Magyar külpolitika: Pofonok keletről és nyugatról

2014. december 05.

Már csak azért nem merem leírni, hogy ez a hét volt a magyar külügy fekete hete, mert félek, hogy ezt a jelzőt már ellőttem valamikor az elmúlt két hónapban, valamint mert ki tudja, mit hoz a jövő hét. És akkor most túldramatizálás nélkül: a mögöttünk álló pár napban újra szemléletes példát kaptunk arra, milyen jól kivitelezett a magyar érdekközpontú külpolitikai stratégia.

Ugye mindannyian ismerjük Murphy alaptörvényét? „Ami elromolhat, az el is romlik.” – tartja a szállóigévé vált állítás, amelynek pesszimista/realista felfogása kifejezetten jól rezonál velünk, magyarokkal. Sőt, úgy tűnik, hogy az elmúlt héten (hetekben) kapott keleti és nyugati pofonok után a gyakorlatba is átültetődik, komolyan megkérdőjelezve szakmai felkészültségét a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. (Aminek én komolyan szerettem volna egy újabb névváltoztatási lehetőséget ajánlani, mint Külgazdasági és Murphy-ügyi minisztérium, de egyesek szerint ez már erőltetett lenne.) Az elmúlt napok két fő történését csupán kommentálni szeretném, nem gondolom, hogy van olyan külpolitika iránt érdeklődő személy, aki nem olvasta a megjelent információkat:

Az első nagy hír szerint Putyin visszakozik a Déli Áramlat tervétől. Az alapvető szenzáció mellett azért érdemes megjegyezni, hogy mindez korántsem jelenti azt, hogy a Déli Áramlat egyáltalán nem fog megvalósulni. Alig pár nappal a bejelentés után látható, hogy Vlagyimir Putyin szándéka korántsem a terv teljes elvetése, a tárgyalások (Bulgária nélkül) tovább folytatódnak. Ez orosz oldalról érthető, a Gazprom kitettsége és érdekeltsége a projektben hatalmas, eltörlése kifejezetten ellentétes az orosz gazdasági érdekekkel. Az orosz-török közeledés is a terv bizonyos újragondolása melletti megvalósulást vetíti előre. Másik oldalról az EU számára sem egyértelműen pozitív a visszalépés: bár az uniós 3. energiacsomag keretei (lényegében a cél, hogy a vezeték szárazföldi szakaszait a nemzeti cégek irányítsák, ne az oroszok) nem adnak lehetőséget a Déli Áramlat engedélyezésére, energiaügyileg a diverzifikációra szüksége van a kontinensnek – még ha a forrás így is Oroszország lenne, az új útvonal mérhetően csökkentené az ukrán helyzet miatt megnövekedett energetikai kockázatokat. Rövidtávon ugyanis nem látható, hogy honnan szerezhető be ekkora mennyiségű földgáz más forrásból: sem a tervezett azeri, sem a kontinentális észak-dél vezeték nem tudná kiszolgálni a tagállamok igényét. Ez nem jelenti azt, hogy ezek kiépítése, alternatív megoldások és stratégiák kidolgozása ne lenne maximálisan fontos az EU-nak, csupán tény, hogy a Déli Áramlatra is szükség van.

putin_deliaramlat.jpg

("Kérdéses újratervezés"; f.: reuters.com)

És akkor most vissza Murphy-hez. A magyar kormányzat minden követ megmozgatott, hogy a Déli Áramlat magyarországi építése akadályok nélkül folyhasson (gondoljunk csak a Rogán Antal által benyújtott törvénymódosításra az ügy kapcsán), erre ez a hír érkezik keletről. A külügy nagyon sokszor védekezik/vagdalkozik azzal az érvvel, hogy a rólunk kialakult nemzetközi vélemények csupán a kormánykritikus sajtóból értesült személyek hibás képzetei miatt alakulnak ki. Elképzelni se tudom, milyen érzés lehet ezek után szintén a sajtóból értesülni egy számunkra ilyen stratégiai projekt alapvető megrendüléséről. Ha kegyesek akarunk lenni, persze mondhatjuk, hogy bizonyosan kaptak azért egy-két nappal előbb valamilyen információt erről az oroszoktól a minisztériumban. Az viszont, hogy már a hír után egyből totálisan lemondtunk a Déli Áramlatról, amiért eddig mindenkivel szemben hangosan kardoskodtunk, számomra nagyon is azt mutatja, hogy a magyar külügy csupán fut az események után. Nemhogy ráhatásunk nincs egy ilyen helyzetben, de még csak betekintésünk sincs a folyamatok alakulásába. Valahogy az az érzésem, hogy akármennyire hangoztatjuk, hogy a sikeres érdekközpontú külpolitika és a magyar érdekek fókusza lenne a cél, ez attól még nagyon távol áll.

A másik hír, mely bombaként robbant John McCain neofasiszta kommentje, amit azóta egy hosszabb, a magyar viszonyokat alapjaiban kritizáló nyilatkozattal egészített ki. Eltekintve az ez ügyben is felmerülő szenzációértéktől, itt is érdemes tisztázni pár dolgot. Először is a kontextus: McCain, mint a republikánus párt prominens figurája, az amerikai Szenátus külügyi bizottságának tagja és a fegyveres erők bizottságának lehetséges leendő elnöke fontos véleményalkotó a tengerentúlon. A november eleji amerikai félidős választásokon győzelmet arató párt megerősödött és többséget szerzett a Kongresszus mindkét házában. A demokrata Obama-adminisztráció így nehéz 2 évnek néz elébe a választásokig, az ellenzéki frakció lényegében minden lehetőséget meg fog ragadni az elnök népszerűségének további csökkentésére. Sokat nem lendített ezen a kétpárti ellentéten, hogy november 20-án Obama elnöki rendeletben hozott döntést az amerikai immigránsokkal kapcsolatban, állampolgárságot ajánlva több millió bevándorlónak. Válaszcsapásként a keményvonalas republikánusok most épp a jövő évi költségvetés elfogadása körül próbálnak keresztbetenni a kormányzatnak. Így az új amerikai magyar nagykövet, Colleen Bell felkészültségét ért kritikák részben ennek a háttértörténetnek is köszönhetőek: minden fronton ehhez hasonló támadásokra számíthatnak a demokraták az elkövetkezendő 2 évben (nem mintha eddig más lett volna a helyzet, azonban a Kongresszus új arányai új lehetőségeket is jelentenek ezen a téren). Az ehhez kapcsolódó Orbán Viktort és kormányzását ért kritika pedig erős jelzés: ez lett rólunk az általános vélemény a világban (még akkor is, ha természetesen a neofasiszta jelző végtelenül túlzó és hamis volt).

mccain01.jpg

("Rámutató magatartás" - John McCain; f.: rt.com)

És akkor újra vissza Murphy-hez, bár ez a helyzet, ez a kapcsolat nem most, nem ezzel a kommenttel romlott meg. Az viszont szemléletes, hogyan dől össze az eddigi pofonegyszerű (ám rossz) logikával felépített védelem, miszerint a magyar-amerikai viszony és a körülötte kialakult botrányok fő oka az, hogy az amerikai demokraták (tehát a tévesen „amerikai ballibnek” aposztrofált párt) a jobboldali magyar kormány ellen van, ám a republikánusok, mint jó konzervatívok majd támogatják az ország vezetését. Ezzel az érvrendszerrel csak egy baj van, hogy totálisan megpróbálja az amerikai viszonyokat lefordítani a magyar belpolitikai helyzetre, és mint ilyen vállalkozás, a gyakorlatban csődöt mond. Csak egy kiemelendő faktor: a republikánusoknál jobban kevesen utálják az oroszokat, az orosz befolyást (már csak történelmi emlékek miatt is). Így van ez McCain-nel is. Hibás feltételezés volt a külügy részéről, hogy majd ez a frakció fogja bevédeni a Paks II és a Déli Áramlat tervét.

A hibás felmérés egyik legbosszantóbb eleme, hogy (és itt újra visszakanyarodnék a már említett „külföldön csak a sajtóból értesülnek a magyar helyzetről” szituációhoz) az ilyen alapvető információk birtoklását, az ilyen egyszerű háttérelemzések elvégzését mindenképp elvárhatónak tarthatnánk egy külügyminisztériumtól, még akár ha csak a napilapok segítségével végzik is azt. Jelenleg ezeket azonban vagy nem végzik el, vagy (és ez valószínűbb a megjelent információk fényében) elvégzik, de senkit sem érdekel a döntéshozók közül. És itt üt vissza sajnos az a nagyon is fekete-fehér világnézet, miszerint az értékelvű diplomáciának vége, a gazdasági érdekek az egyedüli mozgatórugó a külpolitikában. Pedig ha valamit megtanulhatunk a történelemből, a külügyi kapcsolatokról, az az, hogy ott semmi sem ennyire fekete vagy fehér.

Ami elromolhat, az el is romlik, úgy tűnik, ez alól a mi külpolitikánk sem kivétel. A héten kaptunk pofonokat nyugatról és keletről egyaránt, ám érdemleges reakciónk, válaszunk egyikre se nagyon akad. Ha komolyan akarjuk venni a magyar érdekek képviseletét a határokon kívül, akkor ennél professzionálisabb módon kell nekiveselkednünk a kialakult problémának – mert a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium eddigi szereplése úgy gondolom, kritikán aluli. Nem kormányzati szócsőre, hanem szakmai hozzáértésre lesz szükség. Arra, amit - biztos vagyok, hogy - sok ott dolgozó, még el nem küldött, tapasztalt külügyi dolgozó tudna képviselni. Próbáljuk meg őket is a döntések köré engedni.

Mészáros Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr56958907

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.12.05. 14:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velemenyem szerint.... 2014.12.05. 11:15:42

Egy bizonyos szint felett nehéz reális képet alkotni a dolgokról annyira elszigetelődik a politikus a való világtól. Sokkal nagyobb szerénységgel kellett volna hozzáállni ehhez a tárcához.

Néha az hogy senki nem próbálkozik valamivel nem jelenti azt hogy az csak egy kiaknázatlan lehetőség...

Szelid sunmalac 2014.12.05. 17:02:19

Nem fogjak engedni a szakertoket, foleg ha ellentetes velemenyt fogalmaznak meg. A legfelsobb szintektol a kozepszintig csak a vezerhez hu embereket ultettek, akik a poziciot felte sosem mondananak ellent semmi hulyesegnek, sot, inkabb ratesznek egy lapattal. Viktor pedig mat tenyleg elhiszi amit a nep hulyitesere talalt ki es onbeteleljesito joslatkent mantrazza l, hogy a nyugat rossz, es tamadjak.

Sexual Harassment Panda 2014.12.05. 18:03:44

Magyarországot, és Orbán Viktort mindenki utálja, mindneki köp egyet ha meglátja, minden pofon, és saller amit kap, sőt, a magyarokat is utálják kűfődön.
Teljesen hihető.

Danubium 2014.12.05. 18:40:23

Ez a Szíjjártó gyerek, ez ért valamihez?

zsoltix 2014.12.05. 19:33:22

@Danubium: Mindenhez, amihez egy papagáj. Ide-oda repked, elismétli, amit betanítottak neki.

toportyánzsóti 2014.12.06. 04:54:23

Nehéz értelmes embernek elhinni,ezek a srácok teljesen hülyék erkölcseik pedig nincsennek,agyturkász simán adná róluk a pszichopatikus diagnózist.Mc Cain akkorát alájuk rúgott hogy le sem esnek.

Arthur Bloch 2014.12.06. 05:05:19

Az a "gond",hogy a diplomácia még nem züllött le olyan szintre - ahol a bunkóság a stílus...-a politikában mindíg is jól elment a bunkóság.Ott könnyen érvényesül az,aki hatalomra kerülve a kapott lehetőséggel "okosan " visszaél.- Amúgy : "Nemo nascitur doctus,sed fit."- No persze a tanultsághoz nemcsak végzettség kell,de némi életbölcsesség is....

Szúrófény 2014.12.06. 05:13:35

Az immár legbalkánibb parlamentnek ez a botránya irtózatos, kegyetlen világosságot adott, ami szemeinknek. Olyan titkot világított meg, amit, jaj de jó lett volna sohasem tudni. Megtudtuk, hogy a magyar parlamenti gyermekek mind egyformák: esküdjenek bár a kétfejű sas karmára, a Széll Kálmán harmatozó pattanásaira, Kossuth Lajos Kalapjára, a pápa csalhatatlan őszentsége papucsára, bármire. Obskurus agyuk velejének vastag burkát csak egy kicsit kell megkarcolni, ott zsibonganak előttünk a maguk siralmasan hasonlatos voltukban…
Kiállott, egy ifjú együgyű, ki hiányos intelligenciájával más, kultúr országban evőkészlet tisztító sem lehetne. Meg X. úr, meg Y. úr, meg a többi jól ismert idióta. Néznek bennünket a kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűek vagyunk, s ha nagyot akarunk tenni, zsidót ütünk. Látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk: a nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Menjünk vissza Ázsiába című cikk részlet.

Krisz11 2014.12.06. 11:28:29

A HAC (Amerikai Magyar Koalíció) elnöke kijelentette, hogy amerikaiként "mélyen szégyelli magát" az amerikai média és politikai establishment "felületessége és kórusmentalitása" miatt. Emlékeztetett rá, hogy 40 éve az amerikaiak hasonlóképpen kínos helyzetbe kerültek, amikor "a külügyminisztériumi, média- és kormányzati biztatócsapatuk" Nicolae Ceausescu román diktátort "a saját útját járó függetlennek", Amerika "legközelebbi kelet-európai barátjának és szövetségesének" nevezte. Mint mondta, Ceausescu kivégzése után a külügyminisztérium, valamint a nemzetközi politikai és média establishment egyszer sem ismerte el a hibás számítást, még kevésbé tanúsított megbánást a kelet-európai diktátor támogatása miatt, akit "az Egyesült Államok segített a saját lakosságának elnyomásában".

itoérambolafoci 2014.12.06. 15:58:53

@Krisz11:

Azért nem kis demagógiára vall, Hogy a HAC egy 40 évvel korábbi nyilatkozatot próbál meg - az összefüggéseiből kiragadva - a mai amerikai külpolitika jellemzésére felhasználni.
A 40 évvel ezelőtti hidegháborús időkben Ceausescut az USA okkal tarthatta a legrokonszenvesebb keleteurópai diktátornak, hiszen a keleti blokkon belül egyedül Romániában nem voltak orosz csapatok, tehát egyedül Románia nem fenyegette Nyugat-Európát katonai invázióval.
Ellentétben például Magyarországgal, ahol még atomtöltetű támadó rakéták telepítését is megengedtük az oroszoknak.
-
A HAC primitív demagógiájára jellemző, hogy megpróbálja úgy beállítani, mintha Ceausescut illetően az USA álláspontja 1974 és 1989 között mit sem változott volna.

prolee 2014.12.07. 15:50:15

Maffia-Peti és a futsal-csapat.
Okádni kell ettől az országtól....

sierrahun 2014.12.08. 14:04:33

"És akkor újra vissza Murphy-hez, bár ez a helyzet, ez a kapcsolat nem most, nem ezzel a kommenttel romlott meg. Az viszont szemléletes, hogyan dől össze az eddigi pofonegyszerű (ám rossz) logikával felépített védelem, miszerint a magyar-amerikai viszony és a körülötte kialakult botrányok fő oka az, hogy az amerikai demokraták (tehát a tévesen „amerikai ballibnek” aposztrofált párt) a jobboldali magyar kormány ellen van, ám a republikánusok, mint jó konzervatívok majd támogatják az ország vezetését. Ezzel az érvrendszerrel csak egy baj van, hogy totálisan megpróbálja az amerikai viszonyokat lefordítani a magyar belpolitikai helyzetre, és mint ilyen vállalkozás, a gyakorlatban csődöt mond. Csak egy kiemelendő faktor: a republikánusoknál jobban kevesen utálják az oroszokat, az orosz befolyást (már csak történelmi emlékek miatt is). Így van ez McCain-nel is. Hibás feltételezés volt a külügy részéről, hogy majd ez a frakció fogja bevédeni a Paks II és a Déli Áramlat tervét."

-- Szerintem ez hibás következtetés. A magyar kormánynak kábé az lehet a legfőbb problémája az amerikai külpolitikával, hogy az miközben gátlástalanul érvényesíteni próbálja saját gazdasági érdekeit és eközben jóformán átgázol jelentős az európai érdekeken (Mo-én is, No-én is, másokén is). A "jesszusmária, szerkesztő úr, nekünk az amcsi ballibek hideg nyállal kenegetik a homlokunkat" c. üzenet valszeg belpolitikai használatra készült gyengus magyarázat. Merthogy azt mégse kommunikálhatják, hogy "jesszus minket már megint a szövetségesünk akar farba toszni és az ellenségünk "felszabadítani"".
Szerintem.
süti beállítások módosítása