Terrorizmus elleni harc brit módra

2014. november 25.

Theresa May belügyminiszter holnap hozza nyilvánosságra a brit kormány friss terrorizmus ellenes törvény tervezetét. A javaslat több érdekes és vitára okot adó fejezetet is tartalmaz – például a terrorgyanúba keveredett állampolgárok átmeneti kitiltását az Egyesült Királyságból – éppen ezért közel sem biztos, hogy a kormány jelenlegi tervei csont nélkül átmennek majd a parlamenten. De ha igen, azzal a britek új irányt szabhatnak a terror elleni harcban.

2010-ig bezárólag a brit Munkáspárt a New York-i és londoni terrortámadások nyomán bőszen törvénykezett, hiszen egymaga 6 átfogó terrorizmus ellenes törvényt terjesztett be és fogadott el, amivel a helyi politikusok és lakosok – még ha csak rövid ideig is – úgy érezhették, hogy országuk egy fokkal biztonságosabbá vált, mint korábban. A négy évvel ezelőtt a baloldalt váltó konzervatív-liberális kormány koalíció azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy végre maga is törvényt alkosson a kérdésben. Bár a végeredmény részletesen csak holnap, Theresa May belügyminiszter bejelentésével lát napvilágot, a törvénytervezet fontosabb pontjai már ma is ismertek, érdemes ebből szemezgetni.

theresamay.jpg

(Theresa May, f: www.bbb.co.uk)

A tervezet legfontosabb, és szakértők szerint talán messze legvitatottabb pontja a terrorgyanúba keveredett brit állampolgárok átmeneti kitiltása lehet az Egyesült Királyságból. Az, hogy ez a valóságban hogyan valósulhat meg, még bizonytalan, ám a jogalkotói cél világos: azoknak az országba visszatérni akaró briteknek, akikről a hivatalos szervek feltételezik, hogy terrorfenyegetést jelenthetnek (például mert szélsőséges tanokat hallgattak Afganisztánban, vagy harcoltak az IS oldalán Irakban), legfeljebb 2 évig megtagadhatják a belépését. Ez a kitétel pedig nem mást jelent, minthogy a Királyság hajlandó átmenetileg hontalanokká tenni azokat, akik terrorgyanúba keverednek, dacára annak, hogy ez a gyakorlat nemzetközi jogba ütközik. Ráadásul ezt a súlyos korlátozást az érintettek csak úgy kerülhetik el, ha belegyeznek abba, hogy titkosszolgálatok állandó megfigyelés alá vonják őket, ami meg a személyes szabadság korlátozásának kérdéseit feszegeti nagyon erősen. Ellenzéki oldalról a napokban már többen jelezték, hogy ez a megoldás számukra elfogadhatatlan, ahogy ismert jogvédő szervezetek (HRW, Amnesty) is kifejtették tiltakozásukat a tervvel szemben.

Papíron kevésbé rizikósnak tűnhet az iskolai szélsőségesség visszaszorítására beterjesztendő kitétel, miszerint a jövőben a brit iskolák (gimnáziumok, főiskolák, egyetemek, stb.) kötelesek lesznek belügyi előírásokat követni annak érdekében, hogy például a szélsőséges nézeteket valló meghívott előadók kitiltásra kerüljenek az intézmények területéről; ha ezeket az előírásokat nem tartják be az egyes iskolák, súlyos büntetésre számíthatnak. A gyakorlat azonban mást mond, hiszen a szólásszabadság jogát korlátozni akaró pontról nem csak kormány és ellenzék gondol mást, hanem sok esetben a konzervatívokon belül is komoly nézeteltérések vannak a kérdésben. Ezért itt is parázs vitákra lehet számítani, csakúgy, ahogy az utazási korlátok terén. A tervek szerint ugyanis a kormány nem csak a terrorgyanús brit állampolgárok beutazását akarja szabályozni, hanem azok kiutazását is. Az eddigi törvények ugyanis a hatóságok számára rövid őrizetbe vételt és kihallgatást tették lehetővé az ország határain, mostantól viszont – elfogadás esetén – akár 30 napig is megtagadhatják a kiutazást bizonyos egyénektől, elkobozva jegyüket és hivatalos irataikat. További fontos javaslat még az utaslisták teljes körű hatóságok általi megismerése (repülőgép társaságoknak előre küldeni kellene), az IP-cím adatok megőrzése és hatósági kérés esetén azonnali rendelkezésre bocsátása (internet és telekom cégekre nézve kötelező lehet), illetve a terrorgyanús személyek országon belüli, kényszerített relokációja.

britiszlám.jpg

("Sokan tartanak egy ilyen jövőtől", f: www.businessinsider.com.au)

A fentiekből látszik, hogy a brit kormány valóban komoly terrorellenes tervekkel rendelkezik, amelyek közül ráadásul több pont is úttörő lehetne az európai jogszabályalkotásban. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy azokat a parlament is elfogadja, amire viszont be kell látni, kevés esély mutatkozik. Részben a Munkáspárt várható ellenállása, részben pedig a civil szervezetek felháborodása nyomán. A Konzervatívok mindenesetre megpróbálkoznak a szinte lehetetlennel. Talán nem véletlen, hogy Theresa May éppen az elmúlt hetekben hozakodott elő az információval, hogy a 2005-ös londoni terrorcselekmények óta a hivatalos szervek nagyjából 40 komoly terrortámadást akadályoztak meg az országban, ezzel is saját és pártja oldalára állítva a brit közvéleményt. Természetesen az, hogy végül eléri-e a kormány a célját, megjósolhatatlan; főleg úgy, hogy a tényleges és teljes törvénytervezet még nem került beterjesztésre. Ám az jól látszik, hogy az időzítés nyilvánvalóan arra játszik (részben vagy egészben), hogy ha a konzervatívoknak most nem is sikerül mindent elfogadtatniuk a parlamenttel, azért a jövő év májusában esedékes választásokon legyen mit felmutatniuk, amikor arról lesz szó, hogy ki védi meg a brit állampolgárokat a belföldi és külföldi terroristáktól.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr976931345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2014.11.25. 13:14:56

szerintem az a brit, aki mondjuk elmegy szíriába harcolni, pont leszarja, hogy visszamehet -e.

Sanz 2014.11.25. 21:45:10

Azt még tegyük hozzá - mert nincs a cikkben említve -, hogy a konzervatívok önmagukban kevesek a törvény elfogadásához, és legalább 20 más párt képviselőjének támogatását is meg kell szerezniük. Mondjuk szerintem ez felvizezve átmehet, de pl. a hontalanná tétel nem maradhat benne.

teddybear01 2014.11.25. 22:34:02

@Gerilgfx: Nem egészen. Általában jobban szeretnek a megszokott kényelemben élni, mint nyomorogni a primitívebb vidéken. A legtöbb ISIS-harcos azt mondta, hogy egészen másra számított, amikor nekiindult. Ráadásul a helyiek inkább küldik a legveszélyesebb küldetésekbe a "jöttmenteket", mint a saját helyi embereiket.

Viszont az ilyen alak később szinte mindig benne van minden terrorakcióban. Mindenkinek az a természetes érdeke, hogy ezek ne rontsák a levegőt az országukban.

teddybear01 2014.11.25. 22:36:46

@Sanz: "de pl. a hontalanná tétel nem maradhat benne. "

Pedig ezek már azzal deklarálták azt hogy leszarják az országuk törvényeit, hogy elmennek máshova, más érdekek támogatására. Szvsz, lemond ezzel az állampolgárságáról.

Erő e-meló 2014.11.25. 22:43:10

100 éve azért tört ki a nagy háború - ami utóbb 2 felvonásosnak bizonyult - mert az Antant, soraiban a britekkel nem volt hajlandó elismerni az Osztrák-Magyar Monarchia jogát a határon átnyúló terroristaellenes intézkedésekre. A terroristákat rendszeresen kibocsátó Szerbia - és itt ne csak a híres szarajevói merényletre gondoljunk - védelmében ragadtak fegyvert, sőt később maguk az angolok is támogattak terroristákat a háború folyamán

Igazuk volt és most is igazuk van, mert a győztesnek mindent szabad és mindig igaza van, akár ezt teszi vagy az ellenkezőjét. Nekünk meg az apró kis káröröm maradt, ha akasztva látjuk a hóhért

Németh Áron Attila 2014.11.25. 22:50:45

@Sanz: Az alábbi idézetek szerintem nagyon is kifejezik, hogy ez a történet nem csak a konzervatívokon múlik: "közel sem biztos, hogy a kormány jelenlegi tervei csont nélkül átmennek majd a parlamenten" + "a konzervatívokon belül is komoly nézeteltérések vannak" + "elengedhetetlen, hogy azokat a parlament is elfogadja, amire viszont be kell látni, kevés esély mutatkozik" + "Munkáspárt várható ellenállása" - szóval erősen vitatom az állításod miszerint a cikk nem tesz említést arról, hogy a tv elfogadásához a konzervatívok egyedül kevesek lesznek.

Emellett a "20 más párt képviselője" kijelentés is alap nélküli, bár ezt gondolom te magad is tudod. Szám szerint 12 párt és 3 független támogatása kellene.

Azzal viszont részben egyetértek, hogyha valami, a hontalanná válás pontja nem fog átmenni a törvényhozáson.

Sanz 2014.11.25. 22:55:27

@Németh Áron Attila: Bocs, annyit hiányoltam csak, hogy a többségük alapból is hiányzik. És igen, akkor 15 képviselő az a 20 :-)
A hontalanná válásos rész amúgy szerintem sem probléma morálisan, csak a jogalkotó nem morális szempontok alapján csinál törvényeket, hanem a jog alapján. Pontosabban ez lenne a feladata... csak néha ez elcsúszik ugyebár.

Gerilgfx 2014.11.25. 22:56:13

@teddybear01: Ebben az esetben viszont a visszatérő egy csalódott, az ISIS elveiben már csalódott, az ISIS-szel szakított ember, tehát megint csak tök értelmetlen dolog korlátozni a hazetérését.

fehérfarkas 2014.11.25. 23:11:01

Én bevezetném azt is, hogy a terrorista szervezetekkel/személyekkel kapcsolatot tartó politikusokat, illetve a titkosszolgálatot a terrorista szervezetekkel proxy háborúra felhaszáló politikusokat is beleérteném a terroristákkal kapcsolatót tartó bünetetésébe - nem csak a mezei brit állampolgárokat.

A másik pedig az, hogy a terroristákat ugyanúgy kellene kezelni, mint a muszlim országok kormányainak: akiket elkapnak mezei tagokat azokat lesittelik hosszú évekre, akik pedig a vezetői, azokat meg kivégzik.
Érdekes, hogy Nyugaton a terroristákkal szembeni kemény fellépésekkor állandóan elhangzik a nemzetközi egyezmények/szabályok és emberi jogok kérdése, hogy ezekbe ütközik.
Az olajgazdag öbölországok eddig sem bántak kesztyűs kézzel a lebuktatott és elfogott terroristákkal, de idén az ISIS terjeszkedése miatti félelmükben még tovbb szigorították a terrorizmus elleni törvényeiket, és magasról tesznek a nemzetközi jogra és az emberi jogokra is: akik az országaikat és állampolgárikat veszélyezteti az örüljön, ha börtönnel megússza - ha peches, akkor kivégzik.

Egyébként nem az iszlám terrorizmus a legveszélyesebb Nyugaton, és nem is a muszlimok követik el Nyugaton a terrorcselekmények nagy részét az FBI és az Europol statisztikái szerint (ebben a 2001.9.11 és londoni meg madridi merényletek is már benne vannak). Mindenféle terrorizmust és szélsőséges ideológiát/nézetet komolyan szankcionálni kell - legyen az vallási, etnikai, szeparatista, politikai.

Nemrég olvastam egy angol újságcikket a a legfrisebb brit titkosszolgálati felmérés publikálásáról, hogy a közhiedelemmel ellentétben Angiában (de más országokban is ugyanígy lehet) az ISIS nem a mecsetekben toborozza a harcosait, hanem a social medián keresztül a hazug és félrevezető propagandájával.
A szólásszabadságot nem szabadna összekeverni a szólásszabadossággal. Ez utóbbit használják ki a szélsőséges szervezetek a hazug propagandáik terjesztésekor.

Erő e-meló 2014.11.25. 23:41:42

@fehérfarkas:
"nem az iszlám terrorizmus a legveszélyesebb Nyugaton"

Igazad van, az eddigi legnagyobb Anglia elleni terrortámadás a jeruzsálemi King David hotel felrobbantása volt 91 halálos áldozattal, amit zsidó szélsőségesek követtek el. Köztük Menachem Begin, aki később izraeli elnökként béke Nobel-díjat kapott

en.wikipedia.org/wiki/King_David_Hotel_bombing

fehérfarkas 2014.11.26. 00:15:22

@Erő e-meló: Ezt ismerem, de nem ilyen régi történelmi eseményekre gondoltam, hanem jelenlegi aktuálpolitikára:

Az ISIS egyik női gyilkosa a brit "fehér özvegy" Szíriába ment harcolni Assad (meg a szír nép ellen), majd utána Samantha Lewthwaite néven az Aidar battalion radikális ukrán atlantista kormány-párti szervezet oldalán harcolt. Pár héttel ezelőtt azonban meghalt, lelőtték Ukrajnában a harcok során.
rt.com/news/205107-white-widow-shot-dead/

Erő e-meló 2014.11.26. 00:28:29

@fehérfarkas:
Az elrettentő példaként mutogatott terroristák nagy része "jó terroristaként" kezdte, akiket felfegyvereztek és kiképeztek a maguk javára a nagyhatalmak. Aztán amikor önjáróvá váltak, hirtelen "rossz terrorista" vagy egyszerűen csak "a terrorista" vált belőlük

Lásd a Szaúdi királyi családot (bár ők mostanáig puszipajtások maradtak) vagy Oszama Bin Ladent, de az ISIS története úgy egészben is ebbe a sémába illik. A terrorizmus egy erősen manipulált fogalom, és nagy mesevilág marad amíg mások rettegésével vissza lehet élni

fehérfarkas 2014.11.26. 01:40:00

@Erő e-meló:
Pontosan ez a hosszászólásom lényege, hogy nem lehet úgy a terrorizmus ellen harcolni, hogy közben terroristákat támogatunk - mert ez nem más mint képmutatás.

Assadnak van egy nagyon jó mondása ezzel kapcsolatban:
"Aki azt hiszi, hogy a terrorizmus egy nyerő lap, amelyet akkor vesz ki a zsebéből és ott alkalmaz, ahol csak akar, az ellen, aki ellen csak akar, az nagyot téved. Mert a terrorizmus egy skorpió mely tulajdonosának a saját kezét is meg fogja marni!"
Dr. Bashar Al-Assad

Krajcsír 2014.11.26. 11:40:05

@fehérfarkas: Van ezzel kapcsolatban egy nagyon jó kínai mondás. Az eredetiség megőrzése kedvéért angolul írnám ki és nem fordítanám le: “Who can remove the tiger from the room? Only the one who put it there.

borzimorzi 2014.11.26. 14:36:22

@Gerilgfx: Akkor még talán. Aztán hamar rájön, mekkora állatságba keveredett, és haza akarna menni.
444.hu/2014/09/05/brit-dzsihadistak-inkabb-hazamennenek-mert-rajottek-hogy-hibat-kovettek-el/

Üdv:
b

borzimorzi 2014.11.26. 14:40:22

@Sanz: Nem kell hontalanná tenni, csak keresni egy kellemetlen klímájú szigetecskét valahol Skócia északi partjaitól kifelé, aztán levehetetlen gps-nyomkövetős karperecet rájuk, és kitenni őket a szigeten. A kajaellátmányt ejtőernyővel ledobják havonta, osszák be. A sziget körül tengeri aknazár telepítve, a légi forgalmat radarral ellenőrzik a szárazföldről. Majd ha lejárt az a minimum 30 év, amire megmérték őket, kérvényezhetik, hogy elmehessenek. Guantanamo egy kicsit hűvösebb kivitelben.

Üdv:
b

Erő e-meló 2014.11.26. 14:40:25

@fehérfarkas:
Szaddámot előkaparnák most már a föld alól is, még mindig sokkal járnának vele, mint a jelenlegi állapotok

Fakézzel csinálják a külpolitikát Usákéknál

borzimorzi 2014.11.26. 15:50:04

@Erő e-meló: Meg amekkorát te tévedsz!

Szerinted az olyan rossz az amcsiknak, hogy az ISIS dömpingáron dönti az olajat a világpiacra, és emiatt részint olcsó, részint meg nyögnek bele a ruszkik rendesen? :-D

Mellesleg meg is találtam a megfelelő helyet a brit Guantanamónak: Muckle Flugga és Out Stack néven van két kis sziget Skóciától is északra. Mindegyik lakatlan, bár Out Stack mindig is az volt, míg a másik, azaz Muckle FLugga valaha lakott volt. Csak aztán automatizálták a világítótornyot, és a feleslegessé vált kezelőszemélyzet elköltözött. Azóta lakatlan. Kiválóan el lehetne oda szállásolni a drágalátos brit dzsihádistákat. Egye kutya, az épületek korszerűsítéséhez is kaphatnak némi ellátmányt. Ha megérdemlik.

Üdv:
b
süti beállítások módosítása