Könyvajánló: Szlankó Bálint - Maximum nulla áldozattal

2011. június 29.

Első könyvajánlónk során egy, a magyar külpolitikát erősen meghatározó ügyet feldolgozó, mégis, témáját tekintve talán kissé szűkebb réteget megmozgató művel foglalkozunk. Bár tény, hogy a Maximum nulla áldozattal nem egy könnyed nyári olvasmány, azt azért előrevetíthetem, hogy nyugodt szívvel ajánlhatom minden érdeklődőnek.
 
Ha az ember a kezébe veszi Szlankó Bálint könyvét, elég gyorsan feltárul előtte az írás legfőbb célja: bemutatni a Magyar Honvédség afganisztáni missziójának itthon alig ismert belső viszonyait. Témája maximálisan hiánypótló: egy olyan időszakban, mikor előbb találunk vaskos köteteket az amerikai tengerészgyalogság felszereléséről, a páncélozott teherautók bármelyikéről vagy a magyar huszárok szokásairól, mint a jelenkori Magyar Honvédségről, Szlankó írása remélhetőleg „megtöri a jeget”. Ám ami talán még ennél is érdekesebb, hogy amellett, hogy a könyv sikerrel halad végig ezen a fő irányvonalon, több olyan kérdésbe is részletesen belemegy, amely elemzések megléte igazán üdítő jelleggel hat. Így a Maximum nulla áldozattal túlnő egy egyszerű katonai leíráson, és igen teljes képet ad mind a helyi viszonyokról Baglan tartományban, mind a magyar kül- és belpolitika ez ügyben felmerült kihívásairól. Ebből is látszik, hogy Szlankó Bálint kellő hozzáértéssel kezelte a témát, ami talán nem is csoda: 2008 óta több alkalommal is a helyszínen volt, számtalan interjút készített magyar katonákkal, NATO tisztekkel, diplomatákkal, politikusokkal és a helyiekkel, lefestve egy kiforratlan és kusza háborús szituációt.
 
Talán pont ezen tényező miatt maga a könyv is kissé töredezetté vált, főleg az elején. A harci feladatokat is ellátó OMLT (összekötő műveleti csoport) napjainak leírása többször nem sokban különbözik a láncra fűzött katonai „sztorik” sorától, ami bár elsőre furcsa hatást kelthet, ám mivel a leírások a résztvevők személyes élményeire és emlékeire hagyatkoznak, valószínű, hogy ennél átfogóbb módon nem lett volna képes az író bemutatni egy a magyarok részvételével zajló hadműveletet. Emellett Szlankó részletesen ír a Honvédelmi Minisztérium (HM) helyzetéről, kompetenciájáról és az ottani döntéshozók véleményéről. Bár nem túl fényes képet fest le a magyar közigazgatásról, valamint a tárcák közti együttműködésről, vagy akár a katonai misszió pénzügyi, technikai ellátottságáról, valamint az általuk fenntartott biztonsági helyzetről, könyvéből (szerencsére) hiányzik az indulatos véleményformálás. Ez talán az egyik legnagyobb erénye Szlankó Bálintnak és könyvének: a leírtak során folyamatosan próbál az objektivitás mezején haladni, és több oldalról elemezni a helyzetet. Nem akar botránykönyvet írni, ami a magyar könyvpiacon lassan teljes kuriózum. Nem akarja lejáratni sem a mostani, sem az előző kormány(oka)t, nem kívánja hősi státuszba emelni a magyar katonákat, ám azért is tesz, hogy ne úgy gondoljunk rájuk a könyv végén, mint naplopó zsoldosseregre. Ez persze nem jelenti a kritikák, csupán az erőletett következtetések hiányát.
 
(A magyar BRAVO mentorcsoport, f: www.maximumnullaaldozattal.hu)
 
Szlankó könyve így számomra többet nyújtott, mint amire számítottam. A valós afganisztáni magyar katonai lét leírása mellett az olvasó képet kap a baglani újjáépítés nehézségeiről és korlátairól, beleláthat a magyar katonai elit valamint diplomácia gondolkodásmódjába és döntéseibe, ráadásul nem utolsó sorban elhelyezheti Magyarországot az európai/globális biztonságpolitika és a NATO térképén – még ha a hely, amit kap, nem is mindenki számára üdvözülendő. Ennek megfelelően – ahogy azt már a bevezetőben is említettem – csakis ajánlani tudom ezt a könyvet mindazoknak, akiket érdekel a külpolitika, annak a katonasággal való összefonódása, a biztonságpolitika vagy maga az afganisztáni misszió és annak kifejezetten magyar oldala.

 

 Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr883023804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bokrif 2011.06.29. 11:39:29

Nagyon jó könyv. Néha kicsit ismétli önmagát a szerzője, de ez elmegy.

A fentieket egy dologgal szeretném kiegészíteni: a könyvből kivehetjük a bonyolult afgán társadalom körvonalait és az olvasó megértheti, hogy milyen komplex és leginkább reménytelen helyzetben van Afganisztán és mi, azaz a NATO, akik ott vagyunk.
süti beállítások módosítása