Katalónia: az alkotmányos rend összeomlása

2017. október 14.

A Royal United Services Institute think tank oldalán (www.rusi.org) olvasható Francisco de Borja Lasheras írása a jelenlegi katalóniai helyzetről és a tartományi vezetés viszonyáról a spanyol kormánnyal.

Felütésként a szerző rögtön azzal a megállapítással kezd, hogy a közvéleményben elterjedt állásponttal szemben nem az a helyzet, hogy az elnyomott Katalónia el szeretne szakadni az őt kihasználó Spanyolországtól, aki nem hajlandó semmilyen engedmények megtételére az önrendelkezést illetően. Hiszen, mint arra rámutat a szerző, az elmúlt évtizedekben egészen jó volt a párbeszéd a katalán és a madridi vezetés között.

Mi akkor a probléma? Nos, 2010-ben Mariano Rajoy miniszterelnök és a spanyol alkotmánybíróság megsemmisített egy 2006-os katalán autonómiáról szóló statútumot, ami felkorbácsolta a függetlenségi érzéseket a tartományban. Ez, a napjainkban elterjedt populista szellemmel karöltve pedig azt hozza, hogy „a Spanyolországtól való elszakadás, bármilyen áron is történjen, sokak szemében gyógyírré vált a tartomány minden bajára, anélkül – mint azt a Brexit esetében láttuk –, hogy komolyabban mérlegelnék a következményeket, előnyöket-hátrányokat és a költségeket” – fogalmaz Francisco de Borja Lasheras.

Ezután ismerteti a szerző a katalán népszavazás körülményeit. Demokráciaellenesnek ítéli a katalán parlament szeptemberi 6-i döntéseit az elszakadásról, ugyanis a függetlenségpártiak, törékeny parlamenti többségüket kihasználva, a törvényeket is áthágva hozták meg azokat. A népszavazás is súlyosan sértette az alkotmányos rendet, hiszen nem voltak független megfigyelők, „Nem” kampány, cenzus, stb., ami egy hivatalos népszavazás alapvető követelményei kellene hogy legyenek. Éppen ezért minősíti a szerző véleménynyilvánító népszavazásnak, aminek nincs kötőereje.

A hibák ellenére a függetlenségpártiaknak nagyon is jól jött, hiszen van egy hivatkozási alapjuk, ráadásul a törvénytelenségekről elterelte a figyelmet a madridi kormány erőteljes fellépése.

A szerző azzal zár, hogy mind Rajoy, mind a katalán vezetők egyfajta zsákutcában vannak, hiszen vissza nem táncolhatnak, de ha még tovább feszítik a húrt, az beláthatatlan veszélyekkel, és az erőszak még további fokozódásával járna. Szükség van a párbeszédre mindkét fél részéről, és a madridi kormánynak itt a lehetőség, hogy előálljon egy részletes jövőképpel Katalóniát illetően.

A véleménycikket teljes egészében itt olvashatja el: https://rusi.org/commentary/catalonia-shattering-constitutional-order

nyugat-europa_1_het.jpg

 

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr9512975870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása