Mit jelent az olasz kormányválság Európa számára?

2018. június 04.

A március 4-én lezajlott választások óta Olaszországban a két szélsőjobboldali erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga között zajlottak - meglehetősen döcögősen - a koalíciós tárgyalások. Miután azonban Sergio Mattarella államfő elutasította, hogy kinevezze az euroszkeptikus Paolo Savonát gazdasági és pénzügyminiszterré, úgy tűnik, hogy megszűntek a szélsőjobboldali koalíciós kormány megalakításának lehetőségei, a megoldást pedig egy technikai jellegű nagykoalíció vagy egy újabb választás jelentheti.

Ha megnézzük a két párt bázisát, érthető, miért nem sikerült egyszerűen közös nevezőre jutniuk: a M5S elsősorban a szegényebb délen, míg a Liga a gazdagabb északon népszerű. Éppen ezért nem biztos, hogy egy megismételt választás elmozdítaná az erőviszonyokat, ráadásul gondolni kell a 2019-es európai parlamenti választásokra is, ahol el lehet érni azokat a változásokat, amiket az olaszok akarnak az EU-ban.

Elsősorban a gazdasági-társadalmi problémákban keresendő a szélsőségek ilyen mértékű előretörése Olaszországban. Az alacsony produktivitás, demográfiai gondok és gyenge kormányzás rányomták a bélyegüket az elmúlt évtizedek fejlődésére, az ezek megoldására szánt reformok pedig sikertelenek voltak, ráadásul a kormányzati kommunikáció brüsszeli nyomásnak aposztrofálta az esetleges megszorításokat. Ezeknek köszönhetően most a gazdaságnak nagyon komoly strukturális reformokra van szüksége, amire nem megoldás sem az EU szorgalmazta fiskális szigor, sem a populisták által hirdetett költekezési politika sem.

Belföldön a megoldást a rosszul teljesítők támogatása helyett a ténylegesen produktív ágazatok, a piacra belépők támogatása jelenthetné, azzal együtt, hogy otthon tartják a képzett fiatalokat. Ehhez szükség lesz arra is, hogy elfogadtassák az EU-val az ideiglenesen magas kormányzati költekezést a befektetések miatt, de fontos az is, hogy a felek megtanuljanak bízni egymásban.

Bármilyen párbeszéd megkezdésének alapfeltétele egy hitelképes kormány felállása, és ez nem feltétlenül zár ki egy populista M5S-Liga koalíciót. Ugyan gazdasági terveik kevéssé meggyőzők, de nem feltétlenül kell az EU-nak sem fenntartania a status quo-t; kompromisszumkész hozzáállással összehozhatnak egy növekedési stratégiát, ami segítene újra talpra állítani az olasz gazdaságot. Ellenkező esetben nagy esélye lehet egy újabb komoly euróválságnak, ami az EU jelenlegi felépítését veszélyeztetné.

A teljes cikket itt olvashatja el:
https://www.project-syndicate.org/commentary/italy-crisis-europe-future-by-lucrezia-reichlin-2018-05?a_la=english&a_d=5b0ea71e78b6c719e849706c&a_m=&a_a=click&a_s=&a_p=homepage&a_li=italy-crisis-europe-future-by-lucrezia-reichlin-2018-05&a_pa=curated&a_ps=main-article-a2

oliver_4.jpg

Németh Olivér

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr7514023678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2018.06.05. 15:00:24

Hol vannak ezek a szélsőjobbtól...

Egyébként meg végre nem egy semmitmondó polkorrekt, álszent dumákkal és intézkedésekkel operáló, nagytőke által zsarolt balliba báb áll majd Olaszország élén!

CSOKKI MÁLNA 2018.06.05. 15:26:10

Pedig egy jó kis "szakértői kormány" mennyivel jobb lett volna.. Tovább lehetett volna kenegetni a szart.

Ad Dio 2018.06.05. 15:43:11

Én lennék lemaradva? Tudtommal az olasz kormány pár napja letette az esküt.

chrisred 2018.06.05. 16:10:45

Eddig azt hittem, hogy az 5 csillag szélsőbalos.

MACISAJT 2018.06.05. 16:17:30

"A március 4-én lezajlott választások óta Olaszországban a két szélsőjobboldali erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga között zajlottak - "

És ez az első mondat...:P Az Öt Csillag pedig:
The M5S is variously considered populist,anti-establishment,environmentalist, alter-globalist and Eurosceptic.The party has also been described as New Right and accused of being right-wing due to its anti-immigration stance despite its promotion of policies usually advocated by Italian left-wingers, such as citizen's income and green policies. Grillo himself provocatively once referred to it as "populist".

Ami pedig az Északi Ligát illeti:

"The party's ideology is a combination of political federalism, fiscal federalism, regionalism and defense of Northern Italian traditions. The historical goal of the party is to transform Italy into a federal state, letting Padania keep more tax revenues collected there under a regime of fiscal federalism. Thus, through Lega Nord, federalism has become a major issue in the country.
The original program of the party identified "federalist libertarianism" as ideology.

Ez inkább olyan szövetség mint amikor Mussollini fasisztái(széljobb) összeálltak Hitler Adolf Nemzeti Szocialista Munkáspártjával( szélbal).
Vagy utóbbi a sztálini szélballal a Molotov -Ribbentrop paktummal.

Szegény Európai Unió. De gondolom, erről is Orbán tehet...

Muhaha

CSOKKI MÁLNA 2018.06.05. 17:13:04

@MACISAJT: Pontosabban: Nemzeti Szocialista Munkapárt. Ha a politikai palettát egy teljes körívnek képzeljük el, akkor az NSDAP az abszút 12-esen állt. Vagyis összeért benne a széljobb és a szélbal. Aztán a szélbalt kissé leépítették a hosszú kések éjszakáján.

MACISAJT 2018.06.05. 17:42:10

@pina noir: "Pontosabban: Nemzeti Szocialista Munkapárt. "

Nem. Kifejezetten pontosan írtam.

A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (németül Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei röviden: NSDAP) német politikai párt volt, amely 1933 és 1945 között vezette Németországot. A náci (Nazi) kifejezés a német „Nationalsozialist” (nemzetiszocialista) szó rövidített alakjából származik.

Ez volt az egyik klasszikus szélbaloldal, és nem "szélsőjobb" ahogyan egyes történészek és véleményformálók a háború után megpróbálták áthelyezni...
süti beállítások módosítása