Japán: Belharc tépheti szét a legfőbb jakuza klánt

2015. szeptember 08.

Véres maffiaháború kirobbanásától tartanak a japán hatóságok, miután az ország első számú bűnszervezete, a Jamagucsi-gumi lényegében kettészakadt. A legfrissebb hírek szerint a szervezet vezetője, Cukasa Sinobu, a napokban körülbelül háromezer tagot tett partvonalon kívülre, akik hamarosan saját szervezetet alakíthatnak, és ez maffia berkekben sohasem jó előjel.

Japán és a helyi maffia, a jakuza klánok története a XVII. századra nyúlik vissza, amikor rengeteg szamuráj vált gazdátlanná a helyi politika instabilitása miatt, és szerveződtek családokba. A japán jakuza tehát az egyik legősibb bűnszervezet a világon. Ám a japán maffiának nemcsak a történelme, de a nagysága, a pénzügyi ereje és a társadalmi beágyazottsága is egészen elképesztő. Ráadásul európai szemmel ez utóbbi kifejezetten szokatlan is, hiszen működésük, ha nem is transzparens, de úgy ahogy legitim, illetve a lakosság által látható. Japánban ugyanis a különféle jakuza klánok adót fizetnek, központjuk ismert és nyilvántartott, ahogy vezetőik sem ismeretlenek a többség számára. Ellentétben tehát mondjuk az orosz maffiával, vagy esetleg a különféle mexikói kartelekkel, a jakuza klánok élete majdhogynem a nyilvánosság előtt zajlik. Ettől még persze szervezettségében, előírásaiban az egyik legszigorúbb és legzártabb bűnszervezet a földön, és ennek komoly szerepe lehet a mostani, meglehetősen kiélezett helyzetben. Vajon hamarosan tényleg vér áztatja majd Japán utcáit?

yakuza-funeral-012.jpg

("Már régen is itt voltak", f: theguardian.com)

Esély van rá, mint minden hasonló szakadásnál. Ám tény, a jelenlegi helyzet annyiban mindenképpen kedvezőtlenebb, hogy a Jamagucsi-gumi vezér Cukasa Sinobu (bizonyos cikkekben Sinoda Kenicsi) kenyértörést hozott a klán legerősebb családjával, a Jamaken-gumival. Bár helyi források szerint sok tényező vezetett a kapcsolat elmérgesedéséhez, Cukasa vezetési stílusa, döntései és céljai jelentős szerepet játszottak ebben: irányítása alatt felmerült például a klán székhelyének áthelyezése, agresszív terjeszkedés a keleti prefektusok felé, és az is jó ideje látható, hogy saját szűkebb klánjának tagjait rendszeresen előnyben részesíti a különböző előléptetéseknél. Cukasa Sinobu ugyanis nem valamelyik nagy, történelmi családból jön, hanem az általa még a 80-as évek közepén alapított Kodo-kaj klánból, aminek a központja nem Kobe, mint magának az anyaszervezetnek, a Jamagucsi-guminak, hanem Nagoya. Adott tehát egy hataloméhes, folyamatos expanzióban érdekelt, a régi rendszereket szándékosan figyelmen kívül hagyó vezető, aki nem mellesleg nem tartozik a klán történelmi vonalához, és egy alvezér, aki nemcsak, hogy tagja a legbefolyásosabb családnak (Jamaken-gumi), de sokkal tradicionálisabb felfogással bír, mint Cukasa.

jakuza1.jpg

("A japán keresztapa" - Cukasa Sinobu, f: listverse.com)

A fentiek alapján nyilván nem kell tovább magyarázni a helyzet komolyságát, illetve azt, hogy miért "tartanak" teljes joggal a helyi rendfenntartó erők attól, hogy húszévnyi viszonylagos nyugalom után ismét egymásnak esnek a Jamagucsi-gumi klán családjai – merthogy nem árt megjegyezni, az 1980-as évek hírhedt jakuza háborúját szintén egy Jamagucsi-gumin belül kialakult klán szakadás okozta. Inoue Kunio (a renegát család feje), ha minden igaz, nagyjából háromezer jakuza vezetője lesz, ami bár önmagában komoly létszám, az anyaszervezet fennmaradó kb. 50 ezres létszámához képest megmosolyogtató. Természetesen nem mintha ez feltétlenül védettséget jelentene Cukasa számára. Főleg úgy nem, hogy agresszív vezetői stílusa házon kívül is sokaknak szúrja a szemét (pl. a második és harmadik legnagyobb jakuza klánok vezéreinek – Szumijosi-kaj és az Inagava-kaj). Bár ez a fejlemény az ismertebb országos lapokat, mint az Asahi Shimbun, vagy a kormányzatot állítólag már kevésbé zavarja, hiszen egy komolyabb vérrontás számukra talán újra esélyt jelenthetne (és széles társadalmi támogatottságot) arra, hogy megpróbáljanak átfogó és végleges módon leszámolni a jakuza-rendszerrel. A feltételes mód használata azonban most is, mint mindig, erősen ajánlott, lévén egy olyan országban, ahol a regnáló miniszterelnök sem rest olyan üzletemberrel találkozni, akár nyilvánosan, akinek közismert a kapcsolata a Jamagucsi-gumihoz, ritkán tűnnek el a múlt árnyai.

Németh Áron Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr87768814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása