A Közel-Kelet átformálása – Izrael és az USA szemszögéből

2018. február 05.

A megerősödő Irán, romokban fekvő Szíria, polgárháborús Jemen és egy de facto diktatórikus rezsim vezette Törökország mellett Izrael az Egyesült Államok legstabilabb, és egyben legerősebb szövetségese a térségben. Vajon a változó világpolitikai helyzet milyen mértékben befolyásolhatja Izrael régiós helyzetét? James Stavridis írása a Bloombergen.

„Irán felemelkedése egy régi szövetség megerősödésének új lehetőségeit vetíti előre.”

„Az izraeli szövetségeseink szerencsére kedvező helyzetben vannak: sziklaszilárd stratégiai szövetségesei az Egyesült Államoknak, amely több kulcsfontosságú kérdésben támogatja őket, Izrael mögött emellett egy élénk és innovatív gazdaság áll, ezen kívül egy harcedzett hadsereg védi az országot, mely a különleges erők bevetésétől akár az offenzív kibertámadásokra is képes. Izrael emellett nemrég fedezett fel offshore földgáztartalékokat, szóval nyugodtan kijelenthetjük, hogy Izrael számos szempontból egy „szuperhatalom” a Közel-Keleten.”

„Ezzel szemben Izrael egy másik felemelkedő regionális hatalommal néz szembe: az Iráni Iszlám Köztársasággal. Irán imperialista törekvései évezredekig, egészen a Perzsa Birodalomhoz nyúlnak vissza. Nagy, gyorsan növekvő és fiatal demográfiával, illetve erős és tapasztalt hadsereggel rendelkezik, ezenkívül hatalmas olajtartalékok támogatják gazdaságát. Az irániak politikai befolyást akarnak szerezni Irakban, Szíriában, illetve Libanonban, hogy kialakíthassanak egy ún. „síita folyosót” Teherántól a Földközi-tengerig. Irán egyre inkább közeledik Törökországhoz és Oroszországhoz (melynek befolyása a térségben Putyin szövetségesének, Bashar al-Asszad háborús bűnös sikeres védelmének nyomán egyre inkább növekszik). […]”

„Közös stratégiát kell alkotni Irán kezeléséhez. […] Ez együttműködést jelent, mely alatt a regionális és a Közel-Keleten kívüli partnerrel karöltve való konfrontációt értem. Az iráni katonai és hírszerzési provokációkra való válaszként új szankciókat is ki kell dolgozni. Az USA-nak az iráni atommegállapodásban kell maradnia, a hibái és a maga korlátai ellenére, és Teherán megfékezését kell vezetnie. […]”

„Ösztönözni kell az izraeli-szunnita kapcsolatok fejlődését. […] Irán megerősödésével Izraelnek lehetősége nyílik szövetséget kötni Szaúd-Arábiával és az öböl menti államokkal, azonban a szövetségnek egyértelmű történelmi okokból megvannak a maga gyengepontjai. Ennek ellenére Irán felemelkedése potenciálisan egy új stratégiai összehangolás lehetőségét jelentheti.”

„Az Egyesült Államoknak mindenekelőtt erősnek kell maradnia Izrael mellett. […] A két nemzet sosem fog minden nemzetközi és politikai kérdésben egyetérteni, legyen szó a ciszjordániai telepekről, vagy az éghajlatváltozáshoz való hozzáállásról, azonban az izraeliek változatlanul az USA legközelebbi szövetségesei maradnak a világ háború sújtotta régiójában.”

A teljes cikket itt találja:

https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-01-19/how-the-u-s-and-israel-can-reshape-the-middle-east

ea_1.jpg

Son Nam Nguyen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr9113637650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása