Oroszország: Folytatódik Ukrajna körbezárása?

2015. április 30.

Az utóbbi időben sok szó esik a balti államok félelmeiről Oroszországot illetően, azonban vannak más területek is, amelyek az orosz medve karmai közé kerülhetnek. Észtország, Lettország vagy Litvánia mellett olyan „egzotikus” területekre is kiterjedhet Oroszország figyelme, mint az ebben az írásban tárgyalt Transznisztria és Budzsák.

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság, a Moldova és Ukrajna közé ékelődő szakadár terület, melyet egyetlen állam sem ismer el önállóként, hathatós orosz segítséggel vívta ki függetlenségét Moldovától 1992-ben. Az önállóságát kinyilvánító területet a moldáv hadsereg támadását követően a 14. orosz hadsereg segítette státuszának megőrzésében – jelenleg is körülbelül 2.000 orosz békefenntartó katona állomásozik Transznisztriában, biztosítandó a status quo-t. Moldovával értelemszerűen rossz a viszony (Kisinyov nem ismeri el a szakadár terület függetlenségét, és továbbra is Moldova részének tekinti a Dnyeszteren túli földsávot), Ukrajnával azonban jó kapcsolatok alakultak ki az 1990-es években. Ez a 2004-es kijevi narancsos forradalmat követően változott meg, hiszen a kis „állam” első elnöke, Igor Szmirnov, Viktor Janukovicsot támogatta. Az ukrán kapcsolat azonban csak rövid időre romlott meg, és a következő elnök, Jevgenyij Sevcsuk már volt annyira óvatos, hogy az EuroMajdan idején nem fejezte ki Janukovics iránti szimpátiáját.

transznisztria3.jpg

(f: antiwar.com)

A Krím orosz elfoglalásával azonban a helyzet nagyot változott: a Transznisztriában állomásozó orosz békefenntartókban Kijev potenciális fenyegetést lát délnyugati területeire, elsősorban Odessza körzetére nézve. Ezzel szemben Tiraszpol ukrán megszállástól való félelmét hangoztatja, aminek egyébként valószínűleg nincs valós alapja. A vélemények persze megoszlanak arról, melyik félnek és mennyiben lehet igaza. Egyesek szerint a szakadár állam a területén lévő orosz egységekkel (amelyek létszáma könnyedén a két-háromszorosára növelhető), és a transznisztriai biztonsági erőkkel kiegészülve 10-12.000 fős haderőt adhat ki, komoly fenyegetést jelentve Ukrajnára. Mások azt hangsúlyozzák, a kis állam eddig nem jelentett veszélyt senkire, haderejét kizárólag védekezésre használta, és inkább Ukrajna fenyegeti területi integritását, mint fordítva. Mindemellett Ukrajna, ha nem is épít ki formális kapcsolatokat a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársasággal, nem hivatalos kapcsolatok léteznek, elsősorban a transznisztriai és az Odessza megyei politikai és gazdasági elit szintjén, és láthatólag mindkét félnek megfelel a jelenlegi helyzet.

transznisztria1.jpg

("Az ország, ahol megállt az idő", f: thenational.ae)

Budzsák neve nem valószínű, hogy sokaknak ismerős lenne. Ukrajna leginkább délnyugaton fekvő – Moldovával és Romániával határos – területéről van szó, amely Odessza megye része. A kevert etnikumú területen a 2001-es ukrajnai népszámlálás adatai szerint 35,8 százalék ukrán, 24,8 százalék bolgár, 17,7 százalék orosz, 15,2 százalék román és 4,6 százaléknyi moldáv lakosság él. Majdnem mindenki beszél ugyanakkor oroszul, de a lakosság megosztott: egy részük inkább Ukrajna, másik részük inkább Oroszország pártján áll a konfliktusban. Egyes elemzők már tavaly ősszel a Besszarábiai Népköztársaság létrejöttét jósolták, ami köszönhető egyrészt a terület stratégiai helyzetének (elég a következő térképre pillantani: ha Oroszország elfoglalná a területet, Odessza harapófogóba kerülne), másrészt pedig annak, hogy a helyi politikai elit is inkább húz Oroszország és az Eurázsiai Unió, mint Kijev felé. Ennek ellenére nem jött létre újabb népköztársaság a területen, és véleményem szerint nem is fog.

Egyfelől – bár két Dnyeszter-híd elfoglalásával gyakorlatilag el lehetne szakítani a területet Ukrajnától – Oroszországot éppen eléggé lefoglalják a másik két „népköztársaságban” történő események, emellett – Putyin hiába tagadja – a szankciók jelentős károkat okoznak az országnak, amit az alacsony olajárak csak tetéznek. Mindezeken felül a terület nem határos Oroszországgal (így egy itt létrejövő „népköztársaság” utánpótlását legfeljebb a Fekete-tengeren keresztül lehetne megoldani), annál inkább a NATO-tag Romániával, és így az Európai Unióval. Másfelől a terület mégoly oroszbarát politikai vezetői sem vágynak egy olyan véres harcokkal járó szcenárióra, mint ami Kelet-Ukrajnában ment végbe az elmúlt évben. Ráadásul a területen élő bolgár és gagauz nemzetiségű lakosságra sincs komolyabb hatással a szomszéd Moldovában folyamatosan szeparatista húrokat pengető nemzettársaik tevékenysége – márpedig ha valahonnan, akkor Gagauziából indulhat el esetleg egy elszakadási törekvés. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ebben az esetben Odesszát is magában foglalná az önálló „állam”, ami viszont a különböző nemzetiségek súlyát csökkentené, ami máris kevéssé vonzóvá teheti az önállóságra irányuló terveket. Az Ukrajnai Gagauzok Szövetsége vezetője szerint egyébként a nemzetiség tagjai elutasítanak bármiféle szeparatista törekvést, bár időről-időre felmerül az 1954-ig létezett Izmail megye visszaállításának kérdése, de ez is leginkább azért, mert az ötlet támogatói jobb pénzügyi feltételeket (több kormányzati támogatást) remélnének az Odesszától elkülönülő régiónak.

transznisztria2.jpg

("Budzsák bekebelezésével Románia is kapna egy orosz határt", f: russia-insider.com)

Véleményem szerint tehát nincs alapja azoknak a félelmeknek, hogy Budzsák önszántából szeparatista törekvéseket indítana, vagy, hogy Oroszország megszállná a területet. A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaságra is igaz, hogy megfelel a jelenlegi helyzet: egy oroszok által a területről indított akció Ukrajna ellen nem áll érdekében a kvázi államnak. Ukrajna délnyugati határai így nem valószínű, hogy megváltoznának akár kívülről jövő (orosz), akár belülről jövő (szeparatista) törekvések eredményeképpen.

Abelovszky Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr957415038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palásthy György 2015.05.01. 14:24:33

Néhány apróság:
1) Már az előző Janukovics-kormány is, de különösen a jelenlegi ukrán kormány a moldáv kormánnyal egyetértésben szigorúan lezárta az Ukrajna és a Dnyesztermenti Köztársaság közötti határt (a moldáv határ már korábban lezárásra került), ezzel felszámolva a dnyesztermentiek fő bevételi forrását, a "bevásárló-turizmust" ("челночная торговля"), és lehetetlenné téve az esetleges hivatalos exportot és importot. Ez a kényszerhelyzet - sajnos - semmiképpen sem sietteti a transznisztriai konfliktus rendezését.
2) Putyin mindig is elismerte, hogy a gazdasági szankciók jelentős veszteséget okoznak Oroszországnak (legutóbb, ha jól emlékszem 160 Mrd USD-t mondott), de hangsúlyozta, hogy egyrészt az EU-nak, valamint a többi, ahhoz csatlakozó országnak is, másrészt pedig hogy a szankciókkal sikerült elindítani a hazai termelés fejlesztését.
3) Mindig is szkeptikusan viszonyultam azokhoz a félelmekhez, hogy a Balti országok Oroszország érdekszférájába tartoznak. A II. Világháborúban azok megszállása logikus volt, hisz elvágta a német hadsereg bekerítési útvonalát (legalábbis délről). Jelenleg azonban látjuk, hogy geopolitikailag semmi szüksége sincs azokra - gazdasági nyomásával jobban kézbentartja azokat (lásd például Litvániát, ahonnak az oroszok hazai kikötőkbe irányították át a kőolajátfejtést, ami azonnal megmutatkozott a litvánok GDP-jében).
4) Összességében nagyon érdekesnek látom a cikket. Egyetértek a szerzővel abban, hogy se Budzsák, se Transznisztria megszállása nincs napirenden, ezek a kérdések Ukrajna esetleges területi újrafelosztása esetén kerülhetnének újra elő.

chepunk 2015.05.02. 09:28:11

"a szankciókkal sikerült elindítani a hazai termelés fejlesztését"

Olyannyira, hogy most állt le az Autovaz...

"az EU-nak, valamint a többi, ahhoz csatlakozó országnak is"

A görög balhé sokkal nagyobb gondokat okoz az EU-nak, de még így se lehet észrevenni az orosz szankciók hatását, nem itt álltak le gyárak és csökkenek a bérek rohamosan mint Oroszországban... Egyébként a szankciók is jelentősen érintik őket, meg az olajár is, de a legfájóbb a tőke kivonás nekik valójában.

Wildhunt 2015.05.02. 09:35:24

Nagyszerű cikk, nálam hiánypótló írás volt. Annyit jegyeznék meg, hogy a szerző szerintem túlértékeli a nemzetiségi arányok fenntartásának értékét. Véleményem szerint ugyanis bármilyen szeparatista törekvés ugyanis lehetetlen Oroszország részvétele, és a területek későbbi bekebelezése nélkül. Ekkora területen ugyanis egy befagyott konfliktus fenntartása bőven meghaladná Oroszország lehetőségeit (Donbasz-környékkel is alig bírnak lassan), őket pedig ez elég ritkán érdekelte, hosszútávon a krími folyamat (beolvasztás-kitelepítés kombó) számukra ezt a problémát megoldja.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.05.02. 10:28:58

A barom ruszkik éheznek, mert önmaguk ellen kihirdették az élelmiszerbeviteli embargót. A német autógyárak is elhúztak már, a ruszki birodalomnak nincsen technológiai termelése. A ruszki turisták száma hirtelen leapadt, mert kiderült, hogy a napról napra éldegélő ruszki 90%-a egy apró GDP eséskor már nem engedheti meg magának, hogy pár napra Nyugat-Európába repüljön, hogy aztán bevásárló szatyrokkal megpakolva villogjon a világ előtt, hogy micsoda nagyajólét Kisinyovtól Vlagyivosztokig. Ehelyett most otthon ülnek a sparherd mellett és örülnek ha estére van borscs leves.

És így tovább, ez Orbán diktátor mintaállama, erre a Keletre nyit a segghülyéje, Magyarországot ilyenné akarja tenni. Ha az EU ráadásul egy félkomoly gazdasági embargót meghirdetne a háborús bünös ruszkik ellen, azok egy éven belül visszazuhannának az 1920-as évek hadikomminuzmusába.

Ez a fideszes meg jobbikos barmok álomországa.

Ludovikás Levente 2015.05.02. 13:29:18

"orosz egységekkel (amelyek létszáma könnyedén a két-háromszorosára növelhető), és a transznisztriai biztonsági erőkkel kiegészülve 10-12.000 fős haderőt adhat ki, komoly fenyegetést jelentve Ukrajnára. "

Tehát ha jól számolom egy 2-3 ezer fős haderőtől kell paráznia a közel 50 millió fős Ukrajnának?

Ilyen alapon a végletekig legatyásodott magyar haderő is halálos fenyegetést jelent Ukrajnára nézve. Most hogy tudom legalább nyugodtabban fogok aludni

Ludovikás Levente 2015.05.02. 13:39:59

Alulnézetben valószínűleg másként fest a kép, mint ahogy a terepasztalon játszadozó politikusok elképzelik

Ukarajna esetében egy félig-meddig kialakult államról van szó, a többi még kezdetlegesebb állapotban van. A nemzeti tudat is ennek megfelelő, és könnyen felülírhatják a hétköznapi értelemben vett megélhetési szempontok.

Magyarán ezek a népességek oda csapódnak, ahol jobban megéri , Ha volna az EU-nak párszáz milliárdja, megvehetné az egészet. Ha nincs, még Ukrajnát is elveszíti. Mondjuk szerintem nem is nagy kár érte

Wildhunt 2015.05.02. 21:24:29

@Ludovikás Levente: Az a helyzet, hogy ez TÉNYLEG igaz. A jelenlegi helyzetben a magyar haderő veszélyes Ukrajnára, amennyiben az nem kap külső segítséget.

Ludovikás Levente 2015.05.04. 00:23:34

@Wildhunt:
Akkor most eljött az idő visszafoglalni az Etelközt?

Wildhunt 2015.05.04. 10:35:27

@Ludovikás Levente: Nem egészen így értettem, de vannak erre sokan, akiknek inkább ne adj ötleteket :D.
Inkább arra utaltam, hogy Ukrajna jelen pillanatban erősen az államiság kialakulásának időszakát éli meg. Ezzel csak az a baj, hogy ezt ők maguk nem hajlandóak elismerni, valamint a jelenlegi elitjük tökéletesen képtelen bármilyen válsághelyzet kezelésére (a bandaháborúkon kívül). Ez ugye azt jelenti, hogy amennyiben (a veszélyeztetésre visszatérve) Magyarország erős külpolitikával rendelkezne (ami nincs), tiszteséges társulási alternatívát tudna felajánlani (amit nem tud), akkor akár jelenlegi hadsereggel (természetesen önkéntesekkel megtámogatva, de az, ahogy Ukrajna példáján is látszik, a háború elejln nem probléma) és megfelelő médiahadviseléssel a másik fronton lefoglalt, morálisan és logisztikailag elgyötört ukrén hadseregtől simán el tudná foglalni kb a Lembergig terjedő területeket. Más kérdés, hogy kb másnap bukna Magyarország, de ez a veszélyeztetés tényén nem változtat.
Amit mondani akarok, hogy Ukrajnára sajnos egészen addig akár Montenegró hadserege is veszélyt jelent, amíg el nem döntik, mit akarnak. Az egyetlen dolog, ami eddig egybentartotta őket, az a klasszikus szláv mentalitás, mely (ahogy az oroszoknál is látszik) egészen addig engedi, hogy a "főnök" akár szíjat is hasítson a hátukból, amíg el tudja hitetni, hogy minden más alternatíva csak rosszabb lenne.
süti beállítások módosítása