PESCO: Milyen hatása lesz az európai védelmi politikára?

2018. január 14.

Davis Ellison a The Foreign Analyst-en megjelent cikkében a PESCO, azaz az állandó strukturális együttműködés működésének nehézségeiről írt. Az EU közös kül- és biztonságpolitikáján belül létrehozott kezdeményezés „jött előtérbe az európai integrációs projekten belül”. Bár ez a téma nem annyira népszerű az integrációban, az orosz fenyegetés, az elhúzódó menekültválság, a Brexit és a feszült transzatlanti kapcsolatok miatt mégiscsak szükséges a NATO mellett egy európai uniós védelmi projekt is.

Bár ez egy komoly előrelépés, mégsem beszélhetünk még egy közös európai hadseregről, addig még el kell jutni. Van azonban több probléma is, ami alááshatja ezt a megállapodást: a kelet-európai tagállamok NATO iránti elköteleződöttsége és „Brüsszellel” szembeni ellenérzései, a katonailag semleges tagállamok, a fegyverrendszerek összehangolása és a fegyvergyártó cégek lobbija, illetve a nemzeti hadseregek felkészületlensége és hatékonyságának hiánya.

Ahogy a szerző fogalmaz: „ahhoz, hogy bármilyen tényleges előrehaladás lehetséges legyen, a közép-kelet-európai tagállamok aggodalmait is figyelembe kell venni”, ugyanis ezek a tagállamok az orosz fenyegetés árnyékában biztonságosabbnak gondolják a NATO nyújtotta védelmet. Ráadásul ezek a tagállamok jelentették a legtöbb fejtörést az EU-nak, főként a két renitensnek tartott Lengyelország és Magyarország.

Másik lassító tényező lehet a semleges tagállamok részvétele. Fontos lenne, hogy minden állam segítse a projekt előremenetelét, ez lenne az egységes EU-s kezdeményezés lényege, de ha ezek az országok fenntartják semlegességüket, nagyon nehéz lesz akár a hadseregek koordinációja, akár egy egységes európai hadsereg kiépítése.

„A PESCO lényege, az európai védelmi kutatások és beszerzések összehangolása, egy független logisztikai kapacitás kialakításával egyetemben, komoly ellenállásba fog ütközni a protekcionizmus, illetve a nemzeti hadseregek felkészületlensége és hatékonyságának hiánya miatt” – írja a szerző.

Mindezen problémák mellett nagyon nehéz lesz az előrehaladás a PESCO kezdeményezésben, túl sok a tényező, hogy egyérteműen optimistán lehessen tekinteni a PESCO jövőjére. Mégis, ha megnézzük, milyen lassan fejlődött eddig a közös kül- és biztonságpolitika, egyértelműen kimondható, hogy komoly jelentőséggel fog bírni a kezdeményezés az európai védelmi politikára.

A teljes cikket itt olvashatja el:
http://theforeignanalyst.com/pesco-what-impact-on-european-defense/

nye.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr3913574201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása