Angela Merkel és Németország

2010. november 24.

Angela Merkel már öt éve Németország első embere. Hét férfi kollégát követően 2005. november 22-én a CDU színeit képviselő politikus első női kancellárként bevéste a nevét a történelemkönyvekbe. Kormányzásának megítélése az utóbbi egy évnek köszönhetően elég vegyes. A nagykoalíció ideje alatt kevesebb, az utóbbi egy évben, a sárga-fekete koalíció létrejötte óta több kritikusa volt.

 
2010. november 22-én Angela Merkel Drezdába utazott, megbeszélést tartott a szövetségi hadsereg vezetőivel, majd részt vett a CDU frakció ülésén, végül magánbeszélgetéseket folytatott a kancellária hivatalban. Ilyen egy kancellár átlagos napja. Pedig november 22-e Merkel asszony életében nem egy átlagos nap. Öt évvel ezelőtt, 2005. november 22-én vette át Németország vezetését, mint az első női kancellár. Történelmet írt. Ma pedig ünneplés helyet meg kell küzdenie az elmúlt egy év nem túl fényes kormányzati eredményeinek fogadtatásával, és sokak szerint saját kiüresedésével is. A CDU/CSU pártszövetség a tavaly szeptemberi, szövetségi választásokon a szavazatok 33,5 százalékát szerezte meg, míg a koalíciós partnernek számító liberálisok (FDP) várakozáson felül 15 százalékot értek el. A szociáldemokraták pedig kiszorultak a kormányzásból. Elemzők a konzervatív-liberális kormánykoalíciótól piacbarát kormányzást vártak, amely adócsökkentéssel élénkíti majd a gazdaságot, emellett pedig a munkahelyek megőrzését és a foglalkoztatás bővítését szeretné elérni.
 
Ehelyett a lakosság megállás nélkül mást sem látott eddig, mint, hogy a kormány erejét az ígéretek véghezvitele helyett a folyamatos belső viták emésztették fel. Ennek kapcsán is a legtöbben három szakaszra osztják Angela Merkel kancellárságának idejét. Az első szakasz a nagykoalíció idejére esett. Ide sorolható az Európai Unió soros elnökségének lebonyolítása, és a G8-ak elnöklése is, ahol fáradtságot nem kímélve kiállt a klímavédelem mellett, melyet maga Merkel asszony is kancellárságának egyik csúcspontjaként emleget. „Hazai pályán” már ez idő tájt sem volt olyan bátor a reformokat tekintve. A legtöbb eredményt sokak szerint saját pártjának átstrukturálásban érte el: a CDU „nőiesebb”, ám sokak szerint „arctalanabb” is lett maga mögött hagyva a régi, hagyományos konzervatív vonásokat. Sok német szerint Merkel idején egyetlen jelszó maradt: a mi vagyunk a közép. A „hithű” konzervatívok pedig még ennél is tovább mennek: szerintük Angela Merkel irányítása alatt a kereszténydemokraták annyira balra húztak, hogy lassan akár szociáldemokrata párttá keresztelhetnék át magukat. 2010 nyarán egy a német kereszténydemokraták identitási válságára reagáló érsek azt javasolta, hogy a CDU nevéből vegyék ki a keresztény jelzőt.
 
(Angela Merkel, forrás: www.csmonitor.com)
 
Merkel asszony kancellárságának második szakaszát a sárga-fekete koalíció felállásától számítják, amire rossz nyelvek szerint csupán azért nyílt lehetőség, mert az SPD-nek nem sikerült mobilizálnia a saját szavazótáborát. Mindenestre a németek újra várták, hogy színre lépjen a „reformok kancellár asszonya”. De a várakozásokhoz ezúttal sem sikerült felnőni. A jelenlegi kormány jóformán egyetlen ígéretét sem tudta még teljesíteni (erről lásd egy korábbi cikkünket: innen). Habár néha a sárga-feketék szórakoztató veszekedései kárpótolják a választókat: egy felmérés szerint a szavazók több mint kétharmada a jobboldali kormány végét akarja. Azt, hogy a német gazdaság könnyebben élte túl a 2008-as válság hatásait, a német lakosság is jól látja, hogy inkább az előző nagykoalíció sikere, mintsem a jelenlegi kormányzaté. 2010 tavaszát, és kora nyarát maga Merkel asszony is kancellárságának mélypontjának tekinti.
 
Éppen ezért indult neki a szeptemberi időszaknak, ahonnan a harmadik szakasz kezdetét is számolhatjuk, „a döntések ősze” jelszóval, jelezvén, hogy új korszakot kíván nyitni a sárga-fekete koalíció életében. De azóta is csak nemzetközi színtéren hallatta a hangját, többek között az EU „deficitbűnöseinek” szánt szavazati jog felfüggesztésével. A nemzeti politikában pedig leginkább csak a multikulturalizmusról tett kijelentésével - mely szerint országában az eszme megbukott -, hívta fel magára a figyelmet. Ha marad a jó idő, talán tovább tart idén az ősz. Az viszont biztos, hogy a „döntések őszéről” már lecsúszott a kancellár asszony. Ráadásul Németországban amúgy is jobban jellemző a korai tél, mintsem a hosszú ősz.

 

Németh Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr612469679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása