Macron késznek érzi Líbiát a választásra

2018. június 03.

Kedden csúcstalálkozót tartottak Párizsban melyen a szembenálló líbiai vezetők és több mint 20 ország diplomatái vettek részt. A találkozó kezdeményezője Emmanuel Macron, Franciaország köztársasági elnöke volt. Szerinte itt az ideje választásokon rendezni a líbiai kérdést, és ehhez úgy látszik, hogy a résztvevők részéről a szándék is megjelent, legalábbis a nyilatkozatok terén.

Nem ez lenne végülis az első választás, amin a Kadhafi nélküli Líbia átesik, és feltehetően nem is ez lenne az, amelyik rendezi a viszonyokat. A választás ugyanis a politika eszköze, aminek legfőbb hozadéka, a törvényes vezetés mellett, a békés és fegyvertelen konfliktusrendezés. Csakhogy Líbiában az olaj mellett a fegyverek is szédítő mennyiségben állnak rendelkezésre, a reguláris hadsereg kötelékein kívüli fegyverhasználókból pedig óvatos becslések szerint is több mint 200.000 van, és ezek csak az „amatőrök”. Ha pedig hozzátesszük, hogy a két nagy szembenálló fél kezében egyaránt van hatalmi motiváció, külföldi támogatás és pár ütőkártya is, akkor érdemesnek tűnik figyelni a Líbiát évek óta tanulmányozó NGO-k aggodalmaira is.

„Macron üdvözölte a nyilatkozatot és azt mondta, hogy ez fordulópont azon törekvések terén, hogy egy megállapodás jöjjön létre Líbiában. „Most egyértelműen elkötelezettek vagyunk az ország és az iránt, hogy a parlamenti és elnöki választásoknak egy megállapított menetrendje legyen.”"

Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat egy tweetben erősítette meg: “Pozitív, hogy a #párizsi konferencián résztvevő összes #líbiai párt megegyezett egy menetrendben, ami decemberben választásokhoz vezetne. Reménykedjünk és segítsük őket, hogy tarthassák ezt a vállalást.”

A csúcstalálkozó előtt megszólalva Macron azt mondta: “Legjobb érdekünkben áll Líbia stabilitásáért dolgozni, a saját biztonságunk érdekében.”

Olasz politikusok szerint úgy látszik, hogy Macron kiéhezett rá, hogy egy nagyobb szerepet kaparintson meg magának Líbia ügyében, amíg Olaszország belső politikai gondokkal van elfoglalva.

“Olyan mintha Macron ki akarná hozni a legtöbbet abból a pillanatból, hogy Olaszország hiányzik a líbiai dossziéból.” - írta a La Repubblica nevű olasz újság múlt héten. Olasz politikusok attól félnek, hogy a francia kormány Haftart részesíti előnyben, és úgy alakítják a körülményeket, hogy Kadhafi korábbi tábornoka legyen a fő hatalmi játékos Líbiában.

“A nemzetközi közösségnek, de mindenekelőtt a líbiaiaknak hallaniuk kell, hogy a líbiai vezetők elkötelezettek a joguralom, igazság és elszámoltathatóság jelentős javulása mellett — kiterjesztve ezeket saját felforgató erőikre is — mielőtt választásokat szerveznek” - mondta Benedicte Jeannerod a Human Rights Watchtól.

Egy másik jelentős líbiai tapasztalattal rendelkező NGO, az International Crisis Group is aggodalmát fejezte ki: “Sokkal többet kell még dolgozni ahhoz, hogy egy béketeremtő törekvés sikerrel járjon Líbiában” - mondták.

“Mint más békefolyamatokban, így Líbiában is egy érzékeny egyensúlyt kell fenntartani aközött, hogy a feleket megállapodásra késztetjük, és átadjuk nekik az irányítást” - tweetelte Jean-Marie Guehenno, a svájci székhelyű Centre for Humanitarian Dialogue szenior tanácsadója.”

Az eredeti cikk: https://www.voanews.com/a/is-libya-ready-for-elections-/4414429.html

ervin_3.jpg

Bejan Ervin

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr4614021360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása