A héten történt.. Oroszország

2011. január 16.

Közös európai rakétapajzs születhet: A múlt novemberi NATO-orosz tárgyalásokon felbuzdulva Moszkva egyre jobban ragaszkodik egy NATO-val közös európai rakétavédelmi rendszer létrehozásához. Lavrov külügyminiszter, mint említette, ebben látja a nyugattal való őszinte párbeszéd kialakulásának legnagyobb esélyét. Persze Moszkva a „vagy egyenlő félként vagy sehogy” elvet követve hozzátette, bármely pillanatban kész egy újabb fegyverkezési verseny elindítására, ha a NATO mégis másodhegedűsként kezelné. A tárgyalások január 26-án folytatódnak Brüsszelben.
 
Oroszország hadihajókat vesz Franciaországtól: Moszkva úgy döntött, hogy kész venni két Mistral-típusú hadihajót Franciaországtól, fejenként 525 és 655 millió dollár közötti értékben, hogy modernizálja katonai arzenálját. Ezzel a felek valószínüleg a legnagyobb katonai üzletet ütik nyélbe, ami egy NATO tagállam és Oroszország között  valaha lezajlott. Bár a tárgyalások már hónapok óta folynak, végleg csak most sikerült megegyezni. A Mistral mintegy 16 helikopter és 12 páncélozott jármű befogadására alkalmas, ezzel is lehetővé téve csapatok százainak gyors partraszállítását. Sarkozy elnök  annak ellenére üdvözli az üzlet gazdasági előnyeit, hogy Moszkva ezen projektje nem csekély diplomáciai aggodalomra ad okot.
 
START: A pénteki második olvasaton is megszavazta a Duma a START-szerződés ratifikálást, 349 igen, 57 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett. Ahhoz, hogy a szerződés hatályba léphessen az utolsó, harmadik olvasaton is át kell mennie -amit január 25-én tartanak-. A végső döntést pedig csak ezután hozza meg az orosz felsőház, a Szövetségi Tanács.
 
Medvegyev és a Közel-Kelet: Medvegyev orosz államfő január 18-19 között Jordániába és a Nyugati partra látogat. Célja, hogy Abbász palesztin elnökkel és Abdullah jordán királlyal folytatott tárgyalásai során előmozdítsa a decemberben megszakadt izraeli-palesztin békefolymatot. Izraelt a jövő héten esedékes sztrájk miatt kénytelen kihagyni az orosz elnök. Medvegyev útja azért is érdekes, mert orosz vezető utoljára 2005-ben látogatott el a nyugati partra, Vladimir Putyin személyében.
 
Soós Bea

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr602588262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása