Zimbabwe: Mugabe másképp látja

2018. március 28.

Robert Mugabe, Zimbabwe egykori diktátora március 15-én beszélt először megbuktatása óta a nyilvánosságban. Mivel egyelőre még házi őrizetben van, rezidenciáján fogadta a riportereket és az újságírókat. Elmondása szerint Emmerson Mnangagwa, akit ő hozott be a kormányba, államcsínyt hajtott végre. Mugabe szerint fegyveres hatalomátvétel volt, amiben a hadsereg segédkezett. Bár csalódott Mnangagwában, kész együtt dolgozni vele a kormányzásban, de ahhoz véget kell vetni a „törvénytelenségnek” és a „gyalázatnak”. Mugabe kijelentette, hogy bár vannak hiányosságok, Zimbabwe összességében egy alkotmányos ország, ahol a vezetőket választani kell.

A beszéd a következő linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=2f6akTpjIHo

A beszédet követően, március 23-án, Mugabe interjút adott a Zimbabwe Independentnek, amiből nem csak az látható, hogy miként tekint uralma utolsó hónapjaira, hanem az is, hogy uralmának 38 évét is sajátosan értékeli.

K: Ha Tsvangirai többséget szerzett volna, elismerte volna a vereséget (2008-as választás)?

Mugabe: Persze.

K: De egy csomó ellenzéki támogatót megöltek a döntő fordulóban.

Mugabe: A döntő fordulóban? Nem. A döntő fordulóban Tsvangirai visszalépett.

K: Tsvangirai azt mondta azért lépett vissza, mert szörnyű erőszak szabadult a támogatóira és emberek haltak meg.

Mugabe: Nem, csak tudta, hogy mi jobbak lennénk. Tudja, miért veszítettünk 2008-ban az első fordulóban? Még egyszer tehát, betegség tört ki köztünk: bhora musango (Mugabe elleni kampány neve). Mujuruéknak (tábornok) elegük volt belőlem, azt mondták megakadályoztam, hogy vállalatokból profitáljanak, így azt mondták „szabaduljunk meg Mugabétől”. A támogatóinknak azt mondták „áh, nem kell az elnökre szavaznotok”.

K: Az emberek azt mondják, hogy ön hozta be a katonaságot a politikába és ami történt, az logikus következménye volt ennek. Mi a véleménye erről?

Mugabe: Ah, mi soha nem mondtuk, hogy be kéne lépniük a politikába. Mi mindig azt mondtuk, hogy a fegyvereket a politikának kell vezetnie. Most léptek be a politikába.

K: Ha látta, hogy a katonaság beavatkozik a politikába, miért nem tett egyértelmű lépéseket, hogy ezt megakadályozza? Látta előre a puccsot?

Mugabe: Nem, soha nem láttam. Azzal az oktatással, amit biztosítottunk nekik. Ez két ember műve volt. Chiwenga tábornoké és ED-é (most így hívja Mnangagwát). Ők valójában belekényszerítették az embereket ebbe.

K: 21 farmja van? Képmutatás lenne ez egy embertől, aki mindig arról beszélt, hogy „egy ember, egy farm”.

Mugabe: Hol vannak a farmok? Nekem nincsenek. Nortonban van egy, a Highfield farm. Megvettem, homokos, de legalább egy erénye van, közel van a gáthoz. De egy ilyen szezon alatt, mint a mostani, nem hoz semmit, mert csak a víz folyik rajta. Alpha Omega tehenészetet építettem (Mazowéban), és ennyi.

K: Szóval nincs több farmja?

Mugabe: Ez minden, amim van. A többi a gyerekeimé és rokonaimé. Grace-nek természetesen van némi földje a gyerekek otthona körül, de ami engem illet, ez minden.

K: Végül, miért akart ilyen sokáig hatalmon maradni?

Mugabe: Mindig az emberekre hallgattam. Az emberek pedig engem akartak. Egy másik dolog, hogy tekintettel voltam a körülményeimre. Nkomo nincs többé, (Simon) Muzenda, (Joseph) Msika, mind meghaltak. Ha én elmegyek, ki tartja épségben a pártot?”

A teljes interjút itt olvashatja:

https://www.theindependent.co.zw/2018/03/23/mugabe-one-one-interview/

ervin.jpg

Bejan Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr10013786152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása