Viszonzatlan szerelem? - Trump és Ázsia

2017. november 08.

Donald Trump 12 napos ázsiai útja az Egyesült Államokról, illetve annak régiós szerepéről szól. Mivel Trump nagy hangsúlyt fektet Kínára és Hszi Csin-pingre, ezért hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az amerikai elnök ázsiai útján nem csak Kínát, hanem négy másik államot is érint az USA szövetségesei és partnerei közül.

Elisabeth C. Economy a Council on Foreign Nations-on megjelent cikke főként az Egyesült Államok és Kína, illetve  Trump és Hszi Csin-ping kapcsolatára helyezi a hangsúlyt.

“Donald Trump beiktatása óta többször is méltatta Hszi Csin-pinget tweetjeiben, (...) legutóbb a kínai elnöknek “rendkívüli kiválósága” miatt gratulált, és egy királyhoz hasonlította.”

“Sok Ázsiával foglalkozó szakember reménye egy ún. “grand bargain” volt Észak-Korea denuklearizációjával kapcsolatban, azonban most úgy tűnik, mégsem lesz alku Kína és az Egyesült Államok között, sem Észak-Korea, sem a kereskedelem, sem a Dél-kínai-tenger kérdése kapcsán.”

“Az ázsiai útnak arra kellene összpontosítania, hogy kitalálja a következő lépéseket az észak-koreai krízist illetően. Azon felül, hogy nyomást kellene gyakorolni Kínára, a szankciók implementálására az egyik lehetőség az lenne, hogy Dél-Koreát, Japánt és Oroszországot újra tárgyalóasztalhoz ültetjük. Ebben az esetben öt játékos talán jobban szerepel, mint kettő.”

“A régió tele van az Egyesült Államok szövetségeseivel és partnereivel akik arra a jelzésre várnak Trumptól, ami bebizonyítaná, hogy ők igenis számítanak - vagy legalábbis emlékszik a nevükre az amerikai elnök. Attól függetlenül, hogy mind az USA alelnöke, mind a külügyminiszter biztosították a régió szövetségeseit és partnereit az Egyesült Államok folyamatos támogatásáról, az elnök szavai különleges súllyal bírnak.”

Az eredeti cikket itt találja:

https://www.cfr.org/blog/donald-trumps-asia-adventure-show-me-love

eszak-amerika_4_het.jpg

Son Nam Nguyen

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr6113196328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása