Jó-e Izraelnek a WikiLeaks botrány?

2010. december 06.

Miközben minden államnak nagyon kellemetlen az amerikai diplomáciai üzenetek kiszivárgása, látszólag egy ország csak nyer belőle: Izrael. Hamar megindultak a találgatások, hogy biztosan a Moszad keze van a botrányban, egy Irán ellenes összeesküvésről van szó. A kép azonban sokkal összetettebb, a zsidó állam lehetséges, hogy sokkal többet veszít az ügyön, mint amennyit nyer.

 
Nagyot fordult a héten a világ a WikiLeaks újabb akciójának köszönhetően. Kiderült, hogy tulajdonképpen az összes arab állam retteg Irán növekvő hatalmától, Szíria és Törökország kivételével a szomszédjai is meg vannak győződve róla, hogy a perzsa állam atomfegyver megszerzésére törekszik. Az öböl-menti monarchiák az Egyesült Államokat győzködik, hogy „minden eszközzel” akadályozza meg, hogy Teherán tovább folytathassa az ellenőrizetlen nukleáris kutatásokat és, hogy a szaúdi királyt idézzük: „le kell vágni a kígyó fejét”.
 
Nem véletlen, hogy miközben a média arról tudósít, hogy szinte az egész világ titokban Irán ellen szervezkedik, az iráni újságok a „cionista rezsim” és a CIA összeesküvéséről beszélnek, aminek célja a perzsa állam elleni támadás előkészítése. Első ránézésre valóban logikusnak tűnhet a gondolatmenet, hiszen a kiszivárgott információk teljes mértékben az Izrael által évek óta ismételgetett üzenetet bizonyítják: Irán atomfegyverhez akar jutni és mindenhol támogatja a muszlim terroristákat, ahol csak képes rá.
 
Vegyünk egy nagy levegőt és menjünk egy lépéssel tovább: ha ez ennyire nyilvánvaló, akkor miért volt eddig érdeke az arabokon át az oroszokig mindenkinek, hogy ezt a szinte világméretű egyetértést ne verjék nagy dobra? A válasz az arab és más muszlim országok politikai rendszereiben rejlik. Ezekben az államokban 1948 óta komoly rágalomhadjárat folyik a zsidó állam ellen, az izraeli-palesztin konfliktus miatt a közel-keleti államok nagy részével ma sincs diplomáciai kapcsolata Izraelnek. Éppen ezért, ha kiderülne, hogy ezeknek az országoknak a vezetése „egy követ fúj” a zsidó állammal, az komolyan megingatná a jelenleg hatalmon lévő politikai elitek helyzetét és muníciót szolgáltatna a többnyire radikális iszlamista ellenzékeknek, amelyek bár országonként változó mértékben, de ki vannak szorítva a törvényes politikai életből a legtöbb arab, illetve muszlim államban.
 
("Iszlám fundamentalisták véleménye a WikiLeaksről", forrás: www.sabbah.biz)
 
Vagyis az, hogy most napvilágra került, hogy az izraeli külügynek és titkosszolgálatoknak milyen jó kapcsolata van az öböl-menti monarchiákkal, a Moszad terrorizmussal kapcsolatos információkat oszt meg a pakisztáni kollégákkal, nagyon komoly támadás alá helyezi ezeket a kormányokat. Közben pedig aláássa az izraeli erőfeszítéseket, hogy a háttérben jó diplomáciai kapcsolatokat ápoljon a nyilvánosan ellenséges, vagy legalábbis hűvös arab rezsimekkel.
 
A WikiLeaks botrány hatása tehát kettős Izraelre nézve: egyrészt a nyugati demokráciákban – főleg Európában – talán segít lerombolni azt az illúziót, hogy az Irán elleni „izgatás” egy izraeli-amerikai közös projekt, amely nem érdeke az öreg kontinensnek. Láthatjuk, hogy a fenyegetés a régió legtöbb állama szerint is valós és szűkös idő áll rendelkezésre a cselekvésre. Másrészt azonban az Izrael és az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítéseit hátráltatja a közel-keleti térségben, hiszen az arab rezsimek nem fedhetik fel, hogy sokkal inkább húznak a zsidó államhoz, mint a „testvéri muszlim”, de agresszív és forradalmi iráni vezetéshez. Ezt a közvélemény nem fogadja, nem fogadhatja el, köszönhetően az Izrael-ellenes oktatásnak és propaganda hadjáratnak. A kérdés tehát nem annyira egyértelmű, mint ahogy azt egyesek szeretnék bemutatni, a „lelepleződés” mindenkinek árt, és a több ezer forrás közül minden politikai érdekcsoport talál magának muníciót az ellenségeivel szemben.
 
Csepregi Zsolt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaci.blog.hu/api/trackback/id/tr632496643

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A WikiLeaks-konteók 2010.12.07. 00:30:19

Az elmúlt hét egyik - legnagyobb port felvert  - sajtóhíre volt a WikiLeaks által beharangozott, mintegy negyedmillió (részben bizalmas és titkos) amerikai diplomáciai jelentés nyilvánosságra hozatala, amelyekből több ezret már letölthetővé is tet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shaik 2010.12.06. 23:40:46

És akkor most az is kiderül, hogy a palesztin csávót sem közvetlenül a zsidók, hanem maga a Dubai sejk tette el láb alól a szállodában, ugyanis a Moszad felbérelte???

Szerintem az arabok attól még nem fogják szeretni Izraelt, hogy a perzsákat utálják (mivel már kezdettől, kb 1400-1500 éve utálják őket). Legfeljebb most éppen egybeesnek az érdekeik az unokatezsvíreik érdekével ... és őket amúgy is csak kevesebb, mint 100 éve utálják :)

bolek 2010.12.07. 00:25:34

az arabok arabok, Irán meg perzsa, s a perzsákat az arabok épp úgy utálják, mint az izraeli zsidók az arabokat vagy a perzsákat. sok édes rasszista-nacionalista egy kupacon. sose lesz béke a közel-keleten.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.12.07. 00:46:46

Ja, mar megint egy "main stream mediabol" kiokoskodott hulyeseg. @Boleknek igaza van a perzsa-arab ellenerzeseket illetoen. Ezt egy irani baratnom is megerositette (aki ennek ellenere egy arab fiuval jar)

A hiba ott van, hogy ezek az informaciok fokent kovetsegektol szarmaznak, (nem pedig az adott orszagok belpolitikai vezetoiktol) nem lehet kovetkezteteseket levonni, hogy ezek a kozel-keleti allamok hogyan cselekednenek egy krizisben abbol, hogy az USA megbizott diplomatai mikent velekednek jelenteseikben Iranrol vagy Izraelrol.

I.C.ram 2010.12.07. 01:45:38

A közel-keleten gyakorlatilag mindenki utál mindenkit.

zsidók-arabok-perzsák-keresztény arabok-keresztény perzsák, stb. A világ "új" puskaporos hordója.

I.C.ram 2010.12.07. 01:51:04

Amúgy meg 100%, hogy a MOSZAD keveri a szart, már megint. Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy egy pedofil kinézetű 40-es faszi a "mastermind" egy ilyen ügy mögött? Csak Izraelnek van olyan titkosszolgálata, ami ilyen durván jelen van mindenhol, hála a nemzetközi zsidó diaszpórának. Érdekes az is, hogy Izraelről szinte semmi nem szivárgott ki.

bryan 2010.12.07. 04:41:14

A nagy Közel-Kelet szakértők elfelejtik, hogy nem csak az arab-perzsa dolog van itt, hanem inkább a síita-szunnita ellentét a meghatározó. Mint a Közel-Keleten általában ez sem olyan egyszerű, ugyanis a szunnita államok jelentős részében nagy létszámú síita kisebbség is van,
en.wikipedia.org/wiki/Shia_Islam#Demographics
amely érthető módon rokonszenvezik Iránnal. Irán pedig támogatja ezeket a kisebbségeket, amelyeket általában a szunnita többség veszélyesnek tart. Az ilyen kisebbségeket Irán gyönyörűen használhatja mint terrorista, vagy destabilizáló erőt, ha nagyon felhúzzák. Izraelnek nyilván nem érdeke ezeknek az országoknak a destabilizálódása, mert az lehetőséget biztosíthat az iszlamista szélsőségesek számára a hatalom megszerzésére. Másrészt a kiszivárgás ezeket az országokat bizalmatlanná teszi az USA-val szemben és minden tárgyalást megnehezítenek, arab vezetőkkel tárgyalni pedig már eddig sem lehetett egy kéjhömpöly.
Amikor a Moszad központjában először meglátták, már megint mit bénáztak az amerikaik, valószínűleg a facepalm volt az első reakció.
@I.C.ram:
"Érdekes az is, hogy Izraelről szinte semmi nem szivárgott ki."
Még. Rettentő mennyiségű távirat van, még Magyarországnak is jutni fog a jóból, nemhogy Izraelnek.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.12.07. 06:32:27

Figy, a kép innen van:
sabbah.biz/mt/archives/2010/11/30/wikileaks-and-tel-aviv-connection/

Egy kapcsolt cikket meg egy Jeff Gates nevű koma jegyzi, aki egy Chomsky-féle balos széplélek.
Az Izrael-ellenesség nem csak az "iszlám fundamentalizmusból" eredhet.

Camappa 2010.12.07. 08:37:29

Sokan Sorosra mutogatnak. A Fox Newson elég meredek műsorszéria volt Soros érintettségéről. Bár, Murdoch pont Obama párti, így végülis érthető, hogy támadják.

www.youtube.com/watch?v=9FgnBN6af90

www.youtube.com/watch?v=Qn2orMCZqgQ&feature=related

Tarpley szerint is ő kavarja a szart! A turbómagyarok örülhetnek, hogy Teller után most Sorost tekintik a világ mumusának :)). Ja és tessék megbarátkozni a gondolattal, mindketten zsidók. Muhaha, nesztek antiszemita köcsögök.

tarpley.net/2010/12/05/assange-targets-cia-enemies/

Camappa 2010.12.07. 08:44:56

A cikk kapcsán pedig: semmit nem fog megingatni ez a mostani szivárogtatás. Majd a jövő év eleji BOA/C elleni szivárogtatás fog.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.12.07. 09:09:28

@Camappa: Nem ertheto. Soros is Obama parti. Kell annal tobb, hogy tobb mint 100M$-T adott a kampanyara es minden beszedenel a hatterben volt? A republikanusok mar tobb szaz karikaturat rajzoltak-montazsoltak Soros-Obamarol. Obama tehetetlen bab a FED-et is uralo karvalytoke (lol) zsinorjan. Soon arrive the....

Collapse!

Link Elek 2010.12.07. 09:20:59

annak, hogy a diktatorikus allamok vezetoi a kiszivargott jelentesek szerint neha hollok egyenest az ellenkezojet mondtak titkosan, mint nyilvanosan, a demokratikus alalmok (pl:eu-sok,izrael) pedig kb. ugyanazt logikailag ket megoldasa letezik:
1. a demokracia a lenyeges kulonbseg. egy demokratikus vezeto nem marad hatalmon, ha nem nagyjabol azt csinalja, amit mond.
2. azok az esetek, amikor egy demokratikus vezeto titkos beszelgetesen latvanyosan ellenmond a nyilvanos onmaganak, azok kapasbol 'top secret' kaegoriaba kerultek, azokbol egyetlenegy sem kerult nyilvanossagra.

mindketto logikus lehet, es kivulrol nezve eldonthetetlen.
az USA nem akar megbuktatni demokratikus vezetoket, a diktatorok jovoje mar joval kevesbe erdekes.

Mikrobi 2010.12.07. 09:33:47

Hát azért kicsit erős, hogy az arabok meg a zsidók puszipajtások. Egyrészt az arabok utálják a perzsákat, mert azok lenézik őket. Másrészt félnek az iráni atomfegyvertől és ennek érdekében még a zsidókkal is hajlandóak együttműködni. Orrot befogva, persze. Tehát nem a nyilvánosság előtt hazudnak, amikor szidják a zsidókat, hanem a színfalak mögött van egy kényszeredett együttműködés. Arról nem is beszélve, hogy az amerikaiakkal is jó kapcsolatot kell ápolniuk, ahhoz pedig elengedhetetlen a terrorizmus elleni harc, ehhez meg a zsidókkal való együttműködés.

Camappa 2010.12.07. 12:09:19

@Chaoyang: Valóban, hülyeséget írtam. Murdoch a szélső jobbos utálja a balos, liberális Sorost.
süti beállítások módosítása