Ideje megtámadni Észak-Koreát

2018. január 18.

„Phenjan atomrakétáinak elpusztítása még mindig az Egyesült Államok nemzetvédelmi érdeke.” – Edward Luttwak véleménycikke a Foreign Policy-n.

„Minden eddigi rakétateszt kiváló alkalmat biztosított volna az Egyesült Államok számára, hogy azt tegye Észak-Koreával, mint amit Izrael tett 1981-ben Irakkal, vagy amit 2007-ben Szíriával – nevezetesen egy jól célzott támadással lefegyverezni egy olyan diktatórikus rezsimet, aminek sosem szabadna fegyverrel rendelkeznie, nem beszélve a tömegpusztító fegyverekről. Szerencsére még van ideje Washingtonnak egy hasonló támadást indítani Észak-Korea felé, amely elpusztítaná az atomfegyvereit. Ezt a lehetőséget komolyan meg kell fontolni, ahelyett, hogy elutasítanánk.”

„Természetesen vannak ellenérvek Észak-Korea megtámadása kapcsán, azonban a leggyakrabban hangoztatott érvek sokkal gyengébbek, mint az általánosan elfogadottak.

Az egyik téves érv, amiért nem támogatják Észak-Korea megtámadását, az a közvetlen megtorlástól való félelem. Az amerikai hírszerzés szerint Észak-Korea már rendelkezik olyan atomfejekkel felszerelt ballisztikus rakétákkal, amellyel el tudják érni az Egyesült Államok területét. Azonban ez szinte biztosan csak túlzás, vagy jövőre vonatkozó számítás, amit gyors cselekvéssel még meg lehet akadályozni. […]

Ha az észak-koreaiaknak sikerült volna a legutóbbi tesztek óta, ilyen rövid idő alatt a robbanófejek teljeskörű mérnöki fejlesztésére és kezdeti legyártására – méghozzá a szűk költségvetésükkel – akkor a tudományos és mérnöki tudásuk példátlan és hihetetlen lenne.”

„Az igaz, hogy Észak-Korea képes lenne a megtorlásra a hagyományos rakéta tüzérségét felhasználva Dél-Korea fővárosa, Szöul és a környező területek ellen, ezzel közel 20 millió fő életét kockáztatva. Az amerikai katonai tisztek a „tüzes tengertől” félve nem lépnek semmit, azonban ennek a gyenge pontnak nem szabadna lebénítania az Egyesült Államokat.”

„40 évvel ezelőtt, mikor Jimmy Carter úgy döntött, hogy visszavonja az amerikai csapatokat, Dél-Koreának óvóhely hálózat megépítését ajánlották a katonai tanácsadók. […] Az elmúlt néhány évben Dél-Koreának lehetősége volt Izraelből és az Egyesült Államokból Iron Dome telepek importálására, amik akár az Észak-Koreából érkező rakéták 95%-ának megállítására is alkalmas.”

„Egy esetleges Szöul elleni támadás miatt sem lehet tétlen az Egyesült Államok, mivel Észak-Korea már egyeduralkodó az Iránnak való ballisztikus rakéták eladásában, nem nehéz tehát azt sem elképzelni, hogy atomfegyvereket is értékesít Phenjan.”

„Egy másik ellenérv a támadással szemben, az az esetleges kivitelezés nehézsége, ami még az előző érvnél is kevésbé meggyőző. Az érvelés szerint Észak-Korea lefegyverzéséhez több ezer bombázásra lenne szükség, azonban általunk ismert észak-koreai nukleáris létesítményekből kevesebb, mint három tucatnyi van, közülük számos egészen kis méretű. Ennek eredményeképpen semmilyen körülmények között nem lenne szükség több ezer bombázásra.”

Az eredeti cikket itt találja:

http://foreignpolicy.com/2018/01/08/its-time-to-bomb-north-korea/

ea.jpg

Son Nam Nguyen

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr7913586727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.01.19. 16:43:42

"...ennek a gyenge pontnak nem szabadna lebénítania az Egyesült Államokat.”

Ezt nálunk úgy nevezik, hogy "más f**zával verni a csalánt", ami legalább olyan hangzatos, mint a "shithole countries" angolul. :)

karesz82153 2018.01.19. 18:09:12

Azért a szöuli érv gyengeségéről a szöuliakat is meg kéne kérdezni?
Hány km re is van a határtól 30?
Ha az első puskalövés után 10 percel rommálövik szöult és meghal mondjuk 1 millió ember akkor mi lesz? Vagy robbantanak egy nagyobb atomot saját területen a határnál amikor "pont jó a széljárás"? Az a rohadt nagy para 8ezzel a háborúval hogy vastagon benne van a bőven millió feletti áldozat (akár 10+millió) déli oldalon órákkal vagy akár percekkel az első támadás után. Magának a háborúnak a kimenetele természetesen nem kétséges (remélhetőleg) de még trump sem akkora állat hogy lazán bevállaljon ekkora kockázatot.
Azt hogy ennek ellenére szükséges e nem tudom ezt döntsék el az okosok de nem lennék a helyükben. Mindenesetre jobb lenne a világ a mérges kisgömbőc nélkül.

Visceroid 2018.01.19. 18:37:11

Remélem ez a "támadjuk meg Észak-Koreát" téma megmarad a politikai elemzések szintjén. Nagyon nem kellene oda egy háború, rengeteg szempontból. Ráadásul ha jól játsszák a diplomáciai kártyákat még valami normális megoldás is kisülhet a dologból. Mondjuk úgy, hogy észak Kína, dél meg az USA szatellitje, és akkor lehet tovább folytatni politikai szinten az acsarkodást, meg a hadsereg fejlesztését, de kiépíteni mondjuk kereskedelmi kapcsolatokat egészen addig, amíg a Kim dinasztia össze nem omlik. Utána meg jöhet egy Kuba-féle rendszerváltás.

]{udarauszkasz 2018.01.19. 19:21:10

Rajottek az amerikaiak, hogy tele van ritkafoldfemmel, gondolom. Csak hat eleg paras, ha radioaktiv lesz mondjuk a neodynium magnes a dron motorjaban, vagy a koltan a mobilteloban. Ugyhogy most meg a tanakodas, hogy mostan hogyan tovabb, gyerekek.

Jakab.gipsz 2018.01.19. 20:37:14

Ma már minden idióta államnak van atombombája és ballisztikus rakétája, csupa felesleges és értelmetlen fegyver, micsoda intellektuális és anyagi erőforrás tékozlás.

Már csak azért is érdemes lenne átgondolnunk civilizációnk jövőjét, mert a nagy számok törvénye szerint, a véletlen háború kitörése egyre valószínűbb lesz, ahogyan nő az atomhatalmak száma.

]{udarauszkasz 2018.01.19. 20:59:28

A ballisztikus raketa onmagaban nem olyan egetvero tekozlas; nem csak robbanofejet lehet vele celba juttatni, hanem az urutazast is meg lehet alapozni vele. Lsd Kina, India, nameg a nagyhatalmak.

Jakab.gipsz 2018.01.19. 22:28:27

@]{udarauszkasz: A ballisztikus rakétáknak bűn rossz a hatékonysága. Szerencsénkre.
süti beállítások módosítása