Az Európai Unió és a radikális pártok előretörése

2014. április 12.

A magyar médiában időről időre jelennek meg a radikális pártok európai előtöréséről szóló cikkek, elemzések. Legutóbb például az Index írt egy publikálás előtt álló tanulmányról, amiben a Political Capital munkatársai amellett érvelnek, hogyha a Jobbik, és más hasonszőrű szélsőséges pártok a közelgő Európa Parlamenti választásokon sikert aratnak, akkor azok Brüsszelben egy az Orosz Föderáció érdekeit nyíltan kiszolgáló politikai csoportosulást hoznak létre. Ez a megállapítás azonban szerintem több szempontból téves következtetéseken alapszik, és bővebb magyarázatra szorul.

 

Félelem és Reszketés Európában

A hazai és európai sajtó képviselői előszeretettel rettegnek a május végén esedékes EP választástól, ahol meggyőződésük szerint a Jobbik mellett több másik, szélsőségesnek tartott párt érhet el korábban nem tapasztalt sikereket. Felfogásuk szerint, ha ez megtörténik, akkor ezek a pártok önálló csoportot alakítanak Brüsszelben, és belülről bomlasztják majd szét az Európai Uniót. Mivel ez a sikeres szereplés a valóságban szinte borítékolható, ahogy e pártok világnézete is jól ismert, és az tényleg jelentősen távol áll az eddig megszokott Pro-EU / Pro-USA hitvallástól, a félelem még talán megalapozott is lehetne. Fontos látni azonban, hogy ez a választói támogatottsági erősödés nem a véletlen műve, azt az EU vezetői leginkább saját maguknak köszönhetik. Túlméretezett bürokratikus szervezet, általános diszfunkcionalitás, víziótlanság, elszámoltathatatlanság, vagyis, olyan mértékű demokrácia-deficit jellemzi az EU-t, hogy az már az eget csapkodja. Nem csoda, hogy az embereknek elegük van. Igazuk is van. Ebben a formában ugyanis, legalább is szerintem, az Európai Unió nem működhet tovább (erről bővebben lásd itt egy korábbi írásomat). És ezt az ún. szélsőséges pártok megérezték. Bár elnézve a gazdasági válság (nem valami mélyreható) kezelését, vagy vezető európai politikusaink döntésképtelenségét (pl. Merkel, Sárközy-Hollande tandem), ez a „ráérzés” azért nem volt olyan nehéz. De hát ilyen a populizmus, amiről mi itt a régióban bőven tudnánk mesélni.

martinschulz.jpg

("Az Európai Unió egyik megmentője?" - Martin Schulz, f: www.thenews.pl)

Annak a megállapítása azonban, hogy ezt az egészet az EU magának köszönheti, nem nagy kunszt, elismerem. Ellenben lényeges aláhúzni a tényt, hogy az európai választásokon induló szélsőséges pártok nem alkotnak valamiféle homogén tömböt. Mondjanak bármit is a hazai és európai média képviselői, vagy az olyan intézetek, mint a Political Capital. Ez a feltételezés egyszerűen nem állja meg a helyét.

A szubjektív gondolkodás eloszlatása

Persze az e meggyőződés mögött meghúzódó érvrendszer világos, csak sajnos szomorúan egyoldalú. Célja ugyanis az egyébként az EU választásokkal nem különösebben foglalkozó európai polgárok mindenáron történő mobilizálása, akár súlyos csúsztatások, téves következtetések propagálásával. Ebbe a rendszerbe illik bele, hogy a Jobbiktól kezdve a Front national-on (Franciország) át egészen a UKIP-ig (Egyesült Királyság) minden szélsőséges pártot egy kalap alá vesznek. Aztán kimondják róluk, hogy mindegyik fasiszta, náci, ultranacionalista, homofób, bevándorlás ellenes, EU és Egyesült Államok ellenes, valamint elvakultan oroszbarát, vagyis, ha bejutnak Brüsszelbe, vége a dalnak. Teszik ezt úgy, hogy közben a független elemző, vagy a pártatlan újságíró bőrébe bújnak.

Természetesen nem állítom, hogy nincsenek átfedések e pártok között, például, hogy jelentős részük ellenzi a feltétel nélküli bevándorlást. De az, hogy a legtöbb sajtótermék / politikai kutatóintézet ezeket egyként kezeli, nekem a mélyebb megértés teljes hiányáról árulkodik; hogy a szándékos félrevezetés szókapcsolatot most ne is használjam. Kezdésnek vegyük a brit UKIP-et: Nigel Farage pártja elkötelezett amerikabarát, ráadásul gazdaságilag masszívan liberális. Ellentétben mondjuk a magyar Jobbikkal, amely elveti az atlantista törekvéseket (lásd: magyar pártok külpolitikáját összefoglaló elemzésünket) és protekcionista gazdaságpolitikát hirdet. De ott van a holland PVV, a hírhedt Geert Wilders pártja, amely szemben több kelet- és dél-európai radikális párttal, erősen izraelbarát és törökellenes politikát folytat. A sort bár napestig lehetne folytatni, érdemes szerintem még két esetet hozni, amelyek szintén alátámasztják az érvet, hogy ezek a pártok nem állíthatóak egy platformra. 2009-ben radikális európai pártok egy csoportja megalakította az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét. Alapításkor ennek tagja volt a magyar Jobbik, a francia FN, vagy az ismertebb európai szélsőséges pártok közül a brit BNP. A csoport tagjai, miután 2010-ben létrejött az Európai Parlamentben önálló frakcióval rendelkező euroszkeptikus Európai Szabadság és Demokrácia párt – benne például a korábban emlegetett brit UKIP-pel, vagy az itthon is ismert olasz Északi Ligával és finn Igaz Finnekkel –, kérték felvételüket az újonnan alakult szervezetbe. Míg azonban a BNP és a Jobbik kérelmét elutasították (mondván, hogy azok szélsőjobboldali pártok), a francia FN-t felvették.

radikálisok.jpg

("Belőlük sem kérnek sokan" - A görög Arany Hajnal képviselői, f: www.guardian.com)

A fentiek fényében tehát azt kijelenti, hivatkozva akármilyen kutatásra, hogy a radikális pártok EP-be jutásával majd valami oroszpárti egységfront alakul Brüsszelben, amit Putyin fog pénzelni, súlyosan félrevezető és káros. Az ilyen következtetés és tájékoztatás semmilyen szinten nem tükröz számomra objektív, értelmes, szakmai gondolkodást. Természetesen a radikális pártok európai szintű erősödése, vagy jelentősebb reprezentáltságuk az EP-ben nem feltétlenül üdvözülendő fejlemény. Ellenben erre nem szubjektivitással, szelektív tényértelmezésekkel és indokolatlan félelemkeltéssel kell reagálni, hanem érvekkel és tényekkel arra vonatkozóan, hogy például: Miért jó az európai polgároknak az EU? Milyen sikereket köszönhetünk nekik? Miért rossz a szélsőséges pártok erősödése? Milyen következménnyel járhat egy tagállam EU-ból történő kilépése? Hogyan próbálják meg működőképessé tenné a láthatóan funkcióját vesztett EU intézményeket? Stb. Stb. Stb.

Igen, ezek valóban alapkérdéseknek tűnhetnek, mondjuk az európai gazdasági válság kezelése mellett. Ám, ha nem máskor, akkor talán most, a radikális pártok várható komoly EP sikerével látni fogják az EU és a tagállamok vezetői, hogy az Uniót újra kell építeni, mert innen nincs tovább. De nem csak intézményileg, hanem gondolati szinten is. Ha ezt nem értik meg, és erre sajnos van esély az elmúlt évtizedeket elnézve, akkor az Európai Uniónak sajnos lőttek. Ha tetszik, ha nem.

Legkésőbb május 25-e után meglátjuk mi lesz!

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr296022144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

samot 2014.04.13. 19:54:54

T.Diplo Maci!
A cikk maximàlisan telitalàlat!A baj csak az,hogy amig a Hölgyeknek és az Uraknak az EU-ban a zsiros fizetés minden honap végén a Bankkontojukon landol,tesznek mindenre(kevés kivétellel)!Tehàt nem marad màs hàtra,mint a radikàlis pàrtok tovàbbi elörenyomulàsa.És egyszer csak kiborul a bili,de akkor màr valoszinü késö lesz.

nod20 2014.04.13. 23:05:07

"Miért jó az európai polgároknak az EU? Milyen sikereket köszönhetünk nekik? Miért rossz a szélsőséges pártok erősödése? Milyen következménnyel járhat egy tagállam EU-ból történő kilépése? Hogyan próbálják meg működőképessé tenné a láthatóan funkcióját vesztett EU intézményeket? Stb. Stb. Stb."

Már bocsánat, de ezekre egy pl. a nyugati országban tudnak válaszolni. Miért? Mert ott van az útlevelében, hogy az Európai Unió polgára és ezért tisztába van a jogaival és lehetőségeivel.

Az hogy Magyarországon a kormányok nem informálják a polgáraikat, a polgárok meg nem informálódnak azért nem csak az EU hibája.

unionista (törölt) 2014.04.13. 23:56:33

ezek a pártok nem állíthatók egyetlen közös platformra. de az éppenséggel lehet igaz, hogy mindegyiket támogathatják az oroszok.

nem nagyon van másik lehetőség. egy nyugati föderációt kell létrehozni (közös piac 2.0) és keleti konföderációt. csak ennek a határát tolnák ki keletre. azért, hogy a gondolkodásukban keleties, de tradíciójukban nyugatos népekkel tudjanak kooperálni. ne váljunk ütközőállamokká. csak ezt nem ordíthatják bele a mikrofonba.

a szellemileg sérült németh márton attilák nem értik.

Berzengő 2014.04.14. 05:55:39

@ "Miért jó az európai polgároknak az EU? Milyen sikereket köszönhetünk nekik?
Milyen következménnyel járhat egy tagállam EU-ból történő kilépése?
Hogyan próbálják meg működőképessé tenné a láthatóan funkcióját vesztett EU intézményeket?

1, Komolyan, a 2VH, a Szerb háborúk és most a Krím után ezt el kell magyarázni bárkinek is? Akkor mar megette a fene az egészet ha ilyen hülye EU polgárok vannak.

2, Ha az nem Német- vagy Franciaország akkor semmivel! Álmodozhat Lovas István is arról, hogy majd Orbán megzsarolja az EU-t hogy kilépünk, de semmi jelentősége. Meg az angolok kiválasa se lenne gond, sőt bizonyos szempontbol meg jó is lenne. (Az euro kilépés mar más tészta)

3, Pont az az EU baja, hogy TÚL DEMOKRATIKUS. Normális esetben mar rég ESA lenne és többség dönt alapon.

De nem, itt bolhafingnyi országoknak is veto joga van, és szavaztuk így akar 20x annyit ér mint az egész EU motorja német szavazóé.

Pont az a csoda, hogy a nemetek nem intenek be es hozzak létre a ketsebesseegs EU-t, hogy akinek nem tetszik mehet.

EU támogatások nélkül KEU meghalt, a nemet termékek meg köszönik jól megvannak Kínában, vagy a feltörekvő új gazdaságokban, meg azzal se zsarolhatunk mi, hogy na akkor nem veszünk német termeket. Jó, akkor a merci stb meg megy oda ahol szívesen várják...

Berzengő 2014.04.14. 05:58:53

@samot: Mondd a radikális partok mit csinálnak ha szetb...k az EU-t? Nekik az miben jó? Lásd itthon is a nagy EU ellenes Jobbik azért csak felveszi a zsíros EU pénzt, és az országnak járó támogatást se mondjak, hogy koszi nem kell a magyar parasztnak ne vegyük fel!

Gerinc olyankor mar náluk sincs, hogy megtegyek.

E.Katolnai 2014.04.14. 06:03:06

cikkedben hétszer írod le a „szélsőséges pártok” kifejezést, mintegy erőltetett nyomatékot adva az általad burkoltan megfogalmazott nemzetellenességnek, és a nemzetek Európája elleni ellenességes rettegésednek. Lehet tudod, h a 'szélsőség' alatt van aki azokat a folyamatokat érti, mikor műveltségébe és kultúrájába gorombán beletaposva a szélsőségek, az abnormális viselkedési-módozatokat, alantas kultúrmegnyilvánulásokat, elmebeteg vallási áramlásokat próbálnak elfogadtatni vele, mint egyenrangú értéket. Sokak szemében a nemzetköziséget, multikulturalizmust, gusztustalan modernséget másokra erőszakoló liberálisok a szélsőségek, a tolvaj bankárok és a velejéig korrupt politikusokról nem is beszélve. Mások pedig az internacionalista médiaripacsokat (pl. Kálmán Olga) tartják szélsőségesnek.
Csak remélni merem, h az általad rettegett 'szélsőségek' (szememben a normalitást jelentő hazafiak) tényleg erősödni fognak Európában és képesek lesznek a barossó-legard-schulz-féle szélsőséges banda ámokfutásának meggátolására.
Örvendenék, ha cikkíró tisztelné a másképp-gondolkozók véleményét.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.14. 07:52:27

A nyugaton ébredő fasizmus szét fogja vetni az EU-y, ez a lényeg. A keleti fasizmus sokkal veszélytelenebb.

Németh Áron Attila 2014.04.14. 08:02:50

@E.Katolnai: Írásomban éppen arra szelektív és általam károsnak vélt gondolkodásmódra akartam rávilágítani, amely a legtöbb médiumot itthon és Európában jellemez, vagyis, hogy számunkra minden radikális párt ugyanolyan - náci, kirekesztő, stb.

Ezek az újságírók és elemzők, akarva vagy akaratlanul, egy bizonyos szemszögből nézik, illetve akarják láttatni ezen pártokat, még véletlenül sem adva lehetőséget olvasóiknak arra, hogy maguk tájékozódjanak.

Számomra ez a nézőpont és újságírói magatartás azt sugallja, hogy sokan vannak olyanok, akik úgy akarnak erősebb európai integrációt és, úgy akarják egyben tartani az önön hibájából düledező Európai Uniót, hogy csúsztatnak és hangulatot keltenek. Ez pedig rendkívül káros. Sokkal inkább a tényekre kellene hagyatkozniuk és hagyni, hogy olvasóik döntsenek.

Én ez utóbbi megközelítést gondolom hasznosnak, ezért is írtam ezt a cikket. Kár, hogy ez számodra nem volt akkor egyértelmű, de azért köszi a kommentet.

Németh Áron Attila 2014.04.14. 08:12:17

@unionista: Érdekes gondolatmenetet vázoltál, érdemes lenne bővebben kifejtened. Bár sajnálom, hogy ennek indokolatlan személyeskedéssel akarsz nyomatékot adni.

Németh Áron Attila 2014.04.14. 08:30:51

@Berzengő: Először is kösz a kommentet, sok igazságot tartalmaz. Dehogy sorra vegyem:

1) Nem gondolom, hogy vannak hülye EU polgárok, inkább azt mondanám, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik felülnek az olyan ferdítéseken alapuló cikkeknek, elemzéseknek, politikusi beszédeknek, mint amilyen a Political Capital tanulmánya. (Nem elvitatva persze tőlük, hogy kutatásuk eredménye valóban azt hozta ki, amit.)

2) A britek kilépése az EU-ból a szövetség számára szerintem szörnyű lenne, de igazad van, valószínűleg nem lenne tragikus. Ahogy abban is, hogy egy ilyet maximum a németek (franciákban nem vagyok biztos) nem éreznének meg, míg az olyan kisebb tagállamok, mint hazánk, gazdaságilag például összeomlana.

3) A hibát én nem feltétlenül a túl demokratikusságban látom, sokkal inkább a demokrácia-deficitben, hogy az EU bürokrácia már nem azokért dolgozik, akikért valójában kellene.

Annak pedig, hogy a németek eddig nem intettek be, szerintem fajsúlyos politikai-gazdasági-kultúrális okai vannak (ennek következtében erre jó darabig nem is számíthatunk - szerencsére), illetve az, hogy KEU uniós források nélkül valóban sehol nem lenne, tény.

Németh Áron Attila 2014.04.14. 08:39:37

@nod20: Az informálódás hiánya valóban nem csak az EU hibája, ebben teljesen igazad van. Erre nincs jól kitalált tagállami rendszer, ahogy a polgárok sincsenek arra ösztönözve (pl. vitaébresztő cikkekkel), hogy tájékozódjanak.

Azt azonban vitatnám, hogy a nyugat-európaiak tisztában vannak azzal, hogy mit is jelent az EU, hiszen a radikális pártok nem csak nálunk, a mi régiónkban, hanem nyugaton is komoly sikereket fognak elérni május végén (pl. FN, UKIP, PVV).

Kösz a kommentet.

Németh Áron Attila 2014.04.14. 08:45:10

@samot: Kösz a kommentet és a dicséretet.

Véleményed szerintem komoly igazságokat rejt, például az EU vezetőinek realitástól való elrugaszkodása szerintem is rendkívül káros fejlemény. És ez valóban eredményezheti, vagy, pontosabban megfogalmazva, mint már látható, eredményezi a radikális erők erősödését.

Személy szerint bízom benne, hogy az EU és a tagállamok vezetői legalább a májusi kudarc után végre tesznek annak érdekében, hogy az EU-t újjáépítsék. Ugyanakkor tény, ha nem, és erre a múltat elnézve van esély, akkor az EU-nak vége.

E.Katolnai 2014.04.14. 09:02:11

@Németh Áron Attila: bocsi, ha félreértettem, de először csak a 'görög' fotóig jutottam el, mert a képet nem tartottam a legjobbnak róluk. igazad van lehet felületes voltam.
süti beállítások módosítása