Sárga lapnál jár Afrika az IMF-nél?

2018. május 13.

Afrika elképesztő fejlődés előtt áll, mind infrastrukturálisan mind társadalmilag. Azonban ennek a fejlődésnek óriási ára van, amit a kevés bevételből gazdálkodó afrikai államok előszeretettel fedeznek hitelből, amit a súlyos költségvetési hiányok jeleznek. Ha a fejlesztések idővel nem tudnak stabil támaszt és forrást biztosítani az afrikai országoknak, akkor viszont ez az eszköz könnyen adósságcsapdához vezethet. Az IMF regionális kitekintésén erre figyelmeztetett Abebe Aemro Selassie.

A szubszaharai afrikai országok növekvő adóssági kockázatnak vannak kitéve, a nagymértékű kölcsönfelvételek és a költségvetésükben tátongó deficit miatt, még annak ellenére is, hogy összességében gazdasági növekedés van - állította kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A józan értékelés azzal kapcsolatban érkezett, hogy az afrikai országok továbbra is kihasználják a nemzetközi adósságpiacot, és rekordszintű adósságot halmoznak fel külföldi fizetőeszközökben, amit a befektetők telhetetlen hozamkereslete csak még jobban ösztökél.

"Minket kevésbé a növekedés átlaga, inkább a növekedés üteme aggaszt" - mondta a Reutersnek Abebe Aemro Selassie, az IMF Afrika-igazgatója, a szervezet regionális gazdasági kitekintésének indulásakor Accrában.

"Mi most arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az érintett országoknak egy fiskális konszolidáción kell majd keresztülmenniük" - mondta, hozzátéve azt, hogy az olajtermelő és más nyersanyagfüggő gazdaságok produkálták a legnagyobb adósságállomány-növekedést.

Az IMF elismerte, hogy Afrika óriási szükségletei továbbra is komoly befektetéseket fognak igényelni, hogy infrastrukturális és társadalmi fejlődés valósulhasson meg. Ám ahhoz a kontinensnek - aminek jelenleg a legalacsonyabb a GDP-hez viszonyított bevétele - önállóbbá kell válnia, hogy elkerülje egy adósságcsapda kockázatát.

"Minden ország makroökonómiai, közpolitikai eszközkészletében megtalálható a kölcsönfelvétel, és ezt használják is, hogy a költségeiket finanszírozzák - mondta Selassie. - De közép- vagy hosszútávon többségében a belföldi jövedelmeikre, adóbevételeikre kell támaszkodniuk, hogy a fejlesztési szükségleteik költségeivel megbirkózzanak."

A teljes cikk: https://www.voanews.com/a/imf-warns-rising-debt-africa-faster-economic-growth/4385775.htm

ervin_2.jpg

Bejan Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr2813915844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása