A Murdoch-család megúszta, legalább is egyelőre

2011. július 20.

A tegnapi nap történelmi lehetőséget kínált egy brit parlamenti bizottság tagjai számára, hogy kérdéseikkel sarokba szorítsák a világ egyik legbefolyásosabb és legrettegettebb médiamogulját, az ausztrál származású Rupert Murdochot. Ezt a lehetőséget azonban érzésem szerint a honatyák elszalasztották, mégpedig olyannyira, hogy valószínűleg nem is áll majd módjukban kijavítani.
 
Tegnap délután közel három órás meghallgatáson vett részt James és Rupert Murdoch – a News Corporation médiavállalat európai és ázsiai érdekeltségeinek igazgatója (előbbi), valamint alapítója és elnöke (utóbbi) – a brit parlament média, kultúra és sport bizottsága előtt. Ám a „vallatás” hosszúsága ellenére a képviselők igazán egyszer sem tudták megszorongatni a két vezetőt, sőt, igazából azt lehet mondani, hogy a helyzethez képest mindketten biztosan és jól teljesítettek. Ezzel persze minősítem a bizottság tagjainak munkáját is, akik véleményem szerint nem végeztek jó munkát. Nem arról van szó, hogy az első perctől az utolsóig agresszíven támadni kellett volna a mára már elhíresült lehallgatási-ügy miatt bezáratott News of the World pletykalap tulajdonosait, de tény, hogy néhány keményebb kérdést leszámítva tulajdonképpen nem kellett feszengenie a két Murdochnak. Bár halkan megjegyzem, teljes egyetértésben az Index egyik munkatársával, hogy azért ez is több mint a semmi, főleg, Magyarországhoz viszonyítva. Hiszen az egyszerűen elvitathatatlan, hogy a kirobbant botránnyal, illetve a tegnapi meghallgatással a lakosság sok olyan új információ birtokába jutott (pl. a média és rendőrség és a média és a politikai elit összefonódása), ami korábban ismeretlen, vagy legalább is az érintett szereplők által jól eltitkolt volt.
 
 
(James és Rupert Murdoch, f: www.cnn.com)
 
Áttérve magára a vallomásokra, sok újat, esetleg meghökkentő kérdést / választ nem lehet említeni, mivel ilyenek nem nagyon voltak. Az egyedüli különlegesség talán az volt, amikor Rupert Murdochot egy borotvahabos tortával arcon törölte egy korábban politikai tüntetéseken ismerté vált férfi (Jonathan May-Bowles), de ennyi, nem több. Ugyanis, ahogyan az várható volt, a Murdochok végig ártatlanságukat hangsúlyozták, illetve azt, hogy ők személy szerint nem tudtak semmiről. Ebben amúgy kifejezetten az idősebbik Murdoch volt jó, aki azt a látszott próbálta kelteni végig (hitelesen), hogy annak ellenére, hogy közismerten kemény kézzel, már-már kézi vezérléssel irányítja a médiavállalatát, mégis, hozzá semmilyen hír nem jutott el a lehallgatási-üggyel kapcsolatban. Természetesen ezzel kapcsolatban, kivételesen, nem is maradt el a jogosan várt kérdés, hogy akkor ez (főleg önön cégvezetői előéletét ismerve) vajon hogyan lehetséges – válasz: nem kíván semmilyen bűnöst megnevezni, de egy biztos, ő sok emberben megbízott, ezek a beosztottak szintén sokakban megbíztak, ám ezek közül néhányan, vagy adott esetben jó páran mégis visszaéltek ezen bizalommal, amiért súlyos árat fognak fizetni. Rupert Murdoch (itt) még hozzátette, hogy cégbirodalma több mint 50 ezer alkalmazottal rendelkezik, amin belül ráadásul a News of the World mindössze 1 százalékot tett ki, tehát véleménye szerint emiatt lényegében elvárhatatlan lenne egy ekkora vállalat vezetőjétől, hogy mindent ő irányítson, minden döntésért ő feleljen.
 
Röviden összefoglalva azért voltak a meghallgatáson kisebb, értékelhető momentumok és felfedezések is, például ilyen volt, hogy a két Murdoch tulajdonképpen egy ismert londoni jogi irodát, valamint saját cégük brit leányvállalatának (News International) jogi vezetőjét vádolja azzal, hogy a nemzetközi vezetőség nem értesült az újságon belüli bűntényekről. Ezen kívül kiálltak Rebekah Brooks mellett, aki néhány napja mondott le a News International vezetéséről, hozzátéve, hogy a neves pletykalapot nem azért zárták be ilyen röviddel az ügy kirobbanása után, mert Brooks-ot akarták menteni, hanem mert egyértelmű volt, hogy olyan hitelrontás történt, ami hosszú távon ellehetetlenítette volna lapot. Végezetül pedig, bár mindketten elismerték, hogy mérhetetlenül sajnálják a történteket – az idősebbik Murdoch egyenesen élete legszégyenteljesebb napjának nevezte a tegnapit –, a saját felelősségüket ebben nem látják, mivel szerintük ők munkájukat mindig tisztességesen végezték.  
 
Németh Áron Attila
 
Friss: A brit parlament belügyi bizottsága által készített és ma napvilágra került vizsgálata szerint a News International a múltban folyamatosan és szándékosan próbálta akadályozni of News the World elleni rendőrségi vizsgálatot!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr883083012

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: environmental 2019.02.13. 18:03:08

Data sgp toto jitu - crununemrel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása