Hallgat még valakire Donald Trump?

2018. december 24.

Az amerikai külpolitika nagy meglepetésekben bővelkedett karácsony előtt, hiszen Donald Trump bejelentette, hogy az amerikai erők kivonulnak Szíriából, és védelmi minisztere, James Mattis mindezt követően rövidesen be is adta felmondását. De vajon mi vezetett idáig, miért nem tudott már együtt dolgozni a két politikus? Alapvetően úgy tűnik, hogy Mattis azért döntött a távozás mellett, mivel egyre kevésbé látta értelmét annak, hogy egy olyan elnöknek adjon tanácsokat, aki nem érzi szükségét, hogy bárki véleményét is megkérdezze…

48429884_492755104580620_5633001882474512384_n.jpg

James Mattis már Barack Obama adminisztrációja alatt is aktív alakítója volt az Egyesült Államok külpolitikájának, ám akkoriban még túl keményvonalasnak számított, hiszen az Irán elleni szigorúbb fellépést szorgalmazta, így rövidesen el is távolították pozíciójából. Közel egy évtized elteltével Mattis újra az ovális iroda közelében találta magát, ám a tét ezúttal sokkal nagyobbnak tűnt, hiszen szolgált elnöke a gyakorlatilag kódoltan konfliktuskereső Donald Trump lett. Washingtonban szinte mindenki számára egyértelmű, hogy a két államférfi az elmúlt két évben nagyjából az összes komoly horderejű ügy kapcsán eltérő nézetek vallott, legyen szó az Oroszországgal szembeni hozzáállásról, a közel-keleti konfliktusrendezésről, vagy éppen Kína növekvő befolyásának kezeléséről. A többség számára úgy tűnt, hogy Mattis elsődleges célja a Pentagon élén, hogy megvédje az amerikai államot Donald Trumptól, mint a rá nézhető legnagyobb fenyegetéstől. Mindezt egyébként kimondottan hatékonyan sikerült is végrehajtania, hiszen az elmúlt két évben sikerült megelőzni az igazán nyílt krízishelyzeteket.

A kérdés azonban végig ott lebegett Mattis feje felett: vajon meddig bírhatja az elnök heves döntéseit, az izolacionista hozzáállást, vagy éppen azt, hogy Trump végig saját belpolitikai céljainak kiaknázásának rendelte alá a külpolitikát? Mattis alapvetően sok mindent eltűrt, így elfogadta például azt, hogy Trump a hadsereget sorakoztatta fel a mexikói határon, és ezzel szánt szándékkal szolgálta pártja választási eredményét, beletörődött a NATO folyamatos bírálatába, de még az oroszokkal szembeni viszonylag puha viszonyulásba is. Ami véglegesen lezárta az együttműködést, az Trump teljesen önálló, és impulzív döntése volt, aminek köszönhetően az amerikai csapatok elhagyják Szíriát.

Nem mintha a lépést nem lehetne megindokolni, azonban az világos, hogy a világ legbefolyásosabb országában egyszerűen elfogadhatatlan az ilyen jellegű ügymenet. Nem került sor semmiféle konzultációra tanácsadókkal, ügynökségekkel, vagy éppen szövetségesekkel, a döntés gyakorlatilag Trump személyes véleményét tükrözi. Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy Mattis nem látta értelmét további erőfeszítéseinek, hiszen az elnök szemmel láthatóan nem kér a segítségből. A jövő nagy kérdése most mindenképp az lesz, hogy ki léphet James Mattis örökébe, hiszen napjaink legerősebb hadseregének irányítása igen komoly elővigyázatosságot igényel, így valakinek muszáj lenne fékként fellépni Trump mellett. Kérdés, hogy létezik –e egyáltalán olyan ember, aki képes kordában tartani az elnököt?  

A bejegyzés a Politico cikkje alapján készült, a teljes cikk az alábbi linken érhető el: https://www.politico.com/magazine/story/2018/12/20/mattis-resignation-trump-foreign-policy-223418

 

Péterfi Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr6414512910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2018.12.25. 15:29:59

Szerencsére már csak nem egészen két év, és repül a kretén. Talán addig nem robbantja ki a világháborút. De a szíriai kurdoknak most vége van.

arturdent 2018.12.25. 15:42:26

Szerintem nem baj, ha amerika nem akar tovább világrendörség lenni. Erre más intézményt kéne kitalálni. Gondolom rohadt sokba is kerül a hatalmas külföldi missziok fenntartása. Az egész iszlám konfliktus azzal kezdődött, hogy Amerikai támaszpontokat hoztak létre Szaud Arábiában. Afganisztánban sem sok eredményt értek el az elmúlt közel 20 évben.

Indriq 2018.12.25. 18:08:36

ez a kretén simán eladta a közel-keletet a törököknek és az oroszoknak csak azért, hogy a szaudiak továbbra is fegyvert vegyenek tőlük. ez pocsék üzletember....
de az átlag amcsi állapolgár se egy észlény, ha erre a debilre szavaztak :)

dare 2018.12.25. 20:51:12

Amikor valaki leírja azt, hogy egy ilyen horderejű kérdésben az Egyesült Államok elnöke teljesen önálló és impulzív döntést hoz, azt azért remélem nem gondolja teljesen komolyan.
Nem tudom ez a lépése kinek fog pontosan kedvezni, majd az idő elárulja,
de abban szinte 100%-ban biztos vagyok, hogy nem csak az ő döntése volt ez, valakivel vagy valakikkel ez már előre le volt zsírozva.
Kivel vagy kikkel?
Hamarosan megtudjuk.

rallus 2018.12.25. 20:53:54

A FED-re garantáltan hallgatnia kell, ha nem akarja, hogy az utcán lőjék le, mint egy kóbor kutyát, vagy Kennedyt...

HaCS 2018.12.25. 21:05:16

Az amerikai vezetés közelébe férkőzött orosz lobbistákra, manipulátorokra?

Punxsutawney Mormota 2018.12.25. 21:26:10

Sajnálatos, de várható volt, hogy a kurdokat megint beáldozzák, mint az első iraki háborúban Bushék... Nagy kár értük, mert szimpatikus, tökös és sokat szenvedett társaság. De amíg Trumph szinte szándékosan lövi az öngólokat és dobálja a magas labdákat, addig várható, hogy a szövetséges (???) törökök, meg a ruszkik lecsapkodják őket.

szepipiktor 2018.12.26. 17:18:32

Azt azért jó lenne tisztázni, hogy miért tartja fontosnak ennyi blogger és "újságíró" a napi trumpozást?
Mileyn indokok, érvek mozgatják őket, hogy egy másik ország saját ügyébe ilyen indulattal szállnak bele?
na jó, tudom, ez a neoliberális aktivizmus miatt van, a világon most azért megy ez, mert az aktivista vonal a csajt akarta elnöknek.
A trump (pontosabban az USA) csak a pénzéért kell a neobolsevik mozgalmaknak, hiszen ha háborúznak, azért rohadtak, ha nem, akkor azért, ha fizetik helyettünk a NATO részünket, akkor is rohadt trump, ha nem, akkor megint csak rohadt trump,.
És de jó nekünk ellenzéknek, hogy nem áll szóba orbánnal az a rohadt trump, de mert nem áll szóba, rohadt trump.
Mikzben semmi közünk hozzá, ha beavatkozba, akkor rohadt trump, ha nem, akkor rohadt trump, de az ellenzéki aktivisták meg alapból jogot formálnak a beavatkozásra...
Ez az elvtelen trumpozás pontosan olyan, mint az orbán EU gyalázása. A pénz kell, de kussoljanak, majd mi megmondjuk!
Orbán is meg a internacionalista szekták is...
Hogy a "független" index miért teszni napi két három - sokszor hazug - trumpgyalázó anyagot (erdogánt, putyint nem... tehát nem a diktatúra a goönd...)
A napi trumpgyalázás előtt Berlusconi volt ugyanígy. Annál ugye az orbánbarátság elég volt ehhez, meg hogy csajozik!
Na az meg a feminista meg más szektáknál eleve kiverte a biztosítékot, így simán lement, hogy ungabubga és fotók, de arra nem ügyeltek, hogy a képeken a lengyel államelnök, a felesége és a lányuk látható, és az olasz ott sincs, mert kéthétre kölcsönadta a házát nekik.
De kit érdekelt, rohadt berlusconi!
Most rohadt trump.
.
De az okot írja már meg valaki, milyen összefüggés van a hazai gyűlölet és az amerikai belügyek között?

HaCS 2018.12.27. 00:47:54

@szepipiktor:

Khm...

Először is:
Amerikai KÜLÜGYEK.
Remélem érted a lényeget.

Másodszor:
A hazai gyűlölködésnek az alábbiakhoz van köze:
Gyurcsány, "lipsik", cigányok, multik, zsidók, kockásingesek, Brüsszel, drogos tüntetők, "buzeránsok", "bolsik", migránsok, Soros
süti beállítások módosítása