás mese, hogy az Északi áramlaton Németországba szállított gáz az nem probléma, míg a Déli áramlatnak már a gondolata is istenkáromlás. És ezt pont a németek akarják nekünk elmagyarázni?

Sajnos megint az van, mint nagyjából mindig: az alfa hím zabál, a többi örül ha nekik is marad valami

Szelid sunmalac 2014.11.15. 18:57:21

@bölcsbagoly: Eloszor is, a hazaarulo az, aki eladja az orszagat a korrupt politikusoknak, meg az oroszoknak es meg tapsikol is hozza. Masodszor, a csaladom tovabbra is otthon van, akarcsak a lakasom, hazam stb. es rendszeresen vagyok ott is, tehat ez sem jott be. Harmadszor, itt is olvasok/hallgatok jobbos es balos mediat is, akarcsak Mo,-n is olvasok Jobbikos, Fideszes mediat is, tehat ez sem jott be. Egyeb kerdes?
Ha nincs, akkor en is kerdeznek toled: TE vajon milyen mediumokat olvasol? Vajon honnan tajekozodsz, te ven naci?
Vegul pedig: gondolsz-e ra manapsag is, hogy miert nem tettel semmit, mikor szemelyesen nezted vegig, ahogy felpakoltak a zsidokat a vagonokra? Te hazug dog! Azt hiszed az internet felejt?

Erő e-meló 2014.11.15. 19:03:37

@Moin Moin:
"A német politika és gazdaságpolitika oroszbarát korszaka véget ért "

Ezt a gazdasági realitásokkal mit sem törődő doktriner libsik próbálják kierőszakolni. Szerencsére Németországban is egyre kevesebben hallgatnak ezekre a zelótákra

bölcsbagoly 2014.11.15. 19:04:24

@Szelid sunmalac: Felőlem lakhatsz akár hol, olvashatsz akármit, de az a madár amely hápog és totyog pont olyan kacsa mint a többi! hazaáruló!

dont be such a jew 2014.11.15. 19:05:42

@Szelid sunmalac: kit zavar, hogy vagonokra pakolták őket? Be sem kellett volna engedni őket.

meg egyébként is megvolt mindenkinek a maga baja.

Szelid sunmalac 2014.11.15. 19:07:48

@bölcsbagoly: Mi van te kis hazug? Nem mersz erdemeben reagalni, mikozben te beszelsz hiteltelensegrol, mi? Majd kiszakad a belem a rohogestol! Hulye ven pocs!

Erő e-meló 2014.11.15. 19:13:27

A poszthoz:
"Amerika számára ugyanis édes mindegy, hogy velünk, egy kis, nemzetközi viszonylatban marginális országgal mi történik."

Magyarország világpolitikai súlya valóban csekély, ha érdekli egyáltalán valami az amerikai politikát, az a budapesti zsidóság jó közérzete. De a csicskáztatásunk most nem emiatt van, hanem mert mi voltunk a legalkalmasabbak , akivel példát lehet statuálni. Majd tanulhatnak belőle a többiek is, beleértve Németországot

Szelid sunmalac 2014.11.15. 19:28:48

@Erő e-meló: Arra gondoltal mar, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan NATO es EU tag, akik teli pofaval ordibaljak, hogy mennyire ruhelljuk az osszes szovetsegesunk, hogy kizakmanyolnak minket, hogy mocskos szemetek? Hogy meneteket szerveznek ellenuk? Megis mit varsz? Ot eve kopojuk oket pofan. Egyszer nalad is betelne a pohar, nem?

Namir 2014.11.15. 20:47:24

"Putyinnal ünnepelte 70. születésnapját Gerhard Schröder (2014, április 29.)
Az ukrán válság és ezzel párhuzamosan a nyugati országok és Oroszország között támadt feszültség közepette hétfő este Szentpéterváron Vlagyimir Putyinnal ünnepelte 70. születésnapját a korábbi német kancellár, Gerhard Schröder."

Scröder, előbb német kancellár volt, majd az orosz Gazpromnál tanácsadó, "majd átvette egy nyugat-európai-orosz konzorcium felügyelőbizottságának elnöki posztját". (wikipedia)

zotyesz11 2014.11.15. 20:48:04

@polyvinyl: Ja, azon a "legrespektáltabb" szófordulaton én is jót somolyogtam...

Spacecake 2014.11.15. 20:55:55

A németek majd tolnak egy kis ejnye-bejnyét,oszt jóvan...sokan hajlamosak elfelejteni 1 egyszerű dolgot:Ámerika ott van,mi viszont meg itt...

zotyesz11 2014.11.15. 20:56:37

@zobod: A "Az Oroszországba irányuló német export tavaly 36,1 milliárd euro (import 40,4) az USA-ba irányuló pedig 88,37 milliárd euro (import 48,49 milliárd). Nagyságrendileg hasonlóak az adatok az elmúlt években.

Az USA-n évi több tízmilliárd dollárt nyernek, az oroszokon pedig évente milliárdokat vesztenek." érvelésed sántít kicsit, hiszen a németek oroszországi importja, főleg nyersanyagra és energiahordozókban összpontosul, amit máshonnan nem, vagy csak jóval drágábban kapnának meg.

Ilyen például az amerikai "pala"gáz, ami a külföldnek "nem eladó", az oroszoké meg igen, még az ukránoknak is (előrefizetve)...

Erő e-meló 2014.11.15. 21:35:12

@Szelid sunmalac:
Nem vagyok egy érzelmes típus, úgyhogy gesztusoktól, kiszólásoktól nem akadok ki.

Egyébként is, aki túl nagy jelentőséget tulajdonít ezeknek, az nem sokat ért a politikából. Minden politikus hazabeszél, saját választói bázisát, a koalíciós partnereket, szponzorokat és még ki tudja mi mindenkit kell meggyőzni egyszerre.

Orbán könnyebb helyzetben van, olyanban, amiről mindenki más csak ámodik. Legfeljebb a választói bázisára kell odafigyelni, a többiek le vannak xarva. Végülis mit tudnak tenni az önigazolásra való odamondogatáson kívül?

Szelid sunmalac 2014.11.15. 21:46:59

@Erő e-meló: Ebben igazad van. Csakhogy Orban nem csak beszel, hanem aktivan cselekszik. Igen, amerikai erdekekkel szemben. De mivel NATO es EU tagok vagyunk, nemzetkozi szerzodesek kotnek minket, ezert a mi erdekeink is azok. De valamiert nalunk a baratunk ellensege a mi baratunk.

A posztolnak meg javaslom, ha elvegezte a fent emlitett hazifeladatot es valamennyire is koveti a kulugyi torteneseket, akkor legyen szives revidialni a nezopontjat.

Erő e-meló 2014.11.15. 22:21:57

@Szelid sunmalac:
"a mi erdekeink is azok"

Néha igen, néha nem, sokszor is-is, mindig attól függ

Nagy Testvérünknek a tengerentúl nincs sok veszítenivalója, de az Európa távolabbi részein élőknek is kevesebb mint nekünk. Más helyzet, más érdek, nem ilyen egyszerű

Moin Moin 2014.11.15. 23:49:35

@Erő e-meló: Jó, ha tudod azt is, hogy Oroszország GDP-je a németének mindössze 58%-a, nem beszélve az EU össz-GDP-jét, amelynek az orosz GDP csupán 12%-a. ha pedig összevetjük az EU és az USA, valamint az orosz GDP-t, akkor az derül ki, hogy az EU+USA GDP-összegnek az orosz mindössze a 6%-a.

…Mindebből kiindulva magad is elemezheted egy orosz-euroatlanti konfliktus stratégiai esélyeit…

Ja, a Szibériából Kínába vezető gázvezeték kb. 2025-re lesz üzemkész és annak kapacitása nem képes kompenzálni a nyugatra irányuló orosz exportnak a nyugati energiahatékonyság-növelés, valamint az alternatív energia-technológiák fejlődése következtébeni várható jelentős csökkenését. Így Oroszország alkuperspektívái emiatt is csak csökkenhetnek.

…Ezek azok a bizonyos gazdasági realitások!

Ami pedig azt illeti, hogy Németországban kevesen hallgatnának ezekre a tényekre és stratégiai elemzésekre: tévedsz. Ugyanis pontosan ezeken a tényeken alapuló stratégiai tervezői-tanácsadói elemzésekkel a tarsolyában tárgyal most Új-Zélandon a G20-csúcson Merkel az oroszokkal és szerdán ugyane stratégiai tanácsadók voltak jelen a Steinmeier és Szijjártó közötti berlini megbeszélésen is 8ahol szintén központi téma volt az orosz politika).

zobod 2014.11.15. 23:53:20

@zotyesz11: miért sántít? Az oroszok szívathatják az ukránokat a gázfegyverrel, a németeket viszont nem. Biztos lehetsz benne, az oroszok mindent meg fognak tenni, hogy nyugat-európai exportvolumenek el legyenek adva, mert a kieső exportbevételt nem tudják egyelőre mivel kompenzálni, a kínai projekt még most kezdődött. Így is nagy bajban vannak az oroszok az olajár esése miatt, harmadával esett néhány hónap alatt... gondolod hogy nem pont az kell még nekik, hogy a gázexport bevételeik is csökkenjenek.

Az amerikai palagázexportot illetően, még ha lenne rá szándék, akkor is évek kellenének hozzá, hogy kiépítsék a termelő-elosztó infrastruktúrát ami ki tudja váltani az orosz exportot, de szemmel láthatóan ilyen szándék sincsen.

A németek részéről az tűnne a racionális viselkedésnek, hogy semlegesek maradnak az Ukrajnáért vívott amerikai-orosz harcban, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az USA mellé állnak.

Krisz11 2014.11.15. 23:58:13

@zobod: "úgy tűnik kell is választaniuk, és a kisebbik rossz az, ha az USA-t választják"
Azt figyelembe vetted, hogy a gázimportot illetően nem tudják kiváltani az oroszokat még 1-2 évtizedig?! Talán valamit ez is nyom a latba.

Krisz11 2014.11.16. 00:04:03

@Szelid sunmalac: "mi vagyunk az egyetlen olyan NATO es EU tag, akik teli pofaval ordibaljak, hogy mennyire ruhelljuk az osszes szovetsegesunk, hogy kizakmanyolnak minket, hogy mocskos szemetek?"
Megint hazudsz. Angliát ugyanezekkel a hazug vádakkal támadják. Remélem kilépnek az EU-ból.

Szelid sunmalac 2014.11.16. 00:07:27

@Krisz11: Kedves baratom! Hazudik a kurva anyad. Anglia teljesen mas okokbol eu szkeptikus es konkret problemai vannak, mindemellett nem all ossze az oroszokkal. Azt is mutasd meg legyszi mikor tamadta az usa-t illetve vice versa. Vegul pedig: a kurva anyad

zobod 2014.11.16. 00:07:29

@Krisz11: Az oroszok sem tudják kiváltani őket. A gázmezőket nem lehet lekapcsolni, raktározni sem olyan könnyű a kitermelt földgázt. Vagy a német fogyasztókhoz megy a gáz, vagy elégetik. A pocsékolásból viszont nem lesz pénz, a pénzre pedig szükségük van, főleg hogy az olajárak is bezuhantak.

Krisz11 2014.11.16. 00:14:10

@Moin Moin:
"ha pedig összevetjük az EU és az USA, valamint az orosz GDP-t, akkor az derül ki, hogy az EU+USA GDP-összegnek az orosz mindössze a 6%-a."

Ez nagyon erőltetett. Jóhogy nem már Óceánia GDP-jét is hozzá számolod :D. Ha annyira hasonlítgatni akarsz, hasonlítsd össze a Sanghaji Együttműködési Szervezettel.

Krisz11 2014.11.16. 00:19:40

@Szelid sunmalac: "Anglia teljesen mas okokbol eu szkeptikus es konkret problemai vannak"
Magyarázkodsz? Ők is kizsákmányolónak tartják a "szövetségeseiket". Látom kijött belőled a balliberális. A te k.a..

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.16. 00:50:09

@Moin Moin: Semmi értelme ebben a tekintetben a GDP-k összehasonlításának, ugyanis ez nem egy anyagháború, ahol az erősebb gazdasággal bíró ország győz.
Az oroszok pontosan tudatában vannak annak hogy a Krím és Kelet- Ukrajna megszállható komolyabb szankciók nélkül, és valóban, az EU-és különösen a németek- részéről szájkaratén kívül mást nem nagyon látni.
Egyetértek a poszterrel, az amerikaiak nem várhatják a Merkeltől Orbán megregulázását, és nemcsak azért mert elég hülyén nézne ez ki épp a némeketől (bagoly mondja verébnek..), hanem mert nem érdekük komolyan szembe menni az oroszok terveivel Déli Áramlat ügyben..

a nemzet fogatlan provokátora 2014.11.16. 01:04:11

Jean Cloude Junckert ADÓCSALÁSSAL vádolják a német szociáldemokraták! Várjuk a fejleményeket !

2014.11.16. 01:27:00

@Krisz11: De, ki tudják váltani az orosz gázt. Ha a konfliktus nem oldódik meg, az orosz piac nélkül maradhat, és az világháborúhoz vezethet.
A németek, a lengyelek, angolok, norvégok, szinte mindenki, szerény kis hazánkon kívül jelentős palagáz készleten ül. Az EU épp az idén nyáron adott zöld utat a palagáz-kitermelésnek.
Amit tudnod kell, gázzal is lehet áramot termelni. Tehát a palagáz még a paks 2-nek is odabaszhat.

Nekünk nincs gazdaságosan kitermelhető mezőnk....
És még annyit, a ciprusi-izraeli gázmező már egy éve termel... Ha kell, Ciprus a kitermelése 95%-át képes lenne exportálni.
Jelenleg azért nem kell, mert ESIK a gáz ára. Tudod, a piacról eltűnt az USA, az eddigi legnagyobb importőr. Most épp exportál....
Következő kérdés: Kína. Meddig fejlődik a gazdasága? Épp a csúcsán van, feltehetőleg esni fog, a nyugatiak vonják ki a tőkét, ugyanis kezd drágává válni.
Van-e Kína alatt palagáz, vagy van-e a térségben?
Az orosz-kínai viszony mennyire stabil?

Sajna az látszik, hogy az orosz bebukja ezt a játszmát, akkor pedig nem marad más hátra, mint háborút generál...

2014.11.16. 01:31:08

@Krisz11: A GDP összevetése miért erőltetett? Kik vannak a két oldalon?
Mi az esélye az orosznak egy gazdasági konfliktus esetén?
Le kell, hogy lombozzalak: kommunista barátaidat a kínaiak sem állhatják. Tudod, hogy Kína jelentős tőkét tart amerikai érdekeltségekben? És oroszban szerinted mennyit? Tudod, hogy a kínaiak épp Afrikában, Európában fektetnek be? Az orosz befektetésekről még tárgyalgatnak....
Tudod, hogy már volt orosz-kínai megállapodás a gázszállításokról?

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.16. 01:37:13

@Könnyen elkaptuk, uram!: Na ne viccelj már! Mégha most gőzerővel bele is kezdenének a palagáz kitermelésének előkészítésébe, akkor is évekbe tellne. Másrészt a palagáz kitermelés rendkívül környezetszennyező, és veszélyt jelent a talajvizekre. Az ilyesmire redkívül háklis németek már csak ezért sem alapoznának erre. Ezenkívül már egy valag pénzt beleöltek az északi- tengeri vezetékükbe az oroszok felé. Jól látni hogy szóba sem kerül európai részről az orosz kőolaj és földgáz bojkottálása..
(Egyébként az oroszok Dél-Korea felé is építeni fognak egy vezetéket..)

Krisz11 2014.11.16. 01:49:51

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Az EU épp az idén nyáron adott zöld utat a palagáz-kitermelésnek"

"A 2012 report from the European Commission states that, unlike the United States, "Shale gas production will not make Europe self-sufficient in natural gas. The best case scenario for shale gas development in Europe is one in which declining conventional production can be replaced and import dependence maintained at a level of around 60%"

Ennyit a palagázról.

"Épp a csúcsán van, feltehetőleg esni fog, a nyugatiak vonják ki a tőkét"
A realitásra épülő közgazdasági elemzések alapján kb 7%-al fog nőni évente kína a jövőben. GDP-ben vásárlóerő paritáson már megelőzte az usa-t.

" A GDP összevetése miért erőltetett?"
Mert nem következik belőle semmi. Brazília GDP-jét is összevetheted Luxemburggal, és mondhatod, hogylám Brazília mennyivel nagyobb. Abból sem következne semmi. Nem ér el semmit a szankció meg a bojkott. Amire Oroszországnak szüksége van azt Kína legyártja. Ezért nem működik. De az EU-nak meg károkat okoz, míg Kína nyer vele.

Kalmár Lajos (törölt) 2014.11.16. 03:11:54

Minden nem fideszesnek lóf..t a s...be

Mr. Waszabi 2014.11.16. 09:19:10

Ez úgy hülyeség, ahogy van. Németország ugyanis az EU gerince elsősorban, s ott még nem uralkodott el az agyakban unrotodoxia, meg a kommunista diktatúra gondolatának árnyéka sem vetült fel (értsd: plebsz dolgozik éhbérért, a politikai elit meg éli világát, változtatásra nincs lehetősége jogi úton a népnek, antidemokratikus törvényrendszer alatt). Exportjának, importjának javarésze nem orosz relációban történik. Az más kérdés, hogy békeidőben, azaz a kommunizmus megbukása után a keleti blokk felé innovatívan nyitottak, de minden normális országban elsősorban az életszínvonal szabja az irányt, nem őrült ideológiák, elképzelések. Az más kérdés, hogy van a világon pár idétlen ország, ahol ennek ellenkezője uralkodik, többek közt a miénkben is.

Mr. Waszabi 2014.11.16. 10:55:36

Nem mellesleg, a GDP összevetésének csak közel azonos szinten levő gazdaságok/országok esetében van relevanciája. A fejlődő gazdaságok esetében önmagához mérten érdekes, hisz a tendenciát, a kiszámíthatóságát mutatja egy fejletlen gazdaságnak, kialakulatlan társadalomnak, befektetői szempontból.
Az adott gazdaság gazdasági potenciálját épp nem tükrözi a GDP változása, ami viszont a beruházások, fogyasztás, életszínvonal tekintetében lényegesebb szempont. Pl. a német gazdaság hiába növekszik lassabban a mienknél akár 5%-kal (csak példa), 50 év múlva is sokkal erősebb lesz, mint a miénk bármikor. Mert náluk a 0,5% volumenben a sokszorosa a minálunk elérhető maximumnak, és így is marad. Kamatos kamat, kb. A lényeg végül az, hogy kinek mennyi dellája van. Szélső esetet nézve, a háborús helyzet kimenetelét is elsősorban ez határozza meg.

Másfelől, ha kimész a piacra, akkor nem az kerül szóba a kofával történő alkudozás során, hogy mennyire mutatsz fejlődő tendenciát, hanem az, hogy ki tudod perkálni a dellát vagy sem (volumen), megengedheted-e magadnak vagy sem.
Az üzleti élet szereplőit, befektetőket csak kis százalékban befolyásolja a GDP növekedése, ezer más kisebb mutató és eredmény relevánsabb számukra döntéseikben. A GDP-vel a politikusok dobálóznak, mondhatni.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.16. 12:42:21

@Mr. Waszabi: Viszont export-importjuk elég nagy része zajlik az oroszok felé ahhoz, ,hogy ne akarják veszélyeztetni ezt a bizniszt. Németországban 300 ezer munkahely függ közvetlenül az orosz piactól. Ezenkívül rengeteg pénzt öltek már az oroszktól jövő energiaimport kiépítésére. Ezek igen szoros gazdasági kapcsolatnak mondhatók.
A wikileaks ügy kirobbanása után is jól látható volt, hogy mennyire irritálja az amerikaiakat az egyre szorosabbá váló orosz- német gazdasági kapcsolat..

Laikus Érdeklődő 2014.11.16. 13:23:27

"zöld utat a palagáz-kitermelésnek"
OMG!!!
A palagáz-kitermelés = szándékos környezetszennyezés. Durvább mint a ciános aranybányászat. Ezt az utat zöldnek nevezni elég abszurd.

2014.11.16. 14:02:23

@Krisz11: A mai napon az Európai Bizottság ajánlást fogadott el, amelynek célja azt biztosítani, hogy a „frakkolást”, a palagáz-kitermelési műveletek során alkalmazott masszív hidraulikus rétegrepesztési technológiát megfelelő környezeti és éghajlati óvintézkedések kísérjék. Az ajánlás valamennyi olyan tagállamnak segítséget nyújt majd, amely alkalmazni kívánja ezt a technológiát, ahhoz, hogy kezeljék az egészséggel és a környezettel összefüggő kockázatokat, és növeljék az átláthatóságot a polgárok szempontjából. Ezenkívül előkészíti az egyenlő versenyfeltételek biztosítását a gazdasági ágazat számára, és átláthatóbb keretet hoz létre a befektetők számára."

2014 január.

Kína palagáz tartalékának becslésében vannak ellentmondások, de a kínai hivatalos számok szerint az ország több palagázzal rendelkezik, mint az Egyesült Államok és Kanada együttesen. Kína most folyó 12. ötéves tervében 2015-ig 6,5 milliárd köbméter kitermelését irányozta elő évente. 2020-ra 100 milliárd tonnára nőhet a mennyiség. Peking célja, hogy 2020-ra az ország energiaszükségletének 10 százalékát ebből a forrásból biztosítsa. - See more at: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/palag%C3%A1z-kitermel%C3%A9s-k%C3%ADn%C3%A1ban#sthash.ubcIe6Np.dpuf"

2013 március
Lengyelország az első Európában, ahol nem-hagyományos módon nyerhetnek ki földgázt mélységi repesztéses technológia segítségével. A héten ugyanis a Lane Enegy Poland lengyel energiavállalat az amerikai Conoco-Philips vezetésével elkezdte a tesztüzemeltetést az egyik kútján, napi 8000 köbméteres ütemben. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a palagázt felhozó kút Lebork város közelében, az ország északi felében található. Annak ellenére, hogy ez a mennyiség szerényebb az észak-amerikai kutak kapacitásánál, áttörést jelent az európai nem-hagyományos gázipar fejlődése felé, illetve Lengyelország számára az önellátás felé.

2013 augusztus

Az Energy Information Agency leguljabb kutatása szerint Európa 15 trillió m3 palagázzal rendelkezik, de az még kérdéses, hogy ebből mennyit lesz képes kitermelni.
Egy 2009-ben készült tanulmány szerint az USA természetes gáz mennyisége a jövőre nézve meghaladhatja az 56 trillió köbmétert is. A jelenlegi fogyasztást figyelembe véve, ez a mennyiség kb.100 évre elegendő a lakosság kiszolgáláshoz. Egy jelentés szerint az évi átlagos termelés még hosszú évtizedekig fenntartható. Azonban ahhoz, hogy a jóslat valóban még hosszú évtizedekig fenntartható. Azonban ahhoz, hogy a jóslat valóban beteljesüljön, lehetővé kell tenni a lelőhelyekhez való hozzáférést, egyszerű engedélyezési eljárásra van szükség és megfizethető árakat kell képezni. Amerikában jelenleg 22 államban folyik termelés, ami 2020-ra az össztermelés kb. 66%-át fogja kitenni.

2014.11.16. 14:13:50

@A megvalósult amerikai ólom..: Tehát: a palagáz kitermelés már elkezdődött. Egy gázturbinás erőmű felépítése 3 év,. Mennyi a paks kettő?????
Az USA mintegy két év alatt vált gázimportőrből exportőré.
Mikorra készül el a Déli Áramlat?????

Azt idézted be, hogy a legbizakodóbb sacenárió szerint a gázigény 66%-a fedezhető a palagázból.... Mondd, te hülye vagy, vagy képes vagy levonni következtetéseket is? A maradék úgy megváltoztatja a piacot, hogy az orosz arrulkódul. Ugyanis nem csak neki van gáza. Csak az övé a legolcsóbb.... tehát, csökkenő kereslet, csökkenő ár.....

És nem beszéltünk a belépő egyéb szállítókról: Izrael, Ciprus, USA....
Tudod, hogy most a benzin olcsóbb a kutakon, nem az Orbán kormány érdeme. Csökken az ár. A gáz ára is.... na, vajon miért?
Rendszerint, ha balhé van a közelkeleten, nő az ár. Most nem. Miért????

Közben az EU a co kibocsájtás korlátozása miatt az egyéb, nem környezetszennyező alternatívák felé nyit.

"Az európai terminálokba pedig tartályhajókon érkezik a cseppfolyósított import palagáz (például Portugáliába, Olaszországba vagy a tervezett horvátországiba), majd az átfejtés és kompresszálás után csővezetékeken jut el a fogyasztókig. – A mi szempontunkból a legfontosabb, hogy a magyar hálózat megbízható és alkalmas a palagáz fogadására – mondta Nyikos Attila –, de például a horvátországi szakaszt kereskedelmi méretűre kell bővíteni. A szükséges beruházásoknak és fejlesztéseknek azonban ez csak egy kis szelete.
Az európai kitermelés kapcsán erőteljes megosztottság érezhető: van, ahol – környezetvédelmi okokra hivatkozva – moratórium lépett életbe, Anglia mellett azonban Lengyelország, Románia és Ukrajna is aktív a palagáz kitermelésében. Ugyanakkor cseppfolyósított gáz nem csak az Egyesült Államokból érkezhet: a Kelet-Afrikai partvidéken óriási mezők találhatók – hagyományos és nem hagyományos gázok esetében egyaránt –, és az Észak-Afrikai partvidéken is kezdik felmérni a nem konvencionális gázkészleteket, így hamarosan ezek az országok is exportőrnek jelentkeznek.
A folyamat közvetett hatása az, hogy minél több cseppfolyósított gáz érkezik, annál több alternatív forrás áll a fogyasztók rendelkezésére, ami élénkebb versenyt és a fogyasztói ár csökkenését eredményezheti. Vagyis ha például a Gazprom folyamatosan túl magasan tartja az árakat, a partnerországok menekülő utakat keresnek – ezek egyike lehet az LNG importja. Az orosz partnereknek ezért mindenképpen elemezniük kell a stratégiájukat – hangzott el az Energia Infó december 30-i adásában."

www.mekh.hu/adatok-statisztikak-2/sajto/sajtokozlemenyek-2/810-az-amerikai-palagaz-forradalom-hatasai-az-europai-piacra.html

Mondjuk ezek az Orbán Anitáék nem értik az egészet. Te jobban tudod. Ja, nem, mégse . Fideszesek!

2014.11.16. 14:19:18

@Laikus Érdeklődő: a zöld utat a palagáz kitermelésnek nem azt jelenti, hogy a palagáz zöld. Azt jelenti, hogy legyen szabad kitermelni. Úr Isten, ennyire NER kompatibilis vagy????

2014.11.16. 14:24:17

@Krisz11: Butaság. A GDP sose direktben hasonlítódik össze. Fdejlődést nézünk,bázishoz, vagy előző időszakhoz viszonyítva, egy főre jutó GDP-t, vagy termelékenységet, hatékonyságot.....
A GDP azért vált összehasonlító számmá, mert nincs jobb...
Önmagában hogy mennyi mondjuk Magyarország GDP-je és mennyi a UK gdp-je, nem mutat semmit. De ha egy főre vetítjük, és megnézzük, hogyan változott az elmúlt húsz évben, mennyi vagyon, termelőeszköz, munkaerőlétszám, befektetés áll mögötte, már beszédes.

Laikus Érdeklődő 2014.11.16. 14:43:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: Elmagyarázom szép lassan, hogy megértsd:
1) "zöld út" kifejezés = "szabad út"
2) "szabad utat adunk a palagáz-kitermelésnek" = felháborító hülyeség
3) "zöld utat adunk a palagáz-kitermelésnek" = abszurd hülyeség

Krisz11 2014.11.16. 14:52:51

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Egy főre vetítve is nézhetjük a GDP-t, de nincs jelentősége. Még has egy EU+USA szemben Oroszországgal jellegű gazdasági hidegháborút vizionálunk is, ahol leáll egy egymás irányába való kereskedelem, Oroszország akkor lenne térdre kényszeríthető, ha nem tudna beszerezni bizonyos termékeket és legyártani sem. Például, ha nem tudnának mikrocsipet beszerezni, és nem tudnának számítógépet használni vagy energia ipari gépeket, vagy hajókat nem tudnának beszerezni.
De, mint ahogy valamelyik szakértő a múltkorában megjegyezte, Ázsiában ma már mindent gyártanak, egy féloldalú szankciós politikának nincs értelme, annak egyedül Kína lenne a nyertese.

Laikus Érdeklődő 2014.11.16. 15:00:19

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nyomod itt a süket pro-palagáz propagandát és ügyesen elhallgatod azt a tényt, hogy A PALAGÁZ ELÉGETÉSE UGYANOLYAN KÖRNYEZETSZENNYEZŐ MINT A HAGYOMÁNYOS KITERMELÉSŰ GÁZ. A palagáz annyival rosszabb, hogy az kétszer szennyezi a környezetet. Először a kitermeléskor utána az elégetéskor.

Erő e-meló 2014.11.16. 17:18:22

@Moin Moin:
Látom téged az egész herce-hurcából egyetlen dolog érdekel: hogyan lehet szívatni a ruszkikat. Se a Magyarországra, se az EU-ra visszaható következményekkel nem foglalkozol. Csőlátásod egyedül a szent bosszú tárgykörét képes befogni a magasztos libsi értékrend ellenségeivel szemben

Ezek után biztos megérted, miért nem kérnélek fel tanácsadónak

2014.11.16. 17:24:15

@Krisz11: Minek szólsz bele olyan dolgokba, amihez nem értesz? Miért kéne az orosz termelésnek teljesen leállnia? Elég, ha a fájdalomküszöb alá csökken. Tudod, ha csökkenés van, nincs haszon, leépítés, munkanélküliség, belső feszültségek, hábotú, forradalom....

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.16. 17:27:05

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hülye az öreganyád (csak hogy a stílusnál maradjak). Apafej,már az is kb. öt éves megfeszített munkát és óriási beruházásokat igényelne, hogy kiépítsék azt a fogadókapacitást ami ahhoz szükséges, hogy az EU 160 mrd köbméteres orosz földgáz igénye a továbbiakban amerikai palagáz szállításokkal kielégíthető legyen.
Gondolod ,hogy a németek, miután egy valag pénzt öltek az északi- tengeri vezetékükbe, erre alapoznának a továbbiakban??
Ami pedig az európai palagáz kitermelést illeti ,a túl nagy népsűrűség miatt nem igazán elképzelhető, mivel a palagáz során használt rendkívül durva vegyszerek szennyezik a talajvizeket, ezenkívül a visszaáramló víz nehézfémeket is tartalmaz. Írdatlanmennyiségű vizet igényel, amit utána meg kell tisztítani. Egy telep pedig 1-1,5 évig használható..
A Déli Áramlat tervezett elkészülte egyébként 2017-2018-ra várható. A végpontja pedig Ausztriában lesz...
Amiket felsoroltál új forrásként Európában közel sem tudják fedezni a szükséges igényeket. A lengyel palaprojektben pl. már kiderült hogy csak 1 mrd köbméternyi kitermelhető mennyiség van.
Az atomerűvek ellenzésével kapcsolatban legalább azom gondolkodj el, hogy Csehország, Szlovákia, Lengyelorzág és Finnország is az atomenergiával képzeli el a jövőt..

atomenergiainfo.hu/orosz-atomenergetika/szerzodes-a-finnorszagi-hanhikivi-1-atomeromu-epiteserol

---

2014.11.16. 17:30:30

@Laikus Érdeklődő: Olyan dolgokat tulajdonítasz nekem, amit nem mondtam, vitázol velem olyan dologban, amit sosem jelentettem ki.

Az EU zöld utat adott a palagáz kitermelésnek. Magyarul minden ország maga döntheti el, akar-e élni ezzel .
A franciák tiltják. A lengyelek már elkezdték.
Hogy ez környezetszennyező-e, az nem volt kérdés. Itt most pusztán azt állítottam, hogy az oroszok puposkodása vissza is lőhet, például felgyorsul az alternativ energiák hasznosítása, vagy a palagáz kitermelés átírhatja a gázpiacot. Ezt támasztja alá az USA gázexportja.

Nem, nem zöldgázt termelnek ki, sosem állítottam, hogy a palagáz nem szennyező, azt állítottam, hogy egy beinduló kitermelési hullám Európában csökkentheti az orosz gázigényt. Eredménye a gázexportjuk csökkenése (lehet, hogy nem lesz szükség a déli áramlatra, elég a már meglévő északi) illetve a gáz árának letörése. Mert ugye akkor fog tőlük venni a német, ha olcsóbb, mint más.

Ennyi. Nem, még bezavar az alternatívok elterjedése is....

2014.11.16. 17:34:42

@A megvalósult amerikai ólom..: Légyszi forrást a lengyelországi kitermelhető mennyiségről. Eddig ez egy megalapozatlan állítás...
A Balti államok épp a palagáz fogadására alkalmas, tengeri betározáson agyalnak. Idén télre. Tehát az állításaid hazugak.
Talán pont ezért van, hogy gyanús tengeralattjáró aktivitást jeleznek Svédország partjainál. Hogy Putyin a Lettek és litvánok lerohanásával fenyegetőzik.

2014.11.16. 17:36:36

@A megvalósult amerikai ólom..: Korábban már három külföldi beruházó elállt a lengyelországi működéstől, ahogyan arról mi is tudósítottunk. Az ExxonMobil és a Marathon Oil az USA-ból, a Talisman Energy Kanadából jött át Európába, hogy szerencsét próbáljon, de a méréseik nem feleltek meg a várakozásaiknak. Az USA energiaminisztériuma a lengyel palagáztartalékokat már csak 148 ezer milliárd köbméterre becsli a korábbi 187 ezer milliárdos számítás helyett, írja az RT News hírportál."

energiainfo.hu/cikk/elindult_a_lengyel_palagaz-kitermeles.30437.html

Te jössz. Igazold, hogy nem hazudsz....

2014.11.16. 17:46:18

@A megvalósult amerikai ólom..:
Tehát nő az atomenergia felhasználás, az eU fokozza az alternatív energia felhasználást, de szerinted több gázra lesz szükség....
Ja, a legfontosabbról nem beszéltem: energia takarékosság. Globális felmelegedés. A műanyaggyártás kitelepítése Európából...
Öngólt lőttél. Úgy is mondhatnám, hogy tökön szúrtad magad.

2014.11.16. 17:49:27

@A megvalósult amerikai ólom..: Mivel 8000 m3 a napi kitermelés most a lengyeleknél, kurvára elképzelhetetlen a szám, amit itt összeszedtél.

2014.11.16. 17:59:22

@A megvalósult amerikai ólom..: Fatih Birol fényes jövőt jósolt a földgáznak, ami 2040 körül nem csak megelőzi majd a kőolajt a fosszilis energiahordozók között, de a megújuló energiák után a következő években az új villamos áramtermelő kapacitásoknál is meghatározó szerepet játszik majd. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a cseppfolyós gáz növekvő piaci kínálatából sem következik majd az, hogy főleg a borsos szállítási költségek miatt az LNG ára csökkenni fog.
Egy további kihívás, hogy a következő 20 évben globálisan összesen 200 reaktort kell majd leállítani és szétszerelni. "Nyugtalanságra ad okot, hogy számos ország nincs felkészülve arra, hogy megbirkózzon ezzel a feladattal" - jelentette ki a szónok. Ráadásul - jegyezte meg Fatih Birol - a nukleáris hulladék is meg fog duplázódni (1971 és 2040 között elérheti a 705 ezer tonnát az atomhulladék). A vezető közgazdász szerint egyelőre nem látni állandó megoldást a hulladéktárolás problémájára."

Ez a manus a vezető közgazdásza a Nemzetközi Energia Ügynökségnek.
Szerinte az európai atomreaktorok teljesítménye csökkenni fog. Ugyanis a megépülők nem fedezik a kiesést. Tudod, vannak, melyeket be kéne zárni, le kéne építeni.
Viszont azt állítja, hogy mind Európa mind Kína energiaigénye csökkenni fog...

De bizos hülye, nincs információk birtokában, te sokkkkkkal okosabb vagy tőle.!

2014.11.16. 18:02:29

@Laikus Érdeklődő:
Bár a környezetszennyezésben nincs vita közöttünk, azért szerényen rávilágítanék, az atomenergia is szennyez. Nem kicsit...

Krisz11 2014.11.16. 18:55:29

@Könnyen elkaptuk, uram!:
" Minek szólsz bele olyan dolgokba, amihez nem értesz?"
Te meg mit kötekedsz? Én sem személyeskedtem.

"Elég, ha a fájdalomküszöb alá csökken."
Zavaros a logikai vonalvezetésed. Az előbb még az 1 főre jutó GDP-ről beszéltünk.

" Tudod, ha csökkenés van, nincs haszon, leépítés, munkanélküliség, belső feszültségek"
Csökkenés alatt az oroszoktól importált gáz mennyiség csökkenését érted, ami miatt ott leépítések és zavargások törnének ki? Ha így van, ki kell, hogy ábrándítsalak. Az európai gazdaságok egy kisebb gazdasági megrázkódtatást sem tudnának elviselni összeomlás (politikai, társadalmi, gazdasági) nélkül. Az EU nagyobb gazdaságainak 100%-körüli GDP arányos eladósodottsága nem hagy semmilyen mozgásteret, ezt láthattad a múltban is. A gazdasági növekedés kb nulla. Minden negyedéves GDP jelentést rettegés előz meg, hogy visszaestünk-e a recesszióba. Most épp az EU központi bank egy sokkal nagyobb mértékű pénznyomtatással próbálkozik, hátha akkor lesz valami.
Ezzel szemben az Oroszoknál nő a gazdaság, az államadósságuk meg 12%. Sokkal nagyobb megterhelést kibírnak mint az EU agyaglábakon álló gazdaságai.
Hiába vagy nagy, ha az adósságterhet még nagyobb. Akkor nem tudsz moccanni.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.16. 18:55:36

@Könnyen elkaptuk, uram!:

energiainfo.hu/cikk/csak_egymilliard_kobmeternyi_a_lengyel_palagaz.26729.html

és a 160 milliárd köbméternyi orosz gáz évente:

www.vg.hu/penzugy/penzugyi-hirek/nott-az-europai-orosz-gazexport-418676

Ha a 8000-et felszorzod 365-tel, akkor 3 millió köbméter jön ki egy évre...

Az új atomerőmű beruházások sokszor a korábbi leállítandó nukleáris kapacitás helyett épülnek. Paks 2 fokozatos beüzemelésével párhuzamosan leállításra kerül Paks 1. Egyébként nem emlékszem hogy azt állítottam volna hogy nőni fog a földgázszükséglet..

2014.11.16. 23:49:04

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ne járasd már le magad! Az első cikk 2012-es!!!!
A második meg 2014 januári!!!!

Szerinted milyen volt a kapcsolat az EU és Oroszország között 2014 januárjában és milyen most????
Így van. A gázszükséglet nem fog nőni. Drasztikusan csökkenni fog.

2014.11.16. 23:52:57

@Krisz11: Buta vagy, de nagyon. Az oroszok recvesszióban vannak. A gazdasági számaik negatívban, tudod, a sikeres offenzívájuk révén a rubel értéke zuhan, a vállalatok tőzsdei értéke zuhan, és a devizatartalék is rohamosan csökken. Mivel romlik a rubel. Nem olyan bonyolult ez!

És akkor egy kis házi feladat: hány százaléka az orosz gázexport az orosz gdp-nek? Mennyi ebből aaz Európába irányuló? Ha ez csökken 10%-kal, ami ugye szerinted érzékelhetetlen, akkor mennyi az orosz gdp csökkenése?

2014.11.16. 23:54:17

@Krisz11: Zavaros a logikai vonalvezetésed. Az előbb még az 1 főre jutó GDP-ről beszéltünk."
Sosem beszéltem róla. Megemlítettem sok minden más mellett, hogy a gazdaság vizsgálatának egyik mutatója.

2014.11.16. 23:56:46

@A megvalósult amerikai ólom..: A 8000 az egyik kút próbaüzeme volt.

2014.11.16. 23:58:59

@A megvalósult amerikai ólom..: Lengyelország jelenleg gázfelhasználásának 70 százalékát importálja Oroszországból, ez a mérték jelentősen csökkenhet, ha a most életben lévő száz engedély nagy része sikert hoz. Az engedélyek közül már 48 próbafúrást elvégeztek."

Most szorozgathatsz.

2014.11.17. 00:30:23

@A megvalósult amerikai ólom..: Oroszország tavaly 161,5 milliárd köbméter földgázt exportált Európába, 16 százalékkal többet az előző évinél. A Gazprom Export, a Gazprom orosz gázipari cég exporttal foglalkozó vállalata nem végleges adatok alapján azt is közölte, hogy az Európának szánt földgáz átlagára valamivel 380 dollár fölötti volt ezer köbméterenként. Az előző évben 402 dollár volt az átlagár. A Gazprom biztosítja az európai gázszükséglet mintegy 25 százalékát."

Olyan jó lenne, ha a belinkelt cikket te is elolvasnád.

Tehát 2013-ban többet exportált 16 %-kal Európába, mint 2012-ben. Mondjuk ebből még nem mernék arra következtetni, hogy 2015-ben nőni fog az export...

De nézzük csak: 16%-kal nőtt a volumen, miközben az ár csökkent 5%-kal....
s 2013-ban mi történt a világpiacon? Az USA elkezdett palagázt termelni. Csökkent az importja....Ma már exportál.

" A Capital Economics már az ukrajnai válsággal kapcsolatos korábbi elemzéseiben is hangot adott ennek a véleményének. A ház kimutatta, hogy az orosz gazdaság nettó külföldi befektetői pozíciója - hozzávetőleg 150 milliárd dollár erejéig - pozitív, a folyómérleg-egyenleg többletben van, az államháztartási mérleg csaknem kiegyensúlyozott, a közadósság-ráta pedig nemzetközi mércével mérve csekély.

Mindez azonban éppen a nyersolaj- és a földgázexportra épül. A két energiahordozó exportja adja a teljes orosz kivitel csaknem kétharmadát és az államháztartási bevételek felét. Ráadásul - a Kínával kötött hosszú távú exportszerződés ellenére is - Oroszország fő földgázexport-piaca továbbra is Európa. A ház saját becslése szerint az Európába irányuló orosz nyersolaj- és földgázexport éves értéke 230 milliárd dollár körüli. Ez az orosz hazai össztermék (GDP) 10 százalékával egyenlő -"

2014.11.17. 00:31:03

@Krisz11: A Capital Economics már az ukrajnai válsággal kapcsolatos korábbi elemzéseiben is hangot adott ennek a véleményének. A ház kimutatta, hogy az orosz gazdaság nettó külföldi befektetői pozíciója - hozzávetőleg 150 milliárd dollár erejéig - pozitív, a folyómérleg-egyenleg többletben van, az államháztartási mérleg csaknem kiegyensúlyozott, a közadósság-ráta pedig nemzetközi mércével mérve csekély.

Mindez azonban éppen a nyersolaj- és a földgázexportra épül. A két energiahordozó exportja adja a teljes orosz kivitel csaknem kétharmadát és az államháztartási bevételek felét. Ráadásul - a Kínával kötött hosszú távú exportszerződés ellenére is - Oroszország fő földgázexport-piaca továbbra is Európa. A ház saját becslése szerint az Európába irányuló orosz nyersolaj- és földgázexport éves értéke 230 milliárd dollár körüli. Ez az orosz hazai össztermék (GDP) 10 százalékával egyenlő -"

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.11.17. 12:22:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: A továbbiakban megelégszem azzal, ha egyetlen kommentben reagálsz :)
Semmit sem számít, hogy 2012-es a lengyel palagáz készletet leíró cikk, hisz ez egy statikus, időben nem változó készlet a kitermelés megkezdését megelőzően. Viszont alaposabban megnézve, az egymilliárdos becslés valószínűleg elírás a cikkben.
A valós, kitermelésre érdemes adat ennél azért jóval jelentősebb:

www.origo.hu/kornyezet/20120321-nem-lesz-palagazhatalom-lengyelorszag-energiafuggetlenseg-gazkitermeles-kornyezeti-kockazat.html

Ez alapján magad is beláthatod, hogy -bár a saját igényeik kielégíthetők ha rengeteg palagáz telepet létesítenek -de ez a cirka 500 milliárd köbméternyi gáz 3-4 évig tudná kiváltani az éves szinten 150-160 milliárd m3-nyi Ororszo-ból EU-baérkező gázimportot. Erre nem lehet alapozni az európai gázellátást.
Az orosz gázexportról szóló cikket nem a növekmény miatt linkeltem be, hanem hogy bemutassam hogy nagyságrendileg milyen mennyiségű (150 mrd m3 körüli) érkezik éves szinten Európába az oroszok felől.
A palagáz kitermeléshez kapcsolódó súlyos környezeti hatásokról már írtam. Ráadásul ez Európában fokozottabb mint az USA-ban, hiszen itt jóval mélyebben található a palagáz forrásául szolgáló homokkő réteg. Ez egyébként a kitermelést is megdrágítja.

Krisz11 2014.11.17. 20:22:48

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"Buta vagy, de nagyon. Az oroszok recvesszióban vannak."
Te biztos okos vagy csak műveletlen. 2014 1. és 2. negyedévében az Orosz gazdaság 0,9 és 0,8%-al nőtt. Tehát nem lehet recesszióban. Németország a 0,1%-os állítólagos növekedésével éppen csak megúszta a recessziót, mert előttevaló negyedévben a GDP csökkent.
És még valami, Oroszország megengedheti magának a recessziót. Ha 10%-ot esne a GDP, az élet menne tovább. Az EU nem engedheti meg, ha 2-3% ot esik a gazdaság, akkor az átlag 90% feletti államadósság terhe már elviselhetetlen, ezért az EU politikusoknak folyton rettegni és növekedni kell, vagy rájuk dől az egész. Az Orosz államadósság 12%, és annyi tartalékuk van is, hogy kipengessék, még azt is.
süti beállítások módosítása