A Szaúd-Arábia, amelyet mindig akartunk és amelytől mindig féltünk

2017. november 18.

Donald Trump egy olyan Szaúd-Arábiát támogat, melyet az USA mindig is kívánt – és rettegett. Mohammed bin Szalman koronaherceg tevékenysége az egész térség erőviszonyait átrendezheti, és ennek következményeit nagyrészt Trump fogja viselni – írja Aaron David Miller és Richard Sokolsky.

„A szaúdiak teljességgel azzá váltak, amit mindig is vártunk tőlük – és ahogy a dolgok jelenlegi állása mutatja, sokkal többé, mint amiért valaha is egyezkedtünk. Mohammed bin Szalman uralma alatt Rijád egy olyan független hatalommá vált, mely agresszív módon sújt le belföldön, és vakmerően külföldön, miközben magával húzza Washingtont.”

„Az amerikaiak régóta elfogultak a királyokkal és királyságokkal szemben. De Szalman király, és Mohammed bin Szalman úgy tűnik, új sebességi rekordot állít be a Trump-kormány meggyőzéséről abban, hogy ők birtokolják a térség békéjéhez, háborúskodásaihoz és átalakításához tartozó kulcsokat.”

„Ez nem igényelt túl sok győzködést. A szaúdiak ugyanis bizonyosan rendelkeznek néhány természetes előnnyel más lehetséges partnerekkel szemben, akik esetleg még felmerülhetnek a Fehér Házban: látszólagos stabilitás és erő, egy autoriter réteg, tonnányi pénz, valamint a kecsegtetésre irányuló akarat. De mindezeken felül eme új barátság felvillantotta egy időleges egybeesés lehetőségét a két stratégiai fél között: Trump buzgó mód igyekszik távolodni elődjének Iránt támogató tevékenységétől, és helyre kívánja állítani a Szaúd-Arábiával és Izraellel folytatott viszonyokat az Obama korszakhoz képest.”

„Ehhez bármily fájdalmas is számára, pont Obama forgatókönyvéből kell egy oldalt felhasználnia azáltal, hogy erőteljesen támaszkodik a királyra és fiára, akik kezelhetik a konfliktust, s visszaállíthatják az egyensúlyt Amerika szaúdi és iráni kapcsolataiban. Hiszen ne essünk tévedésbe: a szaúdi függetlenség továbbra is illuzórikus. Rijád rendkívül igényli a támogatásunkat – s azt, hogy kisegítsük őket mikor összeakasztják a bajszukat Iránnal.” 

„Feltéve, hogy Szaúd-Arábia túléli ezt a nyugtalanságot, Mohammed bin Szalman akár 50 évig is uralkodhat. Világos, hogy Szaúd-Arábiának változnia kell. Az ország leválasztása a szénhidrogénekről egy diverzifikáltabb gazdaság érdekében (mely a központi eleme Mohammed bin Szalman kifejezetten ambiciózus Vision 2030 programjának); a keményvonalas iszlám mérséklése (amit szintén célként jelölt meg a koronaherceg); és a nők vezetéstől való eltiltásának felszámolása (melyet már a szaúdiak be is jelentettek) mind nagyon pozitív fejlemények. Ugyanakkor bin Szalman más intézkedéseket is foganatosított, melyek jóval sötétebbek, és aggodalomra adnak okot. Szaúd-Arábia már most is egy rendőrállam.”

A cikket a következő linkre kattintva érheti el:

http://foreignpolicy.com/2017/11/10/donald-trump-has-unleashed-the-saudi-arabia-we-always-wanted-and-feared/

kozel-kelet_6_het.jpg

Holló Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr1113293967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.19. 11:05:15

Mindig is akartunk? Félünk tőle? Csak a magad nevében beszélj! Ha a világon a szaúdiak valamiben benne vannak, ők a legnagyobb gazemberek, az USA meg úgy viselkedik velük, mint egy ribanc.
süti beállítások módosítása