Új Irán-stratégia?

2018. május 16.

Új, egységes politika kiépülése várható az amerikai Irán-stratégiában? A Foreign Policy elemzése arra próbál rávilágítani, milyen lehetőségek merülhetnek fel az amerikai politikában, miután Trump felmondta az atomalkut.

„Donald Trump véglegesen a járdaszegélyre rúgta az iráni atomalkut – ahogy az elmúlt két és fél évben ezt folyamatosan ígérgette. Mondjanak bármit az elnökre, hű maradt szavához.”

„Nem beszélhetünk finom visszavonulásról, könnyelmű kilépésről. Az összes nukleáris programhoz köthető szankció vissza fog állni amilyen gyorsan csak lehet, az amerikai törvényeknek megfelelően. Nem később, mint november első hete, a legerősebb amerikai gazdasági szankciók összessége fogja teljes erővel sújtani Iránt.”

„A világ azon kereskedelmi szereplőinek, akik érdekeltek Irán igen problémás, 400 milliárd dolláros gazdaságában, most igen gyorsan fel kell számolniuk e érdekeltségeket, ha nem kívánják azt kockáztatni, hogy megromoljon a viszonyuk a 20 billió dolláros amerikai piaccal, ideértve annak lehetőségét, hogy amerikai dollárban hajtsanak végre tranzakciókat.”

„Ha Trump tartja a szavát azzal kapcsolatban, amit a másodlagos szankciókról állít, vagyis, hogy ellehetetleníti az iráni rezsimet attól, hogy kellő állami bevételhez jusson az amerikai érdekek megtorpedózásának pénzelésére, akkor egy olyan csekket állít az európaiak elé, melyet ők nem fognak befizetni.”

„A felmondó beszédében Trump figyelmeztetett: "Ha a rezsim fenntartja a nukleáris ambícióit, olyan problémákkal fog szembesülni, melyekkel korábban soha." A következő napon e fenyegetését tovább erősítette: "Azt tudnám tanácsolni Iránnak, hogy ne kezdjék újra az atomprogramjukat. Nagyon erősen tudnám ezt javasolni. Ha mégis így tesznek, nagyon komoly következményei lesznek."”

„Trump, és a kormányzatának tagjai nagyon hosszasan beszéltek annak szükségéről, hogy az iráni atomprogramon túl a többi, a rezsimhez köthető fenyegetést is be kell támadni, ideértve az állam regionális agresszióját és ballisztikus rakéta programját.”

„Valójában az amerikaiak egyik legfőbb jogalapja arra nézve, hogy kilépjenek az atomalkuból, az a meggyőződés volt, hogy az egyezmény megköti az Egyesült Államok kezét arra nézve, hogy előhúzhassa a leghatékonyabb nem katonai eszközeit saját érdekeinek megvédésére.”

„Jelenleg a legégetőbb kérdés az, hogy a szankciók önmagukban alkalmasak-e azoknak a reményeknek a beváltására, melyeket az elnök hozzájuk fűz. Ezzel kapcsolatban kételyek gyötörnek, s úgy hiszem, sokkal hatékonyabb lenne, ha az Irán jelentette fenyegetések összességével szemben az amerikai hatalom teljes eszköztárát mobilizálnánk.”

 ricsi1_1.jpg

A teljes cikk a következő linken olvasható:

http://foreignpolicy.com/2018/05/11/will-the-end-of-the-iran-deal-mark-the-beginning-of-an-iran-strategy-trump/

ricsi1_1.jpg

Holló Richárd

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr2213964394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2018.05.17. 10:30:33

"„Jelenleg a legégetőbb kérdés az, hogy a szankciók önmagukban alkalmasak-e azoknak a reményeknek a beváltására, melyeket az elnök hozzájuk fűz."
Nem.
A legégetőbb kérdés, hogy egyáltalán igaza van-e Trump-nak, a fegyverlobbinak, az Izrael-barát erősembereknek abban, hogy Irán nem tett le a megfelelő mértékű urándúsításról.
Először ezt kéne bizonyítani, mert különben megismétlődik az Irak-szindróma.
süti beállítások módosítása