Törökország véres leckét kap nagyhatalmiságból

2015. augusztus 12.

A Kurd Munkáspárt hétfőn újabb robbantást követett el Isztambul egyik rendőrőrse ellen, miután Törökország az Iszlám Állam elleni fellépésével párhuzamosan a kurd függetlenségért harcoló terrorszervezetet is igyekszik meggyengíteni. Ankara a nyár folyamán több fronton is offenzívába lendült, az összetett stratégia tétje nem kisebb, minthogy Törökország a Közel-Kelet legerősebb hatalmává váljon.

Augusztus tizedike véres napként vonul be a török történelembe, miután egymást követően a Kurd Munkáspárt (PKK) és a radikális baloldali Forradalmi Népi Felszabadító Párt is terrortámadást követett el Isztambulban egy rendőrőrs, illetve az Egyesült Államok konzulátusa ellen. A két támadás között hivatalosan nem tudtak a hatóságok mindeddig kapcsolatot felmutatni, azonban a két szervezet korábban is működött már együtt a török állammal szemben. Törökországban az elmúlt hónapok során egyre rendszeresebben követnek el terrortámadásokat. Először a kommunista szélsőségesek használták ki a korábban miniszterelnöki tisztséget betöltő Recep Tayyip Erdogan államelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) visszaélései nyomán kialakult elégedetlenséget, és hajtottak végre emberrablást és merényleteket. A helyzetet súlyosbította, hogy a korábbi kivárást követően Ankara keményen lecsapott az Iszlám Állam logisztikai hátterét alkotó törökországi sejtjeire, a kezdeti szakaszban mintegy ezer gyanúsított letartóztatása a PKK-t és a kommunista szélsőségeseket is érintette. A török külpolitika fordulata július végén tetőzött be, miután Ankara az Egyesült Államok rendelkezésére bocsájtotta a szír határhoz közeli İncirlik-i légitámaszpontot, amely jelentősen növeli az amerikai csapásmérő képességet az Iszlám Állammal erőivel szemben. Ezzel egy időben a török légierő, megsértve Irak szuverenitását, légitámadásokat hajtott végre a PKK határon túli állásaival szemben. A stratégia utolsó eleme egy 90 kilométer mély biztonsági zóna kialakítása lenne Szíria északi részén, amelyet török támogatással a Nyugattal együttműködő felkelők foglalnának el.

kurdok1.jpg

("A kurdoknak markáns véleménye van az erdogani politikáról", f: theguardian.com)

Természetesen nem véletlenül váltott sebességet a török bel- és külpolitika, amely a kurd kérdésben korábban megegyezésre törekedett a PKK-val, az Iszlám Állammal szemben pedig kivárt, és fontosabbnak tartotta az Aszad rezsim legyőzése nyomán egy szunnita, iszlamista Szíria kialakulásának elősegítését. A hónapok óta érlelődő fordulat oka a nagyhatalmak kiegyezése Iránnal, amely függetlenül attól, hogy az amerikai Kongresszus jóváhagyja-e a nukleáris megállapodást (amúgy pedig minden bizonnyal Obama elnök keresztül tudja vinni akaratát) Iránt évek óta nem tapasztalt kedvező helyzetbe hozza. A perzsa állam gazdaságának talpra állásával és a százmilliárd dollárt meghaladó eddig zárolt vagyonának felhasználásával megerősítheti pozícióit a Libanontól Közép-Ázsiáig terjedő térségben. Török szemszögből ez elfogadhatatlan fejlemény lenne, így megkezdődött Ankara versenyfutása az idővel, hogy bebiztosítsa, hogy a Földközi-tengerig terjedő síita tengely ne jöhessen létre, elvágva ezzel a törökök hatalmának kiterjesztését déli irányba. Egyrészt az İncirlik-i légitámaszpont átadásával Törökország igyekszik visszanyerni az Egyesült Államok jóindulatát, amelyre nagy szüksége lesz a következő években, hiszen az Iránnal kötendő kiegyezés nem jelenti azt, hogy a régióban megszűnne a befolyásért való küzdelem a török-iráni-arab háromszög között. Másodsorban a kurdok előretörését igyekszik visszaverni a török vezetés, ehhez pedig a PKK-t meg kell gyengítenie, egyben a szíriai biztonsági zóna kialakításával ketté akarja vágni az egyre erősödő szíriai kurd erőket. Végezetül az eddigi közvetett szíriai beavatkozással szemben a törökök egyre aktívabban fogják támogatni a szír felkelőket, egyrészt mert az Iszlám Állam immár komoly nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Törökországra nézve, másrészt Aszad megbuktatása és így Irán kiszorítása Szíriából nem várathat magára.

kurdok2.jpg

("Szükségük van egymásra" - Erdogan és Obama, f: ynetnews.com)

A török külpolitikai fordulat belső mozgatórugói azonban legalább ennyire érdekesek. A legutóbbi választásokon a kormányzó AKP nem szerezte meg az abszolút többséget, így koalíciós kormányzásra kényszerül vagy előrehozott választásokra kerül sor. A két legnagyobb parlamenti párt, az AKP és a Köztársasági Néppárt (CHP) nagykoalíciójáról folytatott tárgyalások ugyanakkor nem haladnak jól, a pártvezetők most csütörtöki találkozója után eldőlhet, hogy visszatér-e a stabilitás a török politikai életbe, amelyre igen nagy szüksége van a külpolitikai fordulatot végrehajtó államnak. Egy novemberi, előrehozott választások után (bár a kiszivárgott információk alapján Erdogan elnök ezt a megoldást támogatja) egyáltalán nem biztos, hogy az AKP tudna javítani mostani pozícióján. Az erősödő terrorveszély, a nyílt beavatkozás a szíriai konfliktusba, a súlyosbodó gazdasági bajok megjósolhatatlan irányba csoportosíthatják át a pártok szavazóbázisát. Belpolitikai stabilitás ide vagy oda, Ankarának komoly leckével szolgálnak majd az elkövetkezendő hónapok, hiszen a regionális nagyhatalmiság kezdeti lépéseivel egyszerre érzékelheti a felelősségvállalás okozta belső nyomást és mindeközben meg kell birkóznia a többfrontos, elemeiben összefüggő konfliktussal a déli határai mentén.

Csepregi Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr437700440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2015.08.12. 17:59:07

Torokorszagnak inkabb a status quo befagyasztasa az erdeke, mert igy jobban tud befolyasolni mindenkit. Assadek a torvenyes hatalom, es a megdontesukre osszeeskudott terorristak a kulfoldiek fizetett pribekjei. Ez a biztos.

2015.08.13. 04:48:26

A fekete bábú izrael madzagján nagyon veszélyes! A ostoba birkák tömegei, mindenhol megszavazzák a reklámozott ostobát!
"Ha közelebbről szemléljük azokat a férfiakat, akik tébolyult időkben a világot igazgatják, jobban csodálkozunk hitványságukon, mint amennyire meglep minket létezésük. Megdöbbentő milyen kevés tehetség szükségeltetik ahhoz, hogy valaki birodalmak sorsa felett döntsön, és be kell látnunk, hogy az emberi dolgokban van valami végzetszerű, és titokzatos amire nincs magyarázat"
Chateaubriand fr. történész

Exploiter 2015.08.13. 08:53:51

Ahhoz képest, hogy törökország még eu tag akart lenni, nem nagyon sikerül meghazudtolni magát.
Amíg a "fejlett" közel-keleti államok eszköztárában is ott van a vallási fanatizmus, terrorizmus, etnikai feszültségkeltés, addig arrafelé sose lesz béke. A legegyszerűbb lenne gyarmatosítani megint az egészet, a gyarmatosítónak lenne olaj meg szép tengerpart, a gyarmatosított meg örülhetne, hogy nem robbantják fel a családját.

Muad\\\'Dib 2015.08.13. 09:41:13

Az euroatlantista politika "zsenialitásának" határtalanságát érdemes kiemelni minden hasonló esetnél. Mert valahol csodálatos az a mérhetetlen ostobaság/aljasság (kinek-kinek vérmérséklete szerint eldöntendő), ahogy egymás után pénzelik a különböző szélsőséges/antidemokratikus erőket, majd utána "megdöbbennek" az eredményen.
süti beállítások módosítása