Változó V4 szerepvállalás Afganisztánban és Koszovóban

2010. november 06.

Az elmúlt héten több olyan bejelentés is érkezett a visegrádi államoktól, melyek a külföldön zajló katonai missziók jövőjét érintik. Érdemes tehát áttekintenünk, miképp fog alakulni a helyzet Afganisztánban és Koszovóban, ahol jelenleg a legtöbb régióbeli kontingens található.

 
A V4 államai NATO tagságuknak, valamint biztonságpolitikai érdekeiknek megfelelően a mai napig aktívan részt vesznek a különböző konfliktus zónákban teljesítendő feladatokban. Több nyilatkozat azonban azt mutatja, hogy a földrajzi közelsége miatt sokáig elsőrendű fontossággal bíró koszovói misszió – az afganisztáni műveletek előnyére – hamarosan háttérbe szorul egyes kelet-közép európai államoknál. Mindez persze nem teljesen önkényesen zajlik, hiszen október 29-én a NATO is bejelentette a KFOR alatt szolgálók 16 000-ről 5 000-re való csökkentését, míg az afganisztáni ISAF csapatok jelentős erősítésre számíthatnak (csak Obama elnök 30 000 főt ígért még 2009-ben).
 
Ennek a stratégiának megfelelően Szlovákia és Csehország is bejelentette, hogy hamarosan kivonulnak Koszovóból, és a felszabadult katonai erőforrásokat az ISAF zászlaja alatt vetik be újra. Szlovákia még az év végéig hazarendeli az itt állomásozó 140 katonáját, melynek másik alapvető indoka a fentebb említett NATO tervezet mellett, hogy a pozsonyi kormány (egyedül a Visegrádi Négyek közül) nem ismeri el Koszovó 2008-ban megszerzett függetlenségét. Ennek következtében persze jelenlegi feladataik sem segítették elő az új állam szuverenitásának erősödését, mely jelenleg majdnem az egyetlen feladat a térségben, mióta a biztonsági helyzet normalizálódott. Az afganisztáni szlovák kontingens ezzel ellentétben kibővül, és a jelenlegi 300 fő helyett összesen maximum 348 katona szolgálhat az országban. A tervezet szerint egy tűzszerész csapat, 10 fő a helyi parancsnoksághoz, valamint egy maximum 20 fős speciális alakulat (védelmi és kiképzési célokkal) kerülne az ISAF kötelékébe. Csehország szintén fokozatosan leépíti jelenlegi 321 fős (közülük csupán 90 fő valódi katona) koszovói misszióját, így jövőre mindössze 60, majd 2012-re 15 cseh katonával számolhatnak a KFOR erői. A prágai kormány indoklásként kifejtette, hogy nem menekülnek Koszovóból, egyszerűen a javuló biztonsági feltételek mellett a küldetés alapja már nem katonai jellegű. Afganisztánba viszont ők is több embert küldenének a következő év során, így a mostani 468 fő helyett 720 főt irányítanak a régióba. Ezzel a komoly utánpótlással szeretnék a csehek jelezni, hogy készek a NATO szövetségi rendszerén belül minden rájuk eső felelősséget vállalni.
 
("Változó kilátások - szlovák katona Afganisztánban" - forrás: www.mosr.sk)
 
A Visegrádi Négyek másik két tagja mindeddig nem jelentett be számottevő átalakítást külföldi katonai misszióik terén. Lengyelországban az idén nyáron tartott elnökválasztáskor előtérbe került a lengyel afganisztáni kontingens minél hamarabbi hazarendelése. Bronislaw Komorowski – aki végül győztesen került ki a megmérettetésből – akkor legkésőbbi dátumnak 2012-t ígérte, ennek ellenére most októberben beleegyezett a lengyel misszió meghosszabbításába. A kivonulás viszonylagos kitolásával a kormány akarata érvényesült, amelynek nagyon fontos a jó lengyel-NATO kapcsolat, így a lengyel katonák 2011. április 13-ig a jelenlegi létszámban (2417 fő) állomásozhatnak Afganisztánban.
 
Hasonló lépéseket tett Magyarország is: a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítő Csoportjának (PRT) mandátumát szintén 2011 áprilisáig újították meg (jelenleg 507 fő). Bár volt arról szó, hogy a nyár végén elszenvedett tálib támadások miatt valódi harcoló alakulatokra cserélnék őket, ez végül nem került bele a kormányhatározatokba. Koszovóval kapcsolatban a két ország még nem nyilatkozott, ám valószínű, hogy az elkövetkező napok/hetek szolgálnak majd olyan hírekkel, melyek a lengyel (227 fő) és a magyar (241 fő) kontingens jövőjét tisztázzák.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr12427330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása