Budapestről szeretettel – az amerikai lehallgatási botrány hatásai

2013. október 31.

A hét egyik legnagyobb port kavaró híre az amerikai lehallgató-átjátszási központokról megjelent világtérkép, amit a Wikileaks tett közzé kedden. A helyzetet csak fokozza számunkra, hogy a dokumentum tanúsága szerint Budapesten is működött ilyen, az NSA és a CIA elektronikus lehallgatásra szakosodott egysége. Heti kérdésünk: van-e mindennek valós hírértéke?

A helyzet előzményeinek részletei valószínűleg a Ti figyelmeteket sem kerülték el: az elmúlt hetekben egyre több olyan információt közölt a világsajtó, miszerint az amerikai hírszerzés bizonyíthatóan lehallgatta az Európai Unió vezető politikusait, döntéshozóit. Természetesen azonnal megindult a tiltakozási hullám a kontinensen, válaszként az Egyesült Államok előállt a már közhelyszerű védekezési mondatokkal: mindenki ezt csinálja; sajnálják; az elnök a most felszínre kerülő kirívó példákról nem kapott megfelelő előzetes tájékoztatást. Nem csoda, ha a most esedékes EU-s és transzatlanti találkozók alapvető témájává az adatvédelem és annak továbbfejlesztése vált. Mindezek egyfajta kiterjesztéseként érkezett meg a fent már említett térkép a lehallgatási központok helyszíneiről – nem mintha Európa már ez előtt sem lett volna egységes ezen a téren.

angela nsa.jpg(forrás: dw.de)

Ami kifejezetten meglepő, hogy a magyar Külügyminisztérium nagyon gyorsan reagált a hírre – láttuk már ennek ellenkező példáját is, bár tény, a két szituáció nem összehasonlítható. Martonyi János külügyminiszter szerda délelőtt sajtótájékoztató keretében jelentette ki, hogy aggasztónak tartják a hírszerzési központokról megjelenő híreket, amelyekkel kapcsolatban minél hamarabb magyarázatot várnak az amerikai nagykövetségtől (ez közben meg is érkezett, azonban nem meglepő módon, sok újdonsággal nem szolgált). Nógrádi György, egy a HírTV-nek október 29-én adott interjújában így fogalmaz: „hogy ez (az amerikai lehallgatással kapcsolatos információk – a szerk.) előjön, ez megint nem hír, (…) ha megnézem bármely orosz nagykövetséget, ugyanez van, ha megnézem bármely kínai vagy egyéb nagykövetséget, ugyanez van”. Nehezünkre esne nem igazat adni neki.

Félreértés ne essék, a helyzet komolyságát nem vitatja senki. Amerikai hírszerző szervek oly módon szereztek titkos információkat szerte a világban, és így Magyarországon is, ami például a hazai törvények, de a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény szerint is illegálisnak minősül. Emellett nem szabad elmenni tétlenül, az igazi hírérték azonban inkább talán abban van, hogy miképp is tud az EU az ilyen irányú tevékenységek ellen fellépni? Van-e egyáltalán bármilyen opció, ami biztosítani tudja a magáninformációk és esetleges államtitkok védelmét?

Az már biztos, hogy a franciák és a németek közös tárgyalásokat kezdenek az óceánon túli szövetségesükkel, hogy – bár ez elég ambiciózusnak tűnik – még az év vége előtt megállapodás születhessen a titkosszolgálati működési alapelvek rendezéséről. Ehhez az indítványhoz valószínűleg csatlakozni fognak az olaszok is (az USA 2012. december 10. és 2013. január 8. között mintegy 46 millió olaszországi telefonbeszélgetést figyelt meg), de persze a többi EU tagállam, köztük Magyarország szereplése sem kizárt, hiszen látható, hogy ezt mindenki inkább összeurópai szinten szeretné kezelni. Ennek ellenére több mint kérdéses, hogy egy ilyen diplomáciai megoldás milyen tényleges hatással járna a valóságban – a felszínen és sajtós körökben kétségkívül javítana a transzatlanti szövetségesek bizalmi helyzetén, azonban ez mit sem változtat majd azokon a technikai előnyökön, amelyek az Egyesült Államok kihasznált eddig és valószínűleg a további jövőben is ki fog. Egy Unió szintű jogi lépés azonban valószínűleg az előző opciónál nagyobb védelmet nyújthatna tagállamoknak: az Európai Parlament jelenleg is tárgyalja az adatvédelemről szóló új szabályozás tervezetét, amelynek hírhedt 43A jelzésű (vagy saját „nevén” anti-FISA) klauzulája megtiltaná a vállalatoknak, hogy az EU-s polgárok adatait külföldre továbbíthassák. Ez ugye jelentős törést jelentene az eddig a pl. Google-től, Facebook-tól stb. befolyó adathalmazban. A tervezet elfogadásának áhított dátuma jelenleg 2015, azonban nagyon valószínű, hogy a mostani események sokat fognak lendíteni az eddig problémás európai konszenzuson és azon, hogy az anti-FISA klauzula valóban érvényesülhessen, és (a mostani tervezettel szembemenve) ne legyenek majd a jogszabályban azt semmissé tevő kiskapuk.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr265608129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valódi liberális 2013.11.01. 00:00:31

Ugyan! Az EU nem tud tenni semmit és ezzel tisztában van mindkét fél...

Kelta6725 2013.11.01. 00:32:17

Jókat mosolygok az ilyen naiv hozzáálláson. Azt hiszi bárki, hogy nem hallgat le mindenki mindenkit? Csak az amcsiknak jobb a cuccuk, nekünk is vannak hírszerzőink, oroszoknál, németeknél, amcsiknál, és ugyanúgy próbálunk minden kis infóhoz hozzájutni, ami előnyös ennek a kis vacak országnak.De a németek is, és a franciák, olaszok stb stb..ugyanmár.
Ez vihar egy kanál vízben.A németek ezt már rég tudták, de most épp kellett egy kis politikai előny Merkelnek, és bedobták a partiba ezt az adu ászt...ennyi. Mindenki a magyar elhárítás, a külügy, és a kormány vezetőség, pontosan tudja, mindenki kémkedik, itt is és máshol is. Tudtukkal mennek a dolgok, sőt, sokszor a magyar hírszerzés is besegít. Nevetséges ez a naaagy közfelháborodás. Ez van ilyen a világ...A lényege és a tanulsága a történetnek...ezeket sokkal diszkrétebben kell intézni..usának is, másnak is.
A többi vergődés, mint ez is itt, vicces, nem fog itt tenni semmit az eu. meg senki sem.

wrstjnethn 2013.11.01. 00:48:57

Gyakorlatilag minden ország tudja, hogy a külföldi országok nagykövetségei az adott ország hírszerző központjai, a diplomaták egy része valójában hírszerző. Ennyi.

alien 2013.11.01. 01:00:56

bástya elvtársat is lehallgatták ám hisz ő is fontos

Tamás Csacsicska 2013.11.01. 03:33:25

Ha Martonyi sokat kérdezősködik, majd kiadják a HVG-nek Orbán beszélgetéseit arról, hogy ki kapjon trafikot és hol… Utána majd megkérdezik Martonyit: akar-e még többet? Mert szó lehet Simicskáról, Lázárról, Safarovról – tessen választani!

Az érdekes inkább az, hogy 80 ország csak a Snowden publikációból értesült arról, hogy az USA lehallgatta őket. Most vagy az amerikai technológia jó, vagy az elhárítás ócska. Érdekes lenne megkérdezni Hajdú dandártábornokot, hogy érintette-e az ügy a TEK-et? Mégiscsak kaptak vagy 15 milliárd forintot: jó lenne valamit felmutatni ennyi pénzért.

Bicepsz Elek 2013.11.01. 04:03:46

@Kelta67: " és ugyanúgy próbálunk minden kis infóhoz hozzájutni, ami előnyös ennek a kis vacak országnak"

Ha nem tetszik itt, akkor el lehet menni a p.tschaba egy nagyobba vagy egy fel-dunantulnyiba tudjuk hova!!!!

Mas: persze, hogy mindenki lehallgat mindenkit!!! Mig vilag a vilag!!! Most oda van mindenki a III/III-as aktak miatt is (a III/IIkulfoldi hirszerzesi aktak tovabbra is evtizedekre titkosak).
1945-1990 kozott a kommunista szovetseges orszagok sem kemkedhettek egymasra!!! Ez alol persze kivetel volt a Szovjetunio es Kina, akik mindenkire es egymasra kemkedtek taboron belul is. A tobbi nem kemkedhetett rajuk, de hivatalosan pl. Magyarorszag Romaniara sem es vice-versa. Persze minden bennfenntes tudta, hogy kemkedtek egymasra(vagy pl. az NDK CSehszlovakiara).
megint mas:
pl. Magyarorszagon 1990 ota ugyanugy megfigyelik az esztergomi erseket, az OTP elnokot,a MOL vezert, a maffiakat stb. stb. mint a kommunizmusban. Es mas orszagokbanis igyvan ez!!!

nu pagagyí 2013.11.01. 07:35:34

Ha Orbán sokat pattog, az amerikaiak kiszivárogtatják a titkos kolbász receptet, amihez lehallgatása során jutottak.

Karipapa01 2013.11.01. 07:49:36

Az Index "USA: Merkel kis hal volt az NSA hálójában" címlapon szereplő cikkében a következőt olvastam:

Clapper ( az amerikai hírszerzés feje) elmondta: az NSA azért hallgat le külföldi vezetőket, hogy „kiderüljön, hogy amit mondanak, összepasszol-e azzal, ami valójában történik.″

Ennek alapján már nem lehet kérdéses, hogy Orbán Viktort is lehallgatták. Én inkább a lehallgatott anyag terjedelmére lennék kíváncsi.

Kelly és a szexi dög 2013.11.01. 08:25:16

van valakinek valami titkolnivalója?

igazi Ténytár 2013.11.01. 08:40:03

@Kelta67: Ugyan mire kell Merkelnek a választások után (!) előny amikor messze a legnépszerűbb?

Igazad van, hogy ez nem hír így megy a világban. De azt miért hagyod ki, hogy 1 éve meg az USA jajongott, hogy micsoda borzalom Kína kémkedik ellenük.

andraszuzu 2013.11.01. 08:45:27

"Becsi Egyezmeny" hagyjuk mar Ibolykat, Nogradi urnak teljesen igaza van es nagyon finoman fogalmazott. Viszont van egy egyszeru es tokeletes egyszemelyes megoldas, de ezt mar mindenki talalja ki sajat agyabol. Jo egeszseget.

ember100 2013.11.01. 09:04:31

@Kelta67:
Helló !
Azért elég gyenge az érvelésed hogy mindenki ezt csinálja :)
Leginkább arra a mondásra emlékeztet hogy a medencébe sokan lelepisilnek , de azért ezt a trambulinról :):):)

2013.11.01. 09:05:27

Az lesz majd érdekes, ha kiszivárogtatják Orbán lehallgatási jegyzőkönyveit. Azzal meg tudnák buktatni, persze csak ha akarnák.

Alick 2013.11.01. 09:30:36

A pápát is lehallgatták? Sebaj, majd szentté avatják Snowden-t! :)

Kelta6725 2013.11.01. 10:29:12

@Bicepsz Elek: reméltem hogy nem talál meg egy idióta, aki egyből a "nagy érvekkel" jön
Látom az irónia, és a szarkazmus megértése nem erős oldalad. Nem baj, tanulj, fejezd be a 8 általánost...és menni fog. :)
1945-90 közt nem voltak kommunista országok, csak szocialista, kis történelem tanulás is beleférne.
Jobb ha tőlem tudod, teljes gőzzel kémkedtünk szovjetek ellen is..meg mindenki ellen a kgst táborban.
Persze hogy mindenkit figyelnek, tudod: információ=hatalom.

Kelta6725 2013.11.01. 10:31:39

@ténytár: Mert akkor meg USA érdeke volt Kína ellen, hogy kellően befeketítse....és elfedje sdaját műveleteit. jó játék ez :)
egyébként is, Kína kezd túl sokat tudni, a nagyok szerint :)
Kína kezd egyre nagyobb szeletet kérni a világból, és ez sokaknak nem tetszik...

Kelta6725 2013.11.01. 10:33:28

@ember100: Pont hogy te is ugyanazt írod amit én...mitől gyenge érv??
most USA volt aki a partról vizelt a medencébe, hogy a te hasonlatodnál maradjak...naná hogy rászólnak :)
Egyébként arra, hogy egy belső infokkal rendelkező munkatárs, behülyül, és infokat ad ki, arra nem lehet felkészülni.
süti beállítások módosítása