Fülkeforradalom Venezuelában

2015. december 14.

Argentína után, ahogyan azt a blogon előre is jeleztem (Jobboldali fordulat járja be Dél-Amerikát?), Venezuela is felkerült a rendszerváltó latin-amerikai országok térképére, hiszen 1999 óta az országot irányító Hugó Chávez, majd az ő 2013-ban bekövetkezett halála után Nicolás Maduro első alkalommal könyvelhetett el vereséget választásokon. Igaz, rögtön a legnagyobbat is. De ez az országban eluralkodó politikai-gazdasági helyzet, és az emberek lelkiállapota ismeretében csöppet sem meglepő. A Partido Socialista Unido de Venezuela (Venezuelai Egységes Szocialista Párt) csupán 55 helyet szerzett meg a 167 tagú törvényhozásban, az ellenzéki kerekasztal (Mesa de la Unidad Democrática), beleértve a három indián képviselőt, 112 mandátuma mellett. Ez tehát azt jelenti, hogy Madurónak meg vannak számlálva a napjai a több mint száz éves Miraflores palotában.

December hatodika kétségkívül emlékezetes marad mind a „chávizmus” hívei, mind pedig az ellenzéki pártok támogatói számára. Ez az a nap ugyanis, amikor Venezuela történelmet írt és eltemette a XXI. századi szocializmust, egy időre legalábbis biztosan. Amikor Tibisay Lucena, a Consejo Nacional Electoral (Nemzeti Választási Tanács) elnöke kevéssel éjfél után bejelentette az ellenzék győzelmét a törvényhozói választásokon, hatalmas örömünnep vette kezdetét Caracas utcáin és az egész országban. A győzelem mértékét valószínűleg maga az ellenzék sem merte volna ilyen meggyőzőnek remélni pár héttel ezelőtt. Tizenhat éve folyamatosan sértik meg Venezuelában az emberi jogokat, hallgattatják el az ellenzék vezető prominenseit, sértik meg az alkotmányt és nem utolsósorban sanyargatják saját népüket. Ennek parancsolt megálljt a lakosság nagyobb része, akik elmentek múlt vasárnap szavazni.

venezuela_4.jpg

("Sikerült", f: bbc.com)

A részvételi arány fölöttébb meggyőző volt, majdnem a lakosság 75 százaléka gondolta úgy, hogy véleményt formál az elmúlt 16 évről. Ez a győzelem szabad kezet ad az ellenzéknek minden téren, de a két legfontosabb vitathatatlanul Maduro elmozdításának közjogi lehetősége – 101 szavazat kell hozzá a Nemzetgyűlésben (Asamblea Nacional) – és a sarkalatos törvények (Leyes Orgánicas) megváltoztatása.  A választások rendben zajlottak, azonban a Nemzeti Választási Tanács (CNE) az ellenzék által meghívott nemzetközi megfigyelők megbízóleveleit visszavonta, miután azok szóvá tették, hogy nem a törvény által előírt időben – helyi idő szerint este hatkor – zártak be a szavazókörök. A CNE még este kilenc után sem rendelte el azok egységes bezárását mondván, hogy még sokan szeretnének szavazni. Jorge Quiroga, Bolívia ex-elnöke (2001-2002) egyértelműen a kormányzópárt államilag támogatott helyzetbe hozásáról beszélt az eset kapcsán. Quiroga mellett visszavonták még Andrés Pastrana, Kolumbia ex-elnöke (1998-2002), Mireya Moscoso, Panama ex-elnöke (1999-2004), Luis Alberto Lacalle, Uruguay volt elnöke (1990-1995), Laura Chinchilla, Costa Rica volt elnöke (2010-2014), valamint egy másik ex-costa-ricai elnök, Miguel Ángel Rodríguez (1998-2002) megbízólevelét. A parlament elnöke, Diosdado Cabello a volt elnökök Venezuelából való azonnali kiutasítását szorgalmazta.

A fentiek fényében azonban vizsgáljuk meg, hogy milyen közvetlen politikai jövő vár a jelenlegi kormánypártra, és a december 6-i győztes ellenzéki kerekasztal pártjaira. Ahogyan arra már Venezuela politikatörténete is szolgált példával, de felhozhatom akár a térség más országait is, a nagyarányú vereség és nyugodtan kijelenthetjük protest-szavazat rövid úton elindítja a lejtőn az ország eddigi politikai vezetését; még akkor is, ha a mostani választások nem elnökválasztások voltak. A „chávizmus” megroppant, és a jövőben az irányzaton belül is törés várható, élesedhet álláspontom szerint a harc a katonai vonal (amelynek feje, Diosdado Cabello, a Nemzetgyűlés elnöke, jelenlegi „kettes számú vezér”, a hogy a venezuelai sajtó nevezi) és a civil vonal között, melynek egyértelműen a jelenlegi elnök (korábbi buszsofőr) a szellemi vezetője. Ez a belső harc még jobban meggyengíti majd a kormányzópártot és magát Madurót is, akinek immáron nem csupán előre, hanem oldalra és hátra is kell néznie. Maduro a kampányban kijelentette, hogy ő és hívei készek polgárháborút is szítani, ha az kell ahoz, hogy a „chávizmus” vívmányait megvédjék. A venezuelaiak többsége azonban békét akar és elutasítja az erőszak minden formáját, ezt a leadott szavazatok iránya is világosan tükrözi. Egyetlen esélye Madurónak az lehet, még ha hajszálnyi is, már amennyiben politikailag valamelyest túl akarja élni ezt a számára ínséges időszakot, hogyha gyökeresen megváltoztatja stratégiáját. Szembemenve akár saját radikálisaival, és párbeszédet, kompromisszumokat, a megállapodás iránti készséget helyezi előtérbe, ahogyan a Castróék vezette Kuba teszi, de mégiscsak hatásosan és nem utolsósorban, hihetően. Minden más esetben hirtelen politikai halottá válik ő maga és pártja is. És még ebben az esetben sem garantált a túlélés, de a felsoroltak meglépése nélkül biztosan nem.

venezuela_6.jpg

("Nem az ellenzék híve", f: bbc.com)

Érdekes, de nevezhetném érthetetlennek is azonban, hogy a venézek többsége mind a mai napig nem utasítja el szükségképpen a XXI. századi szocializmust, hanem csupán annak végrehajtásával nem ért egyet. Alberto Aranguibel az országban ismert politológus szerint ahelyett, hogy csökkenne a hűség a forradalmi folyamat iránt a lakosság körében, erősebb lesz ezzel a vereséggel. Hozzá kell tennem azonban, hogy Venezuelában ő a „chávista” vonal fő politológusa. Ami az ellenzéket illeti, őket az összefogás és a közös célért való harc minden oldalról összezárta, mindvégig tudták, hogy csak egymásra számíthatnak. A mostani győzelmük megnyithatja számukra az utat az újabb politikai sikerek felé, gondolok itt regionális szintre, de akár az elnöki szék mihamarabbi elhódítására is. De ez nem lesz olyan egyszerű, főleg akkor nem, ha az általam a kormányról fentebb jósolt forgatókönyv nem jön be, és marad a Maduro-adminisztráció radikális, a „chávizmus” eszméjét foggal-körömmel védő álláspontja fikarcnyi kompromisszumképesség hiányában. Ez esetben a kormánytól kezdve a Legfelsőbb Bíróságig bezárólag minden fronton akadályozhatják az ellenzék munkáját. Az anarchia és az erőszak szítása régi, és eddig valljuk be jól bevállt „chávista” fegyverek, ezek véleményem szerint árthatnak az ellenzéknek. Kérdés talán az, hogy milyen mértékben? Egyetlen esélyük, már a törvényhozásban elnyert többség mellett az egység lehet. Ezt az egységet kell még erősebbé tenni, ezzel is megtartva a „chávizmus” híveit, mert az jól látszik, hogy az ellenzék győzelme a Nemzetgyűlésben nem csupán saját híveiknek volt köszönhető, hanem szerepe van benne a Chávez-rendszer korábbi támogatóinak is, akik közül szép számmal szavaztak december 6-án az ellenzék jelöltjeire. Nézeteim szerint más lehetőség az ellenzék számára nem mutatkozik, vagy ha igen, egyáltalán nem garancia semmire.

venezuela_8.jpg

("Vereséget szenvedett, de még nem győzték le" - Nicolás Maduro, f: larepublica.ec)

Külpolitikai szempontból kényelmes helyzetben van az ellenzéki kerekasztal, hiszen a térség jelentős országai, mint Brazília és Argentína üdvözölték a győzelmüket, sőt, Brazília odáig ment, hogy Venezuela vonatkozásában a demokráciát kifejező győzelemről beszélt. Egyedül Bolívia elnöke, Evo Morales nevezte elgondolkodtatónak az eredményeket aláhúzva, hogy tanulmányozni kell, hogyan védjék meg a „demokratikus forradalmakat”, hiszen a „birodalom nem alszik”, és geopolitikai ellenőrzés alá akarja vonni a kontinens országait. A térség országainak vezetői közül egyedül Raúl Castro, Kuba elnöke és Daniel Ortega, Nicaragua első embere volt az, aki december 6 – a után támogatásáról biztosította Nicolás Madurót és kormányát ahelyett, hogy gratulált volna a venezuelai ellenzéknek az elért győzelemhez. Mindeközben az első teendője az újonnan megválasztott Nemzetgyűlésnek, amely 2016. január 5-én alakul meg a politikai foglyok szabadon bocsátása érdekében tett lépés kell, hogy legyen.  Jelenleg több, mint ötven politikai foglyot tartanak bebörtönözve országszerte. Lilian Tintori, a 14 évre ítélt Leopoldo López felesége reményének adott hangot, hogy a Karácsonyt már szerettei körében ünnepelheti az ellenzéki politikus, de erre kevés esély mutatkozik, ugyanis Maduro bejelentette, hogy semmiféle amnesztiatörvényt nem támogat. Mario Vargas Llosa irodalmi Nobel-díjas író és volt perui elnökjelölt (1990) is sürgette a politikai foglyok szabadon bocsátását annak a reményének hangot adva, hogy Venezuela a demokratikus országok közösségébe fog hamarosan tartozni és a szó szoros értelmében vett jogállammá válik.

venezuela_7.jpg

("Édes a siker íze", f: bbc.com)

Az biztos, hogy ami mostanság Venezuelában történik, az rányomja bélyegét és nagymértékben meghatározza valószínűleg a latin-amerikai politikát az elkövetkezőkben. Mauricio Macri győzelme után azt a kérdést tettem fel, hogy melyik ország követi Argentínát a sorban most, a venezuelai ellenzék győzelme után is ugyanazt a kérdést kell feltennem: melyik ország lesz az, amely Venezuelát követi a sorban? Merthogy lesz ilyen latin-amerikai ország, abban egészen biztos vagyok.

Erőss Bulcsú

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr378170960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bernik 2015.12.14. 19:41:28

@medium size devil:
"Kedvenc" orbánista bolsevikunk - a KGB magyar hangja Szófiából -, bircaman úgy érti, hogy szerinte a "gonosz imperialisták" miatt lett elege a venezuelai népnek a kommunista kísérletből. Amelyiknek a során ez a zseniális buszsofőr - ott úgy látszik, nem a gázszerelő a divat - bebizonyította, hogy a világ egyik legjelentősebb olajtermelő országaként is van az a mértékű hülyeség és államimádat, amivel koldusbotra lehet juttatni egy országot.
Elegük lett a zembereknek a sorbanállásból, az áruhiányból és az nullához közelítő jövedelmükből. Hiába segítette hatalomra Putyin KGB-je - bőröndnyi pénzekkel -a bolsevik sofőrt és idejekorán elpusztult haverját. Putyin elvtársnak túl sok felé kell figyelnie manapság, túl sok tüzet gyújtott egyszerre. Európa szétrobbantására tett kísérlete közben kevés ideje maradt Venezuelára.
A régi, megszokott szovjet propagandahzugság taktikája szerint próbálja ezt a putyini trükköt is birca az USA-ra kenni.
Pedig ha jól megnézzük, túl sok a hasonlóság a "szocialista" venezuelai diktátor és budapesti putyinbáb elvtársa között, aki meg "jobboldali", "keresztény-nemzeti" jelmezben adja el magát. A jelmezen kívül nincs is, ami ne lenne közös bennük.
Ahhoz képest egészen döbbentes, hány értelmesnek látszó választó megeszi ezt a trükköt Magyarországon.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.14. 19:52:49

EMLEKSZEM, HOGY AZ iNDEX FORUMAN A 2000-es evek elejen mennyi agymosott tudatlan hulyevel kellett vitatkozni, hogy megertsek Chavezt illetve, hogy kiknek allt erdekebe eltavolitani ezt az igazi szocialista es nem egy korrupt politikust...

Venezuela a vilag 5. legnagyobb olajkitermeloje !@! Ha egy hazafias politikussal kell targyalni az arrol, akkor az jo lesz az orszagnak de szar ugy Washingtonnak.
"Jobb oldal" bullshit, korrupt kis kocsog gazemberek CIA tamogatassal es rahedli penzzel es hazug propagandaval ertek el sikereket.

Volt aki olvasta Noam Chomsky elemzeset a temaban 2002-ben?? Pedig nem artott volna.,

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.14. 20:04:27

Archive

Ha ma is megnézted volna NarcoNews-t,
www.narconews.com/Issue26/article562.html
tudnád, hogy ma Bushnak írt levelet erről többek között 5 Republikánus Képvisel?
(vagy ezek is proto-bolshevikek?).
Vagy a legfrissebb; Kanadai kormány nyilt levele G.W. Bushoz, mely a forbes.com-on olvasható (mai!) A forbes magazinra aztán tényleg nem lehet mondani, hogy baloldali lenne, sőt... www.forbes.com/business/newswire/2002/12/13/rtr823537.html
Ahogy ezt írtam, nekem 6 hónap kellett, hogy ezt az egészet elhigyjem. Éltem egy
pár diktatúrában, teljesen más a feeling. Itt nem kényszer, unott pofájú Vörös Téri
Május 1. felvonulókat látsz, ezek az emberek valóban támogatják a kormányt.
Hogy az UNKoknak nem tetszik? Még szép! Csak hogy az övék az egész
gazdaság, és a médiák a kezükben van. Valódi információs "terrorizmus" megy,
és a kormány eddig nem mozdult meg.
Ez a nem mozdul meg pedig azért van, mert egyrészt békét és nyugalmat akarnak,
másrészt pedig az abszolut végsőkig megpróbálják mindenféle represszió nélkül
megoldani a problémát.
Nos tudva, hogy ez a helyzet most már mióta tart, és hogy a kormány sem a
hadsereget, sem a rendőrséget nem zavarta rá az ellenzékre, ismerve a Dél-
Amerikai szokásokat, ez a kormány már nég óta nem létezne, és legtöbb tagja
már élni sem élne, ha a nép masszivul nem támogatná.
Innentől engem nem érdekel, hogy ki milyen bélyegzőt nyom erre a kormányra,
ilyent se a történelem könyvekben, és még kevésbé 55 év alatt nem láttam.
Ahogy egy amerikai szenátor mondta, a népnek alkotmányos joga van, hogy
tévedjen.
Ha a Venezuelaiak ilyen reménytelien téved, mint ahogy ezt állítják, akkor is
támogatni kell őket, mert hülyeségüket legalább saját maguk választják, és nem
valaki rájuk erőszakolja. Ez pedig valóban egy premier a világ történelemben.
*************************
Ami az "állítólagos drug war site-et" illeti,
"Narco News, its website, and the writers who post information, are entitled to all
the First Amendment protections accorded a newspaper-magazine or journalist...
Furthermore, the nature of the articles printed on the website and Mr. Giordano's
statements at Columbia University constitute matters of public concern because
the information disseminated relates to the drug trade and its affect on people
living in this hemisphere..."
-- Supreme Court of the State of New York
December 5, 2001
és ha nem hamarkodtad volna el a véleményezést, akkor tudnád milyen tekintélye
van az egész politikai spektrumban:
www.narconews.com/mediacritics1.html
Visszatérve Venezueláról, valóban úgy néz ki, hogy valami újat csinálnak, ők
Bolivar-féle Forradalomnak hívják, ami a nyugati embernek csak téves képet adhat
a dologról. Nekem pedig egy "participatív demokrácia" próbálkozásnak tünik,
amit, részemről legalább is, érdemes figyelni.
Ha pedig van okod, hogy úgy szeresd Dél-Amerikát mint én, akkor még támogatni
is érdemes őket, legalább is lelkileg, mert nekem másra nem telik.

Bernik 2015.12.14. 20:05:51

@Chaoyang:
Mi és mindenki, aki végigélte a szovjet csapatok "ideiglenes" magyarországi megszállását és a ránk erőltetett, kényszerített "szocializmust", nem kell elmagyaráznod chavezt és a hasonló bolsevik idióták rémtetteit.
Most, hogy Venezuela népének a világ 5. legnagyobb olajkitermelőjeként már enniük sincs mit, nekik sem kell elmagyarázni, mit jelent a putyincsicska chavezek hatalma.
Ezért szavazták ki a hatalomból még ezen a választáson is, amit pedig minden elképzelhető módon próbált elcsalni chavez barátod. Csak szerencsére maga sem hitte, hogy még ennyi csalás - például saját elvtársainak szavazás nélkül, előre biztosított mandátumok révén - sem lesz elegendő hatalma megtartásához.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.14. 20:09:13

Venezuela pénz bevételének 80% az olajból jön. 30-40 évvel ezelőtt ennek a pénznek 50-60% jutott el az állam
kasszába. Manapság ez 20%. Ráadásul, a "termelési költség" majdnem a háromszorosa a Exxon, Mobil és
többiekénél, azonos techológiával és kiképzéssel.
Innen már elég könnyű megállapítani, ki is az "UNK": azok, akiknek a fentiekből kifolyólag növekszik a Miami-i
vagy Zürichi számlája, amellett, hogy 50 méterre az ablakától (ez csak a Caracas-i "kényszer" luxus kégli, a
vidéki ranchok valamint a Miami-i palotákról ne is beszéljünk), a szemben lévő hegyoldalon, bámulhatja az éhező
honfitársait. Illetve olyan "UNK" is van (sőt, ez a legtöbb) akiket az előzőek kiemelt rabszolgának neveznek ki, és
aki, egy pár extra morzsáért, a zsarnokságot szolgálja, az "alattukvaló" rabszolgákat ütve-verve. Ennek pedig a
(politikai cimke) tükörképét a Magyar nép is elég sok évtizedekig, sőt századokig megélte ahhoz, hogy bármilyen
fél-józan Magyar ember meg tudja érteni.
> ...az igaz, hogy törvényesen lett megválasztva,
most már 4 év alatt 4 szer, talán 2003 februárban lesz az 5-ik, de októberben tutti lesz.
Közben 2002 Április 13 án népfelkelés fordította vissza az ellene végzet puccsot (mely persze, mint ahogy a mai
események sem lennének Washington segítsége nélkül www.wsws.org/articles/2002/dec2002/vene-d11.shtml ,
mint ahogy most is 11 napja csak attól létezik még ez a kormány, hogy
masszivan támogatja a nép, és ez nem vélemény, ez egyszerű számtan!
> de sokan azok közül is
> ellene fordultak, akik rá szavaztak annak idején. Ha hiszed, ha nem, minden
> este 8 órakor kiállunk az ablakba, erkélyre, kimegyünk az utcára, és
> fedökkel, lábasokkal csörömpölünk ellene.
Amit persze az összes privát TV mutat, de azt nem, hogy a kormánypártiaknak az "ellen-cazerolazoja" mennyivel
több ember tette. Azt sem, hogy az állami adót kik és hogyan vették körben tegnap előtt, és kik lövöldözdtek rá.
Azt sem mondja a privát média, hogy dacára ennek a 8 hónapos "médiaterrorizmusnak", az előző vasárnapi
Alopresidente-ben szólt be először Chavez, hogy a TV engedélyek végül is állami engelélyhez kötöttek. Semmi
nem lett ellenük téve, és politikai fogoly egy sincs Venezuelában. Hol van még egy ilyen diktatorikus "castroterrorista" állam a világon?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.14. 20:12:14

*A kormány a mai napig nyítva tartja a tárgyalóasztal lehetőséget, melyhez az ellenzék nem hajlandó leülni, és
csak a kormány lemondását reklamálja. (Vélemény nélkül mégegyszer, melyik más demokráciát tudunk, ahol az
ellenzék erőszakos módszerrel, és ennek fenyegetésével próbálja a ,többszőr, legálisan megszavazott kormányt
hónapokon keresztül és nap mint nap, leváltani, MIND EZT BÜNTETLENÜL?????)
*> ...de az elnök hallani sem akar arról, hogy lemondjon.
Semmi köze a mondat első feléhez, de ezt már letisztáztuk.
* Gaviria (volt Colombiai elnök) annyit tudot mutatni, hogy azt tanácsolta a kormánynak, hogy a teljesen békés
óriási kormány-támogató tömegre eressze rá a rohamzsarukat, így az ország józanazainak nagy része azt üzente
neki, hogy hagyja el az országot www.narconews.com/Issue26/article558.html . Különben Gavirianak a
NarcoMaffiával és Washingtonnal kapcsolt múltjáról a www.narconews.com , www.anncol.com és www.zmag.org
-on minden megtalálható Gaviria hitelességéről (2.ik rész).
(Ellentétben velem, akinek nem ez a funkciója, a megadott címek bizonyítékkal támasztják alá az infóit, ezért
nincsenek állandó támadás alatt, s az idióták akik megpróbálják mindig el is veszítik a pert! Itt egy óriási példa:
. A bizonyítékok elnyomó százaléka az adott "ellenfél" hivatalos
dokumentumjaiból származik.)
*Végül az OEA-nak a tisztázatlan szerepe (dél vagy észak-amerikának dolgozik-e?) sem áll túl jól a dél-amerikai
közvéleményben, és Gaviria ezen húzása sem fog ezen javítani.
Na! Ezzel végeztem. Most egy kis véleményezést (ezt se higgyje senki nekem, van elég hiteles dokumentáció a
Net-en).
A történelmileg és a filmipar által alkotott képek olyan erős hatással vannak ránk, hogy néha a legjózanabb
embernek is megtorzítja a valóságot.
Chavez: dél-amerikai alezredes... innen már az embernek vagy horror-, vagy operett-katona kép jelenik meg a
fejében
Chavez Castroval és Sadammal szóban mert állni: innen már Bolivar = Castro = Stalin = Terrorizmus. (Az, hogy
ki áll ezekkel szóban, azt már megint fogjuk megtudni -de azért setjük-, mert ma vagy tegnap rendelte el az ENSZ
Iraqi ellenőrző bizottság, hogy nem hozza nyilvánossá azoknak a nyugati fegyver és hozzákapcsolt technológia
stb... beszállítók nevét, amit ott helyszínen meg találtak)
Baloldali polulizmus: vissza az operett-katonához.
A tények: 4 év alatt több, mint 3000 iskola, garantált napi 3 étkezéssel egy olyan országban, ahol a nép majdnem
80%-a szegény, Alanyi jogú egészségügyi ellátás. És ennek semmi köze ahhoz, ami Magyarországon volt. Itt
nem azt mondják hogy a PÁRTtitkárnak fogadjanak szót, hanem hogy PÁRTicipáljon (azaz vegyen részt)
mindenki a közéletben egy átlátszó rendszerben.
Ezt egy jó félévig én se hittem el, azt hittem a szokásos átvágás. Csakhogy az elnök, többek között, nem
unalmas, kamu dumákat olvas unott képviselőknek, hanem minden vasárnap a TV előtt beszámol a kormány
tetteiről, terveiről, és... Nem folytatom. Nézzétek meg. Szinte nem baj, ha nem tudtok spanyolul.
www.aniven.42d.org , kell egy Windows Media Player (ne onnan töltsétek, spanyol verziót kaptok) és az oldal
alján lévő forgó V-re kell kattintani. Magyar óra szerint kb. du. 2-6.
Innen aki többet akar tudni, az keresse meg, a fenti címekből kiindulva van mit olvasni, persze segít, ha nem csak
magyarul tudsz.

Paul V.

Bernik 2015.12.14. 20:18:00

@Chaoyang:
Ezért az önmagában is értelmetlen hazugsághalmazért téged közvetlenül a KGB (FSZB) fizet, vagy a chavezi (még hatalomban lévő) maffiakormány. Csak ennyi a kérdés. Meg még annyi, hogy hallottál-e arról, hogy vannak észérvek a világon. Estleg megpróbáhattad volna ilyesmivel védeni chavezt. Bár ekkora hazugságot és ilyen mérvű lebukást amúgy sem lehet.
Venezuelát jó időre elbuktákok -, ezt a békát nyeljétek le, elvtárs! Az még mindig elegánsabb, mint ez a röhejes erőlködés.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 05:48:33

@medium size devil:

A venezuelai ellenzék Washington bábja, ők ott a helyi ballibek.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 05:49:35

@Bernik:

Senki sem állította, hogy Chávez rendszere hibátlan lenne, azaz ne csúsztass.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 05:51:01

@Bernik:

Venezuelát eddig csak az USA szállta meg, szóval magadnak mondasz ellen. Venezuelában Chávaz hatalmas olyan volt, mint Mo-on az 56-os felkelés.

nu pagagyí 2015.12.15. 06:39:05

Pedig ott is mindenki hazaáruló volt, akinek nem tetszett a rendszer! Úgy tűnik a helyi Viktor nem tudott már rezsit csökkenteni, mert elfogyott a zseton.

medium size devil 2015.12.15. 07:51:46

@bircaman szerkesztő maxval:

Errol nem tudok. Te honnan tudsz?
Az orosz hatterhatalom agit. prop. helyzetertekeleset "terited" szokas szerint.
Es ha igy is lenne, tekintve, hogy a valasztast megnyertek ez mit szamit? A venezuelaik dolgaba is bele akarsz rinyalni?

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 08:31:43

@medium size devil:

S ki mondta, hogy nem nyert ott választást Washington? Senki.

medium size devil 2015.12.15. 08:53:49

@bircaman szerkesztő maxval: A kerdes az volt, mi a gond egy olyan eredmennyel amit a venezuelai szavazok torvenyesen dontottek el?

medium size devil 2015.12.15. 10:23:01

@bircaman szerkesztő maxval:

Nem keverem, te se keverd. Szabad valasztas volt, a helyiek dolga, a helyiek felelossege.
Chavezt tulspilazod, egy megkesett komcsi diktator volt, a szokasos klisekkel (ellenzek bebortonzese, tomegbe lovetes, populista "felszabadito" demagogia, USA ellenesseg, oroszok faszanak a szopkodasa. Egy orszagot nem katonatisztnek hanem gazdasagi szakembernek kell vezetni.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 11:03:58

@medium size devil:

Ha valóban diktatúra lenne Venezuealában, nem lehetett volna most nyernie az ellenzéknek választásokon.

Az országot annak kell vezetnie, akit az emberek akarnak.

medium size devil 2015.12.15. 11:10:46

@bircaman szerkesztő maxval:

A diktaturanak nem csak ket allapota van (totalis vagy semmi) hanem reszleges is. Egy demokratikusan valasztott elnok is alkalmazhat diktatorikus eszkozoket. Putyint megvalasztottak de nyilvan em azert, hogy lelovesse Nyemcovot es nem is azert hogy belepofazzon utazhatnak-e az oroszok Torokorszagba vagy Egyiptomba, dtb.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 11:46:10

@medium size devil:

Putyin demokratikus elnök, ma is a választók érdekeit képviseli.

medium size devil 2015.12.15. 15:59:52

@bircaman szerkesztő maxval:

Igen es azt is O mondja meg meg mi az emberek erdeke. Komcsibol nem lesz demokrata.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 16:27:56

@medium size devil:

Nem ő mondja meg.

Mindenből lehet minden, komcsiból is demokrata.

medium size devil 2015.12.15. 16:33:22

Egy KGB fotiszt eseteben pedig szinte magatol ertetodik. Jol van birka king halasszuk a kiegyezest maskorra, ugy latom tovabbra se akarsz kiszallni az idokapszulabol.

Ókos 2015.12.16. 09:59:36

@bircaman szerkesztő maxval: Így van Putyin a választók érdekeit képviseli, ha kell polóniummal (ahogy az egy KGB-s főtisztből lett demokratától elvárható).
süti beállítások módosítása