Nemzetközi reakciók az új magyar válságrendezésre

2010. október 19.

A szerdán bejelentett válságadók nyomán több oldalról is megérkeztek az általánosnak mondható reakciók a nemzetközi gazdasági élet szereplőitől. Bár nem könnyű egyértelmű következtetéseket vonni, a vélemények nagyrészt negatívan értékelik a jelenlegi helyzetet.

 
Az új magyar kormány célja a választások óta egyértelmű, ismét bizalmat ébreszteni a nemzetközi piacok felé, ám ezek a törekvések, főleg a kezdeti nyilatkozatoknak köszönhetően (biztosan emlékszünk Kósa Lajos június 3-i és Szijjártó Péter június 4-i államcsődről szóló nyilatkozatára, melyek pénzügyi elemzők szerint mélypontra vitték a forintot és a magyar tőzsdét) nem váltották be a hozzáfűzött reményeket. Az új gazdasági irányvonal – Orbán Viktor szavaival élve – szakít a megszorítások politikájával, és eléri, hogy a legtehetősebb állampolgárok is arányosan részt vegyenek majd a teherviselésben. Ennek megfelelően az új válságadóktól várják a pluszbevételi forrásokat az energetikai (30 milliárd Ft), a távközlési (61 milliárd Ft) és a kereskedelmi szektorból (70 milliárd Ft). Bár az összegek is fontosak, amik igazán lényegesek, azok a progresszív adónem sávhatárai: a kereskedelmi láncoknál igazán lényeges adókulcs (2,5 százalék) csupán a 100 milliárd forint feletti árbevételnél jelentkezik, míg ugyanez a fontos határ (max. 6,5 százalék) a távközlésben 5 milliárd forint után jelenik meg, egyértelműen sújtva a legnagyobb külföldi kézben lévő multinacionális cégeket. Az összeget 2012-ig bezáróan kell befizetnie a cégeknek.
 
(forrás: www.fn.hu)
 
Mindezek hatására természetesen a magyar piacokon hatalmas számban jelen lévő német és osztrák kereskedelmi láncok (Spar, Baumax, Kika stb.) egyértelmű nemtetszésüket fejezték ki. Egyöntetű véleményük szerint a gazdasági válság eddig is rettenetesen megnehezítette a magyar piacon való kereskedést, mondván, hogy a vásárlási kedv igen alacsony szinten van a társadalomban. A cégvezetők szerint a különadók valószínűleg az árak emelkedésében is meg fognak látszani, ami tovább rontja a helyzetet. Hasonlóan negatív hangnemet ütött meg az Európai Bizottság is, mely a telekommunikációs cégek adóztatását ellenzi egy közös európai irányelvre hivatkozva. Jelen pillanatban csupán tájékoztatást kérnek a magyar kormánytól, ám emlékeztettek, hogy szeptember végén szintén a távközlésben jelentkező különadózási okokból indítottak eljárást Franciaország és Spanyolország ellen is. Ha az adónemet szabályellenesnek találják, akkor a Deutsche Telekom (a Magyar Telekom többségi tulajdonosa) spórolhat komoly összegeket.
 
Valamivel pozitívabb reakció csupán gazdasági és politikai elemzőktől érkezett. A londoni Eurasia Group véleménye szerint a bejelentett válságadók „hitelessé és teljesíthetővé” tették a kormány által felvázolt idei és jövő évi államháztartási hiányt, ami kétségkívül kedvező hatással lesz az országról kialakult gazdasági képre. Azonban ők is kiemelik, hogy a különadók olyan nagyméretű multinacionális cégeket terhelnek, melyek alapvető szereplői voltak a magyar beruházásoknak, és melyek nagy valószínűséggel visszafogják jövőbeli tőkekihelyezési terveiket. Mindez negatívan érintheti az új befektetők kedvét, így a munkaerőpiacot is. Ráadásul hiányolják a pluszbevételek mellé a kiadáscsökkentő stratégiákat is a válságkezelésből: az elemzők szerint az új adók által betömött pénzügyi rések tovább nőhetnek, ha nem történik radikális strukturális változás például a közszférában.
 
A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni befektetési csoport elemzése szerint a magyar kormány által kitűzött 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány, bár tarthatóvá vált a válságadók Bevezetése által, kérdéses, hogy 2012 után, tehát a befizetéseket követően miből fogja fedezni az utána jövő financiális problémákat az állam. Véleményük szerint ugyanis ha nem történik nagyarányú gazdasági fellendülés addig – melyre elég kevés az esély –, akkor valószínűleg újabb költségvetési kiigazításokra kerülhet sor.
 
Mészáros Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr882382800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása