Keserédes ünneplés - 150 éve egyesült Olaszország

2011. március 21.

Az előző hét nem csak a magyarok számára telt megemlékezéssel, Olaszország szintén most, március 17-én ünnepelt, mégpedig egyesítésének 150-ik évfordulóját. 1861-ben ezen a napon koronázta meg a torinói parlament II. Viktor Emánuelt, és jött létre az ország, mely hosszú idők után végre összefogta az Itáliai-félsziget kis államalakulatait (bár Róma és Velence csak később olvadt be). A csütörtökön kezdődő nagyszabású rendezvénysorozatot azonban beárnyékolták a miniszterelnök ellen zajló tüntetések.

Bár szerte az országban feldíszített középületekkel, koncertekkel, kiállításokkal és egyéb színes programokkal tették különlegessé ezt a napot, sokan inkább a jobboldali kormány elleni nemtetszésük kifejezésére használták ki a jubileumi alkalmat. Silvio Berlusconi prostitúciós és korrupciós ügyeinek újabb és újabb részletei jelenleg közel teljes mértékben elfoglalják a napi sajtó hasábjait, így talán nem meglepő, hogy több helyen is megzavarták a hivatalos ünnepet. A miniszterelnököt a nap folyamán több helyen is bekiabáló tömeg fogadta, akik legtöbbször a „mondj le – mondj le!”, „szégyen” és a „menj a villádba, tarts egy bunga bunga bulit (prostituáltakkal rendezett buli), és menj a bíróságra!” szólamokat hangoztatták leghangosabban. Emellett persze folyamatos volt a Lovag kifütyülése is, bármerre is járt. Az ellenérzésekkel teli megmozdulások korántsem voltak váratlanok, az elmúlt hetekben több olyan nagyméretű tüntetéssorozat is végbement az országban, mely a kormány jelenlegi tevékenységét kritizálta. Ilyen volt például legutóbb a március 12-i, melynek keretében közel száz olasz városban és több más európai nagyvárosban (például Párizs, Prága, London és Madrid) vonultak ezrek az utcára, hogy az átalakuló olasz alkotmány védelmére keljenek. Akciójukkal a szervezők legfőképp a most bevezetendő oktatási megszorítások és igazságügyi reformok ellen szerettek volna fellépni.
 
("Válaszra várva?, "forrás: www.telegraph.co.uk)
 
Mindezek mellett azonban akadt nagyobb botrány is az ünnepnap során: az Északi Liga – kormánykoalíciós tagsága ellenére – teljesen szembefordult az egyesítés ilyen szintű dicsőítésével. A pártról alapjaiban véve érdemes tudni, hogy elveik között a magasabb szintű föderáció és ezáltal az északi (gazdagabb) régiók erőteljesebb gazdasági különállása is szerepel. Mindezek miatt számukra az egységes Olaszország nem érdemelt volna ekkora megemlékezést és különleges munkaszüneti napot. Az "akció" még 15-én kezdődött, mikor a lombardiai regionális gyűlésen az ünnepsorozatot bevezető ülés előtt felszólaló himnuszról a Liga képviselői egyszerűen kisétáltak. Ez előrevetítette a 17-i eseményeket is, ekkor a kormánypárt tagjai közül csupán öten jelentek meg az államfő által tartott közös gyűlésen, köztük a Liga vezetője, Umberto Bossi. Több politikusuk is, akik távolmaradtak a hivatalos ünnepléstől, csupán pazarlásnak nevezték a megemlékezést, véleményük szerint az ország jobban járt volna, ha egyszerűen csak dolgoztak volna, mint minden normális csütörtöki napon. A radikálisabbnak mondható Mario Borghezio szerint Olaszország jövője egyenesen a kettészakadás felé mutat, és kifejtette, hogy a Belgiumban jelen lévő flamand-vallon ellentét sok hasonlóságot mutat az olasz észak-dél ellentéttel. A déli érdekeket szem előtt tartó Noi Sud párt (Mi Dél) szintén a két országrész közt húzódó hatalmas szakadék miatt tartotta hibásnak az ünneplést.
 
A többi párt reakciója természetesen nem maradt el: az eddig folyamatosan magabiztosnak mutatkozó Berlusconi véleményük szerint hiába beszél a parlamenti többség folyamatos növeléséről, ha koalíciós partnere csupán ilyen szinten áll mellette. A Lovag – akinek a Ruby-val folytatott kapcsolatáról a tárgyalás április 6-án kezdődik – támogatottsági aránya jelenleg amúgy is rekord mélységeket ért el. Az IPR Marketing Intézet felmérése szerint idén januárban már csak a megkérdezettek 33 százaléka volt elégedett a miniszterelnök munkájával (ez az érték januárban még 40 százalék volt). Ennek ellenére egy új választás kiírásakor a megkérdezettek még mindig inkább a jelenlegi kormánykoalícióra voksolnának (42,2 százalék), mint a balközép pártjaira, akik minimálisan, de elmaradnak ettől az eredménytől (41,2 százalék). Ez jól mutatja azt, hogy bár Silvio Berlusconi számára egyre nehezebb lehet fenntartani pozícióját, pártja még ezt a botránysorozatot is sikerrel zárhatja esetleges leváltása vagy egy előrehozott választás alkalmával.

 

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr152757896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása