A (múlt) héten történt.. Franciaország

2010. november 15.

Ki lesz a következő miniszterelnök? Nicolas Sarkozy szombaton elfogadta François Fillon miniszterelnök és kormányának idő előtti lemondását, ezzel előkészítve a terepet a régóta emlegetett kormányalakításhoz. A kormány lemondása egy bevett szokás a francia közjogban, mely így lehetőséget ad az elnöknek új miniszterek kinevezésére, anélkül, hogy a meglévőket el kellene távolítania. A várakozások szerint újra, a franciák körében igen népszerű Fillon kerül a miniszterelnöki székbe, de az új kormány valószínűleg kisebb lesz az előzőnél és Sarkozy jobboldali pártja, az UMP (Union pour le Mouvement Populaire) fogja dominálni. Legkésőbb jövő hét eleji megalakulása után az új kormány legfőbb feladata az lesz, hogy megfelelő hátszelet biztosítson Sarkozy újraindulásához a 2012-es elnökválasztáson.

 
„Franciaország a menekültek földje” – Eric Besson, francia bevándorlásügyi miniszter szerint. A miniszter ezt akkor nyilatkozta, amikor hét elején megérkezett a párizsi Orly reptérre az a 34 iraki keresztény és egy muszlim sebesült, akik az október 31-i bagdadi keresztény templom elleni támadásban sérültek meg. Az Al Kaida által két héttel ezelőtt végrehajtott vérfürdőben 44-en vesztették életüket és közel 60-an sebesültek meg. Franciaország azonnal orvosi ellátást ajánlott fel a legsúlyosabb sérülteknek, így a most megérkezetteken felül még egy csoport érkezik majd Párizsba a hónap végén. Az Al Kaida öt fegyverese azért rohanta le a templomot, mert az egyiptomi kopt egyház, állításuk szerint, fogva tart iszlámra áttért keresztényeket. A támadás után a terrorista csoport világosan kifejezte, hogy egy keresztény közösség sincs többé biztonságban sem Irakban, sem máshol. Franciaországnak pedig kötelessége segíteni a menekülteken, politikai, etnikai vagy vallási hovatartozásukra való tekintet nélkül – nyilatkozta Besson. 
      
Törvény lett a nyugdíjreformból! Szerdán Nicolas Sarkozy elnök aláírásával törvénnyé vált a több hónapig tartó sztrájksorozatot elindító nyugdíjreform. A törvény a nemzeti közlönyben, a Journal Official-ban jelent meg a hét közepén, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is hatályba lépett, így mostantól akár 60 évesen is kedvezményes nyugdíjba mehetnek a francia állampolgárok. Számos európai társához hasonlóan a francia kormány is igencsak eladósodott, és a kiadások csökkentésével próbál talpra állni.
  
Gyógyszert kapott a francia túsz: Ahogy arról korábban is beszámoltunk, szeptember közepe óta hét túszt, köztük négy francia állampolgárt tart fogva Maliban az Al Kaida észak-afrikai szárnya. Az egy, a nigériai Arlitban található uránbányánál dolgozók egyike egy 62 éves rákos francia hölgy, aki közvetlenül elrablása előtt esett át kemoterápiás kezelésen és félő volt, hogy állapota fogsága alatt állapota válságossá válhat, de Mali közvetítésének köszönhetően túszejtői eljuttatták hozzá gyógyszereit. A francia kormány a túszejtés után azonnal jelezte, hogy hajlandó tárgyalni az Al Kaidával, bár hivatalos követelést azóta sem adott ki a túszokért.
 
Baumann Zsófi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr612449830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása