Polgári Spanyolország? Ciudadanos, az új erő

2015. április 13.

Június 7-én lesz tíz éve, hogy a katalán fővárosban tizenöt értelmiségi – nagyobbrészt ismert egyetemi tanárok és írók – egy kiáltványt indítottak útjára „egy új politikai párt létrehozásáért Katalóniában” címmel. Ezek az értelmiségiek azonban nem vállalták a választásokon való megmérettetést, így került a mozgalom élére Albert Rivera, aki 2006-ban a Ciudadanos (Polgárok) párttá alakulását felügyelte, és akinek a legfőbb célja az ideológiai bal-jobb felosztással való szakítás volt. A tavalyi EP-választás őket igazolta, hiszen a párt a nyolcadik legtöbb szavazatot szerezte, két helyet szerezve magának az ország számára biztosított 54-ből. Ekkor döntöttek a párt vezetői úgy, hogy az egész országban megvetik lábukat. A nemrég rendezett andalúziai regionális parlamenti választásokon az előrejelzésekre rácáfolva kiválóan szerepeltek. Úgy tűnik, hogy jócskán akadnak híveik a mérsékelt jobbközép szavazói körből. Ám nagy kérdés, hogy a májusi helyhatósági választásokon, majd az év végi parlamenti választásokon mennyien a Ciudadanosra.

A Ciudadanos három fő területen igyekszik megoldást kínálni a kialakult spanyolországi társadalmi problémákra: első az úgynevezett „kettősség” problematikája, ez alatt az állandó szerződéssel rendelkező munkavállalókat és az ideiglenes szerződés alapján foglalkoztatott munkavállalókat nevesíti a párt programja. A spanyol munkaügyi rendszer az eltérő végkielégítések miatt teljességgel igazságtalan – állítják –, hiszen aránytalan módon sújtja a fiatal pályakezdőket és munkavállalókat egyaránt. A párt javaslata, hogy egységes munkaszerződés létezzen csupán, és az ezzel egyidejűleg emelkedő végkielégítésekkel ki lehet majd küszöbölni a rendszer eddigi hibáit.

Spanyolországban (is) továbbá komoly probléma, hogy 7,5 millió ember még a minimálbért (648,60 euró/hó) sem keresi meg havonta. A létbizonytalanság és a szegénység felszámolására a Ciudadanos azt javasolja, hogy ezek a családok kapjanak fizetés kiegészítést, melynek mértéke attól függjön, hogy mennyire szegény a család és hány gyermek él egy háztartásban.

ciudadanos3.png

("Megszületett a Te pártod" - Ciudadanos választási plakát, f: celdayasociedos.com)

Harmadikként a tartós munkanélküliség megszüntetésére kíván programot kidolgozni a Ciudadanos. Az országban több mint hárommillió embert érint a probléma, a szakemberek azokat sorolják ebbe a csoportba, akiknek már több mint két éve nincs munkája, ezek közül nagyon soknak nincs megfelelő piacképes végzettsége sem. A Ciudadanos szerint ezeknek az embereknek speciális képzési programokban kell részt venniük, anélkül azonban, hogy őket a munkaközvetítők bármilyen program irányába befolyásolnák. Bár tény, ezek személyre szabott képzések lennének, vagyis, olyan képzési programokban kellene részt venniük, amely terület a lehető legközelebb áll hozzájuk. Fontos viszont megjegyezni, hogy attól függetlenül, hogy vélhetően ez lenne az egyik legjobb megoldás a tartós munkanélküliség felszámolására, a személyre szabott képzések nagyon drágák, a Ciudadanos programja pedig nem tartalmazza ezen költségek fedezetét.

Gazdasági programját tekintve tehát a Ciudadanos a tradicionális jobboldalhoz közeli felfogást képvisel, ugyanakkor fellelhetőek markáns baloldali elemek is politikai filozófiájában elég, ha csak az abortuszra és az azonos neműek házasságára gondolunk, melyeket a párt támogat.

ciudadanos2.jpg

("Egy jövendőbeli miniszterelnök?" - Albert Rivera, f: abc.es)

Spanyolország egységének kérdésében azonban egyértelműen osztja a kormányzó Néppárt (Partido Popular) álláspontját, lévén, nem támogatja az önálló Katalóniát. Elemzők szerint a Ciudadanos szavazóinak 53 százaléka a centrumban határozza meg magát, a közvélemény-kutatások pedig mára a Ciudadanost a negyedik helyen mérik a Podemos és a tradicionális spanyol pártok mögött, ez 13,4 százalékos támogatottságot jelent. Érdekes adalék, hogy a párt potenciális szavazóinak 45,7 százaléka négy évvel ezelőtt a Néppártra (Partido Popular) szavazott, míg 22,9 százalékuk a Fejlődés és Demokrácia Uniója (Unión Progreso y Democracia) szavazója volt korábban. (Az andalúziai regionális választások után az UPyD berkeiben egyre többen szorgalmazzák a Ciudadanos pártjával való egyesülést a még jobb szereplés érdekében, ám ezt az UPyD emblematikus figurája, Rosa Díez mindezidáig elutasította).

Múlt hónapban regionális parlamenti választásokat rendeztek Andalúziában, ahol a Ciudadanos a neki „jósolt” három képviselői mandátum helyett kilencet szerzett, ezzel megelőzte az UPyD pártját és pár százalékkal maradt le csupán a Podemostól, amely 15 képviselői helyet tudhat magáénak. Az ellenfelek mindeközben a magyarországi politikai kultúrától eléggé idegen módon békésen veszik tudomásul az „új versenyző” jelenlétét. Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkára például egy új, civilizált jobboldalnak nevezte a pártot, hangoztatva, hogy sok mindenben nem értenek egyet a Ciudadanos politikájával, de az általuk megütött hang összességében elfogadható és bizonyos rétegek számára választható. Ugyanakkor a hatalmon lévő Néppárt számára nem ilyen szimpatikus és elfogadható a Ciudadanos, annál is inkább, mert a kormánypárthoz közeli mérések azt mutatják, hogy szavazóik egy része már Riveráékat támogatná, míg a néppárti szavazók másik részének másodlagos pártpreferenciája egyértelműen a Ciudadanos. Ezt csak tetőzi, hogy az évtizedes jobbközép hegemóniájukat megtörni látszik Rivera pártja, ami igencsak érzékenyen érinti a Néppártot, Mariano Rajoy ki sem ejti a száján a Ciudadanos nevét, míg a kormánypárt holdudvarához tartozóknak nem lenne ellenére egy választási paktum sem, hiszen a korrupció és a megszorító intézkedések igencsak megtépázták a szebb napokat is látott spanyol Néppártot. Némileg érthetetlen módon azonban Rajoy semmiféle paktumról nem akar hallani, kijelentette, hogy csak a spanyolokkal képzelhető el bármiféle paktum.

ciudadanos1.jpg

("Egyre többen vannak" - Ciudadanos aktivisták, f: teleprensa.com)

Kétségtelen viszont, hogy az andalúziai választásokon elért eredménye után a Ciudadanos felívelő pályán van, és a helyhatósági választások előrejelzései is azt mutatják, hogy sok helyen – például Madridban (mind a tartományban, mind a fővárosi közgyűlésben) – még ha a Néppárt a legtöbb szavazatot is kapja, a Ciudadanos nélkül nem tud majd kormányozni. Madrid megtartása pedig kulcsfontosságú a Néppárt számára a május 24-i helyhatósági választásokon, ezért Rajoy képes volt „reaktiválni” a párt „erős nőjét”, Esperanza Aguirrét, akivel köztudottan nem jó a viszonya, és aki eléggé önjáró politikus, ám karrierjét szinte mindenhol siker koronázta (volt oktatási és kulturális miniszter és a Szenátus elnöke is). Aguirre ellenben hajlik egy paktum megkötésére Riveráékkal a biztos siker érdekében. A Ciudadanosnak most a legjobban arra kell ügyelnie, hogy távol tartsa magát a spanyol közéletet erősen belengő korrupciótól. Riveráéknak tisztának kell maradniuk, máskülönben a gyorsan jött népszerűség ugyanolyan gyorsan foszlik majd szét. Ezért nem szabad koalícióra lépniük Andalúziában Susana Díaz, az autonóm közösségi kormány elnöke által vezetett szocialistákkal, sem később, a májusi helyhatósági választások utáni helyzetben a Néppárttal sem, ugyanis a szavazók éppen azért szeretik mind a Podemost, mind pedig a Ciudadanost, mert nincs látszólag közös „ügyük” a két tradicionális spanyol politikai párttal. Abban a pillanatban, amikor ennek az ellenkezője látszik kialakulni, mindkét új erő veszíteni fog kezdeti varázsából, amit sem Pablo Iglesias, a Podemos főtitkára, sem Albert Rivera, a Ciudadanos elnöke nem akarhat. Egyelőre az idő nekik dolgozik.

Erőss Bulcsú

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr47363922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vivike22 2015.04.14. 16:53:42

Nah, hat vegre mar valaki, aki mer es tud is irni az itteni helyzetrol! Nagyon szuperul megfogalmaztad, es meglattad a lenyeget! Andaluziaban mindenki szamara hatalmas meglepetes volt a Ciudadanos es a Podemos altal megszerzett helyek szama. Mariano Rajoy dobbenten allt az eredmenyek elott, latszott nem is erti, pedig igazan erthetne az elmult honapok botranyai kapcsan. Az embereknek eleguk letta korrupciobol az oligarchakbol, az osszefonodasokbol, es ezt egy jobb es egy baloldali uj part is igy erzi. Probalkozik az orszagos media mindket partot befeketiteni, de ugy latszik, ez nem igazan sikerul es oszinten remelem ez igy is marad.
süti beállítások módosítása