Választások 2014: Hazánk külpolitikája pártjaink szerint

2014. április 05.

Csütörtökön hoztuk le utolsó szakpolitikusi interjúnkat a „Választás 2014” rovaton belül, aminek keretében arra kerestük a választ lehetséges képviselőinktől, hogy pártjuk hogyan látja Magyarország jelenlegi külpolitikai helyzetét, viszonyát bizonyos nemzetközi szervezetekhez és, hogy ehhez képest a jövőben – kormányra kerülésük esetén – milyen stratégiai váltást képzelnének el. A DiploMaci blog, amely alapítása óta elkötelezett az értelmes hazai külpolitikai közbeszéd és gondolkodás megteremtése mellett, az összes politikai pártot igyekezett szakmai kérdéseivel megkeresni, hogy a választásokat megelőző napon egy összefoglaló cikkben a lehető legteljesebb képet adhassa nektek arról, hogy április 7-től milyen külpolitikát is folytatna kormányunk. Íme!

A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében interjúinkat hét általános kérdésre tagoltuk, amiről úgy gondoljuk, hogy azok a lehető legteljesebb mértékben lefedik egy-egy párt külpolitikai stratégiáját. Ennek fényében a következő kérdéseket tettük fel: 1) Milyen szerepe van Magyarországnak a jelenlegi nemzetközi politikai viszonyrendszerben? Hogyan képzelik el hazánk nemzetközi szerepét, prioritásait? 2) Mi a véleményük az Európai Unióról, milyen Európa-politikát vizionál a párt? 3) Kormányra kerülésük esetén hogyan változna a nemzetpolitika? 4) Az EU-n kívüli országok közül melyekkel tudna elképzelni szorosabb viszonyt pártja? Mi a véleményük a Globális (más néven Keleti) Nyitás politikájáról? 5) Mi a véleményük a Visegrádi Négyek szervezetéről, feladatairól és jövőjéről? Milyen szerepet szánnak a V4 együttműködésnek? 6) Pártja szerint milyen Magyarország jelenlegi NATO- és ENSZ-politikája? Szükség van-e változásra? Ha igen, milyen módon? 7) Az Ön pártja számára - a mai külpolitikai stratégia kialakításánál - meghatározó erővel bírnak a magyar külpolitika múltbeli fontos eseményei, döntései? A beszélgetéseket továbbá egy kivételével (Ertsey Katalin sűrű munkabeosztása miatt sajnos nem tudott velünk személyesen találkozni) minden esetben adott párt szakpolitikusával, személyesen készítettük el. Ennek megfelelően táblázatunk kizárólag az LMP – Lehet Más a Politika (interjú), a PM – Párbeszéd Magyarországért (interjú), az MSZP – Magyar Szocialista Párt (interjú), az Együtt 2014 (interjú), és a Jobbik Magyarországért Mozgalom (interjú) pártjának képviselője által elmondott információkat tartalmazza.

Előbbi felsorolásból látszik, hogy kérdéseinket a magyar politika legismertebb, országos támogatottsággal bíró, a holnapi választásokon éppen ezért a parlamenti bejutásra talán legnagyobb eséllyel induló pártok tagjainak tettük fel. Természetesen a hazai politikai életet követők számára jogosan merül fel a kérdés és az igény arra, hogy ezen pártok mellett a DK – Demokratikus Koalíció, valamint a jelenlegi kormánypárt, a FIDESZ/KDNP gondolatai is jelenjenek meg. A válaszunk erre azonban sajnálatos módon meglepően egyszerű: ezek a pártok nem érezték szükségét annak, hogy megtiszteljenek minket, és rajtunk keresztül Titeket azzal, hogy elmondják véleményüket. Nyilván erre lehet mondani, hogy a külpolitika hazánkban marginális szakpolitikai terület, amivel nem érdemes külön foglalkozni. Ahogy azt is, hogy a DiploMaci nem egy több százezres olvasottsággal bíró neves hírportál. Ezek tények, amiket el kell fogadnunk. Nem helyénvaló ellenben az a magatartás, legalább is számunkra, hogy hivatalos szakmai megkeresésre még csak válaszra sem méltatnak minket. Úgy gondoljuk, hogy a DiploMacit adófizető választók szerkesztik, ahogy adófizető választók is olvassák, vagyis, olyan emberek, akiknek a választása révén kerülhetett hatalomba a mostani kormány, ahogy kerülhetne oda a DK is. Az tehát, hogy még válaszra sem méltattak minket, számunkra a korrektség, valamint az alapvető választói tájékoztatás teljes semmibevétele.

Dehogy ne ez a kellemetlenség hassa át ezt a hiánypótló összefoglalót – amibe a rendszerváltás óta először követhető egy helyen több meghatározó magyar párt külpolitikai felfogása –, következzenek a DiploMaci által az interjúkon keresztül megszerzett információk, természetesen kérdésekre bontva:

valasztas2014.png(Nagyobb méretért KATT a képre)

A hazai politika rendszeres követőinek a fenti táblázatban szereplő gondolatok persze nem jelentenek hatalmas újdonságot. Mi mégis úgy gondoljuk, hogy azért van néhány lényeges pont, ami talán a meglepetés erejével hathat. Ilyennek gondoljuk például a Jobbik esetében, hogy számukra az európai elköteleződés deklaráltan fontos (ez a hazai médiából nem jön át egyértelműen) és, hogy szinte az összes párt alapvetően támogatja a kormány Globális Nyitásának gondolatát (annak inkább a megvalósításával kapcsolatban merülnek problémák). Illetve, hogy a Jobbik mellett az LMP és PM számára is van jelentősége (ha különböző erősséggel is) a múltbéli magyar külpolitikai döntéseknek. Ezzel ellentétben az már korántsem tartogat meglepetést, hogy a Jobbikon kívül a megkérdezett pártok mindegyike elkötelezett az euroatlantizmus mellett (csak úgy, mint az elmúlt 24 év összes kormánya), hogy fontosnak tartják az Európai Uniót és benne hazánk szerepét, valamint aktívabb ENSZ, NATO és V4 politikát folytatnának. Az e mögött meghúzódó felfogás pedig a rendszerváltás óta hazánkban uralkodó „kicsik vagyunk, tehát egy nagyobb szervezetben próbáljunk meg érdekeket érvényesíteni, hiszen ezzel előrébb vihetjük saját és a külhoni magyarok ügyét, mintha magunk lennénk” külpolitikai gondolatmeneten alapszik, amit a Jobbik egyedüliként teljes egészében elutasít.

Zárásként fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a „Választás 2014” rovat a mai nappal nem fog megszűnni, csak átalakul. Célunk ugyanis, hogy mostantól a fenti szakpolitikusokat (amennyiben mindegyik párt a következő országgyűlés tagja lesz) vissza-visszatérő módon megkérdezzük a Magyarország számára kiemelt jelentőségű nemzetközi ügyekről. Részben, hogy lássuk, hogy mennyire maradnak hűek a választások előtt általuk elmondottakhoz. Részben pedig, hogy folyamatosan világos legyen számunkra, hogy választott képviselőink mit is gondolnak a sok esetben Magyarországot is érintő globális kérdésekről. Ennek fényében, ha minden a terveink szerint halad, akkor a legközelebbi DiploMaci összefoglalót és interjúsorozatot az EU-s választások előtt közöljük!

Ám addig is, amíg erre sor kerül, mindenki menjen holnap szavazni, mert fontos és, mert Mi is így teszünk :)

Üdv,

DiploMaci

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr845949835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása