Megint a banki bónuszok

2011. január 11.

Az Egyesült Királyság meghatározó bankjainak egyike, a Barclays 8 millió font bónuszt kíván kiutalni új főnökének, Bob Diamond egykori befektetési bankárnak. A hír természetesen komoly felháborodást váltott ki mind a média, mind pedig a lakosság körében, de David Cameron brit miniszterelnök nyugalomra int, mert véleménye szerint nem szabad bűnbakként kezelni a bankokat és vezetőiket.

 
Bob Diamond valószínűleg számított arra, hogy az országos média nem fogja szó nélkül hagyni 8 millió fontos bónuszát akkor, amikor a koalíciós kormány soha nem látott megszorításokat hajt végre az Egyesült Királyságban, ráadásul mindezt békeidőben. De arra talán még ő sem számított, hogy a média és a lakosság prominens szereplőin kívül a kisebbik kormánypárt, a Liberális Demokraták is nem tetszésüket fogják kifejezni a döntés hallatán. Főleg úgy nem, hogy korábbi munkakörében, mint a bank befektetési részlegvezetője, évente minimum a dupláját kereste ennek az összegnek.
 
(Bob Diamond, www.guardian.co.uk)
 
Ahogy Nick Clegg miniszterelnök-helyettes és Vince Cable vállalkozásügyi miniszter fogalmazott, pártjuk legfontosabb szavazói közé tartoznak azok a britek, akik amellett, hogy rengeteget dolgoznak, még ezekben a nehéz időkben is tisztességesen kiveszik a részüket a társadalmi áldozatvállalásból. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg Lord Oakeshott (a liberálisok gazdasági szóvivője a Lordok Házában – szerk.), hogy „elvárni némi mértékletességet a bankároktól olyan, mint elvárni a macskáktól, hogy tej helyet megelégedjenek a csapvízzel”, de legalább meg kell próbálni – tette hozzá a politikus. A libdemek annyira komolyan gondolják ennek az ügynek a felkarolását, hogy Clegg még néhai pénzügyminisztériumi államtitkárát is felkérte arra, hogy a jövőben közvetítse pártja álláspontját e célcsoport felé.
 
Természetesen ezek után nem volt kérdéses, hogy a miniszterelnöknek fel kell szólalnia: David Cameron néhány napja az Andrew Marr Showban ki is tért a banki bónuszok ügyére, s, mint fogalmazott: „Rengeteg ember felelős azért a helyzetért, amibe kerültünk és a bankok mellett a politikusok és a szabályozó szervek is ezek között vannak.” Hozzátette, hogy a bankok és a bankárok túl könnyű céltáblák és igazán nem állhat senki érdekében az, hogy a kormány átvegye az irányítást a pénzügyi intézmények fölött, vagy, hogy csak azért, mert a nyilvánosság bizonyos banki döntésekkel nem ért egyet, a kormány szándékosan megnehezítse azok életét. Cameron szerint ugyanis a jelen helyzetben inkább arra van szükség, hogy a bankok társadalmilag felelősen gondolkozzanak, a tavalyi évhez képest kevesebb bónuszt osszanak maguknak és, hogy tisztességes hitel megállapodásokat kössenek a kis- és közepes vállalkozásokkal, valamint, hogy jó polgárai legyenek az országnak.
 
A most kialakult helyzet azért különösen érdekes, mert egyrészről a héten Diamond a brit parlament pénzügyi bizottsága elé hivatalos, másrészről egyes hírek szerint az állami felügyelet alá tartozó Royal Bank of Scotland vezetője (Stephen Hester – szerk.) „mindössze” 2,5 millió fontos banki prémiumot fog kapni – bár ezen utóbbi értesülést Cameron megalapozatlannak nevezte, harmadrészben pedig több országos nagy bank (JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citi Group – szerk.) a közeljövőben fogja nyilvánosságra hozni alkalmazottainak adandó bónuszait, amelyek mellett a Barclays prémiuma lehet, hogy még el is fog törpülni.
 
Németh Áron Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr122575975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása