Netanjahu: Lehetne békés iráni nukleáris program

2015. március 06.

Miközben a nemzetközi média joggal kérdőjelezi meg az izraeli miniszterelnök által az amerikai Kongresszusban elmondott beszédének valódi célját, fontosabb felismerni, hogy mára nyilvánvalóvá vált, az Egyesült Államok és Izrael stratégiai céljai végleg ellenkező pályára álltak.

Szinte példa nélküli médiavisszhang követte Benjamin Netanjahu keddi beszédét. A kommentárok döntő többsége megegyezett abban, hogy semmi újdonsággal nem szolgált a miniszterelnök, mikor a készülő amerikai-iráni nukleáris paktum ellen érvelt. Washingtoni szereplése sokkal inkább szólt néhány plusz mandátum megszerzéséről a március 17-i izraeli parlamenti választásokon, akár az amerikai-izraeli stratégiai kapcsolat kárára. Egy momentum azonban különös figyelmet érdemel, hiszen Netanjahu, az izraeli külpolitika kontextusában nagyon komoly engedményt tett beszéde során. Korábbi követeléseitől eltérően Netanjahu már beleegyezne egy békés iráni nukleáris programba, folyamatos nemzetközi ellenőrzés mellett, ameddig Irán fel nem hagy a nemzetközi terrorizmus támogatásával és nem mond le Izrael megsemmisítéséről. Nem igaz tehát, hogy ne lett volna újdonság a miniszterelnök beszédében, hiszen teljesen újraértelmezte országának álláspontját a perzsa állam nukleáris téren történő normalizációja tekintetében. Mindez természetesen nem magyarázza miért nem tudott várni beszédével az izraeli választásokig, vagy ment volna Ichák Herzoggal, az izraeli ellenzék vezetőjével együtt, illetve miért nem mondta el ugyanezt a beszédet legalább négyszemközt a tárgyalásokban résztvevő másik öt nagyhatalom fővárosában.

(Netanjahu amerikai hívei körében, Obamáék távollétében f: america.aljazeera.com)

Végső soron azonban mindez nem számít. Netanjahu állításával ellentétben, a tárgyalások bekeményítése és berekesztése nem egy iráni blöfföt leplezne le, ahol némi sértődött kivonulás után az irániak pár hónap múlva visszakullognának a tárgyalóasztalhoz mérsékeltebb követelésekkel. Amennyiben a mostani lendület megszakad Moszkva és Peking az első körben normalizálná kapcsolatait Teheránnal. Az üzletre éhes és Oroszországtól sokkal inkább tartó európaiak lennének a következők a sorban. A kudarcért persze Obama és Kerry lenne a hibás, az Egyesült Államok pedig egyedül nem tudna komoly szankciós nyomást gyakorolni Iránra, utóbbi megkapná a normalizációt és az atombombát is. Izrael pedig negyven éve nem látott fenyegetettségben élhetne tovább, mióta kiegyezett korábbi ősellenségével Egyiptommal.

bibi.jpg

A mostani politikai játszma fő üzenete tehát az, hogy Izrael és az Egyesült Államok érdekei mára gyökeresen eltérnek egymástól. Izrael retteg bármiféle felemelkedő hatalomtól a Közel-Keleten, míg az Egyesült Államok éppen abban bízik, hogy a nukleáris kérdés rendezése nyomán megerősödő Irán és a közel-keleti hatalmi mátrixba száz év hiátust követően magát újra bevető Törökország magával vonja a szunnita arab államok önvédelmi reflexének kialakulását. A három plusz egy hatalmi tömb (ahol a plusz egy a méretéhez képest hihetetlenül erős katonai hatalom Izrael) képes lesz a régióban valamiféle XIX. századi európai nagyhatalmi koncert mintájára megszervezni saját hatalmi egyensúlyát. Persze, aki kicsit is jártas a történelemben, az tudja, hogy a „boldog békeidőknek” a vége az első világháború volt, majd a teljesen elhibázott rendezés következtében a második és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a Közel-Keleten finoman szólva is más szabályok uralkodnak, mint a XX. század eleji Európában. Az Egyesült Államok nem lehet a világ csendőre, Izrael mégis azt szeretné, hogy legalább a Közel-Keleten legyen az, ha az európaiakra nem számíthat, mint a béke és stabilitás garantoraira. Ez a kívánalom, ahogy a zsidó állam döntéshozóinak be kell látnia, hogy egyre inkább csupán egy álom lesz. Ugyan nem fog megszűnni az amerikai katonai és politikai támogatás, hiszen a hatalmi koncertet menedzselni kell, de nem is lesz olyan átütő erejű, mint a korábbi évtizedekben volt. Izraelnek be kell látnia, hogy biztonságát kizárólag az arab államok biztosíthatják, hiszen bár nem ezt sugallná intuíciónk, szinte teljes mértékben megegyeznek Egyiptom, Izrael, Jordánia és a Szaúd-Arábia vezette Öböl-menti államok érdekei. A március 17-i választásokon győztes izraeli politikai erőnek ebben az új és ismeretlen világban kell biztosítania a zsidó állam fennmaradását.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr447245053

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csepregi Zsolt: Netanjahu: Lehetne békés iráni nukleáris program 2015.03.06. 09:52:01

Az Egyesült Államok nem lehet a világ csendőre, Izrael mégis azt szeretné, hogy legalább a Közel-Keleten legyen az, ha az európaiakra nem számíthat. Ez a kívánalom egyre inkább csupán egy álom lesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudományos libsizmus 2015.03.06. 18:47:00

"...az Egyesült Államok és Izrael stratégiai céljai végleg ellenkező pályára álltak"
Ugyan már.

D/Csepregi Zsolt 2015.03.06. 19:04:00

@Tudományos libsizmus: szeretnék értelmes választ írni erre, de nem adtál túl sok fogódzót...

Krisz11 2015.03.06. 19:13:52

Netanjahu egy órás beszédet mondott az amerikai kongresszus előtt. A kongresszus 5-ször is felállva vastapsot adott.

Bírom, hogy (állítólag) nincs háttérhatalom, meg az USA sincs zsidó uralom alatt, de azért megkérdezném, hogy mondjuk egy orbánt mikor fog vastappsal fogadni, és egy órán át hallgatni az USA kongresszus?! De ne legyen orbán, legyen mondjuk egy Fico, vagy egy spanyol miniszterelnök. Nyilván soha. És ez biztos csak véletlen.

röf 2015.03.06. 20:23:44

Irán nukleáris programja régóta húzódik. A németeknek beletört a bicskája, az oroszok meg bevállalták a félig kész erőmű befejezését.
Busher a tengerparton van, a zsidók komoly kockázatot vállalnának a lebombázásával.
A dúsító centrifugák viszont több helyen, nagyrészt föld alatt dolgoznak, s nehezen ellenőrizhető, hogy abbahagyják-e 4-5% -nál, vagy folytatják a dúsítást az atombomba által igényelt mértékig.
De egyre valószínűbb, hogy csak hisztéria Izrael rettegése, semmi de semmi bizonyítéka nincs az atombombára törekvésnek.

Németh Áron Attila 2015.03.06. 20:25:50

@Krisz11: Azt, hogy akár a magyar miniszterelnököt, akár szlovák kollégáját mikor fogják felkérni egy amerikai Kongresszus előtti beszédre, valóban nehéz megmondani. Talán hamarosan. Talán soha.

Azt azonban igen - ha már szóba hoztad -, hogy mikor kérnek fel erre egy spanyol miniszterelnököt: legutóbb 2004-ben. José María Aznar konzervatív spanyol kormányfő (1996-2004) látogatásáról és beszédéről ráadásul a "C-Span"-en még egy korrekt kis videó is elérhető:

www.c-span.org/video/?180419-1/spanish-president-address

Javaslom, mielőtt mindenhol a NAGY nemzetközi háttérhatalmat és a gaz zsidók álnok összeesküvését véled felfedezni: kutass, olvass, gondolkodj, értően kommentálj. Hidd el, boldogabb leszel tőle.

zafir38 2015.03.06. 20:52:49

@Németh Áron Attila: Hát igen, ez egy nagyon értő és megdöbbentő
bizonyítéka, hogy még sincs háttérhatalom!:-)

Szerintem a "népi ének" sokszor közelebb van a valósághoz,
mint a CNN.

Krisz11 2015.03.07. 11:56:13

@Németh Áron Attila:

50 évben egyszer meghívják egy nagyobb ország kormányfőjét. Netanjahut úgy hívták meg a kongresszusba, hogy a fehérházzal nem is egyeztették. Plusz az elődje Ehud Olmert szintén megtehette hogy jelent a kongresszus előtt kiadni az utasításokat.
Alapesetben sem Izrael mérete, sem jelentősége nem indokolná ezt a kitüntetett szerepet.
Lehet azt mondani, hogy az USA-ban 7 millió zsidó van, nade 35 millió néger is van. Akkor lenne az jogos, hogy itt aztán a háttérben semmi nincs, ha mondjuk a kongói államfő is bármikor beugorhatna a kongresszus elé beszédet tartani.

Krisz11 2015.03.07. 12:24:05

@D/Csepregi Zsolt:
"Az Egyesült Államok nem lehet a világ csendőre, Izrael mégis azt szeretné, hogy legalább a Közel-Keleten legyen az"
Talán ez az egy állítás, ami igaz lehet. Az izraeli részről marionett bábuként rángatott USA-t nehéz lenne jelenleg belerángatni egy újabb közel keleti háborúba a szavazók ellenérzései miatt. Ez Izrael problémája.
Azonban bármilyen USA-Izrael ellentét sejtetése is megtévesztés, a valóság elferdítése. Ne felejtsük el, hogy az USA legalább évi 3.000 millió dollárt ad izraelnek katonai támogatásként, egyedüliként vétózza meg az ENSZ-ben az Izraelt háborús bűnökért elítélő határozatokat, stb, stb.
Ha az USA külpolitikában meg kellene nevezni a legfontosabb országot, az első magasan Izrael lenne. Tehát itt csak azt van értelme elemezni, hogy az USA mennyiben tér el az utasításoktól, vagy mennyiben engedelmeskedik.

itoérambolafoci 2015.03.09. 09:52:57

@Krisz11:
Az erős költői túlzás, hogy Izrael valaha is "drótonrángatta" volna az USÁ-t.
Az USA közel-keleti motivációja egészen mostanáig csupán két tételt tartalmazott: egyrészt meg akarta védeni Izrael lakosságát az arabok általi lemészárlástól, másrészt meg akarta akadályozni a közel-keleti háborúkat, hogy biztonságos körülmények között vásárolhasson Szaud-Arábiától kőolajat.
Mivel azonban az utóbbi időszak konfliktusai ezeknek a céloknak a katonai erővel való megvalósítását egyre reményelenebbé tették (Izrael nem nagyon törekedett kibékülni a szomszédaival, és a közel-keleti háborús gócpontok sem ritkultak), az USA úgy döntött, hogy katonailag kivonul a Közel-Keletről, és a jövőben saját palaolaj-palagáz készleteinek kiknázásával biztosítja a saját ellátását.
Innentől kezdve pedig az USA már nem érdekelt a közel-keleti béke fenntartásában, és ha nincs jelen, akkor Izraelt is egyre kevésbé tudja katonai eszközökkel megvédeni.
Tehát nem Izrael, hanem az USA katonai doktrínája változott meg gyökeresen, és ez volt az, ami Izraelt közel-keleti szövetségesek keresésére ösztönzi, illetve kényszeríti.
Az USA a jövőben egyre kevésbé fog a világ csendőre szerepében tetszelegni, mivel ehhez már nem fog gazdasági érdeke fűződni.
És Európa USA-ellenes része hamar rá fog döbbenni, hogy ez Európa számára mennyire rossz hír.
Eddig ugyanis az európai nagyhatalmak gondtalanul gerjeszthették és támogathatták a közel-keleti háborús konfliktusokat, mert bízhattak abban, hogy az USA meg fogja védeni őket.
Ez a jövőben már nem biztos hogy így lesz.

Krisz11 2015.03.09. 22:35:37

@itoérambolafoci: "Az USA közel-keleti motivációja egészen mostanáig csupán két tételt tartalmazott"
Azért ott volt az afgán kaland is, a "war on terror".

"Eddig ugyanis az európai nagyhatalmak gondtalanul gerjeszthették és támogathatták a közel-keleti háborús konfliktusokat"
Nekem ez új. Líbiában a franciák voltak a konfliktust kezdeményezők, de van még más példa is? Inkább az usa tűnt konfliktus gerjesztőnek az arab tavaszokkal.

D/Csepregi Zsolt 2015.03.12. 14:58:55

@Krisz11: Japán meg Dél-Korea meg smafu? Meg Nagy-Britannia? Izrael ellensúlyozza a közel-keleti ellenségeket, előbbiek meg az igazi "nagyvadakat". Ha meg a Közel-Kelet, akkor az öböl-államok is fontosabbak mint Izrael, illetve ez a blokk Izrael-mérsékelt szunnita arab államok lassan tényleg együtt kezelendőek.

El Presidenté 2015.03.14. 10:17:20

Egyáltalán nem értek egyet a cikk irójával.Különösen a cikk végével nem.Mindig láthattuk, hogy amikor az Egyesült Államokban demokrata elnökség van, az Izraellel és Közel-Kelettel kapcsolatos kérdésekben a demokraták kevésbé követik Izrael álláspontját, sőt, néhány esetben, különösen a felszínen beszélhetünk a viszony romlásáról. Inkább a GOP az, akik a Közel-Kelet tekintetében mindig úgymond a zsidó állam érdekeinek kiszolgálásában próbálnak a maximumra törekedni. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy bár a GOP mindig Izrael-párti akar lenni a leginkább, az amerikai zsidó közösség nagyrészt mégis a demokratákkal szavaz.

Ha holnap beütne a krach, mondjuk Libanonban ismét háború törne ki, az Egyesült Államok ismét Izraelt támogatná, nem is kicsit. Sokan azt mondják, hogy Izraelt az Egyesült Államok tartja életben, ezzel teljesen nem értek egyet, mert nem 1948-ban vagyunk, a zsidó állam militarista apparátusa és népnevelése érdekes eredményeket ért el, ha egyedül maradna egy össz-arab támadással szemben, akkor sem zárom ki, hogy ne tudnák megvédeni magukat. De azért az Egyesült Államok támogatása még mindig jelentős, és az is fog maradni.
süti beállítások módosítása