Európa „védelmi vonata” elhagyta az állomást - a sebesség és a cél ismeretlen

2017. december 18.

A Brexit-tárgyalások második fázisa elvezetett egy új, figyelemre méltó európai fejleményhez: a védelmi területen való "állandó strukturált együttműködés" elindításához.

Steven Blockmans kiemeli, hogy bár a politikai akarat és a kölcsönös bizalom hiánya az Európai Unió tagállamaiban már régóta megakadályozta a biztonsággal és a védelemmel kapcsolatos együttműködésüket, a decemberi, Európai Tanácsban indított kezdeményezés előmozdítja az uniós integrációs folyamatot.

Az Unió közös biztonság- és védelempolitikájának megerősítése folytatódik, a Tanács 25 tagállam részvételével létrehozta a PESCO-t , ami a védelmi képességek fejlesztése és bevetése érdekében született meg.

Lengyelország helyettesíti az Egyesült Királyságot mint a leggyakrabban fékekre taposó tagállamot. Varsó sokáig ellenállt az EU védelmi integrációs elképzelésének, attól tartva, hogy aláássa a NATO elhatározását, hogy egy órán belül segítsen, ha szükséges. De ahelyett, hogy elhagynák az állomást, Lengyelország felugrott Európa védelmi vonatára, teljes mértékben arra számítva, hogy lelassíthatja és megváltoztathatja akár az utazás irányát is.

A teljes cikket itt olvashatja el:

https://www.ceps.eu/publications/europe%E2%80%99s-defence-train-has-left-station-%E2%80%93-speed-and-destination-unknown

25555743_1754245287919698_71835448_n.jpg

Kovalovszki Kartal

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr6313510593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása