Mit jelent Donald Tusk Európai Tanács elnökévé választása?

2014. szeptember 01.

A hétvégén biztossá vált, Herman Van Rompuy jelenlegi Európai Tanács elnököt Donald Tusk lengyel miniszterelnök váltja az EU csúcsintézményének élén. Az uniós állam- és kormányfőket, valamint a mindenkori Bizottsági elnököt tömörítő intézmény tehát mostantól közép-európai befolyás alá kerül. De nagy kérdés: teljesült-e ezzel a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor víziója, aki hosszú ideje a visegrádi szövetség és a régió európai felemelkedését emlegeti?

Az elmúlt években rengeteg kritika érte az Európa Unió vezető hatalmait (németek, franciák, britek, olaszok), hogy dacára annak, hogy a 2004-es belépő tagállamok lassan egy évtizede tagjai a szövetségnek, azok nem hajlandók komoly posztokat juttatni a volt szocialista köztársaságoknak. Ezt az elégedetlenséget bár a régiek mindig sikeresen enyhítették olyan kinevezésekkel, mint például Janusz Lewandoswki költségvetésért-, vagy Andris Pielbags energia ügyekért felelős uniós biztosnak jelölésével, az idei évre érezhetővé vált, hogy a „keletiek” türelme elfogyott. Ennek fényében tehát az, hogy Donald Tusk révén a három kiemelt uniós poszt közül az egyik most a régiónkba kerül, nem óriási meglepetés. Radek Sikorski lengyel külügyminiszter főbiztosi kinevezése például sokáig a levegőben lógott.

tusk-rompuy.jpg

("Új idők jönnek" - Donald Tusk (b) és Herman Van Rompuy (j) beszélgetnek)

A mostani döntéssel kapcsolatban azonban elvitathatatlan, hogy az komoly jelzésértékkel bír: Lengyelország számára. Hiszen a tény, hogy 25 évvel a rendszerváltás és 10 évvel az uniós tagság megszerzése után az ország képes volt hiteles, minden más tagállam által elfogadható és támogatható jelöltet állítani a tanácsi elnökségért folytatott versenyben, hatalmas politikai / diplomáciai teljesítmény. Ráadásul ennek az egésznek külön súlyt ad, hogy ez nem boldog békeidőben, hanem kvázi háborús helyzetben történt. Az EU következő éveinek napirendje ugyanis több mint nehéz. Tusk-nak egyszerre kell majd kezelnie az ukrán-orosz konfliktus miatt egyre inkább kibontakozó új hidegháborút, a britek kilépési törekvéseit, valamint a szövetség tragikus gazdasági helyzetét. Meggyőződésem, hogy ezek közül az embert próbáló feladatok közül sokaknak már egy is sok lenne, így könnyen lehet, hogy Tusk-nak is az lesz. Ám az, hogy a siker elérésével egy ilyen helyzetben végre nem egy francia, egy német, vagy egy skandináv próbálkozhat, óriási dolog.

tusk-tusk.jpg

("Nem csak Európában kedvelik" - Obama és Tusk)

A fentiek alapján, Tusk múltjának figyelembevételével, így három területet érdemes jobban megvizsgálnunk. Az első természetesen az orosz helyzet. Oroszországgal (hideg)háborús helyzet felé sodródik Európa. Ezt ma nem nehéz kijelenti. Egyfelől, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök el fog menni a falig, hogy Ukrajna keleti felét (és ezzel a folyosót a Krímhez) megszerezze. Pénzelni és fegyverezni fogja az ukrajnai orosz szakadárokat, sőt, talán még közvetlen katonai segítséget is nyújt nekik – sokak szerint ezeket már most megteszi. Másfelől, mert a két nyugati kulcsszervezet (EU és NATO) láthatóan újfent cselekvésképtelen. Európa a különböző tagállami érdekek miatt egyelőre nem mer, az Egyesült Államok pedig nem akar igazán odacsapni Oroszországnak. Persze ez a hozzáállás az elkövetkező hetek-hónapok folyamán megváltozhat, főleg Tusk színrelépésével. De a mai helyzet azért még az, hogy a Nyugat – csak úgy, ahogy korábban Grúziát – hagyni fogja elveszni Ukrajnát.

A második az Egyesült Királyság kilépési ügyének kezelése. David Cameron brit miniszterelnök döntése értelmében – pártja választási győzelme esetén – országa jövőbeli EU tagságáról népszavazást fognak rendezni és tekintve, hogy a szigetország lakossága (finoman fogalmazva) meglehetősen megosztott az EU-t illetően, a brit kilépés egészen valóságos lehetőség. Ezen a (többségében negatív) megítélésen ráadásul az olyan uniós folyamatok, mint a föderalista Jean-Claud Juncker bizottsági kinevezése, vagy az átfogó intézményi reformok elodázása nem segítenek. Papíron persze jogos lenne a felvetés, hogy a jelenlegi felméréseket elnézve, közel sem biztos, hogy a Cameron vezette konzervatívok kormány maradnak, vagyis, a népszavazás könnyen lefújhatóvá válhat. Meglátásom szerint azonban az elmúlt néhány évben a kormány és a média olyan szinten a közbeszéd és a közgondolkodás részévé tette a brit uniós tagság kérdését, hogyha jövő tavasszal mégsem a konzervatív-liberális kormány koalíció maradna hatalmon, a népszavazást akkor is meg kellene tartani, különben az új kormány szinte azonnal, súlyos hitelességi válságba kerülne.

A harmadik égetően fontos terület pedig a gazdaságé, amiről mindennél többet elmondanak azok adatok, hogy néhány tagállamot leszámítva komoly növekedést senki sem tud felmutatni, az állami eladósodottság sehol sem akar érezhetően csökkenni (sőt, sok helyen inkább emelkedik), a munkanélküliség pedig – Németországot leszámítva – mindenhol minimum 10 éves csúcson áll.

tusk-v4.jpg

("A jövő Európájának vezetői?" - Sobotka, Tusk, Orbán és Fico)

De milyen változásokat hozhat Donald Tusk a fenti ügyekben? Az oroszok vonatkozásában szerintem növelheti a cselekvőképességet, hiszen a lengyel miniszterelnök jó ideje az orosz terjeszkedési törekvések megállításának egyik uniós szószólója, amiért nem egyszer Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is szópárbajba keveredett, vagyis, vélhetően markánsan fogja képviselni az európai ügyet az oroszok ellenében. A britek esetében kiváló mediátor lehet Németország és Franciaország között. Leginkább ugyanis e két ország érintett abban, hogy eldőljön, tesz-e végül gesztust (átfogó reform vagy nem) az EU az Egyesült Királyság felé, hogy utóbbit maradásra bírja. A gazdasági válság kezelés ügyében pedig Tusk-nál hitelesebb európai politikus kevesebb létezik. Lengyelország volt az egyetlen tagállam, akit a krach legsötétebb óráiban sem csapott meg a negatív növekedés szele, ergo az ő szava minden jövőbeli vitában komoly súlyt kaphat.

És végül, hogy ezzel teljesült-e a magyar kormányfő jövendölése a régió és a visegrádi együttműködés európai szintű felemelkedéséről? Részben igen, részben nem. Igen, hiszen Lengyelország a térség meghatározó állama és a visegrádi együttműködés aktív tagja. Azzal tehát, hogy Közép-Kelet Európa szülötte került az Európai Tanács élére, betöltve az úttörő szerepét, az EU keleti felének (benne a V4-ekkel) általános befolyása jelentős mértékben növekedhet. Kiváltképp, ha Tusk jól végzi munkáját.

tusk-orban.jpg

("Az orosz helyzet vajon változtatott a jó kapcsolaton?" - Tusk és Orbán)

Illetve nem, mert meglátásom szerint az EU régi tagállamai, ahogy az újak többsége is, elsősorban azt a magatartást honorálta a lengyel megválasztásával, amire nagyon nagy szüksége van a szövetségnek, de több tagállamból hiányzik. Kemény fellépésre az oroszokkal, mérsékelt hangra a britekkel szemben (kiegészülve olyan gazdasági-politikai kapcsolatokkal és, ami a németek és a franciák szemében is komoly súlyt kölcsönöz), valamint gazdasági hitelességre. Ezek mindegyike viszont, a V4-ek esetében, csak a lengyeleket jellemzi, bármennyire is értékeljük akár mi, akár például a csehek saját sikerüknek Tusk megválasztását. A valóság ugyanis szerintem az, hogy a V4-ek közül egyedül Lengyelország cseperedett gyönyörű és intelligens nővé az EU szemében, akinek helyt kell adni a nagyok asztalánál, a többi tagállam ellenben megmaradt butuska és kevésbé vonzó kislánynak, akiknek elég játékot adni (EU-források), hogy eljátszadozzanak a saját kis területükön, addig sem zavarva a felnőtteket. De ne legyen igazam.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr536655091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firefly2009 2014.09.01. 15:04:49

Jó meglátás ami Lengyelországot illeti. Tényleg nem véletlen,hogy pont ők voltak képesek kiállítani egy elfogadható jelöltet egy komoly pozícióra. Lengyelország fejlődése erőteljesen elválik a régiótól és sokkal dinamikusabb pályát mutat (különösen Magyarországhoz képest,mert mi vagyunk a másik egyértelműen más fejlődési pályát mutató ország,csak Lengyelországgal szemben ez egy leszakadó térség). Szóval ha a hagyományoktól és az eddig vitathatatlan nyugati dominanciától eltekintünk,akkor annyira nem meglepő,hogy az unió jelen pillanatban egyik legsikeresebb országa kapott meg egy ilyen posztot.

A briteknél viszont ez az egész EU ellenes propaganda pusztán a belpolitikai problémák palástolására szolgál. Érdekes még az is,hogy a legutóbbi felmérések alapján Skóciában egész komoly esély van arra,hogy a függetlenségről szóló népszavazás sikeres legyen,viszont ezzel Cameron újraválasztásának esélyei gyakorlatilag nullára csökkennének.

www.dailymail.co.uk/debate/article-2738201/God-knows-Scots-right-fed-English-But-big-problem-sense-victimhood-says-MAX-HASTINGS.html

mrZ (törölt) 2014.09.01. 15:52:29

@Firefly2009:

Az a tusk egy közismert újnáci, aki csak a teljes lengyel vezetés eléggé furcsa lezuhanásának köszönheti a helyét. És mit tesz a véletlen, az ukrán puccsban is benne van, és nyílt háborút emleget az oroszokkal. Az a tusk akinek a nagypapija:
pbs.twimg.com/media/BwYmv69CIAA8xr7.jpg:large

Hogy is mondja a nuland?:
put him where he fits in this scenario

Az a tusk akinek a kormánya a gazdasági fellendülést egetverő adóssággal érte el, akinek a kormánya nyíltan képezi ki az ukrán náci rohamosztagokat, akiknél szabotőrképző táborokban oktatják a galíciai "árja" fiatalokat, akinek mig29 repülői részt vettek az ukrán-nato hadgyakorlaton aminek utolsó napján lelőtték az mh17-t, ami lengyelország felett tér el a repülési iránytól, és amiről továbbra sincs semmi vizsgálati eredmény.

Vakok vagytok? (vagy hülyék)

Az a tusk ma a legnagyobb veszély európára, mármint közép európára, mert a nyugat minket dob az oroszok elé védelemnek.

És itt jönnek az angolok, if you can't stop them join them, a cél hogy keep germany down and russia out, ashton és hague sikeresen menedzseli a nácizmus újraélesztését, európa végre a (orosz) busz alatt, job done, ideje angolosan távozni.

És még tapsoltok is hozzá.

De ezt érdemlitek.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.01. 16:38:37

Semmit.

Az EU igyekszik kielégíteni mind a két felet, ez a helyzet. Ezért választott egy fanatikus oroszellenes hisztérikát az Tanács elnökének, míg egy oroszbarát olaszt meg külügyi képviselőnek. Ez így jel akar lenn mindkét oldal felé. Valójában ez súlyos hiba: a lengyel demagóg Tusk még sok bajt fog okozni.

Mr. Waszabi 2014.09.02. 01:04:40

Ennél sokkal prózaibb okot látok a választás mögött. Azt, amit Tusk maga is kinyilvánított. Azaz, hogy a jelenlegi helyzetben olyan állam képviselőjének kell hangsúlyos pozíciót betöltenie, amelyik minden erkölcsi és történelmi joggal felvértezve bármiféle hátsó szándék nélkül küzdhet meg Oroszországgal, és nem csak pontosan tudja, mi hiányzik az EU-ból 2 évtized óta, de hajlandó meg is valósítani ezeket. A többiek meg persze majd csak támogatják, ami egyik politikusnak sem zavarja helyi állóvizeit, elvégre nem nekik kellett kiállniuk, kezdeményezniük.
Tusk megválasztásának egyetlen vesztese Orbán, aki nem bírván befogni pofáját egy röpke hétig, gyáva nyúlként nyilvánult meg idő előtt, ismét rossz oldalon foglalt állást. Amint azt általa favorizált történelmi elődje is tette. Ezzel az ő hajója végleg elúszott, soha az életben nem lesz már nemzetközileg elismert nagy politikus. Hát ilyen az élet.

magyar ember teli szájjal 2014.09.02. 06:59:21

Az EU-ban valóban az tôrténik, amit Orbán Viktor elvtárs füttyent. És nem csak Tusk révén ragadta magához a gyeplőt Magyarország, azt se feledjük, hogy Junckert is az a Néppárt választotta meg, amelynek alelnöke a Miniszterelnök Úr, annak a Németországnak a támogatásával, amely mindig is elsőrangú partnerünk volt.

driopios 2014.09.02. 07:54:51

@mrZ: Melyik a nagyapja a képen a négyből? :-/

kigyurt álat 2014.09.02. 09:31:09

Tusk és Lengyelo. lett a diplomáciai ütközőzóna az oroszok és az EU között. Nem biztos, hogy olyan jó ez neki, csak a nyugatiak előretolták, hogy vele végeztessék el a piszkos munkát.

s 2014.09.02. 09:50:15

orbán nem tudom mi a fasznak örül. Tusk Európa párti, orbán meg az oroszokat nyomná.

mikka 2014.09.02. 10:28:14

Nem értem ezt az Orbán az oroszokat nyomná dumát.. Ki találta ki ezt a faszságot???
Az hogy kereskedsz Oroszországgal nem jelenti azt hogy nyomod, és ez igaz Kínára is. Az összes kibaszott nyugati cég és politikus sorban áll Kínában hogy kapjon öt percet és valamit amibe befektethet. Érdekes, mostanában nem vízhangszik a világsajtó az kínai emberi jogokat illetően.. Jah hogy most már gyártanak és értékesítenek ott is nyugati autókat.. Akik az oroszokkal vagy kínaiakkal riogatnak ostobák. Kell kereskedni velük, kell keresni a kapcsolatot velük. Ahogy ezt minden tőlünk nyugatra található kormány is teszi, jól felfogott, önös érdekből..Ha mi nem vagyunk ott az nekik is több $$$..

konrada 2014.09.02. 10:41:58

@s:
Nem feltétlen az a jó politikus, aki országát csak egy felé pozicionálja, mert lehet hogy személy szerint kap majd egy szép kitüntetést - mondjuk francia becsületrendet - de legfeljebb egy olyan országot hagy maga után, ahol nem csak például a vízért kell francia állami cégnek fizetnünk, de még a közértben a kajajegyért is...

...egyébként meg: Lengyelország önmagában nagyobb, mint a többi visegrádi együttesen, így - ha már nincs errefelé egy jó kis offcsór paradicsom - mint Luxemburg nyugaton - hát elég egyértelmű választás...

Fejesrob 2014.09.02. 11:16:03

Valahol jellemző, hogy egyesek azonnal orbánoznak.
Ha megnézzük Európa orosz érdekeltségeit, a minap volt itt az indexen. azonnal látjuk, hogy Fehéroroszország után szinte mi jövünk a függés mértékében. Energia és export.

Na most azért az orbánozók sem gondolják komolyan, hogy ez mind Orbán érdeme. Ami az energiát illeti, ugye emlékszünk még arra, amikor Kapolyi elvtárs cégén keresztül ment a dolog.

Fejesrob 2014.09.02. 11:16:53

@mrZ: Sajnos én is ettől tartok.

s 2014.09.02. 11:18:35

"Nem feltétlen az a jó politikus, aki országát csak egy felé pozicionálja"

Lehet. Viszont a hintapolitika sem feltétlenül jó. Két szék között könnyű a földre esni. orbán az oroszoknak nem lesz elég orosz barát, az EU-nak meg nem lesz elég elkötelezett az unió ügyeit illetően. Elég az oroszok magyar harckocsi szállítási média faszságára gondolni. Oroszország átlép orbánon, mint a kutyaszaron. Az EU meg egyre inkább egy súlytalan fasznak kezeli, ami nem is áll túl messze a valós helyzettől.

Fejesrob 2014.09.02. 11:32:36

@s: Te biztos nagyon okos csóka lehetsz. Valójában fingod nincs arról, hogy mekkora mozgástere lehet egy politikusnak. Egyszerűen hülyének nézed Orbánt és kész. Visszahányod a ballb média baromságait.

Oroszország a németeken is átlép ha kell, érdekek és méretek vannak. Az EU pedig minden magyar miniszterelnököt súlytalan fasznak kezel, vagy te mit gondolsz, Gyurcsány súgott Barrosonak? Barroso egy intésére kibaszták Ferit a ciklus közepén, ami egyébként azért volt lehetséges, mert maga a magyar nép is utálta.

Amíg a gazdasági helyzet úgy alakul mint mostanában, addig Orbán jól csinálja.

Fejesrob 2014.09.02. 11:34:34

@mikka: 8 éve még az volt a ballibsik baja, hogy Orbán 1998-2002 között tönkretette az orosz exportot.

konrada 2014.09.02. 11:34:47

A fene tudja...
...egészen jól elhintázott Finnország, Ausztria a '90-es évekig, és most is jól hintázgat Svájc...

...jó, tudom, azok függetlenként működtek, működnek, de például volumenében nagyobb Németország, Franciaország kitettsége az oroszok felé most is, mint Magyarországé, kivéve az energiafüggést, mert az történelmileg így alakult ki.
...s amikor zorbán 2010-ben át akarta verni a függőségből kikerüléshez a Nabucco-t, onnan koppintottak az orrára, hogy tessék csak az oroszoknál nyalni, mert csak a Déli Áramlatot támogatják.

...ezért nem sok választás van: gázt csak az oroszoktól kaphatunk elfogadható áron, azért meg fizetni kell. ...s nem lehet mindig az IMF-től erre pénzt felvenni...

igazi Ténytár 2014.09.02. 11:48:17

@Fejesrob: Igen, és alig 4 éve meg Orbán óva intett az oroszoktól, mondván onnan csak a diktatúra, rossz jöhet, más nem!

Azóta persze diktátor lett belőle és mar csak azokkal barátkozik a világban mindenütt.

A sok eddig fúj 40 évig megszálltak a ruszkizok, "KGBs-tankos" ügy után is!), mint a lengyelek mondták.

____________

„A mögöttünk hagyott másfél évszázad elegendő és igen keserű bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy bármilyen csábító és ígéretes szavakba burkolják is, ami Keletről érkezett, az sok minden volt, de legkevésbé sem szabadság és jólét.”

www.orbanviktor.hu/beszed/a_szabadsag_ma_sem_elado

Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába. "Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott. A pártelnök szerint az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.

Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!"

www.miniszterelnok.hu/cikk/nem_akarunk_a_gazprom_legvidamabb_barakkja_lenni

„Keleten semmi keresnivalónk nincs, ott olyan helyet elfoglalni, hogy a magyarok békében, nyugalomban és szabadságban és jólétben élhessenek, olyan helyet mi Keleten elfoglalni nem tudunk.”

www.miniszterelnok.hu/beszed/a_szabadsag_ma_sem_elado
____________

igazi Ténytár 2014.09.02. 11:51:54

@Fejesrob: Ha megnézzük hogy Orbán felszólította az EU-t hogy ezt ne tegye mert veszelyes!

Igaz azóta rászokott az ízletes putyini farokra a szektás híveivel együtt, mert a Nyugat le se tojta a seggnyalasat.

Ez így nyílt hazaárulás Orbán saját definíciója szerint!

_________
„Kelet nem fog habozni, hogy katonai potenciálba fordítsa gazdasági erejét”.

Veszélyesnek nevezte azokat a nyugat-európai kísértéseket, amelyek egy Oroszországgal kialakítandó európai uniós stratégiai partnerségre irányulnak.

www.orbanviktor.hu/cikk/adocsokkentes_az_egyetlen_jarhato_ut

________

igazi Ténytár 2014.09.02. 11:54:00

@kigyurt álat: miert ne lenne jo? Orban maga kovetelte ezt az utat!

2010. február 8-án a Ma Reggelben így írta le az új helyzetet:

„a világ olyan változásokon ment keresztül az elmúlt egy évben – Oroszország megerősödése, az amerikai külpolitika irányváltoztatása –, ami arra ösztökélt bennünket, hogy a lengyelekkel, csehekkel, szlovákokkal, horvátokkal, tán a románokkal is próbáljunk egy erős közép-európai együttműködést létrehozni, ami nem merül ki politikai gesztusokban, hanem van tartalma, teste: gazdasági kérdések, közlekedés, infrastruktúra, fejlesztések, és így tovább. Az én fejemben lévő külpolitikának vagy az én fejemben megszületett külpolitikának ez a kiindulópontja. És innen kell, ebből a közép-európai együttműködésből érdemes meghatározni, hogy mi Közép-Európa érdeke Oroszország felé, mi Közép-Európa érdeke az Egyesült Államok felé.”

www.miniszterelnok.hu/interju/masfel_millio_munkahellyel_lett_kevesebb

Tehát Orbán fejében Nyugat-Európa és a Barack Obama vezette Egyesült Államok cserbenhagyják Közép-Európát, ezért az előrelátó magyar külpolitikának kell megszervezni a régió országait Oroszország ellenében.

www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/42029_orban-viktor-es-oroszorszag

s 2014.09.02. 12:11:49

"biztos nagyon okos csóka lehetsz"
Mások is mondták már.

"fingod nincs arról, hogy mekkora mozgástere lehet egy politikusnak"
Ahogy neked sem. Meggondolásaim vannak, és ezek alapján orbán nem az optimális úton vezeti a magyarokat.

"Egyszerűen hülyének nézed Orbánt és kész."
Így van. Mert hülye is. Később te is látni fogod, hogy miért.

"Visszahányod a ballb média baromságait."
Szerintem egymástól függetlenül okádunk, de ténykérdés, hogy eléggé hasonlókat.

"Oroszország a németeken is átlép ha kell, érdekek és méretek vannak."
Most úgy néz ki, hogy Oroszországnak kurva sok eladatlan gáza lesz, meg ehhez egy kis gazdasági visszaesés. Nem véletlenül tárgyalnak Kínával. Ide meg szépen beengedik az iráni gázt, osz't jónapot.

"Amíg a gazdasági helyzet úgy alakul mint mostanában, addig Orbán jól csinálja."
De csak addig. A világgazdaság legkisebb rezdülése orbánt kilövi a gecibe. És akkor még nem is járt rosszul. Rosszul akkor jár, ha maradnia kell, aztán fellógatják, mint a veszett kutyát és kiherélik.

s 2014.09.02. 12:15:44

@a Ténytár: Minek játszol memória játékot aranyhallal?

konrada 2014.09.02. 12:15:59

@a Ténytár: Ha nem feltétlen az indulat, hanem a tények megismerése, azok alkalmazása vezet, akkor érdemes végig gondolni, mi történt azóta.

...na jó, tudom, "mer a zorbán diktátorr lettt", de ha már "Ténytár" nevet választottál, tán mégis nézhetnénk a tényeket:
A nyugati országok megvétózták a Nabucco-t, viszont felépítették az Északit, és beszóltak, hogy ha a Délit nem támogatjuk, úgy átviszik délebbre, és úgy kötik rá a hálózatukat.
Ezen kívül - miközben továbbra sem fogadják be mezőgazdasági termékeinket - kemény intervencióba kezdtek az orosz piacon, hogy az ott megnyitott üzlethálózataikban a termékeiket elhelyezhessék, és ezzel közvetve kiszorítsák a magyar termkeket onnan is.

Így egy reálpolitikusnak (nem mintha zorbánt annak gondolnám, de vannak azért reális gondolatai is, bármilyen meglepő lehet egy farokszopásos szektákat tényként kezelőnek) nem sok választása marad: Energiát be kell szerezni, terméket el kell adni. Azt meg onnan lehet beszerezni, ahonnan jön, és ott lehet eladni, ahol megveszik.

...de ez már túl bonyolult lehet megérteni, hisz mennyivel egyszerűbb zsigerből írni, mint tényekben gondolkodni. "Tény"ből meg elég annyit leírni, ami nicknévben van...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.02. 14:22:44

@mrZ: Te átaludtál egy pár évet. Tusk-ot ugyanis közben újraválasztották (elég kevés K-európai vezető tudta ezt megcsinálni - tudom, Orbán igen, de erre én nem lennék büszke). Tusk egyébként akkor is kommunistaellenes volt (lehet, hogy ez már saját Orbán-hívő kommunistáink számára elég is ahhoz, hogy náci legyen), amikor ez még kockázatokkal járt (konkrétan nyolcvanban a Szolidaritás ifjúsági szervezője volt).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.02. 14:26:21

@konrada: A Nabuccoba nem jutott volna gáz, mert mindet lefoglalták az oroszok rögtön miután a Nabucco realitás lett. A Déli áramlatot meg pont most állíttatják le, tehát pont ellenkezőleg, mint írtad (az ok egyébként pont az, hogy az oroszoknak adna túl sok befolyást). A mezőgazdasági termékeket pedig lehetne exportálni nyugatra, ha nem pipafüstnyi kis gazdaságok lennének, vagy legalábbis együttműködnének (így is van elég jelentős export nyugatra, de a potenciál sokkal nagyobb). De nehogy a tények elhomályosítsák a tisztánlátásodat!

mrZ (törölt) 2014.09.02. 15:17:15

@Kuviklacz:

tusk visszakerülése nem meglepő, bevált ember, 30 éve az usa fizetési listán. Neked meg fel kéne nőni a szolidaritás álomból, fizetett ügynökök voltak titokszolga háttérrel, nem pedig antikommunista lázadók. Az hogy antikommunista csak fedőszöveg szalonképessé tenni a cionácit. (Nálunk meg cigányozzák a cionorbánt, ő is bevált ember, jól szolgált(a balkán idején is))
Közép euban egyszerű a választás, aki többet igér az usának(nato támaszpontok) az a nyertes.
És nyer is láthatjuk bulgária-szlovákia-mao-lengyelo esetében.

sas70 2014.09.02. 15:20:59

A korábban lesajnált Lengyelország eljutott oda, hogy nem csak a lakosság száma miatt veszik komolyan, hanem -ha így fejlődik a gazdasága- a gazdaság fejlettsége miatt is. Őt a nagyok közé ültetik jelképesen, mi meg éltanulókból a homokozó káváján lessük a köldökünket és játszunk a pöcsünkkel. Orbán meg verheti a mellét, hogy ez is az ő érdeme és az is. Csak nem fogja fel, hogy ez nekünk nem jó. De majd marketinggel megoldják itthon, csak az a baj, hogy az eu-ban nem MTV híradót néznek.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.02. 18:54:00

@mrZ: Kezeltesd magad, összeesküvéselméletekre nem vagyok vevő.

mrZ (törölt) 2014.09.02. 19:13:56

@Kuviklacz:
Hol itt az összeesküvés elmélet?

konrada 2014.09.03. 08:32:32

@Kuviklacz:
A pont most 2014 ősze.
tehát semmiképpen nem 2010 nyara, amikor is a Nabuccot-t leállíttatták az EU-ban az akkor már zorbán vezette magyar kormány lobbizása ellenében is. Azaz akkor még qrvára lesz.rták azt, mekkora befolyást jelenthet ez az oroszoknak. S baromira nyomták is, azzal revolverezve Magyarországot, ha a Nabucco-t erölteti, másfelé megy a gáz.

S nem kekeckedni akarok, de szerintem nem vagy tisztában, milyen eszközökkel védik a saját piacaikat a nyugati gazdák, ezért hiszed azt, hogy a hasonló gazdálkodási szerkezetű országokban csak azért nem kapkodnak a magyar termékért, mert pipafüst, miközben az oroszoket ez meg nem zavarja...

de persze téged nem érdekelnek a tények, ezért csúsztatsz, csak valamiért azt hiszed, mások sincsenek vele tisztában.;))

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.03. 20:52:46

@konrada: Attól tartok, vagy nem olvasol rendesen, vagy csúsztatsz, vagy összekevered a Nabucco-t a déli áramlattal.
Mint ahogy az élelmiszereket nem a nyugati gazdák veszik, hanem a kereskedelmi láncok. És mindig látok magyar termékeket itt-ott. Azt meg, hogy egy komolyabb láncnak milyen mennyiségekre lenne szüksége egységes minőségű áruból és ezt hogy nem tudják a magyarok biztosítani, pontosan tudom konkrét esetek alapján. És nem sok hasonló gazdálkodási szerkezetű ország van az unióban. Az inszinuációidat meg tartsd meg a (politikai) családodnak.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.03. 20:55:08

@konrada: Ja, és Oroszországba alig megy magyar élelmiszer, Orbán "mentora" szépen átirányította máshova (és ennek a mostani szankciók ismeretében még örülhetünk is). Az oroszokhoz a lengyel alma megy, nem a magyar, pl.
Szóval a Jobbik mint fiókszervezet (mostanában inkább az oroszoké, mint a FIDESZ-é) és a FIDESZ által terjesztett kényszerképzetek nem esnek egybe a tényekkel.

konrada 2014.09.04. 11:19:29

@Kuviklacz:
Mivel te kezdted az inszinuációt, hát magadnak kellett volna ezt leírnod, nem annak, aki megismételte utánad szabadon.

S én attól tartok, te kevered össze a két vezetéket, hiszen 2010 nyara attól volt hangos, hogyan lépnek ki a Nabucco mögül a nyugat és miképpen revolverezik a magyar kormányt a Déli Áramlat felé.

Az élelmiszerről: nyugati láncok sok esetben az országukban lévő élelmiszer-feldolgozók résztulajdonában vannak, ezért is protekcionálnak. De van más érthető ok is: a dinnyedobálást nem nálunk találták ki, s nem érdeke például egy német láncnak az, ha boltjaik előtt locsolják ki a a hazai tejet...

...mert persze előfordulhat, hogy nem tudja a magyar cég biztosítani az állandó minőséget, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a versenytörvények betartása miatt sokszor sokkal kekecebbek, mint a hazai partnerek esetén.

...de ezeknek nyugodtan utána is nézhetsz, mert látom, téged érdekelnek a tények, csak nem mindig vagy azokkal tisztában.

toportyánzsóti 2014.09.05. 07:36:26

Focianalfabéta csuti orálmuzsik régóta nevetség tárgya,sikeresen leégette magát és világnemzetét hiába költ többet agymosásra mint honvédelemre ha annyi agya nincs hogy észrevegye 1 lengyel soha nem lesz oroszcsicska mert őket évszázadok óta gyilkolja a mindenkori orosz hatalom,legutóbb a szmolenszki repülőjáraton veszett oda a lengyel kormányzó elit a sötét orosz hatalomtechnika jóvoltából.Nagy dobás volt,mégsem lehet annyi polónium mérgezett,furán adná ki magát hogy megint a KGB ügyködött...

toportyánzsóti 2014.09.05. 07:50:12

@maxval a bircaman: Legutóbbi nagy orosz dobás a szmolenszki repülőjárat meghekkelése volt,ezek után becsületes lengyel hazafi fegyverért nyúl ahogy tette már sokszor az orosz ellen.Ne égesd magad a benzinkutas hülyegyerek seggének tisztogatásával,már annyira gyenge a helyzete hogy kénytelen volt hábotúba taszítani az olyan hasznos idiótáit mint a fájtád.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.09.05. 15:30:18

@konrada: Itt vannak a tények: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mezo/mezo12.pdf Ez nem igazolja a pártközponntól kapott instrukcióid és eszmetársaid paranoiájának tartalmát.
Attól tartok az inszinuáció és tények szavak jelentésével nem vagy tisztában.

toportyánzsóti 2014.09.05. 19:39:17

@maxval a bircaman: Nézegess képeket az a szinted nem az összefüggések.
süti beállítások módosítása