A héten történt.. Visegrádi Négyek

2011. január 16.

Miniszteri kérés a cseh orvosok felé: Loeš Heger cseh egészségügyi miniszter szerdán nyílt levélben próbálta meggyőzni országa doktorait, hogy azok ne távozzanak külföldre a jobb megélhetés reményében a „Köszönjük, mi elmegyünk” kampány keretében. Ígérete szerint a kívánt fizetésemelést ha idén nem is, de jövőre biztosan meg tudnák adni a kórházi dolgozók számára. Heger kiegészítésül hozzátette, a plusz jövedelem nem a mostani költségvetésből, hanem az új egészségügyi reformok hatásaiból származna. Emellett próbálta elhárítani a rá háruló felelősséget azzal, hogy mivel a cseh kórházak nagy része nem állami, hanem régiós kézben van, így az ő pénzügyi helyzetükért a minisztérium nem tehető maximálisan felelőssé.
 
A lengyelek továbbra sem fogadják el a Szmolenszk-riportot: Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy sajtótájékoztató keretében jelentette ki, hogy az oroszoktól megkapott jelentések a tavaly áprilisi repülőgép-katasztrófáról (melyben 95 személy mellett az akkori lengyel kormányfő is életét vesztette) továbbra is hiányosnak tekinthetők. Az orosz bizottság továbbra is a lengyel gép pilótáját teszi felelőssé a balesetért, Tusk azonban ezzel továbbra sem ért egyet, így másodszorra is visszaküldte az eredményt felülvizsgálatra.
 
Fennmaradt a nézeteltérés a szlovák kormánykoalíciós pártok között: Nem sikerült megegyezésre jutni a szlovák nyelvtörvény és az állampolgárságot módosító javaslat ügyében a négy óra hosszú tanácskozáson. Iveta Radičová miniszterelnök kijelentette, a kérdést Bugár Bélának (Most-Híd) és Ján Figelnek (KDH) kell megoldania, mivel az előbbi könnyítene, az utóbbi pedig szigorítana a jogszabályokon. Bugár szeretné elérni, hogy már azokon a településeken is használhassák a kisebbségi nyelvet, ahol a kisebbség csupán a lakosság 10 százalékát éri el (az eredeti 20 helyett). Az állampolgársági vitában pedig a KDH szeretné, hogy azok a szlovákok, akik kettős állampolgárrá válnak, ne tölthessenek be tisztséget például a rendőrség vagy a hadsereg kötelékében. A kormánynak így továbbra is dolgoznia kell a kompromisszumos megoldás kialakításán.
 
Pozitív hatású külföldi interjú Orbán Viktorral: A hét eleji 280 forintos euró árfolyam péntekre 274 forintra erősödött a devizapiacon. Ennek legfőbb oka, hogy a befektetők egyre inkább bíznak a magyar kormány által jelzett jövőbeli strukturális reformokban, melyekről a héten Orbán Viktor is biztosította a piacot a Wall Street Journal és a Dow Jones által készített közös interjú során. Nyilatkozatában a miniszterelnök részletesen értekezett a költségvetés terheit mérséklő intézkedésekről, a tömegközlekedési támogatások visszafogásáról, a munkanélküli segély folyósításának szigorításáról, a gyógyszerkassza kiadásainak csökkentéséről és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatáról is. 

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr212588277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása