Political Capital: Négy állítás Oroszországról, Magyarországról és a határon túli magyarokról

2015. február 13.

Megtisztelő, hogy a Diplomaci Blog főszerkesztője, Németh Áron Attila írása is foglalkozott a Foreign Affairs-ben Mitchell Orenstein-nel közösen publikált írásunkkal. Cikke azonban sajnálatos módon erősen félreértelmezte az eredeti állításainkat. Ebben az írásban így szeretnénk még egy alkalommal tisztázni, mit gondolunk az Orbán-kormány határon túli magyarokkal kapcsolatos álláspontjáról — megismételve cikkünk eredeti állításait.

 

1) Orbán Viktor nem készül határrevízióra. Cikkünk éppen az amerikai politikai közbeszédben alkalmanként ezzel kapcsolatban felmerülő tévhiteket cáfolta. Az Amerikai Egyesült Államokban a térség stabilitását fenyegető kockázatnak tekintenek a magyar állampolgárság határon túli magyarokra való kiterjesztésére. Ezek a félelmek az ukrán válság kapcsán tovább erősödtek, hiszen amikor Oroszország hasonló törvényt fogadott el az ukrajnai és abháziai oroszok javára, az a katonai megszállás előfutára volt. A most megjelent cikk, amelyben közreműködhettünk, azt a kérdés teszi fel, hogy az orosz és a magyar gyakorlat összehasonlítható-e, és erre a kérdésre egyértelmű nemmel válaszol A cikk fő állítás ugyanis az, hogy Orbán Viktor indítékai nem ugyanazok, mint Vlagyimir Putyin esetében; a magyar kormányfő inkább a hazai demográfiai mutatók ellensúlyozására, illetve a pluszszavazatok miatt szólítja meg a határon túliakat. A cikkben szó szerint szerepel, hogy a magyar miniszterelnöknek mások a céljai, mint Vlagyimir Putyin orosz államfőnek. Jellemző, hogy az angolszász sajtóban értették ezt a különbségtételt, és nem értelmezték félre a cikket, ezt csak a hazai nyilvánosság egy részében tették meg.

2) A revizionista gondolat a határon túl sem népszerű.Kutatásaink és szavazati eredmények alapján kifejtjük (pl. Jobbik rossz eredményei a határon túli magyarok körében) hogy a nyílt revizionista gondolat és a konfrontatív nacionalizmus a határon túl nem népszerű, hiszen tudják, hogy ők lennének az irredentizmus valódi áldozatai. Elsősorban azokat a politikai erőket támogatják, amelyek békés együttműködést keresnek a többségi nemzettel. Arra utalunk ugyanakkor, hogy lehetnek olyan szélsőséges nacionalista csoportok, melyek támogatását Oroszország céljának tekintheti (például a Kárpátalján is előszeretettel demonstráló Jobbik és a Hatvannégy Vármegye), és ezek úgy léphetnek fel, mintha a többség véleményét képviselnék revizionista retorikájukkal.

pc.jpg

3) Szimbolikus politikájával Orbán Viktor ugyanakkor rájátszik a trianoni nosztalgiára, az autonómia kapcsán pedig félreérthető üzenetet küldött. A krími annexióval Kelet-Európában képlékenyebbé váló határok Orbán Viktor számára belpolitikai haszonnal kecsegtető reményt jelenthetnek, hogy ha például Kárpátalja autonómiát szerez (melyet a miniszterelnök maga is bátorított beszédeiben), akkor mint a nemzet újraegyesítője vonulhat be a történelembe. Ha nem így lenne, akkor nem mondta volna a következőket ráadásul épp a tusnádfürdői beszédében: "Miután a világ mostani rendje nem éppen a mi szájunk íze szerint való, ezért én azt gondolom, hogy inkább gondoljuk azt, hogy a bármi megtörténhet korszaka, ami most előttünk áll, bár sokak szerint bizonytalanságot hordoz, baj is lehet belőle, de legalább ennyi lehetőséget és esélyt is tartogat a magyar nemzet számára. Tehát félelem, begubózás és visszahúzódás helyett bátorságot, előretekintő gondolkodást, ésszerű, de bátor cselekvést javaslok a Kárpát-medencei magyar közösségnek, sőt a világban szétszóródott teljes magyar nemzeti közösségnek. Könnyen lehet, miután bármi megtörténhet, hogy eljön a mi időnk.". (kiemelés tőlünk). Ugyanakkor leszögeztük azt is, hogy a hasonló retorika esetében nem területszerzési célokról, hanem szimbolikus politikai eszközről van szó a hazai szavazatszerzés érdekében. És ugyan elmondható az is, hogy az autonómiáról való gondolkodás közel sem ördögtől való, egy olyan időszakban, amikor Ukrajna területi integritása folyamatosan sérül, ezek a mondatok más értelmet nyernek és más üzeneteket hordoznak. Nem véletlen, hogy az ukrán diplomácia nem volt elragadtatva, mikor a miniszterelnök beiktatási beszédében a kárpátaljai autonómia lehetőségéről beszélt. Az sem véletlen, hogy a kormányfő – látva a jelenlegi szituációt – ma reggeli rádióinterjújában már nem tett a korábbiakhoz hasonló kijelentéseket.

4) Az egyre erősödő orosz propaganda a magyar kisebbségnek önállósodást ígér. A jelenlegi ukrán háborús helyzet, mely másfél éve még maga is elképzelhetetlen volt, fellazíthat korábbi tabukat, és jól látszik: a különböző szereplőktől érkező magyar nyelvű orosz propaganda nyíltan támogatja a régióban az önállósodási törekvéseket. Emlékezetes, hogy Zsirinovszkij annak idején arról értekezett, hogy Kárpátalja Magyarország része. Szergej Lavrov pedig a minap, a müncheni konferencián feltűnő empátiával fordult a magyar kisebbségek irányába. Oroszország igyekszik a magyar kisebbség védelmének nyílt védelmével, és a kárpátaljai autonómia megteremtésének burkolt üzenetével maga mellé állítani Budapestet. És valóban azt gondoljuk: ez a helyzet Magyarország számára több elkerülendő veszélyt, mint kiaknázható lehetőséget hordoz.

Krekó Péter, Juhász Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr197172397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gladiator in a suit 2015.02.13. 19:28:23

"We stand behind our paper, and later tonight, your mother."

Krisz11 2015.02.14. 00:46:10

"Ukrajna" egy értelmetlen, értelmezhetetlen állam. A mai formájában ideje volt már hogy bekerüljön a történelem süllyesztőjébe.

toportyánzsóti 2015.02.14. 07:38:45

Putinka nagyon buta,elég lett volna fehérorosz áron adnia a gázt Ukrajnának és nem lett volna kidobva a tolvaj hazaáruló sleppje Kijevből és nemsokára magyarhonból...

toportyánzsóti 2015.02.14. 08:03:53

Csuti orálmuzsik sok csődje közül a legnagyobb a keleti nyitás,hiába nyalta ki az összes kgb basi hátsóját,adta ki a baltás gyilkost mindegyik palira vette,a végén pedig putinka gazpromja tette zsebre a MET-tel.

♔bаtyu♔ 2015.02.14. 11:36:30

Miről beszélünk?

"A tárcavezető kifejtette: Oroszország az elkövetkező években is kulcsszereplő lesz Közép-Európa energiaellátásában, ezért nem képzelhető el, hogy "ne konzultáljunk folyamatosan Oroszországgal". Ráadásul az ország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és a magyar-orosz kereskedelem visszaesése a teljes magyar külgazdaság, és így az egész nemzetgazdaság teljesítményére nagyon súlyos hatással van - magyarázta. Ezért az orosz elnök látogatásakor napirenden szerepel majd az is, hogyan lehetne felélénkíteni a kétoldalú kereskedelmi együttműködést."

Ennyi. Nem velünk problémáznak az oroszok, hanem Ukrajnával.

Чебурашка 2015.02.14. 12:03:35

Nem véletlenül nem népszerű a revizionizmus a határon túl, ha visszakerülnének az anyaországhoz, elveszítenék a "magyarok is meg nem is" privilégiumot, már nem könnyeztetnék miatta az általános- és középiskolásokat történelemórákon értük.

Ukrajna meg valóban, ahogy előttem írták, egy életképtelen kamuállam. Attól, hogy a Szovjetunióban ilyen határokkal rendelkezett, még nem jelenti azt, hogy szuverén államként is ugyanezek a határok illetik meg, illetve ezekkel a határokkal működő állam létezhet.

2015.02.14. 12:05:08

@♔bаtyu♔: Miről beszélünk? Hát kurvára nem erről.... Te tényleg diszlexiás vagy.

♔bаtyu♔ 2015.02.14. 12:06:06

@Чебурашка: Érdekes lesz amikor az ukrán oligarchák az IMF újabb 40 milliárdos hitelét is ellopják.

2015.02.14. 12:07:08

@Чебурашка: Mitől kamuállam? Horvátország, Szerbia, Szlovákia ....stb. sem volt korábban, mégis elvegetálnak valahogy... jobban, mint Magyarország néha.

2015.02.14. 12:08:08

@♔bаtyu♔: Nincs ebben semmi érdekes. Már megszokhattuk idehaza...

2015.02.14. 12:09:38

@♔bаtyu♔: Ja, tényleg, hogyan lehet az, hogy Ukrajna csökkentett áron kapja a gázt, míg mi az európai piaci ár felett, a szerződésünknek megfelelően????

♔bаtyu♔ 2015.02.14. 12:11:31

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem én vagyok dislexiás b+, hanem te nem érted. Itt találgatsz a többivel együtt, mit akarnak Orbánék vagy mit miért, miközben csak el kellene olvasnod neked is az indokaikat. Még csak messzire sem kell érte menni.

1. Oroszország az elkövetkező években is kulcsszereplő lesz Közép-Európa energiaellátásában

2. Ráadásul az ország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és a magyar-orosz kereskedelem visszaesése a teljes magyar külgazdaság, és így az egész nemzetgazdaság teljesítményére nagyon súlyos hatással van

Mindkettő b+ tény, ami megmagyarázza, hogy miért kell jóban lenni az oroszokkal.

Na most pld. az, hogy Orbán revíziót akar, vagy nem akar, egyszerűen a ballibs médiában felvetett baromság.

Rágjad b+, te ezt a gumicsontot, de nézd azért hülyének a másikat mert nem rágja.

2.

♔bаtyu♔ 2015.02.14. 12:13:33

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az úgy lehet, hogy annak idején a szocialisták szíveskedtek egy előnytelen hosszú távú szerződést kötni. Nem hogy drágábban vesszük a gázt, de át is kell venni évente egy fix mennyiséget, ha nem jön össze, azt is ki kell fizetni.

Az új szerződés kitárgyalásával szerintem várjuk meg Putyint. Egyenlőre 30% engedmény tűnik biztosnak.

2015.02.14. 12:16:26

@♔bаtyu♔: Te tényleg hülye vagy, nem kell annak nézzelek.
Ez a cikk pont nem arról szól, amire itt kirohansz. Épp nem nézi hülyének Orbánt, Pont azt magyarázza, hogy véleményük szerint nincs szó határrevízióról Orbán szavaiban. De te ezt is támadásnak veszed, mert ha Orbán neve felmerül , akkor az már támadás! Kivéve a magyar királyi hírcsatornák. Már a Hír TV meg a nemzet is ellenség, tehát jobban kell figyelned!

♔bаtyu♔ 2015.02.14. 12:19:27

@Könnyen elkaptuk, uram!: Tudom hogy erről szól, elolvastam. Nem erre a cikkre írtam azt hogy marhaság, hanem az egész témára.

Nem veszem támadásnak, nem megsértődöm, hanem érvelek. Ezért másoltam be a valódi indokokat.

2015.02.14. 12:19:39

@♔bаtyu♔: Batyu= teher az emberiség hátán.

Чебурашка 2015.02.14. 12:24:04

@Könnyen elkaptuk, uram!: A felsorolt országaid közül Szerbiában is voltak elég heves ellentétek a közelmúltban (Koszovó). A másik kettő meg viszonylag kicsi, területi viták nélkül.

És hogy miért kamuállam? Jelenlegi határait nézve az, még a Krím nélkül is. Ha Ukrajna tartana például Ivano-Frankivszktól Kijevig, azaz a Dnyepr határáig, nem mondanám rá, hogy kamuállam, be lehetne sorolni a Szlovákia, Horvátország csoportba. Túl nagy a különbség az ország keleti, és nyugati vége között, mind politikailag, mind kultúrálisan.

♔bаtyu♔ 2015.02.14. 12:28:58

@Könnyen elkaptuk, uram!: Úgy látom, viszont te nem érvelsz, hanem sértegetsz. Mit nem értesz?

dr. mesterséges színezék 2015.02.14. 13:19:04

@Чебурашка: "Túl nagy a különbség az ország keleti, és nyugati vége között, mind politikailag, mind kultúrálisan. "

Már közel száz éve tisztázta Románia, hogy a Duna vonalánál képzeli el a nyugati határát - most megvan ehhez az érv is.

daito 2015.02.14. 13:48:59

@Чебурашка: annyira bírom, amikor a mi kis nemzetünk egyik tagja megjegyzi egy 3-4x nagyobb népcsoport országáról, hogy életképtelen, meg kamuállam.

Ukrajnával két baj van, amelyek ráadásul össze is függnek. Egyik az, hogy túl közel vannak az oroszokhoz, kettő, hogy maga az ország iszonyatosan korrupt. Ez igaz az államra és magára az országra is.

Talán most van annak esélye, hogy ezen a kettőn rendesen alakítsanak - részben ezért is kapálózik a maci ezerrel már egy éve.

Bogyó 2 2015.02.14. 13:58:48

@♔bаtyu♔: Érdekes, az ország harmadik kereskedelmi partnerével jóban lenni kurvára fontos, de az ország első és második legfontosabb partnerével meg az Eu-val való acsarkodást megtapsoljátok!

Roland Oranky 2015.02.14. 14:29:56

Tisztelt urak -Krekó Péter, Juhász Attila!

-onok az en ertelmezesemben a Mo. 5 hadoszlop tagjai akik szervilis Nyugat barat es Magyar ellenes politikat folytatnak.Lehet ,hogy onok jok az USA es Izrael szamara de a magyarsag szamara nem.
Putyin veresege Romania gyozelmet jelentene -egyesulhetne Moldovaval es odalenne a magyarsag 10-5%-os bejutasi kuszobe. 4millio Moldovai mellett nem szamitana. Romania igazolast lat es kapott is az USA-tol es az EU-tol kisebbsegeket mint veszelyforrast tekinto poltikajara-lasd Adevarul ujsag Gheorghe Talpes (SRI igazgatoval) folytatott beszelgetesek videok. Onok az o allaspontjat erositik szerintem akarattal. Putin gyozelme megnyithatna az utat 2 orszagban is az autonomia kiharcolasara a SZEKELYEK (Sztalintol kaptak utoljara) es a Karpataljai magyarok elott. Veresege pedig megszuntetne.
Egyet nem ertek csak onok nem szeretnek minket es gyulolnek is. Mert nem mennek ki vegleg es vesznek felegy nem magyar nevet. Tulajdonkeppen Mo.-ot mar regen megtagadtak. Szamomra Erdelyi magyar szamara biztosan.

Чебурашка 2015.02.14. 14:39:56

@daito: Hogy érted, hogy túl közel vannak az oroszokhoz? Földrajzilag, kulturálisan, vagy politikailag? Lehetne mondani más országokat, akik szintén közel vannak, és mégis "ahhoz képest" köszönik szépen jól vannak.

Alfax 2015.02.14. 15:16:23

a cikk volt az, ami felvetette a határrevízió kérdését, amely szerintem amúgy fel sem merülne. Csúnya dolog volt, a cikk súlyosan rombolja az ország érdekeit, a határon túli magyarság helyzetét., és nem itt kellene mentegetőzni, mert ezt a kutya sem olvassa (aki számít).

Egynémely cikkíró persze ezt valószínűleg olyan magasról szarja le, mint amilyen magasról az ehhez hasonló cikkeket rendelik.

Alfax 2015.02.14. 15:22:05

Egyébként pl az észtek is megadják az állampolgárságot minden észtnek, de a németeknél is ez a helyzet. Ennek semmi köze trianonhoz, csak fizetett rettegő körökben.

gizmo26666 2015.02.14. 15:56:49

@daito: Mondjuk londonból nézve mi is túl közel vagyunk az oroszokhoz, és mi is nagyon korruptak vagyunk. Épp ezért arrafelé nem is látnak különbséget kelet-európai államok között, amelyek közé MI IS TARTOZUNK.

anyadmajma 2015.02.14. 16:18:02

@Bogyó 2: Haggyad má ezt a hazaáruló jobberbolsevik @♔bаtyu♔: faszt, ez rendes debil, nem véletlen, hogy fidesz tag lehet. ennek mutogathatod a tényeket, pont leszarja, jó keresztény módjára egy a lényeg, gyűlölhessen valakit a saját hülyesége miatt.

Erő e-meló 2015.02.14. 17:53:09

"A jelenlegi ukrán háborús helyzet, mely másfél éve még maga is elképzelhetetlen volt"

Aki ilyet leír, annak kevés fogalma van a háttérdiplomáciában zajló történésekről

Lavrov már 2009-ben belengette, hogy egy Nato csatlakozási szándék ketté fogja szakítani Ukrajnát a meglévő törésvonalak mentén

Imola Hüvelyesi (törölt) 2015.02.14. 18:10:03

@Bogyó 2: hagyd rá, ez egy orosz ügynök, mindenhol a baromságait szajkózza

Erő e-meló 2015.02.14. 18:13:21

@gizmo26666:
"kelet-európai államok között, amelyek közé MI IS TARTOZUNK."

Maradjunk a földrajzi meghatározásnál, mert az legalább egzakt: Magyarország Közép-európában van, annak is a legközepén

Amerikában szokás nyugat-balkáni térségről beszélni (nem tudom ki találta ki ezt a faszságot), és ilyenkor minket is oda sorolnak a szerbek és a koszovóiak mellé. Nem kell mindent átvenni a fogalmatlanoktól

fülesboci 2015.02.14. 19:09:09

Political capital....édes jó istenem.

vajdasagi 2015.02.14. 19:52:59

@Erő e-meló: Hogy mi a Közép-Európa, az attól függ, hogy ki hol helyezkedik el a térképen. Mi azt hisszük, hogy mi Közép-Európa vagyunk, de pl. az angolok, franciák, németek, amerikaiak szerint Kelet-Európa vagyunk. De jobbat mondok: a litvánok szerint náluk van Közép-Európa :-)

gizmo26666 2015.02.14. 19:58:38

@Erő e-meló: Én nem a földrajzi elhelyezkedésre gondoltam, mert az alapján Finnország is Kelet-Európa. Hanem a gazdasági-társadalmi-kulturális hovatartozáshoz és fejlettséghez, amely alapján egy nyugat-európai átlagpolgár simán 1 kalap alá veszi a posztkommunita országokat, és nem ok nélkül, elég csak megnézni a korrupció mértékét, a kultúráltan újgazdagokat vagy az átlagfizetéseket.

gizmo26666 2015.02.14. 20:00:37

@Erő e-meló:
Nézd cukorfalat, erre gondoltam:
en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Europe
Ezt a Kelet-Közép Európai meg Közép Európai faszságot csak a magyar terminológiát csak a magyar terminológia ismeri

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.14. 20:36:42

@Erő e-meló:

"Lavrov már 2009-ben belengette, hogy egy Nato csatlakozási szándék ketté fogja szakítani Ukrajnát a meglévő törésvonalak mentén"

Sajnos ez sem volt elég figyelmeztetés az USA-nak.

Krisz11 2015.02.14. 21:00:45

@daito:

"nemzetünk egyik tagja megjegyzi egy 3-4x nagyobb népcsoport országáról, hogy életképtelen, "
Ugye te sem gondolod, hogy attól lenne valaki nemzetállamként életképes, hogy nagyobb-e a magyaroknál?

".. az ország iszonyatosan korrupt. Talán most van annak esélye, hogy ezen a kettőn rendesen alakítsanak"

Eddig miért nem volt rá esély, talán kikényszerítették a korrupciót az Oroszok? Magyarország is korrupt, de erről főként mi tehetünk, hogy elfogadjuk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.14. 21:23:23

@Krisz11:

"Magyarország is korrupt, de erről főként mi tehetünk, hogy elfogadjuk."

Nem a lakosság tehet arról, hogy bárkit választ meg, az korrupttá válik a hatalomban. A lakosság túlnyomó többsége nem fogadja el, de a korrupció eleve nem a tömegek sportja: attól éri meg, hogy csak keveseknek adatik meg kihasználni.

Hamilcar Barkas 2015.02.14. 22:15:23

A szerzők feladata, hogy egyertelműen fogalmazzanak! Mindenki megnézheti, hogyan cáfolták a szerzők a tévhiteket (www.foreignaffairs.com/articles/143014/mitchell-a-orenstein-peter-kreko-and-attila-juhasz/the-hungarian-putin.)
Az alábbi mondatoktól mindenki megnyugszik majd, főleg a politikai elemzők.

"... fan dangerous nationalistic flames and fueled fears of secessionist movements in Hungarian communities beyond the country’s border. "

"Orban might have some hopes that Putin will do what Adolf Hitler did in 1938: give Hungary back the territories that were lost at Trianon."

"...Hungary could set the stage for such extremism and instability in neighboring countries. "

igazi hős 2015.02.14. 22:40:10

@Чебурашка: "Túl nagy a különbség az ország keleti, és nyugati vége között, mind politikailag, mind kultúrálisan. " Ilyen alapon mi is kamuállamban élünk. Németország is kamuállam. Az USA is. Kína is. Ja és leginkább Oroszország az.

igazi hős 2015.02.14. 22:44:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem a lakosság tehet arról, hogy bárkit választ meg, az korrupttá válik a hatalomban." De mi már kipróbált gengsztereket választunk újra! Ez igen is a mi hibánk. Eleve nem követeltük ki az ügynökakták nyilvánosságra hozását és most csodálkozunk, hogy az előző rendszerből átmentett csirkefogók vezetnek minket? Mert megérdemeljük!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.14. 23:06:36

@igazi hős:

Csak részben jogos, mert pl. Orbán és a többi ős-fideszes nem az előző rendszerből átmentett csirkefogó, mégis nagyban segíti a lopást. Az egykori szadeszes vezetők nagy része sem az volt, mégis szétlopták a fél országot.

Szigorú számonkérés és átláthatóság nélkül bárki, aki újonnan a hatalomba kerül, korrumpálódni fog. Sajnos jelenleg épp a számonkérések nehezítése folyik (pl. közérdekű adatok kikérésének törvényi akadályozása), amivel persze nem azt akarom mondani, hogy az előző kormányok jottányival is jobbak lettek volna.

Erő e-meló 2015.02.15. 01:15:22

@Hamilcar Barkas:
Megrendelésre gyártott libsi uszítás Magyarország ellen. Putyin mint Hitler és Orbán a csatlósa, hát ez az az alulmúlhatatlan színvonal, ami miatt annyira becsüljük a libsi megmondóembereket, amennyit érnek

Bár tapasztalnák meg, mi a különbség a kettő között

Erő e-meló 2015.02.15. 01:30:24

@gizmo26666:
látom te is egy vagy azok közül, akik csak tömegemberként, mások által meghatározott fogalmak mentén képes "gondolkodni"

A hidegháborús idő tömbrendszere hozta létre Kelet-Európa és Nyugat-Európa fogalmát. Mert hát földrajzi-geometraiai értelemben nincs olyan, hogy valaminek csak a jobbszéle meg a balszéle létezik, de nincs közepe

A politikai közbeszédben most is így szokás használni a fogalmat, de ez csak arra jó, hogy a riválisokat lehessen a "jó Nyugat" és a "rossz Kelet" mesterségesen megalkotott dichotómia képletébe behelyettesíteni

Чебурашка 2015.02.15. 09:13:30

@igazi hős: Azok az országok föderációk. Az ukrán elnök foggal-körömmel küzd az ország föderalizálása ellen.

gizmo26666 2015.02.15. 10:25:27

@Erő e-meló: Szerintem meg te vagy az, akit a magyar nacionalista politika agymosott, és nem vagy képes realistán gondolkodni

Krisz11 2015.02.15. 12:08:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A lakosság túlnyomó többsége nem fogadja el, de a korrupció eleve nem a tömegek sportja:"
Szerintem a lakosság nagy többsége is elfogadja és gyakorolja is ezt az uram-bátyám rendszert. A többségnek kellene a mentalitásán változtatni. Mert az emberek nem háborodnak fel, ha adni kell zsebbe a vizsgáztatónak, pl: a vezetői forgalmi vizsgán, vagy a kórházban mindenkinek, vagy a tanárnak viszik az ajándékot, az apuka ingyen csinálja neki a villanyszerelést, adják a féldisznót, stb. Pályázatokon csak az nyer aki ad zsebbe, rendőröket, hivatalnokokat szoktak megkenni.
Szóval, ha az emberek minden egyes alkalommal felháborodnának, és az illető fejét követelnék, csak akkor változna a dolog. És ha kikényszerítenék, hogy korrupcióért ne ejnye-bejnye legyen házi-őrizettel, hanem fejbelövés járjon mint Kínában. Na jó, itt elég lenne 10 év fegyház a csillagbörtönben. Akkor csökkenne a korrupció. Ez az embereken múlik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.15. 12:22:33

@Krisz11:

"Szóval, ha az emberek minden egyes alkalommal felháborodnának, és az illető fejét követelnék"

Hiába követelnék - én pl. azt tenném -, ha a törvények ill. az ítélkezési gyakorlat (lásd Hunvaldot) lényegében szentesítik a korrupciót - lásd pl. az orvosi "hálapénzt".

Kínából kellene idehívni néhány szakembert, akik kiosztanának és végrehajtanának pár ezer halálos ítéletet, de még ez sem lenne jó, hiszen ehhez is törvényi felhatalmazás kelle, ami nem lesz.

Az a gond, hogy az intézményesült, szinte törvényesített korrupció ellen már törvényi úton nem lehet fellépni, mert azok, akik az ilyen törvényt hozhatnák, ugyancsak haszonélvezői a korrupciónak. Ahogy azok is, akiknek feladatuk lenne a még meglévő törvények alapján elítélni a korruptakat.

Pár szabadcsapatra lenne szükség a la A-Team (Szupercsapat), akik dacolva az érvényes törvényekkel baromi szigorúan megbüntetnék először is a főkolomposokat, és visszaadatnák velük az ellopott javakat. Csak hát erre nincs semmi esély.

Erő e-meló 2015.02.15. 16:27:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Zorrót kéne behívni hogy rendet tegyen, mert másképp nem megy

daito 2015.02.16. 11:04:09

@Krisz11: "Ugye te sem gondolod, hogy attól lenne valaki nemzetállamként életképes, hogy nagyobb-e a magyaroknál?"
Nem feltétlenül. Viszont én arra gondoltam, hogy ez az ország azon sír, hogy 3-5m magyar van határainkon kívül, és a régi magyar területek így, és úgy.
Eközben "kiröhögünk" egy 50m-s nemzetet, és életképtelennek minősítjük őket, főleg, amikor az országukért harcolnak.
Ragozhatom, vagy érted, vagy nem.

"Eddig miért nem volt rá esély, talán kikényszerítették a korrupciót az Oroszok? Magyarország is korrupt, de erről főként mi tehetünk, hogy elfogadjuk. "

Jól írod. Az ukrán helyzet egyik "érdekessége" - és ezért írtam, hogy közel vannak az oroszokhoz, hogy igenis, Oroszország az elmúlt 20 évben hol így, hol úgy, de beavatkozott Ukrajna életébe. Hol csak gazdasági eszközökkel, hogy politikaival is. Megtehette, mert az ukrán lakosság 15-20%-a orosz vagy orosz ajkú; így vagy úgy, kötődik Oroszországhoz. Aki nem állt meg 1991-nél, az tudhatja azt is, hogy ez már régi nóta, az oroszok telepítése, mozgatása a régi SZU-n belül nagy sportág volt. Sokáig az volt az indok, ami éppen (testvériség építése, leszámolás valamelyik nemzetiséggel, stb) - de az az érdekes, hogy az összes SZU utódállamban ott van egy jelentős orosz(ajkú) kisebbség, és ez számos országban komoly problémát okoz.
És igen; ha picit is követed az orosz gazdaságot, akkor a korrupció szóval, jelenséggel találkozhatsz... Magyarországon is csináltak érdekes dolgokat, de az ukránoknál picit erősebben tették ezt.
S pont a korrupció volt az egyik remek eszköze az oroszoknak, amivel irányítani tudták az ukrán politikai és gazdasági elitet.

daito 2015.02.16. 11:04:46

@gizmo26666: igen, de azért nálunk nem él mondjuk 1m orosz.

Bajban is lennénk.

daito 2015.02.16. 11:14:43

@Чебурашка: Lásd előbbi.
De: melyik országra gondolsz? Lettekre? Litvánokra? Észtekre?
Esetleg csecsenekre? Grúziára? Moldovára? Azerbajdzsánra? Kazahsztánra?

Elég sok országban jelen van ám az orosz történet, melyik ország hogy tudta, tudja kezelni. Hozzáteszem, Ukrajnában van a legtöbb, 7-8m; és már arányukban is sokan vannak.

Sok ukrán bele is menne, hogy menjenek (ez a kelet és nyugat kettéválasztása), bizonyos területek árán - csak ugye ez a Novorosszia történet legdurvább verzióban vinné Ukrajna 40-50%-át; ami egy 40-45m-s ország esetében picit erős, benne lenne a teljes tengerpart, meg a donyecki ipari régió.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.16. 15:15:13

@daito:

"S pont a korrupció volt az egyik remek eszköze az oroszoknak, amivel irányítani tudták az ukrán politikai és gazdasági elitet."

Akkor ugye most már holtbiztos, hogy nem lesz több korrupció Ukrajnában, és az beletolt euró-tízmilliárdok mind az ország felépítésére és modernizálására lesznek felhasználva, véletlenül sem ukrán oligarchák, politikusok és a sleppjük magánvagyonát fogja gyarapítani?

Krisz11 2015.02.16. 22:52:26

Végre!
Egyet kell aludni és jön Putyin! :D

Amok 2015.02.20. 22:30:13

@Чебурашка: "Nem véletlenül nem népszerű a revizionizmus a határon túl, ha visszakerülnének az anyaországhoz, elveszítenék a "magyarok is meg nem is" privilégiumot, már nem könnyeztetnék miatta az általános- és középiskolásokat történelemórákon értük." - fogalmad sincs a kisebbségi magyarok sorsáról. amiben privilégium kevés, de nehézség és megaláztatás annál több.

2015.08.13. 04:55:19

@toportyánzsóti: Az ország hogyan lehetne oly határtalanul nagy, mint az emberek hülyesége?
süti beállítások módosítása